Αυτές τις ημέρες με απασχολούσε το θέμα του πόση έκταση έχει καεί από τις πυρκαγιές της Πελοποννήσου και πως μπορώ να κάνω μία πρόχειρη εκτίμηση χωρίς πολύ προσπάθεια.
Τα δεδομένα που έχω στα χέρια μου είναι οι δορυφορικές φωτογραφίες από τις κάμερες MODIS των δορυφόρων Aqua και Terra στο κανάλι 7-2-1.
Σ' αυτές τις φωτογραφίες, με πράσινο απεικονίζεται η βλάστηση και με κόκκινο το γυμνό έδαφος. Ακόμα ξέρουμε ότι στην δεδομένη ανάλυση, κάθε pixel αντιστοιχεί σε 500 m (άρα 250 στρέμματα).
Η θάλασσα σ' αυτές τις φωτογραφίες απεικονίζεται με μαύρο. Το ζητούμενο ουσιαστικά μπορούμε να πούμε ότι είναι να μετρήσουμε τα pixels που παριστάνουν περιοχές καμένης έκτασης. Αν απομονώσουμε το κάθε κανάλι, θα πάρουμε εικόνες της μορφής
όπου εδώ έχουμε μόνο το πράσινο. Όπως φαίνεται, οι καμένες περιοχές παρουσιάζουν απουσία πράσινου χρώματος και συγκεκριμένα εκεί κυριαρχεί το κόκκινο. Έτσι σκέφτηκα ότι αν αφαιρέσω το κόκκινο από το πράσινο, ουσιαστικά η θάλασσα θα βρίσκεται σε μηδενική στάθμη, το καμένο θα είναι αρνητικό και το πράσινο θα είναι θετικό. Το αποτέλεσμα είναι η παρακάτω εικόνα (όπου έχει εφαρμοστεί ποιοτικά και κάποια συνάρτηση ώστε να είναι μεγαλύτερη η διαφορά ανάμεσα στο καμένο και το μη-καμένο)
Από αυτή την εικόνα, αν μετρήσουμε τα pixels βρίσκουμε ότι η καμένη έκταση είναι περίπου 1,130,000 στρέμματα...
Ένας έλεγχος αυτοσυνέπειας, δίνει ότι η επιφάνεια της Πελοποννήσου όπως υπολογίζετε από το άθροισμα των καμένων και των μη-καμένων, είναι 20,115,000 στρέμματα (η πραγματική έκταση είναι περίπου 21,550,000 στρέμματα). Δηλαδή η καμένη έκταση είναι περίπου το 5.6% της Πελοποννήσου
Νομίζω ότι για εκτίμηση σε τάξη μεγέθους μάλλον δουλεύει Δεν είναι όμως σε καμία, μα καμία, περίπτωση ένας ακριβής υπολογισμός.
Αυτό που θέλω να δείξω με τα παραπάνω είναι το προφανές. Ότι δηλαδή μας προσφέρονται τόσες πολλές δυνατότητες από αυτές τις τεχνολογίες, που αν εγώ αφιερώνοντας λίγη ώρα έκανα αυτές τις εκτιμήσεις αρκετά εύκολα, κάποιος που θα έχει όλα τα μέσα και όλες τις προσβάσεις σε δεδομένα και είναι η δουλειά του να κάνει τέτοια πράγματα, θα μπορεί να παρέχει κάθε είδους δυνατότητα στην πολιτεία.
Σας φαίνεται το δασολόγιο δύσκολη δουλειά; Σκεφτείτε το λίγο καλύτερα...
Image courtesy of MODIS Rapid Response Project at NASA/GSFC.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου