Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Colliding Particles - Όμορφα και απλά

Σε αντιδιαστολή με τα προηγούμενα και σε σχέση με την εκλαΐκευση της επιστήμης και την προσέγγιση προς το ευρύ κοινό, πέτυχα στο Physics Today την παρακάτω πολύ καλή προσπάθεια.

Μία ομάδα φυσικών που δουλεύουν στο LHC, πάνω στην ανίχνευση του σωματιδίου Higgs, δημιούργησαν το site http://www.collidingparticles.com/, στο οποίο ανέβασαν μία σειρά από videos, στα οποία καταγράφουν τις σκέψεις τους για την φυσική και την καθημερινότητά τους κάνοντας έρευνα. Το site έχει εκτός από τα videos, εκπαιδευτικό υλικό και παραπομπές για περισσότερη διερεύνηση.

Το site συνοδεύεται και από ένα κανάλι στο YouTube.

A series of films following a team of physicists involved in research at the Large Hadron Collider at CERN in Switzerland.
http://www.youtube.com/PFILMPFILMPFILM

Episode 1: Codename Eurostar

Episode 2: Big Bang Day

Episode 3: Conference Season

Episode 4: Problems



Πολύ όμορφη δουλειά. Υποδειγματική.

6 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Aυτά είναι απλά ντοκυμανταίρ για τη ζωή κάποιων επιστημόνων κατά τη διάρκεια της κατασκευής και του commissioning του LHC. Καλοφτιαγμένα βέβαια αλλά η εκλαϊκευμένη επιστημονική πληροφορία που περιέχουν είναι ελάχιστη.

Ψάξε βρες αυτά τα ντοκυμανταιρ του Greene που έχω link στο προηγούμενο post σου. Άσχετα εαν θεωρείς τη string theory bullshit δες τον τρόπο που την παρουσιάζει o Greene. Εκεί θα δεις πραγματικά καλή δουλειά εκλαίκευσης της επιστήμης.

Υ.Γ. Ένας "πιτσιρίκος" στο δεύτερο κλιπάκι (περίπου στο 7:05) που με ύφος χιλίων καρδιναλίων, on camera, λέει ότι τα έχει μάθει όλα πλέον και ότι είναι expert, ποιός είναι; Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι είναι κανένα πρώην παιδί θαύμα γιατί αλλιώς πάει το έχουν καβαλήσει το καλάμι όλοι σε τούτον τον μάταιο κόσμο...

Vagelford είπε...

Κοίταξε Γιώργο, εμένα μου άρεσε όχι τόσο γιατί πάει να σε μάθει φυσική το βίντεο, αλλά γιατί σου παρουσιάζει δύο ιδέες απλά και χωρίς μεγαλοστομίες, λέει μερικά πραγματάκια για το πως δουλεύουν οι επιστήμονες και ασχολείται και λίγο με την καθημερινότητά τους, όπου φαίνετε (σε αντιδιαστολή με τα του προηγούμενου post) ότι δεν είναι και τίποτα Dr. Evil ή Illuminati που φιλάνε μυστικά και έχουν ως στόχο την παγκόσμια κυριαρχία.

Από Green, έχω δει το «Elegant Universe» και ήταν καλοφτιαγμένο και έχω δει και κάποιες ομιλίες του στο TED. Το πρόβλημα με αυτά δεν είναι η θεματολογία και η ποιότητα της εκλαΐκευσης. Το θέμα είναι το angle που περνάει.

Πάντως, τον πιτσιρικά τον παρεξήγησες. Δεν λέει αυτό το πράγμα. Αυτό που λέει είναι ότι όταν εμπλακείς και ερευνητικά σε ένα πεδίο, από ένα σημείο και μετά λόγο της ενασχόλησής σου, γίνεσαι εσύ ο expert και δεν μπορεί κανένας άλλος να σου λύσει τα προβλήματά σου. Αντιθέτως, θα πρέπει εσύ να εξηγήσεις στους άλλους πως δουλεύουν τα πράγματα.

Γιώργος είπε...

Τον "πιτσιρικά" δεν τον ξέρω και μπορεί να είναι όντως πολύ καλός. Η μικρή του ηλικία δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι και ταλαντούχος, δυστυχώς όμως το όλο στυλ του και ο τρόπος που μιλάει δείχνει ότι το έχει καβαλήσει το καλάμι. Και αυτό είναι κακό και για αυτόν και για τους συναδέλφους του...

Όσον αφορά τον Greene όντως το angle του είναι προφανές ότι είναι το:
"Invest in string theory that's the future"

Με αυτά ασχολείται, αυτά διαφημίζει, δεν είναι κακό...

lazopolis είπε...

Εμένα πάντως δε μου φαίνεται να έχει καβαλήσει το καλάμι - είπε κάτι σαν there comes a point where you 've reached the end - there is nothing else for people to teach you in *your very specific area* -...

Και έχει δίκιο, όντως στον πολύ συγκεκριμένο τομέα σου δεν έχεις να μάθεις πολλά (το πρόβλημα είναι οτι είναι *πολύυυ* συγκεκριμένος αυτός ο τομέας).

Πάντως έχει ένα δίκιο ο Γιώργος, Vagelford, η εκλαϊκευμένη πληροφορία είναι λιγοστή. Αλλά το ύφος μ'αρέσει κι εμένα και η ατμόσφαιρα γενικότερα είναι χαλαρή και ωραία.

Σχετικά με τους "πρωταγωνιστές", ο "πιτσιρικάς" δεν είναι καμια μεγαλοφυία και το πρότζεκτ του Gavin Salam et al. είναι αυτό. Πρόκειται για την πρόταση να ξανακοιτάξουν την περίπτωση ανακάλυψης του Higgs όταν αυτό παράγεται μαζί με ένα W/Z μποζόνιο και διασπάται σε δύο μπότομ κουάρκς. Όπως πάντα πρέπει να μπορείς να διακρίνεις το σήμα (Higgs που έγινε δύο μπότομ μαζί με τα προϊόντα του W/Z) από το υπόβαθρο/θόρυβο (δύο μπότομ που ήρθαν από αλλού - χωρίς Higgs - μαζί με τα προϊόντα του W/Z) και σ'αυτή την περίπτωση το υπόβαθρο είναι συντιπτικά μεγαλύτερο. Οπόταν σφάλματα στο υπόβαθρο υπερκαλύπτουν το σήμα και η μέθοδος πάει περίπατο. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ προτείνει ορισμένες περίπλοκες τεχνικές με τις οποίες, ψάχνοντας όχι μόνο τα συγκεκριμένα προϊόντα αλλά τα προϊόντα στις περιπτώσεις που έχουν συγκεκριμένα κινηματικά χαρακτηριστικά (high transverse momentum), μπορεί κανείς να ανακτήσει έναν κάπως ανεκτό λόγο σήματος/θορύβου αν το Higgs έχει μάζα κοντά στο κάτω όριο των 120 GeV.

Όλο αυτό φαίνεται υπερβολικά μπακάλικο ίσως ή ασήμαντο, είναι όμως σημαντικό και κυρίως *χρήσιμο* γιατί θα εφαρμοστεί στην πράξη άμεσα σε έναν επιταχυντή που (ελπίζουμε οτι) θα τρέξει φέτος.

Σε αντίθεση με π.χ. την f-theory compactification σε ένα Calabi-Yau fourfold...

Vagelford είπε...

Ευχαριστώ για το info lazopolis. Επειδή είναι τα χωράφια σου, περίμενα να αφήσεις ένα σχόλιο.

Γιώργος είπε...

Σύμφωνα με τη λογική του νεαρού και μια έμπειρη καθαρίστρια μπορεί να πει "i'm an expert in cleaning, nobody can teach me anything anymore". Το όλο context της ομιλίας του πάντως με έπεισε ότι η συμμετοχή του στον LHC τον έκανε να καβαλήσει την κάλαμο.

Το show όμως θα γίνει εαν ποτέ επαληθευτεί πειραματικά έστω και το 1/1000 της string theory. Τότε να δείτε καλάμια που όχι μόνο θα πετάνε στον αέρα αλλά θα μπούνε και σε τροχιά γύρω από τον Πλούτωνα...