Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007

Merry... Mithras???

Αυτό το video από μία βρετανική εκπομπή έχει πολύ πλάκα, ειδικά η ατάκα "Oh... Mithras" είναι άπαιχτη...



Προφανώς δεν ξέρω και δεν μπορώ να πω αν η ιστορία με τον Mithras είναι πραγματική. Θα είχε ενδιαφέρων αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω να μας διαφωτίσει.

Πάντως, η σύγχυση γύρω από το θέμα όπως φαίνεται και από το άρθρο στη wikipedia (και από τη σχετική συζήτηση εκεί) είναι μάλλον μεγάλη.

2 σχόλια:

Χρονοστιβάδα είπε...

Δεν έχω μελετήσει ιδιαίτερα την ιστορία με το Μίθρα, αλλά είχε τύχει τις προάλλες να παρακολουθήσω ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ στο NGC, με θέμα "Οι αντίπαλοι του Ιησού" δηλ. προσωπικότητες που έδρασαν παράλληλα ή προγενέστερα του Ιησού (εξ όσων θυμάμαι, ανέφερε και τον Απολλώνιο τον Τυανεύ) και συγκέντρωσαν γύρω από τη διδασκαλία τους, ένα σεβαστό πλήθος μαθητών και πιστών, που μετά την κυριάρχηση του Χριστιανισμού, άλλοι ξεχάστηκαν κι άλλοι σκοπίμως αποσιωπήθηκαν. Ειδικότερα για το Μίθρα, λέγεται ότι ήταν υπαρκτό πρόσωπο, από ευκατάστατη οικογένεια, με γνώσεις πρακτικής ιατρικής, που δίδασκε την αγάπη και την ταπεινότητα, θεράπευε τους ασθενείς που προσέρχονταν σ’ αυτόν και βοηθούσε τους φτωχούς και τους ανήμπορους, όπως ακριβώς και ο Ιησούς. Επίσης κήρυττε την ανάσταση και την αθανασία των ψυχών και τη μέρα της κρίσεως. Ακόμα βάπτιζε και κοινωνούσε τους μαθητές και τους οπαδούς του με άρτο και αίμα, σε τελετές που παραπέμπουν στα χριστιανικά μυστήρια. Oι οπαδοί του υποστηρίζουν πως, η σύλληψή του ήταν άμωμος και γεννήθηκε σε μια σπηλιά στις 25 Δεκεμβρίου και κατηγορούν τους χριστιανούς πως οικειοποιήθηκαν την ημερομηνία και τον τόπο της γέννησής του, για να τα προσαρμόσουν στους δικούς τους λατρευτικούς κανόνες. Τα γεγονότα βέβαια αυτά, δεν αποδεικνύονται ιστορικά, αλλά από την άλλη, αν λάβουμε υπ’ όψιν και τη διαμάχη που έχει προκύψει, όσον αφορά την ημερομηνία της γέννησης του Ιησού, που πολλοί την τοποθετούν χρονικά πολύ πριν τη γνωστή, ίσως έχουν κάποια βάση.

Rodia είπε...

Ο "Ηθοποιός", το διήγημα του Τάκη Κουφόπουλου, ίσως σε βοηθήσει να εμπεδώσεις την κατάσταση!:-ΡΡΡ
(ένα σκέτο αλαλούμ)