Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Μία διαφορετική έκθεση τέχνης.

Στο blog Cosmic Variance υπάρχει η καταχώριση What is Your Equation? από τον Sean Carroll. Αναφέρεται σε μία έκθεση που οργάνωσε το Edge.org σε συνεργασία με το Serpentine Gallery. Το θέμα της έκθεσης είναι κάθε είδους εξίσωση, φόρμουλα, διάγραμμα ή αλγόριθμος που αποφάσισαν να στείλουν οι διάφοροι που προσκλήθηκαν να συμμετέχουν.

Την έκθεση μπορείτε να την δείτε στο επίσημο site.

Υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες καταχωρήσεις και μερικές χιουμοριστικές. Μία από τις χιουμοριστικές είναι η καταχώριση του Kai Krause

ενώ μία από τις ενδιαφέρουσες είναι η καταχώριση του Michael Shermer σχετικά μου το πλήθος των εξωγήινων πολιτισμών του Γαλαξία μας


Φυσικά υπάρχουν και πιο "τεχνικές" καταχωρίσεις όπως του Marcelo Gleiser για τον κβαντικό αρμονικό ταλαντωτή ή του Carlo Rovelli για το "άτομο" του χώρου και υπάρχουν και οι θεαματικές όπως του Anton Zelinger για την κβαντική συσχέτιση


Είναι αρκετά απολαυστικό το θέαμα.

8 σχόλια:

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Αυτή ήταν μία από τις πιό ξερές και μη-φιλικές προς τον αναγνώστη απεικονίσεις που έχω δει ποτέ για την περίφημη (και περισσότερο φιλοσοφική παρά μαθηματική) συνάρτηση του Drake. Είχα την τύχη να παρακολουθήσω τρίμηνο μάθημα επιλογής σε αμερικανικό πανεπιστήμιο με θέμα "Search for Extra Terrestrial Intelligence" (Αναζήτηση Εξωγήινης Νοημοσύνης) και στο μάθημα αυτό είχα το προνόμιο να παρακολουθήσω παρουσίαση αυτής της συνάρτησης από γηραιό Αστρονόμο με χάρισμα στη διδασκαλία. Για εκείνους που συνειδητοποιούν πλήρως το τι λέει η συνάρτηση αυτή, η εμπειρία είναι συγκλονιστική. Ο Michael Shermer (τον οποίο έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση) έκανε τεράστιες παραχωρίσεις στον προσδιορισμό της μέσης ηλικίας ενός πολιτισμού, προσπαθώντας να φουσκώσει τον αριθμό. Παρέλειψε να αναφέρει το ξερό γεγονός που είναι γενικά παραδεκτό από τους αστρονόμους: καθώς η όλη προσπάθεια επικοινωνίας με εξωγήϊνους πολιτισμούς βασίζεται στις ραδιοτηλεπικοινωνίες, η "ηλικία" ενός πολιτισμού όσο αφορά τη συνάρτηση Drake αρχίζει να μετρά από τη στιγμή που ο πολιτισμός αποκτά τη δυνατότητα εκπομπής ραδιοφωνικών σημάτων έξω από τον πλανήτη του. Έτσι λοιπόν, όλη η συζήτηση περί διάρκειας αρχαίων πολιτισμών είναι περιττή, καθώς ο μόνος πολιτισμός που έχει μέχρι στιγμής κατορθώσει κάτι τέτοιο στον πλανήτη Γη είναι ο τρέχων, και η ηλικία του είναι... ούτε καν εκατό ετών. Εκεί έγκειται και η ανατριχιαστική ειρωνία της συνάρτησης: καθώς προοδεύουν οι επιστήμες και η τεχνολογία μας θα γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι στο να υπολογίζουμε τους υπόλοιπους όρους της συνάρτησης, αλλά αυτός ο τελευταίος όρος, της ζωής ενός πολιτισμού, που είναι τελικά και ο καθοριστικός για την έκβαση του αποτελέσματος της συνάρτησης, θα μας διαφεύγει πάντα, γιατί δεν μπορείς από ένα παράδειγμα να διεξάγεις συμπεράσματα. Εν τω μεταξύ, το Doomsday Clock είναι στις παρά πέντε...

Xrysostomos είπε...

Ναι αλλά (διαβαζοντας το σχόλιο σου Διαγόρα) μου πέρασε από το μυαλό το εξής: οι ραδιοτηλεπικοινωνίες ο μοναδικός τρόπος που έχουμε βρει εμείς. Ο ανθρώπινος πολιτισμός. Γιατί είμαστε τόσο σίγουροι ότι έχουμε ανακαλύψει το ένα και μοναδικό τρόπο?

Δεν έχω στο νου μου κάποια θεωρία που υπερασπίζεται άλλου είδους επιστημονική ανωτερότητα σε παλαιότερες εποχές. Απλά προβοκάρω. Γιατί ο τρόπος μας να είναι ο τρόπος όλων των πιθανών πολιτισμών?

Ούτε έχω απάντηση, το σχόλιο μου μάλλον καταλήγει φιλοσοφικό. Καλύτερα: δεν είμαι από αυτούς που θεωρούν τη φιλοσοφία ξεπερασμένη.

Vagelford είπε...

Χρυσόστομε, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι ο πιο εύκολος και σίγουρα ο πρώτος τρόπος επικοινωνίας που θα αποκτήσει ένας πολιτισμός. Δεν είναι απαραίτητα ο μόνος.

Διαγόρα, η αναφορά στους αρχαίους πολιτισμούς στοχεύει καθαρά στο να εκτιμήσει την διάρκεια ενός πολιτισμού ανεξάρτητα τεχνολογίας. Φυσικά προϋποθέτει μια σχετική αυτοομοιότητα στις διάφορες κλίμακες, που όμως δεν θεωρώ και τόσο παράλογη.

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Πολύ σωστή η παρατήρησή σου βέβαια, Χρυσόστομε. Αυτή τη στιγμή η επιστήμη μας δεν γνωρίζει καμμία άλλη μέθοδο διαστρικής εξερεύνησης / επικοινωνίας εκτός από το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. (Για την ακρίβεια, μία μικρή μόνο ζώνη αυτού του φάσματος, η οποία ονομάζεται "water hole".) Αυτό όμως μπορεί, ομολογουμένως, να αλλάξει. Το ζήτημα είναι πως για να αλλάξει αυτό, θα πρέπει πρώτα η επιστήμη μας να αλλάξει σε βαθμό που να γίνει αγνώριστη, πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει πως αν και όταν το επιτύχουμε, ο πολιτισμός μας θα βρίσκεται σε ένα όλως δι όλου διαφορετικό επίπεδο από αυτό στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Πρόσεξε τώρα να δεις που είναι "το κόλπο": με το που θα το κατορθώσουμε αυτό, (με το που θα ανακαλύψουμε, ας πούμε, τρόπο επικοινωνίας διά της πρόκλησης παλμών στο βαρυτικό πεδίο, πετάω μία κοτσάνα για χάρη συζήτησης,) ΤΟΤΕ θα αρχίσει να μετράει η ηλικία μας ως πολιτισμός από τη σκοπιά της εφαρμογής της εξίσωσης Drake για την εύρεση των πιθανοτήτων μας να έλθουμε σε επικοινωνία με κάποιον άλλο πολιτισμό που χρησιμοποιεί την ίδια μέθοδο. Και αν κατά τη διάρκεια της αναζήτησής μας με αυτή τη νέα μέθοδο συναντήσουμε τυχαία κάποιον πολιτισμό που είναι τόσο πολύ πιό "πρωτόγονος" από εμάς ώστε να προσπαθεί ακόμα να βγάλει άκρη με ραδιοκύματα, τότε η ηθικά ενδεικνυόμενη στάση μας απέναντί τους θα είναι να ΜΗΝ έλθουμε σε επαφή.
Φυσικά, ενόσω εμείς βρισκόμαστε ακόμα στη θέση αυτού του πρωτόγονου πολιτισμού που χρησιμοποιεί ραδιοκύματα, δεν πρέπει να περιμένουμε από έναν πολύ πιό προηγμένο πολιτισμό να έλθει σε επαφή μαζί μας. Αν, δε, η ηθική τους είναι τόσο διαφορετική από τη δική μας ώστε εκείνοι να έλθουν παρ'ολα αυτά σε επαφή μαζί μας, τότε ζήτω που καήκαμε.
Λοιπόν, για πες μου, πως θα σου φαινόταν η συνάρτηση Drake ως θέμα για παρουσίαση στα Χρυσοστόμεια, με αναφορά στο Doomsday Clock στην κατακλείδα;

Xrysostomos είπε...

Δεν νομίζω ότι η ηθική που περιγράφεις, ένας προηγμένος πολιτισμός να μην επιδιώκει επαφή με έναν υποδέεστερο, με βρίσκει σύμφωνο. ¨Αλλωστε ολόκληρη η αποικιοκρατία βασίστηκε σε αυτό το μοτίβο.

Πολύ καλό το θέμα Ντρέικ για Χρυσοστόμεια - να το θεωρήσω δήλωση συμμετοχής για τα επόμενα...?

Καλημέρα

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

...μα, η αποικιοκρατία θεωρείται ως μία θηριωδία, από την πλειοψηφία των ανθρώπων, ακόμα και στα κράτη που την είχαν ασκήσει!

Τέλος πάντων, όσο για τη δήλωση συμμετοχής, είμαστε ένα βήμα πριν από το "ναι", αλλά σε παρακαλώ δώσε μου λίγο χρόνο να το αποφασίσω.

(Και για την περίπτωση που κάποιος που παρακολουθεί αυτή τη συζήτηση αναρωτιώνται τι στο καλό είναι αυτά τα απόκρυφα περί "συμμετοχής", δείτε εδώ: Τα Χρυσοστόμεια)

Xrysostomos είπε...

Μα δεν υποστηρίζω ότι η αποικιοκρατία δεν είναι θηριωδία, λέω μόνο ότι έγινε. Ανεξάρτητα από το αν ήταν ηθικά σωστό ή όχι.

Ότι παρόμοια, αν συναντήσουμε τυχαία κάποιον πολιτισμό που είναι πολύ πιό "πρωτόγονος" από εμάς, μπορεί "η ηθικά ενδεικνυόμενη στάση μας απέναντί τους να είναι να ΜΗΝ έλθουμε σε επαφή", αλλά εμείς θα το κάνουμε.


Τέλος πάντων. Αισθάνομαι ότι η κουβέντα περιορίζεται με αυτή τη διαδικασία των σχολίων. Άσε που είμαστε και σε ξένο αχυρώνα! (vagelford ευχαριστούμε για τη φιλοξενία!)

Κάνε το βήμα και έλα να "τα πεις" στα ΧΣ, γιατί παίζει και το doomsday clock, μην ξεχνιέσαι!

Vagelford είπε...

Ευχαρίστησή μου Χρυσόστομε.

Δυστυχώς το μέσο είναι πράγματι λίγο περιοριστικό.