Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Αρσενικό, Εξέλιξη και αστροβιολογία (αλλά no aliens, sorry)

Η προηγούμενη εβδομάδα σημαδεύτηκε από την αναμονή για την ανακοίνωση της NASA που θα αφορούσε ένα θέμα σημαντικό για την αστροβιολογία και την έρευνα για τη ζωή στο σύμπαν. Περιττό να πω ότι έγινε χαμός και η σχετική παραφιλολογία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Κάποιοι κυριολεκτικά περίμεναν να παρακολουθήσουν μια συνέντευξη με έναν εξωγήινο. Φυσικά, η πραγματικότητα δεν είχε καμία σχέση με όλα αυτά. Η ανακάλυψη των ερευνητών, παρόλα αυτά, παραμένει πολύ ενδιαφέρουσα από επιστημονική άποψη και μάλλον μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αλλαγή παραδείγματος.

Ποια ήταν λοιπόν η ανακάλυψη; Παραθέτω μερικά σημεία παρακάτω από την ανακοίνωση της NASA, "NASA-Funded Research Discovers Life Built With Toxic Chemical":

NASA-funded astrobiology research has changed the fundamental knowledge about what comprises all known life on Earth...

"The definition of life has just expanded," said Ed Weiler, NASA's associate administrator for the Science Mission Directorate at the agency's Headquarters in Washington. "As we pursue our efforts to seek signs of life in the solar system, we have to think more broadly, more diversely and consider life as we do not know it."

Phosphorus is a central component of the energy-carrying molecule in all cells (adenosine triphosphate) and also the phospholipids that form all cell membranes. Arsenic, which is chemically similar to phosphorus, is poisonous for most life on Earth. Arsenic disrupts metabolic pathways because chemically it behaves similarly to phosphate...

The newly discovered microbe, strain GFAJ-1, is a member of a common group of bacteria, the Gammaproteobacteria. In the laboratory, the researchers successfully grew microbes from the lake on a diet that was very lean on phosphorus, but included generous helpings of arsenic. When researchers removed the phosphorus and replaced it with arsenic the microbes continued to grow. Subsequent analyses indicated that the arsenic was being used to produce the building blocks of new GFAJ-1 cells...

http://astrobiology.nasa.gov


Περισσότερες λεπτομέρειες από αυτές που υπάρχουν στην παραπάνω ανακοίνωση, μπορεί να δει κανείς στο παρακάτω βίντεο με την συνέντευξη τύπου που δόθηκε. Η ουσία είναι πάντως ότι βρέθηκε σε μία λίμνη στην Καλιφόρνια (Mono Lake) ένα βακτήριο το οποίο ζούσε σε περιβάλλον με σχετικά χαμηλή συγκέντρωση σε Φώσφορο και υψηλή συγκέντρωση σε Αρσενικό, το οποίο είχε "μάθει" να χρησιμοποιεί το Αρσενικό για να κάνει την δουλειά του Φώσφορου (τα δύο χημικά στοιχεία ανήκουν στην ίδια χημική ομάδα και έχουν τις ίδιες χημικές ιδιότητες). Το βακτήριο δηλαδή, μέσω Εξέλιξης κατάφερε να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντός του και να κάνει κάτι τελείως απρόσμενο. Απρόσμενο, γιατί γενικά το Αρσενικό θεωρούταν ασταθές για να υποκαταστήσει τον Φώσφορο στις ζωτικές οργανικές ενώσεις των κυττάρων (όπως για παράδειγμα το DNA). Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι παρόμοιο, δηλαδή οι ακραίες συνθήκες στο περιβάλλον να οδηγούν την εξέλιξη σε περίεργες κατευθύνσεις. Υπάρχει και το παράδειγμα που αναφέρεται στο βιβλίο του Richard Dawkins, "The Greatest Show on Earth", σχετικά με το πείραμα με το E.coli του Richard Lenski που μοιάζει με την συγκεκριμένη περίπτωση, όπου τα βακτήρια κάποια στιγμή "έμαθαν" να αξιοποιούν ενεργειακά εκτός από την γλυκόζη και το κιτρικό άλας του διαλύματος στο οποίο αναπτύσσονταν. Φυσικά δεν θέλω να συγκρίνω τις δύο περιπτώσεις πέρα από το σημείο του ότι η εξέλιξη και οι ακραίες συνθήκες οδηγούν σε απρόσμενα αποτελέσματα. Το τελευταίο που θέλω να επισημάνω είναι ότι φυσικά μιλάμε για Γήινο βακτήριο και όχι εξωγήινο όπως έχουν τρελαθεί όλοι να γράφουν χωρίς να έχουν την παραμικρή συναίσθηση. Γήινο βακτήριο λοιπόν, που εξελίχθηκε να κάνει αυτό το "περίεργο" κόλπο προκειμένου να επιβιώσει σε δύσκολες συνθήκες. Η παρακάτω συνέντευξη τύπου τα λέει όλα:



Το θέμα φυσικά το σχολιάζει και το "Periodic Table of videos", το οποίο είναι απολαυστικότατο και αξίζει να το δει κανείς.

Arsenic Life - Periodic Table of Videos



Για το θέμα έγραψε κάποια πράγματα εγκαίρως και η Citronella.

Φυσικά από την όλη υπόθεση, δεν έλειψαν και οι ντόπιοι γραφικοί που δεν σταματούν να εκτίθενται με την επιμονή τους να παραπληροφορούν και να μην έχουν επαφή με την πραγματικότητα (Οι εξωγήινοι, η ΝΑSΑ κι εγώ!).

14 σχόλια:

Elite User είπε...

ολοι αυτοι οι περιεργοι οι Χαρδαβελολιακοπουλοπληκτοι μαλλον πεσανε στην χυτρα με το σαχλαμαρεξ (το γνωστο χημικο που μας ψεκαζουν) οταν ηταν μικροι και η ζημια στον εγγεφαλο τους ειναι ανεπανωρθωτη.

pølsemannen είπε...

Ήτοι η ζωή μπορεί να είναι προσαρμοσμένη και σε πολύ πιο εξωτικά περιβάλλοντα από αυτό που θεωρούμε "δικό μας".

Oι ορίζοντες ανοίγουν κι άλλο.

Zaphod είπε...

Ο Χαρδαβδέλας το έχει χάσει τελειως. Στοπ

Ανησυχητικο ειναι πως πολλοι του λενε και μπραβο κιολας. Στοπ

Αμαν πια με τους αμορφωτους, που ενώ δεν εχουν ιδεα για τι πραγμα μιλάμε το παιζουν και ειδήμονες. Στοπ

Και μιλανε για λογιους του κώλου οι δημοσιογραφοι του πεους - χωρις στοπ!

Ανώνυμος είπε...

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231070179

Να δειτε που η επομενη εκπομπή του θα αφορα την πιθανοτητα το "εξωγηινο" μικροβιο με το αρσενικο να βύθισε τον Τιτανικο...

Ανήκω στους ανοιχτομυαλους αν έχω φτάσει να πιστευω πως ο Χαρδαβέλλας ειναι οντως ικανος να κάνει τέτοιο ρεπορτάζ;

Rodia είπε...

Περιμενω πώς θα συνδυάσει το βακτήριο με τους... ήχους απο την κόλαση! LoL
Δυστυχως, δεν φαινεται να εχει (το βακτηριο) κερατακια και αυτο ισως τον δυσκολεψει καπως... ;))

yioryos είπε...

Κάτι το οποίο όταν παρακολούθησα live την παρουσίαση, δεν καταλαβα ακριβώς.

Το βακτήριο, χρησιμοποιούσε το As ήδη απο μόνο του, στο περιβάλλον, ή το χρησιμοποίησε όταν στο εργαστήριο έριξαν τα ποσοστά του διαθεσίμου Pq

Η εντύπωση που είχα ήταν πως αναφέρονταν στο δεύτερο..

(O χαρδαβέλας τα σπάει.. blogers του κώλου.. και γήινα κωλο-βακτηρίδια - τα εξωγήινα εξαιρούνται)

yioryos είπε...

επ.. "του διαθέσημου P;" εννοούσα

Karsus είπε...

Έχω την εντύπωση ότι λόγω ασχετοσύνης ο Χαρδαβέλας τα μπέρδεψε λίγο. Επειδή δε γνωρίζει τι θα πει εξέλιξη νομίζει πως το βακτήριο είναι εξωγήινο (και άρα απόδειξη εξωγήινης ζωής) αντί να καταλάβει πως το βακτήριο απέκτησε αυτή την ικανότητα με το πέρασμα του χρόνου λόγω του περιβάλοντος στο οποίο ζούσε.

Vagelford είπε...

Γιώργο, κάποια στιγμή την ρώτησαν για αυτό το θέμα την ερευνήτρια και το διευκρίνισε. Αυτό που είπε ήταν ότι εξ'αρχής το βακτήριο πρέπει να χρησιμοποιούσε το Αρσενικό. Είναι σχετικά προς το τέλος του βίντεο της συνέντευξης τύπου.

yioryos είπε...

Ναι, αλλά μου φάνηκε πως το είπε περισσότερο σαν μαντεψιά..

Μου φαίνεται πολύ λογικό να έγινε έτσι, και τα βακτήρια να είχαν ήδη την ιδιότητα αυτή και αν επρεπε να στοιχηματίσω, σε αυτό θα στοιχημάτιζα, απλά κατάλαβα πως μάλλον αυτό δεν το έχουν δει directly..

Τεσπα.. νομίζω πάντως πως το εύρημα πρέπει πια να ονομαστεί πρωτεοβακτήριο hardabelis

Ανώνυμος είπε...

... κάποιος βρώμικος εξωγήινος, πήγε να πλυθεί στα νερά της λίμνης, εκεί άφησε κάποια από τα ...βακτήρια του. Ο εξωγήινος -λογικά- πήγε σε αυτή τη λίμνη γιατί η σύσταση των νερών είναι κοντά στη βιοχημεία του. Έτσι συνεπάγεται πως όχι μόνο οι εξωγήινοι είναι ήδη στη γη, αλλά πλέον γνωρίζουμε ότι έχουν σχέση και με το αρσενικό. Φήμες λένε ότι τεράστιες ποσότητες αρσενικού κάθε χρόνο πηγαίνουν σε άγνωστους παραλήπτες και εταιρείες φαντάσματα. Φυσικά οι φήμες ότι η μείωση των ...αρσενικών στον πλανήτη οφείλεται σε εξωγήινο παράγοντα θα πρέπει να θεωρηθούν ώς ανακριβείς και φανταστικές.

//////
Σοβαρά τώρα, μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι αυτό το βακτήριο είναι η απόδειξη ότι κυκλοφορούν ανάμεσά μας εξωγήινοι;
Θεωρώ ότι στις εκατοντάδες δισεκατομμυρίων γαλαξιών , θα υπάρχουν κάποια άστρα από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε κάθε γαλαξία , όπου γύρω τους θα περιφέρεται κάποιος πλανήτης όπου θα δημιουργηθεί ζωή. Η ζωή ξεκινά από ένα μόριο που αυτοαντιγράφεται και καταλήγει σε νοήμονα όντα . Ακόμα λοιπόν και αν υπάρχει μία πιθανότητα στα δισεκατομ. δισεκατομμυρίων ,επειδή υπάρχουν αντίστοιχοι αριθμοί άστρων , τότε είναι σίγουρο πως κάπου εκεί έξω υπάρχουν εξωγήινοι. Το πρόβλημα για μένα είναι η μετακίνηση τους. Πως έφτασαν έως εδώ. Τα ίχνη μας (ραδιοκύματα) ξεκίνησαν μόλις πριν εκατό χρόνια. Η ...φασαρία μας είναι μόλις 100 έτη φωτός , πως ξέρουν ότι είμαστε εδώ; πέρναγαν από εδώ είδαν φως και..μπήκαν . Πως ταξιδεύουν με ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός; Αν διαθέτουν τέτοια τεχνολογία, πως πέφτουν πέφτουν με τόση ευκολία στη γη. Εγώ νομίζω ότι εξωγήινα βακτήρια και DNA είναι πολύ ευκολο να αναπτυχθούν σε όλο σχεδόν το διάστημα ακόμα και κάτω από...περίεργες (για τη γη) συνθήκες και απόδειξη είναι αυτό το βακτήριο . Νοήμων ζωή είναι πολύ σπάνια, αλλά σίγουρα υπάρχει. Αν έφτασαν μέχρι εδώ, νομίζω πως όχι (τουλάχιστον ακόμα)....

Ανώνυμος είπε...

Παιδάκια, αφήστε όσο είναι καιρός τα blog και κάντε καμμιά σοβαρή δουλειά, έστω και Αστροφυσική (να'χαμε να λέγαμε δηλαδή, αλλά αν τόσο μπορείτε τι να κάνουμε. Στην Ελλάδα ζούμε.).

Με βάση αυτό που *κάνατε* και όχι αυτό που *ξέρετε* ("ξέρετε".... που λέει ο λόγος ξέρετε.. αλλά ας είναι καλά το wikipedia..) θα σας κρίνουμε για να βρείτε δουλειά.

Ποιά ήταν η τελευταία δημοσίευση του vageloford και πόσα citation πήρε??

Άντε μπράβο..

ο "Α.Θ.Φ.Υ.Ε."

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά θα προτιμούσα να συνέχιζε να ασχολείται ο Χαρδαβέλλας με την συνήθη θεματολογία του (π.χ. 2012, Ομάδα Ε, προφητείες, παιδιά ίντιγκο και έστω και με τους εξωγήινους) παρά με την τρέχουσα συνωμοσιολογία για τα υποτιθέμενα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και τις κατηγορίες για "απόκρυψη εθνικού πλούτου" από "εθνοπροδότες" ... βλ http://www.pyles.tv/Blogs/Kostas-Chardavellas-Blog/November-2010/Treason-Greek-oil.aspx

Αυτή η τελευταία ιστορία έχει οδηγήσει πολύ κόσμο και παροξυσμό, και αναμενόμενο είναι όταν από τη μια ο κόσμος κάνει το σκατό του παξιμάδι κι απ'την άλλη ο Χαρδαβέλλας να του λέει για τα εκατοντάδες δις ευρώ / χρόνο που θα βγάζαμε αν ...

Άχριστος είπε...

Παιδάκια κλείστε το blog και πηγαίνετε στα καταφύγια, ίσα που προλαβαίνετε, οι εξωγήινοι μόλις έμαθαν πως τους ανακαλύψαμε και τώρα θα πρέπει να μας καταστρέψουν (δεν τους το είπα εγώ, αν και με βασάνισαν). Ελπίδες μου είπαν πως έχουν μόνο όσοι δεν δέχτηκαν το χάραγμα του θηρίου και όσοι δεν είναι αστροφυσικοί (αυτοί λέει θα πεθάνουν σίγουρα από την πείνα λόγω ανεργίας).

Άντε να 'ουμ..

ο "Φ.Ρ.ΘΚ.χξς.Ο..Κ12.890"