Πέμπτη 5 Ιουλίου 2007

Τι πέθανε στην Πάρνηθα...

Από το site Bon Viveur ένα video... που μας ραγίζει την καρδιά.





Τα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάζει το video για την πανίδα της Πάρνηθας αναφέρθηκαν και εχθές από την αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Μαργαρίτα Αριανούτσου. Το πνεύμα όμως ήταν πως ακόμα δεν χάθηκε τίποτα. Το στοίχημα είναι από εδώ και πέρα. Οι κινήσεις μας για την διαχείριση αυτής της κατάστασης θα καθορίσουν τι θα χαθεί και τι όχι.

Και εδώ θέλω να συνεχίσω την χθεσινή μου αναφορά στα συμπεράσματα της συνάντησης στο Βιολογικό (με την ανοχή σας φυσικά αφού δεν είμαι βιολόγος, αλλά αστροφυσικός). Εκτός από τις αναφορές σχετικά με την χλωρίδα και το τι πρέπει να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε την αναγέννησή της, έγιναν και αναφορές σε στοιχεία της πανίδας. Σε πρώτη φάση αναφέρθηκε ότι τα έντομα, καθώς και τα ερπετά και ενδεχομένως τα μικρά θηλαστικά που ζουν στο έδαφος, κατά πάσα πιθανότητα έχουν επιβιώσει της φωτιάς. Υπάρχει ένα ερωτηματικό για τα ιπτάμενα έντομα. Αναφέρθηκε επίσης πως τα πτηνά μάλλον δεν θα έχουν πρόβλημα (αλλά δεν έγινε λεπτομερής αναφορά σ' αυτό το θέμα οπότε μπορεί να μου ξέφυγε κάτι). Το ζήτημα των μεγάλων θηλαστικών είναι γενικά ανοιχτό, αφού δεν υπήρχε ακριβής καταγραφή των πληθυσμών πριν τη φωτιά.
Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τους μύκητες του δάσους και την αξία τους στο οικοσύστημα, όπου αναφέρθηκε πως κάποιοι ευνοούνται από τη φωτιά ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Νομίζω πως η ουσία της όλης συζήτησης για το οικοσύστημα της Πάρνηθας βρίσκεται στον συγκεκριμένο χαρακτήρα των βιολογικών ειδών του Δρυμού και την αλληλεπίδραση που έχει εδραιωθεί μεταξύ τους. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως αυτή η ισορροπία και αλληλεπίδραση που είναι προϊόν μακροχρόνιας συμβίωσης, δεν πρέπει να διαταραχθεί από τις παρεμβάσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: