Τρίτη 31 Ιουλίου 2007
Γλύτωσε ακόμα μια φορά το ιστορικό Μον Παρνές
Δευτέρα 30 Ιουλίου 2007
Wildland fire modelling
Το τελευταίο Scientific American, προφητικά θα έλεγα, έχει ένα σχετικό αφιέρωμα:
Predicting Wildfires
By Mark Finney and Mark Fischetti and Patricia Andrews
Fires are burning more acres than ever. Where will the next blazes ignite?
Can we prevent them? Should we?
The number of catastrophic wildfires in the U.S. has been steadily rising. The nation has spent more than $1 billion annually to suppress such fires in eight of the past 10 years. In 2005 a record 8.7 million acres burned, only to be succeeded by 9.9 million
acres in 2006. And this year is off to a furious start.To a great extent, the increase in fires stems from a buildup of excess fuel, particularly deadwood and underbrush. Forests harbor more fuel than ever in large part because for decades, land management agencies, including the U.S. Forest Service, have followed a policy of trying to quickly put out every fire that starts...
Το άρθρο έχει αρκετό ενδιαφέρων και παρουσιάζει τα διάφορα μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στις ΗΠΑ για την πρόγνωση της συμπεριφοράς των πυρκαγιών και για την αντιμετώπισή τους. Περιγράφει για παράδειγμα το πώς σε πραγματικό χρόνο, η πυροσβεστική συμβουλεύεται σε επιχειρησιακά ζητήματα τους ειδικούς επιστήμονες και τα μοντέλα τους για τον καλύτερο σχεδιασμό της πυρόσβεσης. Πραγματικά πολύ εντυπωσιακό. Φαντάζομαι πως η αντίστοιχη Ελληνική έκδοση που θα κυκλοφορήσει αυτό το μήνα θα το έχει το άρθρο μεταφρασμένο.
Η τελευταία παράγραφος που παραθέτω από την εισαγωγή του άρθρου, αναδεικνύει μία ακόμα παράμετρο του προβλήματος που θεωρώ πως εφαρμόζεται και στα Ελληνικά δεδομένα και υποδεικνύει, αν συνυπολογίσουμε την παρατεταμένη περίοδο ζέστης που είχαμε, πως τελικά λόγω του περιορισμένου αριθμού πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια και της συγκέντρωσης καύσιμης βιομάζας, θα έπρεπε να υπάρχει αυξημένη εγρήγορση και ειδικός σχεδιασμός. Αντί αυτού, η ελληνική πολιτεία παρέμεινε θεατής μέχρι την τελευταία στιγμή (βλέπε εκ των υστέρων προσλήψεις και αγορές-ενοικιάσεις μέσων).
Το άρθρο του Scientific American παραπέμπει στο τέλος του και σε διάφορα σχετικά sites, με πιο ενδιαφέρων κατά την γνώμη μου το site:
Fire behavior and fire danger software: http://www.firemodels.org/
όπου παρουσιάζονται τα διάφορα προγράμματα (software) που έχουν αναπτυχθεί και φυσικά υπάρχουν και πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για όποιον έχει την όρεξη να το ψάξει.
Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν στην άλλη άκρη του ατλαντικού και θα μπορούσαν να είχαν διαφύγει της προσοχής των αρμοδίων. Δυστυχώς όμως αντίστοιχες δουλειές έχουν πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα FireMentor (http://www.firementor.com/), που αναφέρεται και στα πρακτικά της ημερίδας για την Πάρνηθα. Ένα πρόγραμμα που έχει χρηματοδοτηθεί από το Υπ. Ανάπτυξης και είναι ένα καινοτομικό ολοκληρωμένο σύστημα για τον προγραμματισμό, την υποστήριξη της επιχειρησιακής αντιμετώπισης και την υποστήριξη αποφάσεων και σχεδιασμού σχετικά με τη διαχείριση δασικών πυρκαγιών. Ένα πρόγραμμα που οι αρμόδιοι αρνήθηκαν πεισματικά να αξιοποιήσουν, μα για ποιον άλλο λόγο, γιατί φοβόντουσαν να αναλάβουν την ευθύνη να εμπιστευτούν ένα προϊόν επιστημονικού σχεδιασμού και γνώσης. Περισσότερα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να βρει όποιος ενδιαφέρεται στα πρακτικά της ημερίδας και στο σχετικό site.
Τέλος θέλω να αναφερθώ και σε τρία reviews που κυκλοφόρησαν στο arxiv και συγκεκριμένα στο physics από τον A.L. Sullivan:
A review of wildland fire spread modelling, 1990-present, 1: Physical and quasi-physical models, arXiv:0706.3074v1 [physics.geo-ph]
A review of wildland fire spread modelling, 1990-present 2: Empirical and quasi-empirical models, arXiv:0706.4128v1 [physics.geo-ph]
A review of wildland fire spread modelling, 1990-present 3: Mathematical analogues and simulation models, arXiv:0706.4130v1 [physics.geo-ph]
Τα άρθρα αυτά είναι λίγο πιο τεχνικά, αλλά έχουν αρκετό ενδιαφέρων (τουλάχιστον ότι έχω προλάβει να κοιτάξω). Ουσιαστικά είναι μια συλλογή και κατηγοριοποίηση όλων των μοντέλων εξέλιξης πυρκαγιών που έχουν αναπτυχθεί από το 1990 και μετά και είναι χωρισμένα ανάλογα με το αν είναι βασισμένα στις φυσικές και χημικές διαδικασίες που παίρνουν μέρος σε μία φωτιά, αν είναι βασισμένα σε εμπειρική γνώση και τέλος ανάλογα με το αν είναι βασισμένα σε στατιστικά μαθηματικά μοντέλα.
Από τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα πως η γνώση σίγουρα υπάρχει.
Μένει η επιλογή να την χρησιμοποιήσουμε.
---------------------------------------------------------
Update: Υπάρχει ένα ενδιαφέρων πρόγραμμα του ΑΠΘ πάνω στη μοντελοποίηση των πυρκαγιών, το οποίο αγνοήθηκε επιδεικτικά από τις αρμόδιες αρχές. Το θέμα παρουσιάστηκε στο buzz.
Δημοσκόπηση για τις Πυρκαγιές
Μας αξίζει υπουργός που λέει «την πατήσαμε γιατί φυλάσσαμε τους πυλώνες της ΔΕΗ και μας ξέφυγε η φωτιά»;
13% Ναι
71,9% Όχι
14,9% Δεν απαντώ
Για εμένα τουλάχιστον είναι σαφές από το αποτέλεσμα, ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση με αυτοκριτική διάθεση. Φοβάμαι λοιπόν ότι δεν μάθαμε τίποτα.
Αυτή την πικρή διαπίστωση δυστυχώς την έχω κάνει σχεδόν από την πρώτη εβδομάδα μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, όταν στην συναυλία που διοργανώθηκε στην πλατεία Συντάγματος, βγήκε να μας καθησυχάσει ο κ. Τσακνής πως δεν πρέπει να χάνουμε τον ύπνο μας αφού «για όλα φταίει η εξουσία». Λες και η εξουσία είναι ένα ομιχλώδες και απροσδιόριστο πράγμα με το οποίο δεν έχουμε καμία σχέση εμείς ως πολίτες αυτής της χώρας. Έτσι και εχθές, σε συζήτηση σε κάποιο βραδινό δελτίο, όταν κάποιος επικεφαλής της πυροσβεστικής στην Αχαΐα τόλμησε να υπονοήσει πως είμαστε «λίγοι» ως ενεργοί πολίτες, εισέπραξε την ειρωνεία της δημοσιογράφου, μην τυχών και θιγούν οι τηλεθεατές και ξυπνήσουν από την μακαριότητά τους.
Εδώ μπορεί να μου πει κάποιος, κάτσε ρε φίλε, δηλαδή η πυροσβεστική βγαίνει λάδι; Φυσικά και όχι, όπως δεν βγαίνει λάδι και κανένας άλλος υπεύθυνος, αφού έχουν γίνει λάθη και έχουν δείξει ότι η αδιαφορία τους πολύ συχνά περισσεύει. Αλλά, πως περιμένουμε οι άλλοι να είναι εντάξει όταν εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας;
Η απάντησή μου λοιπόν στην παραπάνω ερώτηση είναι πως μας αξίζει ο κ. Πολύδωρας που την «πάτησε» φοβούμενος το πολιτικό κόστος, αφού σε τελική ανάλυση έχουμε και πάντα θα έχουμε την δημοκρατία που μας αξίζει. Αν δεν αλλάξουμε εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να περιμένουμε τίποτα καλύτερο, αφού τα δικαιώματα δεν παραχωρούνται. Τα δικαιώματα κερδίζονται με αγώνες και θυσίες.
Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007
Απολογισμός Ημερίδας
Η ημερίδα πήγε αρκετά καλά. Το δυσάρεστο γεγονός της μικρής συμμετοχής, αντισταθμίστηκε από το ισχυρό ενδιαφέρον που έδειξαν όσοι τελικά παραβρέθηκαν και από τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες που έδωσαν οι προσκεκλημένοι ειδικοί επιστήμονες (τους οποίους ευχαριστώ και πάλι). Πολύ θετικό ήταν και το γεγονός πως βγήκαν αρκετά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Όλο το υλικό, το σχετικό με την ημερίδα, υπάρχει η πρόθεση να ανέβει σε ένα σχετικό site το οποίο μάλλον θα αρχίσει να υλοποιείτε από την άλλη εβδομάδα. Γενικά λοιπόν θα έλεγα πως ήταν μία επιτυχημένη εκδήλωση.
Μια ακόμα θετική εξέλιξη ήταν το γεγονός πως ενδιαφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα συμπεράσματα της ημερίδας μας. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή το απόγευμα, μετά το τέλος της ημερίδας, δεχτήκαμε πρόσκληση για να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματά μας στον Πρόεδρο την Δευτέρα το μεσημέρι. Ετοιμάσαμε λοιπόν μία πρώτη εκδοχή των πρακτικών της ημερίδας, την οποία και παραδώσαμε.
Οι εντυπώσεις μου από τον κ. Παπούλια είναι πολύ θετικές. Μου έδωσε την αίσθηση ότι έχει σοβαρό και ειλικρινές ενδιαφέρων για τα θέματα του περιβάλλοντος. Επιπλέον θα έλεγα ότι τον διακρίνει μια αφοπλιστική απλότητα. Ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία η συνάντηση μαζί του.
Επιστρέφοντας στα ουσιαστικά της συνάντηση, ο κ. Παπούλιας μας ζήτησε να μην επαναπαυθούμε στις «δάφνες» μας και να συνεχίσουμε με επόμενες κινήσεις ενημέρωσης, στοχεύοντας σε ακόμα πιο ευρύ κοινό. Εμείς από τη μεριά μας ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θεωρούμε πως εξαντλήσαμε τις υποχρεώσεις μας με την διοργάνωση απλά μιας ημερίδας. Εξ’ αρχής η πρόθεσή μας ήταν να επιμείνουμε στην επιστημονική ενημέρωση όσο ευρύτερου κοινού γίνεται, αλλά δεν έχουμε και πολλές δυνατότητες προβολής των δραστηριοτήτων μας. Ο Πρόεδρος είπε πως αν συνεχίσουμε αυτές τις δραστηριότητες, θα έχουμε την στήριξη της προεδρίας.
Θα έλεγα λοιπόν πως και η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε θετική εξέλιξη.
Κλείνοντας αυτή την αναφορά, πρέπει να πω πως η πρώτη έκδοση των πρακτικών είναι διαθέσιμη και έχει αρκετά ενδιαφέροντα σημεία, τα οποία επισημαίνουμε στα συμπεράσματα. Ελπίζω από την άλλη εβδομάδα να υπάρχει μία δεύτερη, εμπλουτισμένη έκδοση στο site της ημερίδας.
------------------------------------------------------------------
Update: Έκανα μία δοκιμαστική αλλαγή στο url των πρακτικών. Δουλεύει καλύτερα; Με copy-paste πρέπει να δουλεύει το link.
Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε το link.
Update2: Επειδή φαίνεται πως πολλοί δεν μπορούν να ανοίξουν το pdf, ανέβασα προσωρινά σ' αυτό το link http://www.geocities.com/vagelford/Science/Ecology/praktika-hmeridas.html τα πρακτικά. Ελπίζω να φαίνονται.
Update3: Τα πρακτικά υπάρχουν σε μορφή pdf και στο site http://career-office.uoa.gr/node/view/10553
Τρίτη 17 Ιουλίου 2007
ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ»
Αγαπητέ κύριε/κυρία,
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007 και ώρα 12:00, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα περιβάλλοντος με αφορμή την πρόσφατη φωτιά στην Πάρνηθα. Η διοργάνωση γίνεται με πρωτοβουλία των μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Φυσικής και λαμβάνει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο «Αριστοτέλης» του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, το οποίο βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.
Η ημερίδα έχει σαν στόχο την ενημέρωση του κοινού από ερευνητές και καθηγητές Εθνικών Ινστιτούτων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Ελλάδας, σχετικά με:
§ το οικοσύστημα της Πάρνηθας που υπέστη πλήγμα,
§ τη σχέση του δάσους με τη φωτιά, τους μηχανισμούς αναγέννησής του, τις ενέργειές μας και συγκεκριμένα τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε προκειμένου το δάσος να επανέλθει όσο πιο κοντά γίνεται στην προηγούμενή του κατάσταση,
§ τη χρήση της δορυφορικής τηλεπισκόπισης στη πρόληψη, στον εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών,
§ τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην Αττική.
Στο πλαίσιο των παραπάνω, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να παρευρεθείτε στην εκδήλωση αυτή, της οποίας το πρόγραμμα ακολουθεί. Η παρουσία σας θα είναι για εμάς χαρά και τιμή.
Μαρία Χατζάκη, Φυσικός
Εκπρόσωπος των Μεταπτυχιακών φοιτητών
του Τμήματος Φυσικής
Επικοινωνία:
Μαρία Χατζάκη
Τηλ. 210 7276850
e-mail: marhat@phys.uoa.gr
Γιώργος Παππάς
Τηλ 210 7276911
e-mail: gpappas@phys.uoa.gr
Ελένη Αθανασοπούλου
Τηλ 210 7276837
e-mail: eathana@phys.uoa.gr
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ (20/07/2007)
1. Οικοσύστημα της Πάρνηθας (12:00- 13:00)
· Δρ. Γ. Καρέτσος και Δρ. Ε. Δασκαλάκου, Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας: Ζώνες βλάστησης στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας – Δυνατότητες αποκατάστασης
· Π. Ανδριόπουλος, Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ, Τομέας Οικολογίας και Ταξινομικής: Διαχείριση προστατευόμενων περιοχών για τη διατήρηση της φύσης - σπάνια φυτά της Πάρνηθας
2. Σχέση δάσους- φωτιάς, Μηχανισμοί αναγέννησης (13:00- 14:00)
· Αν. Καθ. Μ. Αριανούτσου- Δρ. Δ. Καζάνης, Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ, Τομέας Οικολογίας και Ταξινομικής: Η φωτιά στα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας – δυνατότητες φυσικής αναγέννησης και μεταπυρική διαχείριση
· Ι. Πεταμίδης, Διεύθυνση Δασών Αττικής: Δασικά Οικοσυστήματα στην Αττική, πόσο τα γνωρίζουμε, τι μας προσφέρουν και πώς θα τα προστατέψουμε.
Διάλειμμα (14:00- 14:30)
3. Δορυφορική Τηλεπισκόπηση (14:30- 16:00)
· Δρ. Ν. Σηφάκις, Ερευνητής Β’, Δρ. Χ. Κοντοές, Ερευνητής Β’ και Δρ. Ι. Κεραμιτσόγλου, Ερευνήτρια Δ’, Ινστιτούτο Διαστημικής και Τηλεπισκόπησης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Χ. Ιωσηφίδης, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων, Τομέας Τοπογραφίας, ΕΜΠ: Επιχειρησιακή χρήση της δορυφορικής Τηλεπισκόπησης στην πρόληψη, ετοιμότητα, εντοπισμό, δυναμική παρακολούθηση και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, καθώς και την αξιολόγηση των ζημιών και την επιτήρηση των καταπατήσεων.
· Επ. Καθ. Β. Βεσκούκης, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων, Τομέας Τοπογραφίας, ΕΜΠ: Επιχειρησιακό πρόγραμμα Firementor, αποτελέσματα από την Πεντέλη.
4. Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις στην Αττική (16:00- 17:00)
· Επ. Καθ. Έ. Φλόκα, Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ, Τομέας Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας: Επιπτώσεις στο κλίμα της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας
· Καθ. Ε. Λέκκας, Τμήμα Γεωλογίας ΕΚΠΑ, Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας: Πλημμύρες
5. Ανοιχτή Συζήτηση- Προτάσεις- Συμπεράσματα Ημερίδας (17:00- )
[ Οι συμμετοχές στην παραπάνω ημερίδα είναι οριστικές. Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα. Οι αναγραφόμενες ώρες είναι ενδεικτικές (εκτός ώρας έναρξης). Κάποιες ομιλίες ενδεχομένως να διαρκέσουν λιγότερο.]
----------------------------------------------------------------
Όπως καταλαβαίνεται ένας από τους λόγους της αποχής μου αυτές τις μέρες ήταν και η προσπάθεια διοργάνωσης αυτής της ημερίδας. Δυστυχώς είχαμε πολλές εξελίξεις αυτές τις ημέρες, με αποκορύφωμα την χθεσινή πυρκαϊά στον Υμηττό. Θέλω να γράψω κάποια πράγματα για τα γεγονότα τα χθεσινά καθώς και για διάφορα ενδιαφέροντα και διάφορα εκνευριστικά που διάβασα στον τύπο τις μέρες που πέρασαν.
----------------------------------------------------------------
Edit: Έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στους τίτλους των ομιλιών
----------------------------------------------------------------
Update: Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν και κάποιες οδηγίες για το που βρίσκεται περίπου το συνεδριακό κέντρο.
Έτσι λοιπόν, αυτό το link οδηγεί σε χάρτη που δείχνει την είσοδο της παν/πολης στου Ζωγράφου. Το συνεδριακό κέντρο βρίσκεται ανεβαίνοντας την ανηφόρα από την είσοδο.
Update 2: Τα πρακτικά της ημερίδας θα βγουν σε δύο μέρες το πολύ. Αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν ολοκληρωμένα και μένουν μερικές λεπτομέρειες. Πιο μετά θα δημιουργηθεί και σχετικό site όπου θα υπάρχει όλο το υλικό συγκεντρωμένο, καθώς και οι διάφορες σχετικές εξελίξεις. Υπάρχει ακόμα η σκέψη να κυκλοφορήσει DVD όπου θα υπάρχουν και τα video των ομιλιών.
Σάββατο 7 Ιουλίου 2007
Οι Μαύρες αφίσες...
«Σε προεκλογικό κλίμα και με κορυφαίο σημείο την ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής το 7ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας...»
Έγινε λοιπόν το 7ο τακτικό συνέδριο, μέσα σε πλήρη τάξη φαντάζομαι, αφού η Ελλάδα είναι εν_τάξει ως γνωστών (μου θυμίζει αμυδρά ένα τραγούδι του Χάρη Κλίν αυτό). Φυσικά όλοι θα είδατε την Αθήνα γεμάτη με μπλε αφίσες του Κώστα (ή Κωστάκη αν προτιμάτε) που προανήγγειλαν την μεγάλη ομιλία της Παρασκευής, σε έντονο προεκλογικό ύφος. Διάβασα εχθές και για την σχετική πρωτοβουλία του κ. Ν. Κακλαμάνη να κατεβάσει όλες αυτές τις αφίσες από το δήμο Αθηναίων, όπου προκειμένου να δώσει το καλό παράδειγμα θα ξεκίναγε (ή ξεκίνησε) από τις αφίσες του κόμματός του.
Φυσικά όλα αυτά μου φαίνονται πολύ αστεία...
Και εξηγούμε:
Γυρνώντας την Τετάρτη το βράδυ από την συνάντηση των blogers για το θέμα της Πάρνηθας, κάπως αφηρημένος και απορροφημένος από τις σκέψεις μου γύρω από αυτά που είχα ακούσει λίγο πριν και στο Βιολογικό νωρίτερα, περίμενα στο φανάρι για να διασχίσω έναν κεντρικό δρόμο. Ξαφνικά μία κίνηση του μπλε μου τράβηξε την προσοχή. Κοιτώντας λίγο πιο προσεκτικά, βλέπω ένα παλικάρι να στερεώνει αφίσες του συνεδρίου στις απέναντι κολόνες. Η εικόνα μου έμοιαζε πολύ παράξενη. Περνάω στην απέναντι μεριά του δρόμου και πλησιάζω το παλικάρι. Φαντάζομαι πρέπει να είχε πολύ πλάκα ο τρόπος που τον κοίταζα... Μαζεύω λίγο κουράγιο και τελικά τον ρωτάω, «Ρε φίλε, πόσα σου δίνουν γι’ αυτή τη δουλειά;»... Καμία απάντηση. Με κοίταξε με απορία και συνέχισε τη δουλεία του. Τον ξαναρωτώ, «Ρε φίλε, πόσα ‘λεφτά’ σου δίνουν;»... Εκεί πήρα απάντηση, «... Λεφτά, Λεφτά...». Δεν άντεξα και έγινα λίγο κάφρος, «Σου έχουν ασφάλεια; Σου πληρώνουν ΙΚΑ;» (τι σκέφτηκα ο άνθρωπος). Η απάντηση ήταν και πάλι, «... Λεφτά, Λεφτά...» και έφυγε για την επόμενη κολόνα. Αποφάσισα πως δεν μου έφταιγε σε τίποτα ο άνθρωπος για να τον παρενοχλήσω περισσότερο. Δεν ξέρω τι περίμενα να μου απαντήσει, αφού το παλικάρι ήταν εμφανές από το σκούρο δέρμα και τα χαρακτηριστικά πως ήταν Πακιστανικής καταγωγής, αλλά μου έκανε μεγάλη εντύπωση το ότι μάλλον δεν γνώριζε καθόλου Ελληνικά. Συνέχισα να περπατάω έχοντας πλέον στο μυαλό μου τα νέα δεδομένα, κάνοντας ασυνάρτητες σκέψεις, «κυβέρνηση», «εργασία», «μετανάστες», «παράνομη»... Φτάνοντας στον επόμενο δρόμο και ενώ περνούσα απέναντι, βλέπω άλλους δύο Πακιστανούς να βάζουν αφίσες στις κολόνες, στρατηγικά ακροβολισμένους ώστε να καλύπτουν περισσότερο έδαφος. Ήμαρτον, σκέφτηκα και κούνησα το κεφάλι, μαύρη εργασία... κυριολεκτικά όμως.
Αναρωτιέμαι, ο κ. Παυλόπουλος, όταν ευχαρίστησε τους μετανάστες, αυτό εννοούσε;;;;
Δεν ξέρω γιατί μου έκανε τόση εντύπωση... ίσος δεν έπρεπε, αλλά και πάλι μήπως όχι;
Ναι στους μαύρους (12ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ)...
Όχι άλλο... Μαύρο.
Παρασκευή 6 Ιουλίου 2007
Μαρτυρίες και Εξελίξεις - Αντιπλημμυρικά Έργα
Καλημέρα σε όλους ,Η μαρτυρία αυτή είναι ανησυχητική, όχι γιατί μπορεί κάποιος να σχεδιάζει αυτή τη χρονική στιγμή να χτίσει το οτιδήποτε, αλλά γιατί η παραπάνω παρουσία μπορεί να είναι ενταγμένη στα πλαίσια της προετοιμασίας για τα αντιπλημμυρικά έργα, που έχει εξαγγείλει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Το in.gr αναφέρει στο άρθρο του:
Χθές το βράδυ επιστρεφοντας στο σπίτι (Μενίδι)) είπα να κάνω την καθιερωμένη μου βόλτα καθημερινή πλέον μιας και δεν μπορώ να το πιστέψω για τον χαμό του δάσους μας ακριβώς μέχρι το σημείο που κλείνει η αστυνομία τον δρόμο , στην είσοδο του τελεφερικ΄.
Περασμένα μεσάνυχτα και η μυρωδιά απο τα καμένα έντονη αλλα ευτυχώς την κάλυπτε η άλλη μυρωδια των ΄΄καμένων΄΄ που πήγαιναν πάνω για κατάθεση και τότε είδα κάτι που θέλω την βοήθεια σας γιατί δεν ξέρω τί να υποθέσω πλέον
...φορτωμένος πάνω σε νταλίκα ερπυστριοφόρος φορτωτής τύπου CATERPILLAR ήταν standby για να ανεβει πάνω....κατέβηκα και ρώτησα και η απάντηση ήταν ότι δεν ξέρουν , προσπαθησα να πάρω κάποια τηλέφωνα, Δασαρχείο κλπ αλλά ...κανείς δεν σήκωνε τηλ. Το πιο λογικό ίσως ήταν για κάποια ζώνη αλλα ΄πλέον ολα ειναι ύποπτα εκει πάνω. Φταίμε όλοι για αυτην την καταστροφή , έπρεπε να καταστραφούν τα πάντα για να κάνουμε κάτι πχ όταν κόπηκαν τα δέντρα για να περνάει άνετα το τελεφερίκ κανείς δεν μίλησε και φυσικά βάζω και τον εαυτό μου μέσα .
Αυτο που πάμε να φτιάξουμε να μην ξεφουσκώσει ρε παιδια ειμαι τόσο πικραμένος και απογοητευμένος απο την όλη ιστορία που δεν ξέρω τι αλλο να πω πια . Όποιος γνωρίζει κάτι σχετικά με το χθεσινό ας μας πεί.
Σπύρος Σ .
Δύο ομάδες εργασίας που θα εισηγηθούν αντιστοίχως για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Πάρνηθα και την αναδάσωση του βουνού, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, συνέστησαν τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη την Τετάρτη υπό τους κ.κ. Γιώργο Σουφλιά και Ευάγγελο Μπασιάκο.
Σε νέα σύσκεψη το Σάββατο αναμένεται να ληφθούν τα πρώτα μέτρα για την Πάρνηθα και θα καθορισθούν τα χρονοδιαγράμματα. Τα μέτρα αυτά αφορούν τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που επιβάλλεται να γίνουν στην Πάρνηθα, την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, τη φύλαξη της περιοχής αλλά και την προστασία της πανίδας του βουνού. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη χαρτογράφηση της καμένης περιοχής. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πρόσθεσε ότι θα γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και ότι θα διατεθούν όλα τα κονδύλια που χρειάζονται για την Πάρνηθα.
Τα παραπάνω μου μυρίζουν βιαστικές και επιπόλαιες έως εγκληματικές ενέργειες σε βάρος της Πάρνηθας. Φοβάμαι πως ακόμα μία φορά θα αποκλειστούν από το σχεδιασμό οι ειδικοί προκειμένου να επιτευχθούν προεκλογικές επιτυχίες όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Καταπατητές του Εθνικού Δρυμού...
Περισσότερα ανησυχητικά στοιχεία από το mailing list του http://anadasosi.blogspot.com/
[...]
Μόλις επέστρεψα από μια παρουσίαση που οργάνωσε ένας περιβαλλοντικός ΜΚΟ.
Θέμα, ήταν ο χωροταξικός σχεδιασμός για τον τουρισμό που πρότεινε το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Θα δείτε πως συνδέεται άμεσα με το θέμα μας.
Ειπώθηκαν, σε γενικές γραμμές τα εξής:
- Η ΕΕ επιβάλλει πως για να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός, ξεκινάμε από το περιβάλλον που πρέπει να διατηρηθεί και συνεχίζουμε εκτιμώντας πόσο μπορεί να "σηκώσει" μια περιοχή με τους περιορισμούς αυτούς.
- Το ΥΠΕΧΩΔΕ έκανε ακριβώς το ανάποδο: ξεκίνησε από το πόσο τουρισμό θέλουμε να έχουμε και αποφάσισε πως ακόμα και στη Μύκονο πρέπει να χτιστεί ο,τιδήποτε έχει ξεφύγει μέχρι στιγμής.
- Το καινούργιο χωροταξικό σχέδιο είναι χειρότερη κατάσταση από την προηγούμενη γιατί, σε περίπτωση που περάσει, οι ξενοδοχειακές μονάδες (και όποιος άλλος θέλει να χτίσει) θα βρίσκουν έρεισμα σε αυτό, ενώ μέχρι σκοντάφτανε που και που και σε νόμους που προστατεύανε κάποιες περιοχές.
Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω, πρέπει η Ελλάδα να γίνει ένα απέραντο ξενοδοχείο. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να μπορεί όποιος θέλει να χτίσει παντού, να αποχαρακτηριστούν οι δασικές εκτάσεις (άρθρο 24) και να καθυστερεί το Δασολόγιο εσαεί!
Δύο ενδιαφέροντα στοιχεία:
- Ειπώθηκε πως, βρέθηκε από πειράματα πως η ιδανική αναλογία είναι 75% άθικτου φυσικού χώρου, 20% ήπιας εκμετάλλευσης (γεωργία - κτηνοτροφία) και μόλις 2-3% εντατική εκμετάλλευση (στην οποία ανήκουν και οι υπηρεσίες).
- Το υπάρχον σχέδιο πόλης (υπάρχοντες οικισμοί), σε πανελλήνια κλίμακα, αρκεί για να στεγάσει 45.000.000 (ολογράφως, σαραανταπέντε εκατομμύρια) κατοίκους, σύμφωνα με μελέτη του καθηγητού του Πολυτεχνείου κ. Στεφάνου.
Το τελευταίο είναι η κατάλληλη απάντηση σε όσους λένε "μα πού θα μείνουμε".
Αυτά τα ολίγα για την ώρα. Θεώρησα πως πρέπει να ενημερώσω τη λίστα.
Α, δε σας είπα το καλύτερο: πως ένας από τους σκοπούς που έχουν τεθεί είναι να δημιουργηθούν εξοχικές κατοικίες για ευρωπαίους τουρίστες.
[...]
Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και τα στοιχεία από το άρθρο της Ελευθεροτυπίας 30/6/2007
Πρώτα - πρώτη η Εκκλησία. Διεκδικεί γύρω στα 10.000 στρέμματα για άμεση αξιοποίηση, μέρος μιας ευρύτερης έκτασης που θεωρεί ότι της ανήκει. Το Δημόσιο αμφισβητεί την ιδιοκτησία της Εκκλησίας, αλλά το θέμα δεν έχει λήξει καθώς υπάρχουν πολλές νομικές ασάφειες με ψηφισθέντες νόμους που ισχύουν ή βρίσκονται υπό αναστολή (νόμος Δρυ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προς αξιοποίηση έκταση που επιδιώκει να αποχαρακτηρίσει η Εκκλησία αρχίζει από τις παρυφές του βουνού (απ' εκεί που τελειώνουν οι χασαποταβέρνες) και φτάνει μέχρι το Μενίδι και μέχρι το ύψος του τελεφερίκ. Στην έκταση αυτή έχουν γίνει πράξεις αγοραπωλησίας (συμβόλαια που αναφέρουν πώληση αγροτεμαχίου) σε πολλούς ιδιώτες, οι οποίοι τώρα συναποτελούν ομάδα πίεσης.
και η εφημερίδα συνεχίζει,
Δεύτερος ενδιαφερόμενος είναι η επιχείρηση του «Μον Παρνές» (μετέχει το Δημόσιο με περίπου 50%) το οποίο διεκδικεί αποχαρακτηρισμούς για επέκταση του ξενοδοχείου (νέο κτίριο) και για δημιουργία πάρκινγκ 600 θέσεων. Το αίτημα αυτό έχει συμπεριληφθεί σε Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο δεν υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στη σειρά ακολουθούν διάφοροι έμποροι γης (βλέπε καταπατητές) στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, της Ιπποκρατείου Πολιτείας και φθάνουν μέχρι τη Μαλακάσα.
καταλαβαίνει κανείς ότι σχηματίζεται μια πολύ ζοφερή εικόνα (χωρίς να αναφέρουμε το γεγονός ότι υπάρχουν 30,000 κτίσματα σε δασική περιοχή) της κατάστασης που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη περιφρούρησης της περιοχής.
Σ' αυτή τη λογική, η πρόταση της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων που παρουσιάστηκε εχθές στην Ελευθεροτυπία και αναφέρει: << Να έχει δικαίωμα ο πολίτης να παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων σε δίκες για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος>>, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ομάδες πολιτών θα μπορούν να ασκούν μηνύσεις και να παγώνουν προσπάθειες εκμετάλλευσης Δασικών εκτάσεων. Φυσικά δεν είμαι νομικός και δεν γνωρίζω αν θα υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης προσωρινών ή ασφαλιστικών μέτρων σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά σίγουρα είναι μια προοπτική που ίσως αξίζει περισσότερης προσοχής.
Πέμπτη 5 Ιουλίου 2007
Αναζωπυρώθηκε στις 18:50 η πυρκαγιά στην Πάρνηθα.
Αναζωπυρώθηκε στις 18:50 η πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η αναζωπύρωση έγινε στην περιοχή Μόλα κοντά στο καταφύγιο Μπάφι.Στον τόπο της πυρκαγιάς βρίσκονται οκτώ πυροσβεστικά αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις που προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο.Το καταφύγιο Μπάφι βρίσκεται σε υψόμετρο 1.161μ. και σε απόσταση 40 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας.
Update:
Από ALPHA TV
Την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής προκάλεσε και πάλι την Πέμπτη η αναζωπύρωση λίγο πριν τις 19:00 της πυρκαγιάς στη θέση Μόλα στην Πάρνηθα, κοντά στο καταφύγιο Μπάφι, καίγοντας ό,τι έχει απομείνει. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο 2 ώρες αργότερα με ρίψεις νερού γίνονται από 8 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα και την συνδρομή 130 πυροσβεστών με 51 οχήματα και 300 στρατιωτών. Την επιχείρηση της κατάσβεσης δυσκολεύει το δύσβατο της περιοχής, καθώς η φωτιά έχει εκδηλωθεί σε χαράδρα.
Στο μεταξύ, σε ύφεση είναι η φωτιά στο Νεοχώρι Μαγνησίας. Πάντως και υψηλός θα είναι και την Παρασκευή ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Πελοπόννησο, Επτάνησα, Χανιά, Κυκλάδες και Σάμο.
Update2:
Από in.gr
...Στις φλόγες ξανά και το Πήλιο, σε δασική έκταση στο Νεοχώρι Μαγνησίας.
Η περιοχή που καίγεται δεν είναι η ίδια όπου είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά πριν από λίγες ημέρες.
Προβληματισμό προκαλούν οι αναφορές των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, οι οποίες έκαναν λόγο για πάνω από επτά εστίες κατά την έναρξη της πυρκαγιάς.
Μετά την επέμβαση ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση.
Επίσης, υπό έλεγχο έχουν τεθεί τρεις εστίες φωτιάς, που εκδηλώθηκαν νωρίτερα σήμερα, στην περιοχή της Δογάνης, στο δήμο Αξιούπολης Κιλκίς...
Ήμαρτον πια... κάποιοι παίζουν με την νοημοσύνη και την αποφασιστικότητά μας.
Δεν θα τους αφήσουμε...
Update3:
Μαρτυρία σχετικά με την αναζωπύρωση στην Πάρνηθα από το mailing list του http://anadasosi.blogspot.com:
«...αυτη η φωτια εκαιγε απο το περασμενο Σαββατο εκει. Ειχα παει Σαββατο πρωι και έκαιγε με μικρη φλογα. Τρια πυροσβεστικα έξω απο το Καζινο, δεν τους καιγοτανε καρφι. Ρωτησα τους πυροσβεστες τι μπορει να γινει και μου ειπανε τίποτα. Τους ρωτησα γιατι δεν έρχεται κανενα ελικοπτερο και μου λενε, δεν υπαρχουνε ειναι απασχολημένα αλλου. Τους λεω ρε παιδια, δηλαδη έτσι μπορει να καει και όλη η υπολοιπη πλαγια στο Μολα, και μου λενε πιθανον ναι!, κανεις λεει δεν μπορει να το αποκλεισει. Και συνεχισανε την καφεδουμπα. Διπλα ητανε και κατι τζιπακια της Πυροσβεστικης με 'ανωτερους' που ητανε μεσα και την πεφτανε για υπνακο. Δυο τρια παιδια εκει τους ριχανε κανα ψιλο-βρισιματακι, αλλα δεν χαμπαριαζε κανεις. Με ΤΡΟΜΟ καταλαβα το φρικτο! Μιλαγα σε ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ. !!! Σε λιγο ηρθανε και κατι γκαρσονια απο το ΜοντΠαρνες με κιβωτια φαγητο, μεζεδες κλπ. Και την πεσανε ολοι στην μασα .....Παιδια η κατασταση ειναι ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ πια. Πιστευω οτι κινδυνευουμε ΑΜΕΣΑ και ΠΡΑΚΤΙΚΑ, σε λιγο να μην μεινει τιποτα ορθιο. Περιτο να σας πω, οτι τα πυροσβεστικα οχηματα ήτανε τύπου πόλης και προφανως το ίδιο και τα πληρωματα τους...»
Πρωτοβουλία anadasosi.blogspot.com
Οι λεπτομέρειες της συνάντησης υπάρχουν στο ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η πρωτοβουλία είναι αξιόλογη και η συνάντηση ήταν ενθαρρυντική. Αξίζει να αναφέρω επιγραμματικά τις δράσεις όπως εμφανίζονται και στο mailing list του http://anadasosi.blogspot.com/
(...Edit: Οι παρακάτω δράσεις υπάρχουν και εδώ στο anadasosi...)
[...]
4. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑΛΗΧΘΗΚΕ:
α. δημιουργία πορτάλ και φόρουμ
β. ταξινόμηση θεμάτων που θα επικεντρωθούμε και δημιουργία ομάδων που θα ασχοληθούν με το θέμα που τους ενδιαφέρει και έχουν σχετική γνώση
ΣΤΟΧΟΙ (δεν τους βάζω με σειρά προταιρεότητας):
α. Πίεση για δημιουργία συνολικής περιβαλλοντικής πολιτικής (βουνό-γη-αέρα- θάλασσα) και ΔΑΣΟΛΟΓΙΟΥ - ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
β. Ενημέρωση του κοινού και ημών των ιδίων με διάφορους τρόπους για την καλύτερη δυνατή λύση ως προς την αναδάσωση (χάπενινγκ, ημερίδες μεεπιστήμονες κλπ)
γ. να κρατηθεί το θέμα στην επικαιρότητα και να μην ξεχαστεί
δ. δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης
ε. πίεση περιβαλλοντικών οργανώσεων για συνεργασία
ζ. προβολή των δράσεων των περιβαλλοντικών οργανώσεων ώστε όσοι θέλουν να συμμετέχουν
η. επαγρύπνηση και έρευνα νομικού πλαισίου για παρεμβάσεις σε περιπτώσεις συμφερόντων που θέλουν να οικοπεδοποιήσουν την περιοχή,καθώς και νομικές προσφυγές για σχετικά θέματα (ίσως και σε ΕυρωπαϊκήΕνωση)
θ. περιφρούρηση με διάφορους τρόπους της περιοχής για ενδείξεις οικοπεδοποίησης
ι. γενικότερα διάχυση της πληροφορίας και ενημέρωση
[...]
Εγώ απλά θέλω να επισημάνω την ανησυχία μου (και ανησυχία και άλλων από ότι κατάλαβα) για τις πολύ αυθόρμητες δράσεις, κάποιες από τις οποίες αναφέρθηκαν και χθες, όπως για παράδειγμα η δενδροφύτευση με ότι κάτσει ή ο καθαρισμός της περιοχής και οι οργανωμένες βόλτες στα καμένα από συλλόγους ή ιδιώτες που αναφέρονται και στο κείμενο στο ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Update: Δημοσιεύτηκαν στο ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ και τα Πεδίο Αρεως - παραλειπόμενα και Πεδίο Αρεως - παραλειπόμενα 2
Update2: Δημοσιεύτηκε και το Πεδίο Αρεως - παραλειπόμενα 3, με μία διόρθωση όμως. Την δυνατότητα τηλεπισκόπησης από το Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την ανέφερε ο Αστροφυσικός της παρέας και η έμπνευση ήταν το σχετικό e-mail του Δρ. Σηφάκι που υπάρχει και εδώ.
Τι πέθανε στην Πάρνηθα...
Τα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάζει το video για την πανίδα της Πάρνηθας αναφέρθηκαν και εχθές από την αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Μαργαρίτα Αριανούτσου. Το πνεύμα όμως ήταν πως ακόμα δεν χάθηκε τίποτα. Το στοίχημα είναι από εδώ και πέρα. Οι κινήσεις μας για την διαχείριση αυτής της κατάστασης θα καθορίσουν τι θα χαθεί και τι όχι.
Και εδώ θέλω να συνεχίσω την χθεσινή μου αναφορά στα συμπεράσματα της συνάντησης στο Βιολογικό (με την ανοχή σας φυσικά αφού δεν είμαι βιολόγος, αλλά αστροφυσικός). Εκτός από τις αναφορές σχετικά με την χλωρίδα και το τι πρέπει να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε την αναγέννησή της, έγιναν και αναφορές σε στοιχεία της πανίδας. Σε πρώτη φάση αναφέρθηκε ότι τα έντομα, καθώς και τα ερπετά και ενδεχομένως τα μικρά θηλαστικά που ζουν στο έδαφος, κατά πάσα πιθανότητα έχουν επιβιώσει της φωτιάς. Υπάρχει ένα ερωτηματικό για τα ιπτάμενα έντομα. Αναφέρθηκε επίσης πως τα πτηνά μάλλον δεν θα έχουν πρόβλημα (αλλά δεν έγινε λεπτομερής αναφορά σ' αυτό το θέμα οπότε μπορεί να μου ξέφυγε κάτι). Το ζήτημα των μεγάλων θηλαστικών είναι γενικά ανοιχτό, αφού δεν υπήρχε ακριβής καταγραφή των πληθυσμών πριν τη φωτιά.
Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τους μύκητες του δάσους και την αξία τους στο οικοσύστημα, όπου αναφέρθηκε πως κάποιοι ευνοούνται από τη φωτιά ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Νομίζω πως η ουσία της όλης συζήτησης για το οικοσύστημα της Πάρνηθας βρίσκεται στον συγκεκριμένο χαρακτήρα των βιολογικών ειδών του Δρυμού και την αλληλεπίδραση που έχει εδραιωθεί μεταξύ τους. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως αυτή η ισορροπία και αλληλεπίδραση που είναι προϊόν μακροχρόνιας συμβίωσης, δεν πρέπει να διαταραχθεί από τις παρεμβάσεις μας.
Τετάρτη 4 Ιουλίου 2007
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ
Έγινε μία αρχική παρουσίαση κάποιων πραγμάτων σχετικά με την Πάρνηθα από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Βιολογικού Μαργαρίτα Αριανούτσου και μετά έγινε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου συμμετείχαν και Δασολόγοι από το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. καθώς και ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, αναπληρωτής καθηγητής του Γεωλογικού, ο οποίος αναφέρθηκε στον κίνδυνο των πλημμυρών, και ο κ. Δημήτρης Παπανικολάου, καθηγητής του Γεωλογικού που έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας και αναφέρθηκε στα οργανωτικά ζητήματα.
Θέλω να σταθώ σε κάποια θέματα που αναφέρθηκαν και σε κάποια ερωτήματα που τέθηκαν και τις απαντήσεις που δόθηκαν σε αυτά.
1. Αυτή τη στιγμή δεν έχει σβήσει τελείως η φωτιά στην Πάρνηθα. Υπάρχουν ακόμα μικρο εστίες, όπως αναφέρεται και εδώ, οι οποίες προκύπτουν από αναζωπυρώσεις και καίνε τις διάφορες νησίδες βλάστησης που έχουν παραμείνει από την πυρκαγιά. Η αξία αυτών των νησίδων είναι μεγάλη γιατί θα αποτελέσουν τα σπέρματα από τα οποία θα αναγεννηθεί το δάσος. Αυτό κάνει ιδιαίτερα σημαντική την έκκληση για εθελοντές που δημοσιεύεται παρακάτω.
2. Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι η Πάρνηθα δεν αποτελεί ένα οικοσύστημα με ενιαίες συνθήκες περιβάλλοντος. Η δομή του εδάφους ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν ανάλογα με το υψόμετρο. Έτσι η όποια αντιμετώπιση πρέπει να γίνει ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή που μας ενδιαφέρει. Δεν θα δουλέψει ένα καθολικό μοντέλο αντιμετώπισης που δεν θα εστιάζει στις ιδιαιτερότητες.
3. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει προσπάθεια να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του δάσους της Πάρνηθας και να μην γίνει αναδάσωση «όπως – όπως» και με ότι φυτά να ‘ναι. Οι διάφορες προτάσεις που γράφονται στον τύπο και ακούγονται στα κανάλια με δενδροφυτεύσεις άλλων ειδών, ξένων προς το περιβάλλον του Δρυμού δεν θα είναι απαραίτητα για το καλό του δάσους. Όπως και να έχει η όποια προσπάθεια πρέπει να γίνει με σωστό σχεδιασμό και στην ώρα της. Τώρα ΔΕΝ είναι ώρα για αναδάσωση.
4. Είναι σίγουρο ότι χρειάζεται να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, αλλά αυτά θα πρέπει να γίνουν με φιλικό τρόπο προς το οικοσύστημα της Πάρνηθας. Δεν θα πρέπει να γίνουν τεχνητές κατασκευές. Η καλύτερη λύση για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα μάλλον είναι οι κορμοσειρές και τα κορμοδέματα, αλλά με όσο γίνεται μικρότερη διαταραχή του περιβάλλοντος. Δηλαδή με χειρουργικές κινήσεις, υλοτόμοι να ρίξουν τους καμένους κορμούς κατά μήκος των ισοϋψών γραμμών, ώστε να λειτουργήσουν και ως φράγματα για τη ροή του νερού προκειμένου να αποφευχθούν χειμαρρικά φαινόμενα και απώλεια χώματος, αλλά και ως μέσα συγκράτησης σπόρων και εστίες δημιουργίας και ανάπτυξης νέων φυτών. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι οι κορμοσειρές μπορούν σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς να λειτουργήσουν ως δίκτυο εξάπλωσης της φωτιάς. Ένα τέτοιου είδους ενδεχόμενο, μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί εύκολα, αρκεί να υπάρχει ο σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός, που φυσικά θα πρέπει να αναπτυχθεί παράλληλα με τις εργασίες τοποθέτησης των φραγμάτων.
5. Στα πλαίσια της ελάχιστης δυνατής επέμβασης, δεν θα πρέπει να απομακρυνθούν οι καμένοι κορμοί από το δάσος και να αποφευχθεί η οποιαδήποτε προσπάθεια καθαρισμού. Η μόνη επέμβαση θα πρέπει να είναι ενδεχομένως η χρήση των κορμών για τα παραπάνω αναφερόμενα αντιπλημμυρικά έργα και αυτό φυσικά μόνο όπου χρειάζεται, αφού η ιδιαιτερότητα του εδάφους σε κάποιες περιοχές ενδεχομένως να επιβάλει διαφορετικού είδους αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.
Θέλω να επισημάνω, όπως επισήμαναν και κάποιοι ομιλητές, το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. δεν είναι το καταλληλότερο για να αναλάβει αυτό το έργο. Αφού εξασφαλίστηκε το κονδύλι των 45 εκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να διατεθεί σωστά και με σωστό σχεδιασμό, χωρίς άστοχες προεκλογικές κινήσεις εντυπωσιασμού ούτε στο θέμα των αντιπλημμυρικών έργων, ούτε στο θέμα της αναδάσωσης. Τον πρώτο λόγο θα πρέπει να τον έχουν οι ειδικοί επιστήμονες, το Δασαρχείο και ο οργανισμός διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.
Τέλος μία πολύ καλή ιδέα, ενδεχομένως και για την προστασία της περιοχής, θα ήταν η υιοθέτηση του καμένου δάσους από την παν/μιακή κοινότητα, προκειμένου να μελετηθεί καλά και να γίνουν και οι ορθότερες κινήσεις για την τελική αποκατάσταση.
-----------------------------------------
Στη λογική της σημερινής πρώτης κίνησης συζήτησης – ενημέρωσης που έγινε στο Βιολογικό, έχει ξεκινήσει και μια προσπάθεια από το Σύλλογο Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων του τμήματος Φυσικής του Παν/μιου Αθηνών, που έχει ως στόχο την διοργάνωση μέσα στις επόμενες ημέρες μίας ημερίδας με ενημερωτικές ομιλίες, έτσι ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος σωστά και επιστημονικά. Γιατί ο ενημερωμένος πολίτης μπορεί να αντιδράσει έτσι ώστε να αποτραπούν ενδεχόμενα προεκλογικά εγκλήματα σε βάρος της Πάρνηθας.
Η ΦΩΤΙΑ ΚΑΙΕΙ ΑΚΟΜΑ
Η φωτιά, μπορεί να έχει τεθεί υπό έλεγχο, αλλά δεν έχει σβήσει ακόμα. Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης είναι υπαρκτός...
From: PETS.GR - Marina Lymperopoulou
Date: Jul 4, 2007 12:26 PM
Subject: [anadasosi:513] Πάρνηθα info για άμεση βοήθεια!!!
To: anadasosi@googlegroups.com
Πριν δύο μέρες πήρα στο δασαρχείο τηλέφωνο και με ενημέρωσαν πως δεν χρειάζεται βοήθεια από κανέναν ούτε για τις φωτιές ούτε για τα ζώα. Τώρα μόλις μίλησα με τον κύριο Κωστόπουλο ο οποίος προσπαθεί μέρες τώρα μαζί με μια μικρή ομάδα και σβήνουν μικρές εστίες φωτιάς, που είναι ακριβώς δίπλα στο κομμάτι του δρυμου που δεν εχει καει.
Αν καποιος ενδιαφερεται, μπορει να πηγαινει καθε απογευμα μαζι τους κατα τις 5-6 το απογευμα μεχρι οσο θελει, να βοηθαει στο σβησιμο των μικρων εστιων. Φυσικα δεν υπαρχει υποχρεωση απο κανεναν ουτε ωραρια αλλα ειναι η μοναδικη ευκαιρια να βοηθησουμε το βουνο να σβησει.
Τα τηλεφωνα τα δινω παρακατω. Ο κυριος Κωστοπουλος θα φυγει την Παρασκευη, οποτε μπορειτε να μιλατε με τον κυριο Μαστροθοδωρο. Τους ενημερωσα πως τα τηλεφωνα τους θα κυκλοφορησουν παντου και δεν εχουν προβλημα, οποτε σας παρακαλω προωθειστε ΠΑΝΤΟΥ για να βρεθει βοηθεια αμεσα.
Ευχαριστω,
Μαρινα
Αντιγράφουμε μήνυμα του Νίκου Κωστόπουλου, στελέχους της ENCO ΕΠΕ.>
Παρακαλούμε τουλάχιστον ενημερώστε όσους περισσότερους μπορείτε.
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΧΟΥΝΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20 ΜΙΚΡΟΕΣΤΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ
ΖΩΝΤΑΝΟ ΔΑΣΟΣ ΠΟΥ ΣΙΓΟΚΑΙΝΕ. ΑΝ ΓΥΡΙΣΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ ΣΕ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΚΑΙ
ΦΟΥΝΤΩΣΟΥΝ Η ΦΩΤΙΑ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ-ΜΕΣΣΙΑΝΟ
ΝΕΡΟ-ΑΓ.ΠΕΤΡΟ ΚΑΙ ΜΟΛΑ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΡΥΜΟΥ
ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΕΙ. ΟΠΟΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ
ΠΑΡΕΙ ΜΙΑ ΤΣΑΠΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΦΤΥΑΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ΝΑ
ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙ ΕΣΤΙΕΣ ΝΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ. ΑΥΤΗ Η
ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΕΛΕΙ ΧΕΡΙΑ, ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ. ΕΙΜΑΙ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΤΡΙΑ 24ΩΡΑ
ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ 10
ΑΤΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΜΑΚ.
>>>> ΣΗΜΕΡΑ-ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ>>>>
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΟ ΤΗΛ. ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 6979 985913
Κωστόπουλος Νίκος
6979 985913 Κωστόπουλος Νίκος
6974 032300 Μαστροθόδωρος Τάσος
Τρίτη 3 Ιουλίου 2007
CAMPAIGN FOR THE GREEK FORESTS AND WILD ANIMALS
Ενημέρωση Ενάντια στην Κακομεταχείρηση των Ζώων: APPEAL TO NON-GREEK NATIONALS
CAMPAIGN FOR THE GREEK FORESTS AND WILD ANIMALS
As you may be aware, the worst forest fire in more than a decade ravaged some 3,000 hectares of Mount Parnitha, one of the few oases of green in Attica's concrete jungle. Mount Parnitha was crucial for the climate of the city.More than 300 fires have broken out in Greece at the end of June 2007, fueling speculation that some were the work of arsonists. For more information read also the BBC news: http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/6252676.stm
We kindly request from you as citizens of Europe and this World to:
1. JOIN our PROTEST against the burning of Greek forests and their wild life;
2. DEMAND from your Embassies in Greece to push the Greek Government for action;
3. PROTEST at the Greek Embassy in your country;
4. DEMAND from the Greek Government to take responsibility for their CRIMINAL NEGLECT and lack of action.
HOW TO HELP US:
Please take the time to write a letter or send an email to:
1. ASK the Greek Government and the Greek Parliament to assume their responsibilities for the criminal failure to put the fires down in a timely manner;
2. DEMAND from the Greek Government and the Greek Parliament to organise ASAP an effective action plan to stop other similar destructions and to apply reforestation for the destroyed areas and care for the wild life that has survived.
Please send your letters/emails to the Greek National Tourism Offices in your country, the Greek Embassies in your country, your Embassies in Greece, the Greek Government and the European Parliament.
Please forward our cry for help to e-lists and fora that care for animals and the environment.
Contact Addresses:
Greek Prime Minister: info@primeminister.gr
Greek Parliament: info@parliament.gr
Greek Ministry of Justice: grammatia@justice.gov.gr
Greek Ministry of Public Order: elasgrty@mopo.gr
Greek Ministry of Tourism: info@mintour.gr
Greek political parties:
Nea Dimokratia: ndpress@nd.gr
PASOK: pasok@pasok.gr
KKE: mailbox@kke.gr
Sunaspismos: typou@syn.gr
The European Parliament UK Offices:
London: eplondon@europarl.eu.int
Edinburgh: epedinburgh@europarl.eu.int
The European Parliament Brussels Offices: epbrussels@europarl.europa.eu
Greek National Tourism Offices addresses: http://www.gnto.gr/pages.php?langID=2&pageID=80
Foreign Embassies and Consulates Directory in Greece: http://www.embassiesabroad.com/embassies-in/Greece#1010
Greek Embassies and Consulates abroad: http://www.ypex.gov.gr/www.mfa.gr/en-US/Services/Directory/Greek+Missions+Abroad/
For more Information on the disaster please see:
http://www.upi.com/NewsTrack/Top_News/2007/06/29/more_than_100_fires_in_greece_this_week/4092/
http://news.scotsman.com/latest.cfm?id=1012382007
http://uk.reuters.com/article/worldNews/idUKL2889262220070628?feedType=RSS
http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_columns_100022_02/07/2007_85170
http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_politics_100008_03/07/2007_85217
THANK you for your support
ΠΑΡΝΗΘΑ & ΠΗΛΙΟ: ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ
«Τη νύχτα της 28ης Ιουνίου κοιτούσα την Πάρνηθα μέσα στις φλόγες χωρίς να μπορώ να κάνω κάτι, μια και πυροσβέστης δεν είμαι ώστε να έχω το…δικαίωμα ν’αντιμετωπίσω από κοντά την τρομερή φωτιά. Αφού, στις περισσότερες περιπτώσεις, η έλλειψη συντονισμού δεν επέτρεψε στους εθελοντές να συμμετάσχουν αποτελεσματικά. Το πρωί απομακρύνθηκα από το φρικτό θέαμα της τεράστιας οικολογικής καταστροφής. Πολλές φορές η απόσταση μπορεί να μας δώσει κάποιες πληροφορίες που δεν έχουμε εκ του σύνεγγυς. Έτσι απομακρύνθηκα πολύ, κάπου 1000 χιλιόμετρα μακριά, τόσο όσο είναι το ύψος πτήσης των δορυφόρων πολικής τροχιάς που παρατηρούν αδιάκοπα το κάθε τι συμβαίνει στο γήινο περιβάλλον. Αποφάσισα ότι το καλύτερο που μπορούσα να κάνω είναι να ενημερώσω για το τι πραγματικά μπορούμε να δούμε από αυτούς τους δορυφόρους.
Στις 28 Ιουνίου, το βράδυ, γίναμε όλοι, μέσω των ΜΜΕ, μάρτυρες των προσπαθειών κατάσβεσης των πυρκαϊών στην Αττική και στο Πήλιο. 'Όμως δύο δορυφορικές εικόνες που είχαν ληφθεί από το δέκτη MODIS της NASA πολύ νωρίτερα, στις 11.50 π.μ. και 13.30 ώρα Ελλάδος, έδειχναν ήδη και καθαρά το ξεκίνημα της φωτιάς.
Στη NASA λειτουργεί ένα Σύστημα Άμεσης Απόκρισης για παρατήρηση πυρκαϊών σε ολόκληρο τον κόσμο και σε πραγματικό σχεδόν χρόνο. Έτσι ίσως μόνον εξηγείται το γεγονός ότι στην Αμερική γνώριζαν για την πραγματική έκταση της φωτιάς στην Πάρνηθα αρκετές ώρες πριν από εμάς. Στο Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχουμε (επιστημονικά τουλάχιστον) τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα δεδομένα αυτά και διαθέτουμε εγκατεστημένο δέκτη λήψης δορυφορικών εικόνων, οι οποίες μπορούν να καταγράψουν τις εστίες μεγάλων δασικών πυρκαϊών με συχνότητα 15 λεπτών. Οι δορυφορικές λήψεις στο μέσο υπέρυθρο φάσμα επιτρέπουν τον εντοπισμό των εστιών της πυρκαϊάς καθόλη τη νύκτα αλλά κυρίως διαμέσου του πυκνού καπνού. Επομένως η αξιολόγηση έκτασης ενός μετώπου αλλά και η συγκριτική εκτίμηση περισσότερων μετώπων στο σύνολο της χώρας μπορεί να γίνουν με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία απότι με οποιοδήποτε άλλο μέσο. Εάν οι πληροφορίες αυτές αξιοποιηθούν κατάλληλα μπορούν να καθοδηγηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια τα πυροσβεστικά μέσα επίγεια και εναέρια. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, δεν διαθέτουμε ανάλογη υπηρεσία που να συλλέγει και να αξιοποιεί τα δεδομένα αυτά σε επιχειρησιακή βάση.
Στις 2 Ιουλίου, οι δορυφόροι σταμάτησαν, για λίγο, να βλέπουν καπνούς και φωτιές… Η οπτική επεξεργασία δορυφορικών εικόνων μέτριας χωρικής διακριτικής ανάλυσης δείχνει μια πρώτη εκτίμηση των καμένων εκτάσεων σε Πάρνηθα και Πήλιο. Στις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να επεξεργαστούμε με αυτόματες μεθόδους εικόνες υψηλότερης ανάλυσης που θα δώσουν με ακρίβεια το ποσοστό και την έκταση της καμένης γης. Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση φάνηκε από την πρώτη μελέτη δορυφορικών λήψεων. Οι δύο φωτιές, στην Πάρνηθα και στο Πήλιο, ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα. Καθώς έπνεαν δυτικοί άνεμοι η φωτιά μεταφέρονταν προς τα ανατολικά. Και συνέχισε την καταστροφική της πορεία έως ότου κατόρθωσαν τελικά να την ελέγξουν. Και στις δύο περιπτώσεις όμως η φωτιές κάλυψαν σχεδόν την ίδια απόσταση (περίπου 20 χιλιόμετρα). Γεγονός που δείχνει ότι ο χρόνος αντίληψης και αντίδρασης ήταν ο ίδιος, αν βέβαια δεχτούμε ότι οι δυνάμεις κατάσβεσης ήταν ισοδύναμες στις δύο περιπτώσεις.
Θα υπενθυμίσω ότι, παρά τις εκκλήσεις μας, το έτος 2000, δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη σήμερα σύστημα επιχειρησιακής αξιοποίησης των δορυφορικών δεδομένων για την προετοιμασία, το σχεδιασμό, την αντιμετώπιση δασικών πυρκαïών και την αξιολόγηση των ζημιών τους. Τέτοια συστήματα διαχείρισης και προγραμματισμού εφαρμόζονται κυρίως την τελευταία πενταετία, μετά τις εμπειρίες που είχαν πολλές χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Ισπανία) από εκτεταμένες δασικές καταστροφές, αλλά και μετά την εκτόξευση δορυφορικών δεκτών που παρέχουν την αντίστοιχη χρήσιμη πληροφόρηση. »
Δρ. Νικόλαος Ι. Σηφάκις
Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Τηλ: 210-810.9187 / Φαξ: 210-613.8343 / Email: sifakis@space.noa.grURL: http://sat2.space.noa.gr/~sifakis/
Το ξεκίνημα των πυρκαϊών: Λήψη MODIS από δορυφόρο Aqua στις 11.50 π.μ.(πάνω) και το δορυφόρο Terra στις 13.30 (κάτω).
Τα αποτελέσματα: Λήψη MODIS από το δορυφόρο Terra στις 2/7/07 (11.25 π.μ.)
(Οι καμένες εκτάσεις είναι σημειωμένες με μωβ)
Μέχρι στιγμής απολογισμός (σε καμένη γη)
Πάρνηθα: 38.000 στρέμματα,
Πήλιο: 50.000 στρέμματα
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δρ. Ν. Σηφάκι για τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία και την άδεια να τα αναδημοσιεύσω εδώ.
Edit: Έχει γίνει μικρή τροποποίηση μετά από σύσταση του συγγραφέα.
Update(08/7/07): Προστέθηκε το νέο στοιχείο του υπολογισμού των καμένων εκτάσεων σε Πάρνηθα και Πήλιο, από την επεξεργασία των δορυφορικών φωτογραφιών που έκανε ο Δρ. Ν. Σηφάκις.
ΜΑΥΡΟ
Η απάντηση φυσικά είναι ένα εμφατικό ΟΧΙ.
Επιτέλους ως που θα φτάνει αυτή η ατιμωρησία; Δηλαδή τι άλλο πρέπει να μας στερήσουν για να κληθούν οι υπεύθυνοι να πληρώσουν; Και οι ευθύνες είναι διασκορπισμένες δεξιά και αριστερά.
Παραθέτω παρακάτω ένα απόσπασμα από άρθρο του Έθνους (ethnos.gr), όπου ο Γιώργος Γεωργίου, εθελοντής δασοπυροσβέστης εδώ και 15 χρόνια, περιγράφει τα γεγονότα:
... «Η φωτιά έγινε δύσκολη εδώ, στην Πάρνηθα. Στα Δερβενοχώρια ήταν εύκολη. Αν μας έστελναν μερικά αεροσκάφη το απόγευμα θα είχαμε τελειώσει εκεί. Επιχειρούσε όμως μόνο ένα ελικόπτερο. Κάποια στιγμή ήρθαν δύο καναντέρ έριξαν νερό στη δυτική πλαγιά των Δερβενοχωρίων κι έφυγαν. Η φωτιά όμως προχωρούσε.
Στην άσφαλτο που συνδέει τα Δερβενοχώρια με τη Χασιά υπήρχε ένα μέτωπο δυτικά των Δερβενοχωρίων κι ένα βορειοανατολικά, κινούμενο προς την Πάρνηθα. Αυτό χτυπήθηκε από επίγειες δυνάμεις, αλλά δεν μπορούσε να συγκρατηθεί. Προχωρούσε όμως χαλαρά, δεν είχε αέρα. Αν εκείνη τη στιγμή, που ήταν γύρω στις 16:00 - 17:30 το απόγευμα ερχόντουσαν 3-4 αεροσκάφη θα τελείωνε η φωτιά σε μισή ώρα περίπου. Θα είχε ανακοπεί παντελώς εκεί, δεν υπήρχε περίπτωση να προχωρήσει»...
και συνεχίζει,
...«Γιατί δεν ζητήθηκε από τον συντονιστή της επιχείρησης στα Δερβενοχώρια εναέρια υποστήριξη; Κι αν ζητήθηκε, γιατί δεν δόθηκε; Κι αν τα αεροσκάφη επιχειρούσαν σε άλλα μέτωπα, δεν μπορούσαν να απαγκιστρώσουν ορισμένα για να αποτραπεί η τραγωδία της Πάρνηθας; Η ανακοπή της φωτιάς στα Δερβενοχώρια ήταν εύκολη». Ο ίδιος, με χειμαρρώδη λόγο, αναφέρει πως στα Δερβενοχώρια «από νωρίς εγώ είδα μόνο μία υδροφόρα».
Και όταν πια έφθασε η φωτιά στην Πάρνηθα; «Ημασταν παραταγμένοι στο ελικοδρόμιο και βλέπαμε το μέτωπο βαθιά μέσα μακριά. Ρωτάω έναν επικεφαλής, τι κάνουμε; Και μου απαντά: να έρθει το μέτωπο και θα δούμε... Δεν δόθηκε, ουσιαστικά, μάχη στην Πάρνηθα, δυστυχώς. Αν γινόταν από νωρίς αντιπυρικές ζώνες με αλυσοπρίονα, ώστε να κρατηθεί το μέτωπο, δεν θα ερχόταν τόσο πάνω η φωτιά»...
Η περιγραφή είναι αποκαλυπτική. Ξεγυμνώνει όλο τον κρατικό μηχανισμό, από την πολιτική ηγεσία, μέχρι την ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας και συγκεκριμένα της πυροσβεστικής.
Ξεκινώντας από ψηλά, ποιος μπορεί να ξεχάσει δηλώσεις του Πολύδωρα του τύπου «Την πατήσαμε» ή «Φταίει η κακοκαιρία» (ή καλύτερα ο κακός μας ο καιρός, όπως πολλοί επισήμαναν) ή ακόμα και πανηγυρικές (ή καλύτερα για τα πανηγύρια) δηλώσεις του τύπου «Δώσαμε μάχες» και «Είχαμε νίκες»;
Για τα πανηγύρια, όμως κυριολεκτικά, αφού σε πανηγύρι βρισκόταν αντί να συντονίζει την αντιμετώπιση της κρίσης.
Και συνεχίζοντας με την ηγεσία της πυροσβεστικής και πιάνοντας τα επιχειρησιακά, οι περίφημες δηλώσεις του αρχηγού Κόη και του Πολύδωρα ότι δεν μπορούσαν να κάνουν ρίψεις κοντά στη φωτιά στην περιοχή των Δερβενοχωρίων, για τον φόβο των πυλώνων υψηλής τάσης και ενός ενδεχόμενου black out. Λες και μια χαμένη Πάρνηθα μπορεί να συγκριθεί με ένα black out.
Η ευθυνοφοβία και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες στο έπακρο. Και με το τελευταίο «άδειασμα» της πυροσβεστικής από τη ΔΕΗ, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τραγελαφική. Τρέχοντας έβγαλε την ουρά της επ’ έξω ισχυριζόμενη πως είχε ειδοποιήσει εγκαίρως την πυροσβεστική να κάνει ρίψεις και κοντά στους πυλώνες.
Και όλα αυτά με φόντο την διαμάχη του πρώην με τον νυν, Φούρλας vs Κόης.
Το αποτέλεσμα; Ένας χαμένος Εθνικός Δρυμός μοναδικής ομορφιάς.
«Τουλάχιστον σώσαμε το ιστορικό Μον Παρνές», που διεκδικεί ως γνωστόν και εκτάσεις για επέκταση και parking. Το προστατέψανε καλά.
Τουλάχιστον ο κρατικός μηχανισμός δούλεψε σωστά σε έναν τομέα. Τα ΜΑΤ ήταν στην ώρα τους και κατάφεραν να απωθήσουν αποτελεσματικά τους εθελοντές που ανέβηκαν για να βοηθήσουν (συγκεκριμένα στην Πάρνηθα οι εθελοντές έφτασαν πριν από την πυροσβεστική).
Μετά από τα παραπάνω, δεν μου λέει τίποτα το ότι η πυροσβεστική ανακοινώνει πως βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στα Δερβενοχώρια. Τι και αν ήταν εμπρησμός; Δεν έπρεπε να φτάσει ποτέ στην Πάρνηθα και δεν θα έφτανε ποτέ αν δεν υπήρχε η ανικανότητα ορισμένων. Έπρεπε να περάσουν 24 ώρες και η φωτιά να διανύσει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα και δύο δρόμους, προκειμένου να φτάσει τελικά στην Πάρνηθα. Αδιανόητο, αλλά κατάφεραν (καταβάλλοντας ομολογουμένως μεγάλη προσπάθεια) τελικά να την κάψουν.
Τέλος, για να γυρίσουμε λίγο και στα πιο ψηλά, ο πρόεδρος Kennedy είχε πει κάποτε:
«...This administration intends to be candid about its errors. For as a wise man once said, "An error does not become a mistake until you refuse to correct it." We intend to accept full responsibility for our errors.... We're not going to have any search for scapegoats ... the final responsibilities of any failure are mine, and mine alone...»
Πότε πρέπει να ελπίζουμε ότι θα δούμε τέτοια συμπεριφορά και στα μέρη μας; Πότε θα βρεθεί κάποιος με πραγματικά @@ να αναλάβει επιτέλους κάποια ευθύνη; Ως πότε θα μας φταίει ο κακός μας ο καιρός;
Όλοι αξίζουν να τιμωρηθούν. Ανεξάρτητα του αν είναι κόμμα εξουσίας ή όχι, γιατί όλοι παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια σε βάρος μας. Και καταλαβαίνουν μόνο μία τιμωρία…
Δευτέρα 2 Ιουλίου 2007
Χωρίς Τίτλο...
Απώλεια , υπευθυνότητας , ανθρωπιάς , οργάνωσης , συνείδησης, οξυγόνου, πράσινου …
Απώλεια , του << όμορφου >> , που γι ακόμα μια φορά , δεν πρόλαβα να χορτάσω!
Εφημερίδες , δελτία ειδήσεων , συζητήσεις, μονοπωλούν το πρωινό μου, με θέμα τη φωτιά Πάρνηθα και όσα δεν πρόλαβα να δώ , να γεμίσω τα πνευμόνια μου , με τον λιγοστό καθαρό αέρα που βολτάρει ανέμελος στα βουνά της πόλης μου …
- Και πόσο μετάνιωσα , που δεν τον κάναμε τελικά αυτόν το περίπατο …
Ένα ακόμα πρωινό ,να μοιάζει με «Δύση» , να θυμίζει πως το βράδυ μια
πλανεύτρα φωτιά , χόρευε τον χορό της δίπλα μας , μέσα μας , αλλά εμείς κοιμόμασταν ήρεμοι και ονειρευόμασταν λιβάδια καταπράσινα και γαλανά νερά …
Μερικοί , ακόμα ονειρεύονται και ας ξύπνησαν και ας είναι κατακόκκινος ο ουρανός και ας μυρίζει στάχτη τούτο το πρωινό…
Εκείνοι ακόμα βλέπουν το ίδιο όνειρο …
Πρωί Παρασκευής , σε μια απ τις πολλές τσιμεντένιες πλατείες της Αθήνας , συντροφιά με τα αρρωστημένα περιστέρια και τα αρρωστημένα βλέμματα των περαστικών …
Αυτή η πόλη μοιάζει με άρρωστο μεταλλαγμένο ζώο, που τρώει τα παιδία του …
Έφυγα για λίγο από την ουρά , με τα ταλαιπωρημένα μάτια και τη ζέστη κα προσπαθώ να δροσιστώ απ τον καφέ μου , πρίν λιώσουν τα παγάκια (και στη παραμικρή απόλαυση , άγχος) ..!
Ενας γεράκος , με άσπρα γένια , ταΐζει τα περιστέρια της πλατείας που με ξεκουράζει …
Ξύπνησε άραγε τόσο νωρίς για να ταΐσει τα περιστέρια , η απλά , βρήκε κάτι όμορφο να γεμίσει τη μέρα του …;
Είναι ηλιοκαμένος , φορά ένα μικρό ψάθινο καπέλο , άσπρο πουκάμισο , γυρισμένο άτσαλα στα μανίκια και γκρι παντελόνι , που κρατά βίαια μια ζώνη πάνω στο αδύνατο σκαρί του …
Πετά σπόρους στα περιστέρια της πλατείας , σα να σπέρνει χωράφι στη εξοχή…!
Αυτή η όμορφη κίνηση του χεριού του , που φωνάζει ; μοιράζω , δίνω …πόσο με γοητεύει και πόσο καιρό είχα να τη δώ …
Το ψάθινο καπέλο του , μου κρύβει το βλέμμα του, μα εγώ ξέρω πως στα μάτια του ξεπροβάλουν χωράφια ολόκληρα με σπαρτά και αγροί με παπαρούνες …
Η μυρωδιά του βρεγμένου χώματος και αυτό το πράσινο για το οποίο θρηνώ αυτό το πρωινό της Παρασκευής , με τις φωτιές να σιγοσβήνουν γύρω μου , μέσα μου , σαν τη λαχτάρα : που δεν πρόλαβα …
Τι τραγική σύμπτωση …. »