Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ο Αλ-Τζαμπρ και ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ

Και αν αναρωτιέστε ποια είναι η σχέση, η απάντηση είναι καμία, όπως άσχετο είναι και το παρακάτω.

Είναι επίσης απλό να συνάγουμε ότι στα 400 χρόνια αραβικής Αναγέννησης, από τον θεμελιωτή της Ομάρ Καγιάμ (Οmar Κhayam, γνωστότερο ως Rubaiyat) ως τον Αλ-Χουαρίζμι (ΑlΚhwarizmi, που με το όνομά του βαφτίστηκε ο αλγόριθμος) και τον Αλ-Τζαμπρ (Αl-Jabr, εξ ου άλγεβρα), η γεωμετρία των Ελλήνων συστηματοποιήθηκε, μαθηματικοποιήθηκε και μεταγλωττίστηκε σε συστήματα εξισώσεων...


Το απόσπασμα είναι λοιπόν από την τελευταία βιβλιοκριτική που διαβάζουμε στο ΒλΗΜΑ Science του βιβλίου, Η μετεξέλιξη των μαθηματικών στον πρώιμο μεσογειακό κόσμο. Η μετάβαση από προβλήματα σε εξισώσεις.

Το όλο θέμα δεν είναι και τίποτα το πολύ σοβαρό και αν δεν ήταν η προηγούμενη βιβλιοκριτική με τίτλο, Το Σύμπαν; Μια... «ταινία περί οπής», η οποία αφορούσε το βιβλίο του Susskind, "Black Hole War", και στην οποία είδα να γράφεται αυτό:

Το βιβλίο που έφθασε στο γραφείο μου ήταν σφιχτοδεμένο και παχύ, με σκληρό εξώφυλλο και όμορφη εικόνα στη φάτσα του περιτυλίγματός του. Ο τίτλος ήταν πολεμικά προκλητικός και ο υπότιτλός του έτι περισσότερον: Αντιμαχίες με τον Stephen Ηawking... Ποιος θρασύς προσπαθούσε να μοσχοπουλήσει θέτοντας εαυτόν αντίπαλο αντάξιο ενός Χόκινγκ; Στην πρώτη αριστερή σελίδα μάς πληροφορούσε ότι είναι μέλος δύο ακαδημιών των ΗΠΑ, της ΝΑS και της ΑΑΑS, όπως και καθηγητής έδρας της Θεωρητικής Φυσικής στο περιώνυμο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, αλλά- ήμαρτον, Κύριε- ο Σάσκιντ είναι ειδήμων στα στοιχειώδη σωματίδια και στην κβαντομηχανική! Πώς τολμάει να αντιπαρατίθεται με έναν Χόκινγκ σε θέματα κοσμολογικής κλίμακας;


δεν θα είχα ασχοληθεί. Αλλά έλεος πια. 2 στα 2.

Από την μία ρε άνθρωπε κάνεις βιβλιοκριτική σε ένα βιβλίο και δεν μπαίνεις στον κόπο να μάθεις ποιος είναι αυτός ο μαλάκας που το έγραψε και από την άλλη διαβάζεις ένα βιβλίο και τελικά, για να γράφεις για τον Αλ-Τζαμπρ από τον οποίο βγαίνει η Άλγεβρα, δεν έχεις πάρει μυρωδιά; Έλεος.

Από που βγαίνει λοιπόν η λέξη Άλγεβρα; Η Άλγεβρα βγαίνει από την λέξη al-jabr από το βιβλίο του al-Khowarizmi, "Hidab al-jabr wal-muqubala", όπου jabr σήμαινε την μεταφορά όρων δεξιά και αριστερά σε μια εξίσωση και muqubala σήμαινε την απαλοιφή ίδιων όρων που βρίσκονταν στις αντίθετες μεριές μιας εξίσωσης. Τον όρο al-jabr χρησιμοποιούσαν και για αυτούς που κάνανε ανάταξη σε σπασμένα κόκαλα (την όλη ιστορία την αναφέρει πολύ όμορφα και ο Ντενί Γκετζ στο βιβλίο του, "Το θεώρημα του Παπαγάλου", το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα). Δηλαδή, καμία σχέση.

Με λίγα λόγια δεν υπάρχει ο Αλ-Τζαμπρ και είμαι σίγουρος ότι δεν αναφέρεται ο συγκεκριμένος κύριος πουθενά στο βιβλίο του Ρέβιελ Νετς. Παρακάτω από εκεί, προφανώς δεν διάβασα.

Αυτά τα ολίγα...

7 σχόλια:

OrCrab01 είπε...

"Ποιος θρασύς προσπαθούσε να μοσχοπουλήσει θέτοντας εαυτόν αντίπαλο αντάξιο ενός Χόκινγκ;"

Ίσως ο Penrose!!!!

Όντως ωραίος ο παπαγάλος!

Stefanos είπε...

Αφού δεν είπε και για τον τρελλό άραβα ποιητή Αμπντούλ Αλχαζρέντ που έγραψε το Νεκρονόμικον, πάλι καλά...

(Εγώ είμαι Φεϋνμανικός στους Φυσικούς πάντως :p)

Vagelford είπε...

LOL... που τον θυμήθηκες αυτό τώρα...

Α ρε αθάνατε Lovecraft...


(άρα θα εκτιμάς τις αναφορές μου...)

coolplatanos είπε...

Μμμ, "το θεώρημα του Παπαγάλου", καταπληκτικό! Το έχω χαρίσει και συστήσει και σε κάμποσους εφήβους και ευχαρίστως θα το ξαναδιάβαζα!

Vaggelis1984 είπε...

Ψηφίζω Beetlejuice

Vagelford είπε...

Είσαι μήπως σε λάθος θέμα;;;

Vaggelis1984 είπε...

Μάλλον έχεις δίκιο :)