Μας αξίζει υπουργός που λέει «την πατήσαμε γιατί φυλάσσαμε τους πυλώνες της ΔΕΗ και μας ξέφυγε η φωτιά»;
13% Ναι
71,9% Όχι
14,9% Δεν απαντώ
Για εμένα τουλάχιστον είναι σαφές από το αποτέλεσμα, ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση με αυτοκριτική διάθεση. Φοβάμαι λοιπόν ότι δεν μάθαμε τίποτα.
Αυτή την πικρή διαπίστωση δυστυχώς την έχω κάνει σχεδόν από την πρώτη εβδομάδα μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, όταν στην συναυλία που διοργανώθηκε στην πλατεία Συντάγματος, βγήκε να μας καθησυχάσει ο κ. Τσακνής πως δεν πρέπει να χάνουμε τον ύπνο μας αφού «για όλα φταίει η εξουσία». Λες και η εξουσία είναι ένα ομιχλώδες και απροσδιόριστο πράγμα με το οποίο δεν έχουμε καμία σχέση εμείς ως πολίτες αυτής της χώρας. Έτσι και εχθές, σε συζήτηση σε κάποιο βραδινό δελτίο, όταν κάποιος επικεφαλής της πυροσβεστικής στην Αχαΐα τόλμησε να υπονοήσει πως είμαστε «λίγοι» ως ενεργοί πολίτες, εισέπραξε την ειρωνεία της δημοσιογράφου, μην τυχών και θιγούν οι τηλεθεατές και ξυπνήσουν από την μακαριότητά τους.
Εδώ μπορεί να μου πει κάποιος, κάτσε ρε φίλε, δηλαδή η πυροσβεστική βγαίνει λάδι; Φυσικά και όχι, όπως δεν βγαίνει λάδι και κανένας άλλος υπεύθυνος, αφού έχουν γίνει λάθη και έχουν δείξει ότι η αδιαφορία τους πολύ συχνά περισσεύει. Αλλά, πως περιμένουμε οι άλλοι να είναι εντάξει όταν εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας;
Η απάντησή μου λοιπόν στην παραπάνω ερώτηση είναι πως μας αξίζει ο κ. Πολύδωρας που την «πάτησε» φοβούμενος το πολιτικό κόστος, αφού σε τελική ανάλυση έχουμε και πάντα θα έχουμε την δημοκρατία που μας αξίζει. Αν δεν αλλάξουμε εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να περιμένουμε τίποτα καλύτερο, αφού τα δικαιώματα δεν παραχωρούνται. Τα δικαιώματα κερδίζονται με αγώνες και θυσίες.
9 σχόλια:
Έτσι όπως τα λες είναι.
Και δυστυχώς, όπως λέγαμε & σήμερα το πρωί, εσύ κι εγώ βάλαμε τις φωτιές. & οι μικρομεσσαίοι είναι αυτοί που επωφελούνται κι όχι τα "μεγάλα" συμφέροντα.
Το να τα ρίχνεις στην εξουσία (βλ. σχόλιο του "πολιτικοποιημένου" Τσακνή) είναι ότι πιο εύκολο, και πιο καταδικαστικό για το μέλλον μας.
Σήμερα είδα το εξής σύνθημα/στενσιλ στο σύνταγμα:
"Σταχτες:οι βίλλες των αφεντικων".
Μου φάνηκε λειψό.
Θα έπρεπε να γράφει "και τα εξωτικά των μικρομεσσαίων".
Τουλάχιστον.
Τουλάχιστον...
Δεν μπορώ να δεχτώ πως δεν μαθαίνουμε με τίποτα ρε παιδί μου!!!!!!!!
Όχι, είναι το ότι πάντοτε ξέρουμξε τον κακό (που δεν είμαστε εμείς φυσικά, βλ. δηλώσεις Τσακνή...) και ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ και να συμβεί, και ο Ερκολόμπους να έρθει, θα φταίει είτε το κεφάλαιο, είτε τα αφεντικά, είτε η δεξιά, είτε το Πασοκ που κυβερνούσε τόσα χρόνια, είτε οι Γκρίζοι Λύκοι που μας καίνε τα δάση...
Τώρα για να καταλάβω, μας φταίει ο Τσακνής ?
Είμαστε σίγουροι ότι "πιάσαμε" το υπονοούμενο που, ΟΚ ίσως επιλέχθηκε για πρακτικούς και μόνο λόγους… σαν πρόλογος ενός τραγουδιού πχ. ?
Είμαστε σίγουροι ότι κανείς από μας δεν θα ήθελε να έχει κάποια εξουσία ?
Είμαστε σίγουροι πως δεν κατέχουμε ήδη κάποια εξουσία … ακόμα κι αν (θεωρητικά) δεν την θέλουμε ?
Δηλαδή θέλεις να πεις ότι ο κ. Τσακνής λέγοντας "Για όλα φταίει η εξουσία", ήθελε να πει ουσιαστικά ότι τελικά για τις πυρκαγιές που κατακαίνε τα δάση φταίμε όλοι εμείς που είμαστε αδιάφοροι και αμέτοχοι, κοιτάμε την πάρτη μας, είμαστε λαμόγια, εκμεταλλευόμαστε κάθε παράθυρο και κάθε μέσο για να ικανοποιήσουμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες ή ματαιοδοξίες, αδιαφορούμε για το υπόλοιπο σύμπαν γύρω μας και όλα είναι μια χαρά και δεν κουνάμε δαχτυλάκι όσο καίγεται το διπλανό χωριό αλλά όταν η φωτιά κάψει το δικό μας κλαίμε και καταριόμαστε για την εγκατάλειψη και την αδιαφορία, ευχόμαστε "να καεί του γείτονα" αντί να αξιωθούμε και να κοπιάσουμε για να κάνουμε κάτι καλύτερο, ψηφίζουμε το "μέσο" γιατί μας βολεύει και την ίδια στιγμή το φτύνουμε και το απαξιώνουμε με πισώπλατα μαχαιρώματα... και γενικά είμαστε η ξεφτίλα του "ενεργού πολίτη";
Λες να ήθελε να πει αυτό ο κ. Τσακνής; Ότι εμείς το κάψαμε το δάσος; Ότι εμείς είμαστε υπόλογοι;
Δεν νομίζω.
Η αυτοκριτική, από τα λίγα που ξέρω, δεν γίνεται έτσι.
Εκτός του ότι δεν είναι μόνο ένας ο τρόπος για γίνει η αυτοκριτική, το ζητούμενο είναι να μη μένει κανείς μόνο στην αυτοκριτική και στην παραδοχή του μεριδίου της ευθύνης του, αλλά να κάνει και κάτι γι αυτό κι αν μπορεί, ν’ αλλάξει νοοτροπία. Οι Γιαπωνέζοι μπορεί να κάνουν χαρακίρι, αλλά αυτό δε σημαίνει πως όποιος δεν αυτοκτονεί, δεν αντιλαμβάνεται και την ενοχή του ή την ευθύνη των επιλογών και των πράξεών του. Δε θέλω να το παίξω δικηγόρος του Τσακνή (… δε μ’ έχει ανάγκη κιόλας ο άνθρωπος) αλλά επειδή τον παρακολουθώ χρόνια κι είναι ένας απ’ τους λίγους καλλιτέχνες εν Ελλάδι που εκτιμώ, πέρα απ’ τη δουλειά του και για τη στάση του στα κοινωνικά ζητήματα που προκύπτουν κατά καιρούς, θα θυμίσω πως ήταν παρών ΚΑΙ στα συλλαλητήρια για την παιδεία ΚΑΙ στην πορεία διαμαρτυρίας για την παράδοση του Οτσαλάν ΚΑΙ στο μεγάλο ξεσηκωμό για τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία και γενικώς, είναι παρών … όπου μπορεί και όπως μπορεί να προσφέρει, βεβαίως.
ΥΓ. Ως μια προσπάθεια προσωπικής αυτοκριτικής για το συγκεκριμένο ζήτημα, ανέβασα στο site ένα κείμενο. Αν θέλεις, ρίξε του μια ματιά. Αντιγράφω τη διεύθυνση όπως είναι, γιατί δεν ξέρω πως μπορώ να δώσω link στο blog.
http://www.amity.gr/koinwnika/ksipolytotagma/ksipolytotagmadoc.html
Πολύ καλό το Ξυπόλητο Τάγμα.
Πάντως βρε Vermint, μην μένεις στο όνομα (αυτόν άκουσα να το λέει, αυτόν αναφέρω). Δεν είπε κανένας ότι υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος αυτοκριτικής. Απλά το "για όλα φταίει η εξουσία" δεν είναι αυτοκριτική. Δεν είναι καν προτροπή για αυτοκριτική. Περισσότερο για ηθικό μαξιλαράκι μου φαίνεται, σε μια στιγμή που και εσύ συμφωνείς ότι θα πρέπει όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Φυσικά και δεν θα ήθελα να δω τον Τσακνή να κάνει χαρακίρι την ώρα που τραγουδά. Άλλωστε και οι δύο πιστεύουμε ότι η αυτοκριτική είναι εσωτερική διαδικασία που δεν μένει στην απλή αποδοχή της ευθύνης, αλλά προϋποθέτει και την προσωπική αλλαγή.
Δεν νομίζω ότι διαφωνούμε.
Δημοσίευση σχολίου