Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009

War Dynamics

Είδα προχθές στο youtube το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον video από τα TED lectures:
http://www.ted.com By pulling raw data from the news and plotting it onto a graph, Sean Gourley and his team have come up with a stunning conclusion about the nature of modern war -- and perhaps a model for resolving conflicts.Σχετικά με το θέμα έγραψε και η εφημερίδα Telegraph, Scientists find 'law of war' that predicts attacks[Telegraph].

Η ιδέα είναι καταπληκτική. Οι πολεμικές συρράξεις παρουσιάζουν universality. Περιγράφονται από έναν νόμο δύναμης όπου η κλίση αποτελεί την παράμετρο τάξης του συστήματος και σχετίζεται με το πόσο συμπαγείς ή κατακερματισμένες είναι οι δυνάμεις αντίστασης.

Πολυπλοκότητα εν δράση.

4 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Όχι ότι ο κύριος Sean μας είπε τίποτε το σπουδαίο με το άψογο στυλάκι του αλλά το siteακι αυτό (TED) έχει ενδιαφέροντα κλιπάκια για το leisure time μας. Δεν το ήξερα, thanks Vagelford.

Επίσης ενδιαφέρον είναι και το
http://videolectures.net/

Vagelford είπε...

Άκουσα ότι αντίστοιχη μελέτη είχε κάνει και το πεντάγωνο μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Πάντως, έγώ δεν το είχα σκεφτεί και μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον.

Το TED έχει πολύ συχνά αρκετά ενδιαφέρουσες ομηλίες.

Ευχαριστώ για το link Γιώργο. Θα το κοιτάξω.

ggl είπε...

Ενδιαφέρον έχουν οι λεγόμενες "devil staircase" (πλατό σταθεροποίησης της τιμής) που σχετίζονται με αυτοοργανούμενες κρισιμότητες, φαίνονται καθαρά για το Ιρακ (3 λεπτό του video) αλλά και για Σενεγάλη, Αφγανιστάν στις μεγάλες τιμές του x άξονα. Συνήθως υπάρχουν καθ όλο το μήκος αλλά λόγω της λογαριθμικής κλίμακας μάλλον έχουν χαθεί. Είναι λίγο freak το να κοιτάς το φαινόμενο, τώρα που το σκέφτομαι, και να ξεχνάς ότι από πίσω κρύβεται βία.

Vagelford είπε...

ggl, εγώ νόμιζα ότι αυτά τα σκαλοπάτια ήταν αποτέλεσμα κακής στατιστικής εξαιτίας λίγων γεγονότων.