Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Fourth Aegean Summer School - Black Holes

Την εβδομάδα που μας πέρασε, πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη το 4th Aegean Summer School με θέμα τις Μαύρες Τρύπες. Το σχολείο το οργάνωσε ο Αν.Καθηγητής Λευτέρης Παπαντωνόπουλος και τη γραμματειακή υποστήριξη την ανέλαβε η Φανή Σιάτρα, που ήταν και η ψυχή του σχολείου.
The Fourth Aegean Summer School is devoted this year to the physics of Black Holes. The main objective of the School is to bring together Physicists from different fields like Astrophysics, High Energy Physics, Relativity and Cosmology and in a relaxed and stimulated atmosphere discuss the nature and the properties of these mysterious objects of our Universe. It is also aimed at introducing postgraduate students and young researchers to this very challenging issue of Astrophysics, Relativity and Cosmology.

Various aspects of the Black Hole physics will be discussed: Black Holes as classical solutions of GR, Astrophysical Black Holes, Black Holes Thermodynamics, Perturbations of Black Holes and their Stability, Higher Dimensional Black Holes, Black Holes in Brane and String Theories, Black Holes and AdS/CFT Correspondence.


Συνολικά το σχολείο θα έλεγα ότι είχε επιτυχία. Ακουστήκαν κάποια ενδιαφέροντα πράγματα και επιπλέον περάσαμε και καλά.
Τα θέματα που ήταν μέσα στα ενδιαφέροντα μου ήταν οι διαλέξεις του καθηγητή Neugebauer πάνω στο inverse scattering method και οι διαλέξεις των Κόκκοτα και Στεργιούλα που ήταν πάνω στα Quasi-normal modes of Black Holes του ενός και σε Numerical Simulations of Black Hole Formation του άλλου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρων είχε το κομμάτι του Στεργιούλα που αναφερόταν στο πως υπολογίζεται η δημιουργία ενός event horizon ή ενός apparent horizon κατά την εξέλιξη του κώδικα. Είναι ένα πρόβλημα που με είχε απασχολήσει και εμένα παλιότερα στα πλαίσια των acoustic analogues of Black Holes (για τα οποία είχα κάνει και μία ομιλία στις συναντήσεις της Ομάδα Θεωρητικής Αστροφυσικής), δηλαδή το ζήτημα του ποια είναι τα κριτήρια και η διαδικασία που πρέπει να εφαρμόσεις για να διαπιστώσεις την ύπαρξη και να υπολογίσεις την θέση ενός ορίζοντα. Είναι ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρων θέμα.

Ενδιαφέρων είχαν και οι διαλέξεις του Carlip πάνω στο Black Hole Thermodynamics και της Παναγιώτας Καντή σχετικά με τα Black Holes in LHC. Το τελευταίο θέμα συγκεκριμένα προκάλεσε και κάποιες συζητήσεις, ειδικά μετά την ομιλία με θέμα "The Menace of Mini Black Holes?" του Y. C. Ong όπου παρουσιάστηκε μια τελευταία διαφάνεια με ένα deadline 15 ημερών... Σ' αυτό το ζήτημα όμως θα επανέλθω κάποια άλλη στιγμή γιατί έχει ενδιαφέρων. Btw, επιβεβαιώθηκαν και από κάποιους στο σχολείο οι φήμες σχετικά με μια ζημιά σε έναν ηλεκτρομαγνήτη του LHC, που θα κοστίσει μερικούς μήνες στο project.
Τέλος, μου κίνησε την περιέργεια και η ομιλία του Alwxander Vikman με θέμα "Looking Beyond the Horizon" που είναι βασισμένη ουσιαστικά στο arXiv:hep-th/0604075v2 [JHEP 0609 (2006) 061].

Αυτά ήταν τα σχετικά με το σχολείο. Οι δραστηριότητες όμως ήταν πλούσιες και after school, όπου ο οργανωτικός ρόλος της Φανής ήταν επίσης σημαντικός. Το μουσικό καφενείο αναδείχθηκε σε σταθερό στέκι όπου συνωστιζόμασταν σχεδόν κάθε βράδυ. Αν ο ιδιοκτήτης δεν σκέφτεται να χρηματοδοτήσει το επόμενο σχολείο, μάλλον θα πρέπει να το σκεφτεί. Αν και στη Μυτιλήνη, η αλήθεια είναι ότι δεν τιμήσαμε και πολύ το ούζο, με εξαίρεση μια βραδιά που φάγαμε σε ένα ουζάδικο κοντά στον φάρο του λιμανιού (που ήταν και το μοναδικό βράδυ που δεν καταλήξαμε στο μουσικό καφενείο). Την τιμητική της είχε και η πρέφα όπου διαδραματίστηκαν και κάποιες σκηνές απείρου κάλλους με guest star τον Alexey Α., μία μπουκάλα ρετσίνα και...
Κορυφαία στιγμή ήταν και το μεθύσι με ούζο του Burin, ο οποίος έδινε και ομιλία την επόμενη μέρα που τελικά εξελίχθηκε σε πολύ ενδιαφέρουσα...

Τέλος, στην λίστα των συμμετεχόντων υπάρχει και ο Salti Mustafa, ο οποίος από ότι κατάλαβα δεν εμφανίστηκε στο σχολείο. Λογικό το βρίσκω.

Τώρα είμαστε εν αναμονή των αρχείων .pdf με τις ομιλίες και των σχετικών φωτογραφιών από τις διάφορες "δραστηριότητες" του σχολείου. Το επόμενο θα γίνει σε 2 χρόνια και ακούγεται ότι θα είναι κρουαζιέρα στο Αιγαίο...

Εγώ πάντως πέρασα πολύ καλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: