Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Οι τελευταίες μέρες του Pioneer Anomaly?

Πριν λίγο καιρό είχα γράψει κάποια πραγματάκια σχετικά με το Pioneer Anomaly, με αφορμή κάποιες πρόσφατες δουλειές που είχαν ως στόχο την διεξοδικότερη μοντελοποίηση των θερμικών απωλειών των δίδυμων διαστημοπλοίων (The Pioneer Anomaly, Νέα για το Pioneer Anomaly), οι οποίες φαίνεται πως δείχνουν ότι η ανωμαλία στα δεδομένα του Doppler σχεδόν εξαφανίζεται αν τις πάρει κανείς υπόψιν του με ολοκληρωμένο τρόπο. Τα τελικά αποτελέσματα αυτών των υπολογισμών δεν έχουν βγει ακόμα, αλλά οι ενδείξεις δεν είναι καλές για το Pioneer Anomaly.

Σε συνέχεια όλων αυτών, υπάρχει μια πολύ καλή ομιλία του Viktor Toth (είναι ένας από τους συγγραφείς στο σχετικό review στο Living Reviews in Relativity) στο Perimeter Institute, στην οποία παρουσιάζεται μια πολύ καλή εισαγωγή στο τι είναι ακριβώς το Pioneer Anomaly, όπου καταρρίπτονται και κάποιες σχετικά δημοφιλής αντιλήψεις πάνω στο θέμα (όπως για παράδειγμα το ότι η επιτάχυνση είναι σταθερή ή το ότι κατευθύνεται προς τον Ήλιο και αυτές είναι οι μόνες δυνατότητες). Στην ομιλία ο Toth δείχνει πόσο σημαντική είναι η θερμική συνεισφορά και πόσο απαραίτητος είναι ο σωστός συνυπολογισμός της, αφού μπορεί ουσιαστικά να κυριαρχήσει πάνω στο όλο φαινόμενο. Τέλος, ασχολείται και με το ποιο πρέπει να είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανωμαλία, ώστε να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα.

Η ομιλία είναι λοιπόν η
The Pioneer Anomaly: Known and Unknown Unknowns
Viktor Toth


Αξίζει να την παρακολουθήσει κανείς.

4 σχόλια:

Άχριστος είπε...

Γιατί δεν κάνουν μια ιστοσελίδα και να ανεβάσουν ότι στοιχείο υπάρχει και δεν υπάρχει από αυτή την ιστορία, ώστε να μπορούν να γίνουν και θερμικά μοντέλα, και software και ότιδήποτε από τον καθένα που έχει τις γνώσεις και την όρεξη? και μετά να γίνονται συγκρίσεις και να επικρατούν τα σωστότερα? άκου λέει δεν έχει γίνει θερμικό μοντέλο ακόμα και σήκωσε από τα σκουπίδια κατασκευαστικά στοιχεία του Pioneer...

και γενικότερα για όλα τα σημαντικά πειράματα νομίζω θα ήταν καλό αυτό, όλα τα ακατέργαστα και επιβεβαιωμένα πειραματικά δεδομένα και στοιχεία των πειραμάτων (και όχι μόνο οι ερμηνείες τους) να είναι ελεύθερα και εύκολα προσβάσιμα στο internet και ας είναι ΤΒ, χώρος δεν υπάρχει ή bandwidth;

Vagelford είπε...

Αυτό που λες είναι το πλάνο. Μόλις τελειώσουν με την επεξεργασία των στοιχείων και δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα, τότε θα κάνουν public όλη την τηλεμετρία των Pioneer.

Πρόσεξε όμως, αυτή η δουλειά δεν ήταν ποτέ μέσα στα σχέδια και στην αποστολή των Pioneer. Δεν υπήρχε ποτέ η πρόθεση να ελέγξουν την βαρύτητα με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι κανένα σχεδιασμένο πείραμα εξ αρχής και είναι καθαρά ευτύχημα το ότι υπάρχουν αρκετά δεδομένα από την τηλεμετρία (για την θερμική συμπεριφορά) ώστε να κάνουν αυτή τη διερεύνηση. Ακόμα είναι ευτύχημα το ότι τα Pioneer είχαν την συγκεκριμένη στρατηγική για να κρατάνε τον προσανατολισμό τους (περιστροφή), σε αντίθεση με ένα πλήθος από άλλες αποστολές που στηρίζονταν σε διορθωτικές μανούβρες. Ακόμα είναι ευτύχημα το ότι ξεπέρασαν κατά τόσο πολύ την σχεδιασμένη διάρκεια ζωής τους.

Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι με δεδομένες τις συνθήκες, τα έχουν καταφέρει αρκετά καλά και σιγά σιγά θα ξεκαθαρίσει και αυτό το θέμα.

Άχριστος είπε...

Σωστά αυτά που λες για το συγκεκριμένο, είναι και παλιό κλπ απλά ίσως βρήκα και την ευκαιρία να πω αυτή την άποψή μου, το ότι θεωρώ καλό να είναι όλα ελεύθερα και διαθέσιμα τα δεδομένα όσον αφορά τέτοια σημμαντικά πειράματα, πολύ περισσότερο και γιατί πολλές φορές από ένα πείραμα τα δεδομένα να χρησιμεύουν και για κάτι άλλο το οποίο δεν το φαντάζεσαι αλλά θα προκύψει στο μέλλον. πχ σήμερα τυχαία πέτυχα και αυτό και αυτό και τα δύο με τα ίδια δεδομένα. Και εκτός των άλλων πιστεύω πως κάτι τέτοιο θα βοηθούσε και στο να γίνει πασιφανές και στον τελευταίο δύσπιστο συνωμοσιολόγο το αυτονόητο, δηλαδή ότι δεν υπάρχει λόγος να μένει τίποτα κρυφό/περιορισμένο στην φυσική, το αντίθετο μάλιστα.

πχ θέλω να δω τι πειραματικά δεδομένα υπάρχουν σήμερα για το double-slit experiment και παρόμοια πειράματα. Πολύ δύσκολο να τα βρω όλα συγκεντρωμένα, κυρίως θα βρω συμπεράσματα και απλουστευμένες περιγραφές των πειραμάτων. Θα μου πεις τι να τα κάνεις, τα συμπεράσματα έχουν βγει, είσαι ερευνητής πάνω στο θέμα; έχεις κάτι διαφορετικό να προτείνεις; ε, όχι αλλά είμαι άπιστος και θέλω να ελέγξω μόνος μου πχ ότι τα συμπεράσματα που μου δίνεις και οι θεωρίες που βγάζεις προκύπτουν (και πως) από τα πειραματικά δεδομένα. Γιατί να μην έχω εγώ και ο καθένας αυτή τη δυνατότητα;

Vagelford είπε...

Ναι, καταλαβαίνω τι λες και έχεις δίκαιο ότι γενικά τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να είναι ελεύθερα. Και γενικά είναι. Για παράδειγμα, αν δεν κάνω λάθος, ο "οποιοσδήποτε" μπορεί να πάρει τα δεδομένα από το WMAP και να φτιάξει τα δικά του plots για το CMB. Αλλά δεν μπορεί να το κάνει και ο οποιοσδήποτε. Έτσι, κάποιος που αμφισβητεί το οτιδήποτε, δεν σημαίνει και ότι με το να του δόσεις τα δεδομένα, θα καταφέρει να τα επεξεργαστεί και να οδηγηθεί στο οποιοδήποτε συμπέρασμα που θα τον πείσει για το οτιδήποτε.

Τα δεδομένα γενικά πρέπει να είναι ελεύθερα ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι ειδικοί/ερευνητές για να κάνουν την δουλειά τους.

Νομίζω ότι κάποιος που αμφισβητεί τη σχετικότητα, όσα δεδομένα από επιταχυντές και να του δώσεις, πάλι θα την αμφισβητεί και αυτό σχεδόν ανεξάρτητα του αν θα μπορεί να καταλάβει τι δείχνουν αυτά τα δεδομένα ή όχι.