Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Indymedia-αρβύλα και ο Μετεωρίτης

Βγήκε χθες στο Indymedia μια ιστορία σχετικά με έναν μετεωρίτη που έπεσε στο Περού, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν μετεωρίτης, αλλά αμερικανικός κατασκοπευτικός δορυφόρος, του οποίου ο αντιδραστήρας διέρρευσε Pu-238 προκαλώντας radiation poisoning(*).
Αρχικά το άρθρο παραθέτει από το Assosiated Press κάποια στοιχεία για την τοποθεσία του συμβάντος, με φώτο από τον κρατήρα κλπ (αυτή τη στιγμή πάντως σχετικά με το θέμα υπάρχει μόνο αυτό από το AP, γιατί μάλλον το αρχικό άρθρο διορθώθηκε).
Στη συνέχεια παρατίθεται η ιστορία σχετικά με τον κατασκοπευτικό δορυφόρο χωρίς κάποια πηγή(**).
Η ιστορία τελικά είναι μούφα και αυτό είναι γνωστό από τις 20/9 (αφού αυτή είναι και η ημερομηνία του διορθωμένου άρθρου, ενώ το αρχικό είχε ημερομηνία 18/9).
Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει όποιος θέλει στο νέο άρθρο του AP και στο σχετικό άρθρο από το Bad Astronomy Blog, αλλά εδώ απλά θα αναφέρω ότι τελικά το αντικείμενο που έπεσε ήταν πράγματι μετεωρίτης. Συγκεκριμένα βρέθηκε θραύσμα μαγνητισμένου σιδήρου, το οποίο εκτιμάτε ότι κατά την πρόσκρουση εξαέρωσε μικρή ποσότητα αρσενικού που υπήρχε στο έδαφος της περιοχής και αυτό ήταν τελικά που προκάλεσε την αδιαθεσία στους κατοίκους.

(*)Σχετικά με τα ανακριβή για το Pu-238 και το radiation poisoning, σας παραπέμπω στο video εδώ και συγκεκριμένα στο σημείο γύρω από το 6'30'' και στο video εδώ (συγκεκριμένα Lecture 06) στο σημείο γύρω από το 32'30'', καθώς και στο σχετικό άρθρο από το wikipedia.

(**) Τελικά η πηγή του Λιακοπουλικού άρθρου είναι μάλλον αυτή εδώ.
Πραγματικά όμως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συνεχίζουν να υποστηρίζουν το συγκεκριμένο άρθρο στο Indymedia.
Σε τελική ανάλυση δεν μιλάμε για μια θεωρία συνωμοσίας. Το άρθρο λέει απλά μπούρδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: