Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ο Καραθεοδωρή ακόμα μια φορά στα δίχτυα της Δημοσιογραφίας του Κώλου

Σε συνέχεια του προηγούμενου, υπό μία έννοια, η κατάντια της ελληνικής κοινωνίας φαίνεται και από τα φαινόμενα πατριδοκαπηλίας που παρατηρούνται.

Κλασσικό θύμα τα τελευταία χρόνια, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, του οποίου το όνομα διασύρουν οι διάφοροι γελοίοι και άσχετοι.

Τελευταίο κρούσμα αναπαραγωγής του θλιβερού μύθου, το δημοσίευμα της "εφημερίδας" Espresso, Ο Ελληνας δάσκαλος του Αϊνστάιν. Θα μου πεις, "μα καλά, παίρνεις στα σοβαρά την Espresso;", αλλά το θέμα είναι ότι η σαβούρα αναπαράγεται στο διαδίκτυο πιο γρήγορα και από την σαλμονέλα στο τυρί... (πχ. Cosmo.gr, InOut και φαντάζομαι και αλλού).

Η απάντηση στην βλακεία έχει δοθεί επανειλημμένα. Ενδεικτικά παραθέτω τα λίνκς, ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ - Ο δάσκαλος του Αϊνστάιν; και Κωνσταντίνος Μπενάς - Άρθρο στο Περισκόπιο της Επιστήμης, ενώ μπορεί να μάθει κανείς πολλά πράγματα για την πραγματική συνεισφορά του Καραθεοδωρή διαβάζοντας τις σοβαρές βιογραφίες του, όπως η βιογραφία του Ευάγγελου Σπανδάγου, «Η ζωή και το έργο του Κ. Καραθεοδωρή», εκδόσεις Αίθρα και η βιογραφία της Μαρίας Γεωργιάδου, «Constantin Caratheodory: Mathematics and Politics in Turbulent Times», εκδόσεις Springer.

Για τα υπόλοιπα, το μόνο που έχω να πω προς το παρόν είναι αυτό,

10 σχόλια:

πρκλς είπε...

Μα για να πουν την αλήθεια, θα πρέπει και να έχουν φροντίσει να τη μάθουν πρώτα, ε?
:-)

Vagelford είπε...

Είναι μια βασική προϋπόθεση και αυτή. Αλλά γιατί να παιδεύεσαι να ανακαλύψεις την αλήθεια, που μπορεί και να μην σε εξυπηρετεί, ενώ μπορείς να κατασκευάσεις μια "αλήθεια" που να σε εξυπηρετεί μια χαρά;

Zaphod είπε...

Δημοσιογραφια του κώλου είπαμε;;

Τι μας φταίνε ρε οι κώλοι;

Παρεμπιπτόντως:
Εχω επικοινωνησει με το μουσειο Καραθεοδωρη btw το οποιο και αναφεται στην εφημεριδα και μου ειπαν πως οι ιδιοι αποθαρρυνουν τις φημες αυτες.


Χμμμμ το οποιο ΑΝ θελουμε το πιστευουμε

Vagelford είπε...

Μίλησες με τον "φροντιστηριά" Λιπορδέζη;

Και τι σου είπε; Αποθαρρύνουν τις φήμες;;;;

Έλα Αλέκο... τα έμαθες για το
«Φροντιστήριο» στον Αλμπερτ Αϊνστάιν...

Zaphod είπε...

Εγω σου λεω τι μου ειπαν ως "μουσειο"...παραπερα, ε δεν ειναι λογικο να θελουν και αυτοι:
α) τα περιβοητα 15 λεπτα;
β) κανα φραγκο ρε παιδια!
;

Δ.Φ. είπε...

Διαβάστε σήμερα
Καραθεοδωρής: Εγώ έμαθα την προπαίδεια στον Αϊνστάιν
Επίσης:
Ποιοι κρατούν κρυφή την Ελληνική καταγωγή του Δονάλδιου Δάκιου ;
(δλδ Donald Duck)
Μιχαήλ Μαούσης , ο μεγάλος Έλλην.
(δλδ Micky Mouse). Ποιοι τον παρομοιάζουν με ποντίκι;

argosholos είπε...

Το βιβλίο της Γεωργιάδου έχει εκδοθεί στα ελληνικά από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης; Αν δεν κάνω λάθος, υπήρχε και μία "καταδίκη" του από την Ακαδημία, επειδή αναφέρεται και στις πολιτικές απόψεις (ή παραλείψεις ή αδιαφορία) και τη σιωπή του Κ. σε δύσκολους καιρούς.

Πάντως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ορθώσει κάποιος το ανάστημά του βλέποντας τους συναδέλφους του να απολύονται και να οδηγούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μόνο και μόνο επειδή ήταν εβραίοι...Από ότι ξέρω, λίγοι γερμανοί διαφώνησαν με το ναζιστικό καθεστώς, τουλάχιστον πριν τον πόλεμο.

Vagelford είπε...

Δεν το ήξερα ότι έχει εκδοθεί και στα ελληνικά. Είχα υπόψιν μου μόνο την έκδοση από Springer.

Το βιβλίο γενικά το ξεφύλλισα και στάθηκα περισσότερο στα σημεία που αναφέρονταν στο ερευνητικό έργο του Καραθεοδωρή, ενώ από το υπόλοιπο κοίταγα ότι μου χτύπαγε στο μάτι.

Από όσο είδα, γενικά το ύφος του βιβλίου αλλά και ειδικά κάποια σημεία που αναφέρονταν σε περιστατικά την περίοδο του Ναζισμού, δεν ξεφεύγει από ένα περιγραφικό στιλ και από την παράθεση περιστατικών. Εγώ τουλάχιστον, δεν είδα να απευθύνεται καμία κατηγορία εναντίον του Καραθεοδωρή.

Θυμάμαι την ιστορία με τον "αφορισμό" της Ακαδημίας. Τραγικό περιστατικό...

Ανώνυμος είπε...

Vagelford έλα, σου βρήκα σήμα κατατεθέν για το μπλογκ σου. Θα ρίχνεις το ξέσπασμα του Κούρκουλου από το τέλος του βίντεο στα επίμαχα σημεία των ποστακίων σου. Χο.
http://www.youtube.com/watch?v=V8_Wr5l-moM

sissa ben dahir

Vagelford είπε...

LOL... Κλασσικό...