Η σημερινή εκπομπή του Χαρδαβέλλα είναι σαν να έρχεται να συμπληρώσει την συζήτηση που κάναμε στο προηγούμενο θέμα.
Αυτό που προβάλλεται λοιπόν ως επιστήμη, είναι ένας αχταρμάς στον οποίο χωράνε μέσα συνωμοσίες για την κυριαρχία στη Γη (Illuminati, Εβραίοι), "επιστημονικές" μεγαλοστομίες και θεολογικοί υπαινιγμοί (σωματίδιο του "Θεού", πάμε να μάθουμε πως δημιουργήθηκε το σύμπαν, κλπ) και φυσικά θεωρίες καταστροφής (υπερόπλα αντιύλης). Αν είχε και σεξ και βία, θα ήταν "ιδανική τηλεόραση".
Πρωταγωνιστής, ακόμα μία φορά ο κ. Φουράκης. Φιλική συμμετοχή, Χρήστος Γούδις και Σοφία Χουρίδου. Κρίμα για την κ. Χουρίδου που έπαιξε και αυτή το παιχνίδι της αποχαύνωσης του τηλεοπτικού κοινού.
Αηδία...
Update:
Το παραπάνω slide-show θα μπορούσε με τα κατάλληλα σχόλια να γίνει ένα υπέροχο φωτορομάντζο...
9 σχόλια:
Η τηλεόραση πλέον είναι νεκρή. Σκουπίδια, σκουπίδια κα πάλι σκουπίδια. Είδα λίγο την αρχή του Χαρδατρέλλα, άκουσα τον Γούδι και καπακιά δείχνει τη φάτσα του Φουράκη.
Τι δουλειά έχουν να μιλάνε στο ίδιο πάνελ ένας καθηγητής πανεπιστημίου και ένας conspiracy theorist που είναι πιθανώς για το τρελλάδικο. Μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβούν αυτά.
Δεν άντεξα, με το που κοιμήθηκε η γυναίκα έριξα στο dvd έναν brian Greene on string theory που κατέβασα από το ιντερνετ και ηρέμησα. Ο θάνατος ή μάλλον η αυτοκτονία της τηλεόρασης είναι πρό των πυλών.
Βρε vagelford, αφού μας χαλάει γιατί να το πίνουμε; Δες κανένα ωραίο φιλμ από ντβιντι, αν μένεις στο σπίτι.
Θα πρότεινα πάντως να δοκιμάζαμε την αποστολή ανεξάρτητων μέηλς διαμαρτυρίας προς το κανάλι, με κεντρικό άξονα ότι δεν μπορεί να προβάλλει φαντασιακές θέσεις που ευτελίζουν την επιστήμη στα μάτια των πολιτών και δημιουργούν φοβικές τάσεις σε όσους τις βλέπουν. Δεν μπορεί να ισχυρίζονται ότι κόπτονται για την αλήθεια π.χ. σε πολιτικό επίπεδο και να προβάλλουν ψέμματα και ηθελημένες ανακρίβειες στον δήθεν επιστημονικό τομέα.
Τι λέτε, να το δοκιμάσουμε συντονισμένα;
Ετοιμάζομαι να δώ το αριστούργημα αυτό της έβδομης τέχνης που λέγεται Angels and Deamons, για σχεδόν υπηρεσιακούς λόγους. Θα πήξω στους πεφωτισμένους πάλι, παίζει και μπουκαλάκι αντι-ύλης λέει.
Με τον Brian Greene βγάζουν όλοι αφρούς, btw, αλλά η αλήθεια είναι οτι μετά τον Hardavellas (ο οποίος είναι βέβαιο οτι το γνωρίζει οτι λέει παπαριές όπως γνωρίζει βέβαια και οτι κάνει νούμερα τηλεθέασης έτσι) ο Greene πρέπει να φαίνεται προσγειωμένος και ρεαλιστής...
Είτε το θέλουμε, είτε όχι οι διάφοροι εκλαικευτές κάνουν τη δουλειά του marketing της επιστήμης. Χωρίς αυτούς θα ήταν πολύ πιθανό τα κονδύλια για τη βασική έρευνα στη φυσική να ήταν πολύ μικρότερα από ότι είναι (για το εξωτερικό μιλάμε).
Τώρα όσον αφορά τον Greene, ποιοι είναι αυτοί οι όλοι που βγάζουν αφρούς; Δοκίμασαν να εκλαικεύσουν τη string theory; Δηλαδή μπορόυν αυτοί να κάνουν καλύτερη δουλειά από τον Greene; Εδώ ούτε ένας στους δέκα (και πολλούς λέω) από αυτούς που ασχολούνται με αυτές τις θεωρίες καταλαβαίνει σε βάθος τι γίνεται.
Συμφωνούμε πλήρως για τους εκλαϊκευτές και τη χρησιμότητά τους.
"Όλοι" είναι όλοι όσοι κάνουν θεωρητική φυσική και στοιχειώδη σωματια με τρόπο που να σχετιζεται κάπως με τα παρατηρήσιμα ή τουλάχιστον τα προσβάσιμα στο σχετικά κοντινό μέλλον φαινόμενα. Στους όλους περιλαμβάνονται και ορισμένοι θεωρητικοί των υπερχορδών που έχουν λιγότερο προπαγανδιστική προσεγγιση απ'ότι ο Greene και ο Νανόπουλος (ο τελευταίος επίσης προσπαθει να εκλαϊκεύσει όποτε του δίνεται η ευκαιρία).
Η μομφή είναι οτι παρουσιάζεται το όλο πλαίσιο των υπερχορδών σαν μια τελειωμένη και επιβεβαιωμένη θεωρία, the way to go στη θεωρητική φυσική. Προφανώς δεν θα βρείς ξεκάθαρες, συγκεκριμένες δηλώσεις για όλα αυτά αλλά το όλο σετάρισμα είναι προσανατολισμένο προς μια, ας πούμε, υπεραισιόδοξη περιγραφή της θεωρίας υπερχορδών.
Προφανώς κανένας δε λέει οτι ο Greene δεν κατέχει επαρκώς ή σε αρκετά μεγάλο εύρος τη σχετική θεωρία.
Τώρα το αν κάνει καλό ή κακό το παραφούσκωμα στην εκλαϊκευση και το αν έχει νόημα ή όχι να εκλαϊκεύουμε θεωρίες που δεν υποστηρίζονται (ακόμα;) από την παραμικρή πειραματική ένδειξη είναι μια μεγάλη συζήτηση.
Πάντως η μηντιακή αντίδραση με βιβλία όπως το not even wrong και το the trouble with physics (επίσης υπερβολική και άδικη με όσους κάνουν χορδές), ήρθε εν μέρει εξαιτίας του μηντιακού παροξυσμού γύρω απ'τις χορδές στον οποίον συνεισέφερε ο Greene. Να πούμε βέβαια οτι δεν ήταν ούτε ο μόνος ούτε ο πιο ακραίος.
Θα συμφωνήσω με τον lazopolis. Η υπόθεση του quantum gravity και του theory of everything, παρουσιάζετε από ορισμένους ως τελειωμένη δουλειά, για να μην πω για τον Νανόπουλο που είναι έτυμος να ξαναγράψει τα βιβλία της φυσικής...
Nik, εγώ προσπαθώ να πείσω κόσμο από το παν/μίο ότι θα πρέπει να έχουμε πιο ενεργό ρόλο σε ότι αφορά το public outreach από την μία και από την άλλη ότι θα πρέπει να παίρνουμε επίσημη θέση απέναντι σε τέτοιες παπαριές που ακούγονται στην τηλεόραση. Αλλά, δεν τα καταφέρνω και πολύ καλά.
Το μόνο που έχω δει από τον Greene είναι αυτό στο:
http://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/program.html
(στο link είναι μόνο το preview, υπάρχει ολόκληρο στα p2p από όπου μπορεί κάποιος να το κατεβάσει)
πιστεύω ότι είναι πολύ καλή δουλειά και υπάρχει μέσα και η άλλη άποψη δηλαδή της πιθανής αποτυχίας της string theory και της μέχρι τώρα μη επιβεβαίωσης της με πειραματικές μεθόδους. Αναφέρεται βέβαια στη δουλειά στο fermilab και στο μέλλον στο cern δηλαδή στο ότι εκεί είναι πιθανό να έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για την ορθότητά της.
Όσον αφορά τον Νανόπουλο, δεν υπήρχε πουθενά παρ'ολο που στο ντοκυμανταίρ (βλέπε promotion της string theory) παρήλασαν όλα τα μεγάλα κεφάλια της θεωρίας. Από Έλληνες ήταν ο Σαβας Δημόπουλος από το stanford και η Μαρία Σπυροπούλου από το fermilab.
Ο Χαρδαβέλλας δεν τραβάει για αυτά τα πράγματα, εαν βάλουν τον Λιακόπουλο στη θέση του η εκπομπή θα απογειωθεί.
Πάνελ: Φουράκης, Πάλμος, Τουλάτος, Λάσκος και τα καλύτερα ψώνια από τις εκπομπές του Πιζάνου.
Pure magic...
Ίσως ενδιαφέρει κάποιους:
http://mm_kalogera.vivliagora.gr/
Δημοσίευση σχολίου