Παρασκευή 6 Ιουλίου 2007

Μαρτυρίες και Εξελίξεις - Αντιπλημμυρικά Έργα

Στο mailing list του http://anadasosi.blogspot.com , εμφανίστηκε η παρακάτω μαρτυρία:
Καλημέρα σε όλους ,
Χθές το βράδυ επιστρεφοντας στο σπίτι (Μενίδι)) είπα να κάνω την καθιερωμένη μου βόλτα καθημερινή πλέον μιας και δεν μπορώ να το πιστέψω για τον χαμό του δάσους μας ακριβώς μέχρι το σημείο που κλείνει η αστυνομία τον δρόμο , στην είσοδο του τελεφερικ΄.
Περασμένα μεσάνυχτα και η μυρωδιά απο τα καμένα έντονη αλλα ευτυχώς την κάλυπτε η άλλη μυρωδια των ΄΄καμένων΄΄ που πήγαιναν πάνω για κατάθεση και τότε είδα κάτι που θέλω την βοήθεια σας γιατί δεν ξέρω τί να υποθέσω πλέον
...φορτωμένος πάνω σε νταλίκα ερπυστριοφόρος φορτωτής τύπου CATERPILLAR ήταν standby για να ανεβει πάνω....κατέβηκα και ρώτησα και η απάντηση ήταν ότι δεν ξέρουν , προσπαθησα να πάρω κάποια τηλέφωνα, Δασαρχείο κλπ αλλά ...κανείς δεν σήκωνε τηλ. Το πιο λογικό ίσως ήταν για κάποια ζώνη αλλα ΄πλέον ολα ειναι ύποπτα εκει πάνω. Φταίμε όλοι για αυτην την καταστροφή , έπρεπε να καταστραφούν τα πάντα για να κάνουμε κάτι πχ όταν κόπηκαν τα δέντρα για να περνάει άνετα το τελεφερίκ κανείς δεν μίλησε και φυσικά βάζω και τον εαυτό μου μέσα .
Αυτο που πάμε να φτιάξουμε να μην ξεφουσκώσει ρε παιδια ειμαι τόσο πικραμένος και απογοητευμένος απο την όλη ιστορία που δεν ξέρω τι αλλο να πω πια . Όποιος γνωρίζει κάτι σχετικά με το χθεσινό ας μας πεί.

Σπύρος Σ .

Η μαρτυρία αυτή είναι ανησυχητική, όχι γιατί μπορεί κάποιος να σχεδιάζει αυτή τη χρονική στιγμή να χτίσει το οτιδήποτε, αλλά γιατί η παραπάνω παρουσία μπορεί να είναι ενταγμένη στα πλαίσια της προετοιμασίας για τα αντιπλημμυρικά έργα, που έχει εξαγγείλει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Το in.gr αναφέρει στο άρθρο του:
Δύο ομάδες εργασίας που θα εισηγηθούν αντιστοίχως για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Πάρνηθα και την αναδάσωση του βουνού, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, συνέστησαν τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη την Τετάρτη υπό τους κ.κ. Γιώργο Σουφλιά και Ευάγγελο Μπασιάκο.
Σε νέα σύσκεψη το Σάββατο αναμένεται να ληφθούν τα πρώτα μέτρα για την Πάρνηθα και θα καθορισθούν τα χρονοδιαγράμματα. Τα μέτρα αυτά αφορούν τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που επιβάλλεται να γίνουν στην Πάρνηθα, την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, τη φύλαξη της περιοχής αλλά και την προστασία της πανίδας του βουνού. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη χαρτογράφηση της καμένης περιοχής. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πρόσθεσε ότι θα γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και ότι θα διατεθούν όλα τα κονδύλια που χρειάζονται για την Πάρνηθα.


Τα παραπάνω μου μυρίζουν βιαστικές και επιπόλαιες έως εγκληματικές ενέργειες σε βάρος της Πάρνηθας. Φοβάμαι πως ακόμα μία φορά θα αποκλειστούν από το σχεδιασμό οι ειδικοί προκειμένου να επιτευχθούν προεκλογικές επιτυχίες όσο πιο γρήγορα γίνεται.

3 σχόλια:

Rodia είπε...

Σήμερα το βράδυ άκουσα (και είδα) τον κ. Ε. Βενιζέλο να λέει σε εκπομπή της ΕΤ3 ότι «ο κ. Σουφλιάς είναι ο μόνος υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ που έχει να παρουσιάσει έργο» και αναρωτήθηκα: ΤΙ ΕΡΓΟ..? ΠΟΙΟ ΕΡΓΟ..?
(την προώθηση της αναδιαμόρφωσης(!!) του άρθρου 24 ίσως...)

Vagelford είπε...

Ασ' τα rodia... Και εγώ έχω διαβάσει ένα σωρό πράγματα για την κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στο Σουφλιά και το ΣτΕ για τα διάφορα οικολογικά θέματα...
Όσο δεν υπάρχει ανεξάρτητο υπουργείο Περιβάλλοντος θα υπάρχουν αυτά τα προβλήματα με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Εν το μεταξύ οι φωτιές ακόμα καίνε...

Από ALPHA TV

6.7.2007
Σε επιφυλακή στην Πάρνηθα για τις συνεχείς αναζωπυρώσεις

Νέες εστίες και αναζωπυρώσεις συνεχίζουν για 9η ημέρα το καταστροφικό έργο στην Πάρνηθα. Στη θέση Μόλα η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, αλλά νέες αναζωπυρώσεις προκαλούν πονοκέφαλο στην πυροσβεστική. Η νέα φωτιά ξέσπασε στην καρδιά του ελατοδάσους, αυτή τη φορά όμως από την πλευρά του Αυλώνα. Η φωτιά είναι σε μια δύσβατη περιοχή, 4 χλμ. μακριά από τον τελευταίο ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί και στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε χαράδρα στη θέση Μπάφι, όπου εθελοντές και πυροσβέστες επιχειρούν να σβήσουν τις φλόγες. Στο μεταξύ μια πρωτότυπη ιδέα είχε ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, καθώς πρότεινε οι 25 μεγαλύτερες Ελληνικές επιχειρήσεις να αναδασώσουν τα 25.000 στρέμματα καμένης γης στην Πάρνηθα. Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Νεοχώρι Πηλίου, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν τα μέτωπα στον Πρόδρομο Βοιωτίας, όπου οι κάτοικοι είδαν με αγωνία τις φλόγες να πλησιάζουν το χωριό τους και όπου τουλάχιστον 2.000 στρέμματα με ελαιόδεντρα έγιναν στάχτη.

Vagelford είπε...

Btw, σου είπα ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελεύθερα ότι θέλεις από το blog χωρίς άδεια...