Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

ΕΚΡΗΞΗ ΚΟΜΗΤΗ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΓΕΡΟΣΤΑΘΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΚΡΗΞΗ ΚΟΜΗΤΗ

Μια θεαματική και απρόσμενη έκρηξη έχει γίνει στον κομήτη 17P/Holmes (στον αστερισμό του Περσέα) ο οποίος είχε το μέγεθος 17 στις 24 Οκτωβρίου και άρχισε ξαφνικά να γίνεται ολοένα και πιο φωτεινός με έναν ξέφρενο ρυθμό! Σε λιγότερο από 24 ώρες έγινε 1 εκατομμύριο φορές πιο λαμπρός και εκτιμάται ότι τώρα πρέπει να έχει ήδη φτάσει το μέγεθος 2,5 και φαίνεται εύκολα με γυμνό μάτι. Ο αστερισμός Περσέας δεν φαίνεται όπως τον γνωρίζουμε, επειδή υπάρχει αυτό το λαμπρό αντικείμενο εκεί.

Ο κομήτης θα παρατηρηθεί από το Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο αυτές τις ημέρες. ΄Οσοι επιθυμούν να έρθουν στο αστεροσκοπείο, αυτό θα είναι ανοιχτό για το κοινό σήμερα Παρασκευή και ώρα μετά τις 10 μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα

http://www.spaceweather.com/comets/gallery_holmes_page2.htm


26 Οκτωβρίου 2007

Από το Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο

4 σχόλια:

nik-athenian είπε...

Δεν είχα αντιληφθεί τόσο καιρό το βλογ σου. Μου άρεσε πάντως, αλλά να ξέρεις ότι αρκετοί επισκέπτες σου τα παίρνουν τοις μετρητοίς. Αυτό το μπλακ που φέρνεις, νομίζω δεν το έχει άλλος σε ελληνόφωνη σαϊεντίφικ ιστοσελίδα.
θα σε επισκέπτομαι μέχρι να γεμίσω καρβουνόσκονη.

Vagelford είπε...

Γεια σου Nik, καλώς ήρθες στο blog μου. Χάρηκα που σε ξαναείδα. Θα περιμένω τα σχόλιά σου.

Ανώνυμος είπε...

vagelford έσκασα που διάβασα τώρα για τον κομήτη και δεν το είχα δει νωρίτερα. Κατά τα άλλα σε ζηλεύω αφόρητα που καταλαβαίνεις από εξισώσεις... Γκρρρ...

Ανώνυμος είπε...

http://77037.forums.motigo.com/?action=messages_show&boardmessage_id=463704&lastpost=true