Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ: 20η ΙΟΥΛΙΟΥ 2007


Αγαπητέ κύριε/κυρία,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007 και ώρα 12:00, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα περιβάλλοντος με αφορμή την πρόσφατη φωτιά στην Πάρνηθα. Η διοργάνωση γίνεται με πρωτοβουλία των μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Φυσικής και λαμβάνει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο «Αριστοτέλης» του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, το οποίο βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Η ημερίδα έχει σαν στόχο την ενημέρωση του κοινού από ερευνητές και καθηγητές Εθνικών Ινστιτούτων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Ελλάδας, σχετικά με:
§ το οικοσύστημα της Πάρνηθας που υπέστη πλήγμα,
§ τη σχέση του δάσους με τη φωτιά, τους μηχανισμούς αναγέννησής του, τις ενέργειές μας και συγκεκριμένα τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε προκειμένου το δάσος να επανέλθει όσο πιο κοντά γίνεται στην προηγούμενή του κατάσταση,
§ τη χρήση της δορυφορικής τηλεπισκόπισης στη πρόληψη, στον εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών,
§ τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην Αττική.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να παρευρεθείτε στην εκδήλωση αυτή, της οποίας το πρόγραμμα ακολουθεί. Η παρουσία σας θα είναι για εμάς χαρά και τιμή.

Μαρία Χατζάκη, Φυσικός
Εκπρόσωπος των Μεταπτυχιακών φοιτητών
του Τμήματος Φυσικής



Επικοινωνία:
Μαρία Χατζάκη
Τηλ. 210 7276850
e-mail: marhat@phys.uoa.gr
Γιώργος Παππάς
Τηλ 210 7276911
e-mail: gpappas@phys.uoa.gr
Ελένη Αθανασοπούλου
Τηλ 210 7276837
e-mail: eathana@phys.uoa.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ (20/07/2007)

1. Οικοσύστημα της Πάρνηθας (12:00- 13:00)

· Δρ. Γ. Καρέτσος και Δρ. Ε. Δασκαλάκου, Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας: Ζώνες βλάστησης στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας – Δυνατότητες αποκατάστασης
· Π. Ανδριόπουλος, Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ, Τομέας Οικολογίας και Ταξινομικής: Διαχείριση προστατευόμενων περιοχών για τη διατήρηση της φύσης - σπάνια φυτά της Πάρνηθας


2. Σχέση δάσους- φωτιάς, Μηχανισμοί αναγέννησης (13:00- 14:00)

· Αν. Καθ. Μ. Αριανούτσου- Δρ. Δ. Καζάνης, Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ, Τομέας Οικολογίας και Ταξινομικής: Η φωτιά στα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας – δυνατότητες φυσικής αναγέννησης και μεταπυρική διαχείριση
· Ι. Πεταμίδης, Διεύθυνση Δασών Αττικής: Δασικά Οικοσυστήματα στην Αττική, πόσο τα γνωρίζουμε, τι μας προσφέρουν και πώς θα τα προστατέψουμε.


Διάλειμμα (14:00- 14:30)


3. Δορυφορική Τηλεπισκόπηση (14:30- 16:00)

· Δρ. Ν. Σηφάκις, Ερευνητής Β’, Δρ. Χ. Κοντοές, Ερευνητής Β’ και Δρ. Ι. Κεραμιτσόγλου, Ερευνήτρια Δ’, Ινστιτούτο Διαστημικής και Τηλεπισκόπησης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Χ. Ιωσηφίδης, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων, Τομέας Τοπογραφίας, ΕΜΠ: Επιχειρησιακή χρήση της δορυφορικής Τηλεπισκόπησης στην πρόληψη, ετοιμότητα, εντοπισμό, δυναμική παρακολούθηση και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, καθώς και την αξιολόγηση των ζημιών και την επιτήρηση των καταπατήσεων.
· Επ. Καθ. Β. Βεσκούκης, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων, Τομέας Τοπογραφίας, ΕΜΠ: Επιχειρησιακό πρόγραμμα Firementor, αποτελέσματα από την Πεντέλη.

4. Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις στην Αττική (16:00- 17:00)

· Επ. Καθ. Έ. Φλόκα, Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ, Τομέας Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας: Επιπτώσεις στο κλίμα της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας
· Καθ. Ε. Λέκκας, Τμήμα Γεωλογίας ΕΚΠΑ, Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας: Πλημμύρες



5. Ανοιχτή Συζήτηση- Προτάσεις- Συμπεράσματα Ημερίδας (17:00- )


[ Οι συμμετοχές στην παραπάνω ημερίδα είναι οριστικές. Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα. Οι αναγραφόμενες ώρες είναι ενδεικτικές (εκτός ώρας έναρξης). Κάποιες ομιλίες ενδεχομένως να διαρκέσουν λιγότερο.]

----------------------------------------------------------------
Όπως καταλαβαίνεται ένας από τους λόγους της αποχής μου αυτές τις μέρες ήταν και η προσπάθεια διοργάνωσης αυτής της ημερίδας. Δυστυχώς είχαμε πολλές εξελίξεις αυτές τις ημέρες, με αποκορύφωμα την χθεσινή πυρκαϊά στον Υμηττό. Θέλω να γράψω κάποια πράγματα για τα γεγονότα τα χθεσινά καθώς και για διάφορα ενδιαφέροντα και διάφορα εκνευριστικά που διάβασα στον τύπο τις μέρες που πέρασαν.

----------------------------------------------------------------
Edit: Έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στους τίτλους των ομιλιών

----------------------------------------------------------------
Update: Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν και κάποιες οδηγίες για το που βρίσκεται περίπου το συνεδριακό κέντρο.
Έτσι λοιπόν, αυτό το link Μετάβαση στο DriveMe.gr οδηγεί σε χάρτη που δείχνει την είσοδο της παν/πολης στου Ζωγράφου. Το συνεδριακό κέντρο βρίσκεται ανεβαίνοντας την ανηφόρα από την είσοδο.

Update 2: Τα πρακτικά της ημερίδας θα βγουν σε δύο μέρες το πολύ. Αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν ολοκληρωμένα και μένουν μερικές λεπτομέρειες. Πιο μετά θα δημιουργηθεί και σχετικό site όπου θα υπάρχει όλο το υλικό συγκεντρωμένο, καθώς και οι διάφορες σχετικές εξελίξεις. Υπάρχει ακόμα η σκέψη να κυκλοφορήσει DVD όπου θα υπάρχουν και τα video των ομιλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: