Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Ανατροπή ή Δημοσιογραφία του Κώλου

Την Δευτέρα, 17 Νοέμβρη 2008, η εκπομπή του κ. Γιάννη Πρετεντέρη, "Ανατροπή" είχε με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, ως θέμα την Παιδεία. Φυσικά, κάθε άλλο παρά αυτό ήταν το θέμα της εκπομπής. Η εκπομπή ήταν ένα μπάχαλο με το Ελληνικό Πανεπιστήμιο να λοιδορείται και να δυσφημίζεται χωρίς να παρουσιάζεται κανένα ουσιαστικό επιχείρημα. Δεν θα σταθώ στο αν τελικά το Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι καλό ή κακό. Δεν είναι εκεί το θέμα άλλωστε. Το θέμα είναι το πως αποδίδεται η εικόνα του Πανεπιστημίου και το πως κάποιοι θέλουν να το παρουσιάσουν ως a priori κακό, χωρίς να εξετάζουν επί της ουσίας τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του.

Η εκπομπή ήταν πραγματικά εμετική. Ελάχιστη ουσία, τραγικός διάλογος, αντιπαράθεση για τους τύπους. Η όλη συζήτηση βασίστηκε σε μία μικρή εισαγωγή όπου παρουσιάστηκε από την μία η θέση των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην παγκόσμια κατάταξη, χωρίς όμως να παρουσιαστούν τα κριτήρια και το νόημα αυτής της κατάταξης, και από την άλλη σε ένα βίντεο με το χτίσιμο διαφόρων γραφείων πρυτάνεων και καθηγητών σε διάφορα Πανεπιστήμια. Αυτή η εισαγωγή ήταν και αρκετή για να τεκμηριωθεί ότι έχουμε τα χειρότερα Πανεπιστήμια στον κόσμο, πράγμα που συνοδεύτηκε με ειρωνικά σχόλια από την μεριά του Πρετεντέρη για το γεγονός ότι για παράδειγμα, το πανεπιστήμιο της Αθήνας βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση (200) από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία (91), το εθνικό πανεπιστήμιο της Ταΐβάν (124) (3 θέσεις πάνω από το STONY BROOK) και το πανεπιστήμιο CHULALONGKORN της Ταϊλάνδης (166) (που ισοβαθμεί με το πανεπιστήμιο του GÖTTINGEN ότι και αν σημαίνει αυτό). Μια γενική παρουσίαση των κριτηρίων της κατάταξης πάντως, μπορεί να βρει κανείς εδώ.

Τελικά, αν είχε κάποια επαφή με το θέμα της παιδείας η όλη συζήτηση, αυτή βρίσκεται στο ότι αποτελεί μία αρκετά παιδαγωγική παρουσίαση ενός τεράστιου φάσματος λογικών σφαλμάτων στην επιχειρηματολογία των διαφόρων συμμετεχόντων.

Τέλος πάντων, δεν έχω όρεξη να σχολιάσω περισσότερο τα προφανή, που μπορεί να τα δει κανείς στα παρακάτω βίντεο:
Η εκπομπή του MEGA, «Ανατροπή» του δημοσιογράφου Γ. Πρετεντέρη, που προβλήθηκε τη Δευτέρα 17/11/08. Από την εκπομπή απουσιάζουν τα 2-3 πρώτα λεπτά όπου παρουσιάζονται οι καλεσμένοι και παρουσιάζεται και μία παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων (link), με τα Ελληνικά παν/μία να μην είναι «αρκετά» ψηλά. Η όλη εκπομπή ήταν επιεικώς εμετική. Συζήτηση μπάχαλο χωρίς νόημα, με τον κ. Πρετεντέρη να ενθαρρύνει την όλη κατάσταση. Σε όλη την εκπομπή, το Ελληνικό πανεπιστήμιο λοιδορείται χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχείρημα. Παρουσιάζεται a priori απαξιωμένο με μοναδικά επιχειρήματα, μία κατάταξη που δεν εξηγείτε τι σημαίνει, ένα βίντεο με «χτισίματα» γραφείων από φοιτητές κατά τις περσινές κινητοποιήσεις και τους αριθμούς των ανενεργών φοιτητών. Ενδεικτικά, ο κ. Δ. Δανίκας κατανάλωσε περίπου 11 με 11,5 λεπτά, ενώ οι πρυτάνεις μίλησαν, 3 λεπτά ο κ. Γρυσπολάκης, 3,5 λεπτά ο κ. Μάνθος και 2,5 λεπτά ο κ. Καραμπίνης σε σύνολο 75 περίπου λεπτών της εκπομπής.




Και έτσι για να πούμε και κάτι ενδεικτικό της στάσης του υπουργείου παιδείας απέναντι στα πανεπιστήμια και της στήριξης που τους προσφέρει και του επιπέδου της κατανόηση των αναγκών που έχει ένα πανεπιστήμιο για να λειτουργήσει σωστά, παραθέτω παρακάτω την επιστολή που έστειλε ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης κ. Αθανάσιος Κυριαζής, προς τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και αφορά τα μεταπτυχιακά:



Η επιστολή αυτή λέει με λίγα λόγια ότι εξαιτίας του νέου νόμου για τα μεταπτυχιακά, απαγορεύεται στα πανεπιστήμια να εισάγουν νέους διδάκτορες για αυτό το ακαδημαϊκό έτος...

Αυτό θα πει ουσιαστική στήριξη της έρευνας στην Ελλάδα.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι το ψάχνεις Vagelford, άστα να πάνε.

Όλα για τους ψήφους μερικών βλακών που κρίνουν τελικώς το εκλογικό αποτελέσμα γίνονται.

Μόνο βλάκες θα μπορούσαν να αντέξουν και να πάρουν στα σοβαρά το ρεσιτάλ κενολογίας της τελευταίας "Ανατροπής" του Pretenderη.

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ.: Χαρά στο κουράγιο σου που άντεξες να τη δεις μέχρι τέλους...

Vagelford είπε...

Μα πραγματικά είναι για να βγαίνεις από τα ρούχα σου φίλε Γιώργο. Δηλαδή ο καραγκιόζης, δεν ξέρει τι του γίνετε. Για παράδειγμα το παν/μίο της Ταϊλάνδης, που το επικαλέστηκε τόσο απαξιωτικά, ισοβαθμεί με το πανεπιστήμιο του Göttingen. Έχει την παραμικρή ιδέα τι είναι το παν/μίο του Göttingen; Έχει συναίσθηση καθόλου; Μιλάμε για ένα παν/μίου που έχει αναδείξει 45 Νομπελίστες (όχι γιαλατζί)... Έλεος δηλαδή. Και θα του φανεί του καραγκιόζη λίγο να είσαι κάτω από αυτό το πανεπιστήμιο; Με τι κριτήριο δηλαδή; Τέλος πάντων, το θέμα δεν είναι εκεί. Το θέμα είναι η κοροϊδία του να παρουσιάζεις κάτι χωρίς να δίνεις καμία εικόνα του τι σημαίνει (αναφέρομαι στην κατάταξη). Δηλαδή η εσκεμμένη παραπλάνηση. Δεν το μπορώ αυτό, τρελαίνομε όταν το βλέπω.

Τέλος πάντων.

Ανώνυμος είπε...

Την επόμενη φορά στη μάπα του Γρυσπολάκη πρέπει να τρίψουν σκατά, όχι τούρτα