Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Στα μονοπάτια της Επιστήμης

Ξεκίνησε από την Τετάρτη, να προβάλλεται η νέα σειρά της ΕΤ1, "Στα μονοπάτια της Επιστήμης" που την παρουσιάζει ο Γιώργος Γραμματικάκης. Η σειρά έχει ως στόχο να παρουσιάσει Έλληνες επιστήμονες, που βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος στο ερευνητικό τους πεδίο. Η πρώτη αυτή εκπομπή είχε ως καλεσμένο τον Κώστα Κόκκοτα, ο οποίος είναι καθηγητής του ΑΠΘ και του πανεπιστημίου του Tubingen.
Το ερευνητικό του πεδίο είναι η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας και οι Αστροφυσικές της εφαρμογές.

Η σειρά φαίνεται να έχει ενδιαφέρον γιατί, από την μία θα παρουσιάσει κόσμο από διάφορα ερευνητικά πεδία και άρα μέσω αυτών θα δούμε που κατευθύνετε η έρευνα σε αυτά τα πεδία και από την άλλη, μέσα από την παρουσίαση αυτών των θεμάτων, θα αναδειχθούν και διάφορα ζητήματα που αφορούν την παιδεία και την έρευνα στην Ελλάδα.

Η συνέντευξη βιντεοσκοπήθηκε το 2006.

Επεισόδιο της εκπομπής της ΕΤ1, «Στα μονοπάτια της Επιστήμης» που παρουσιάζει ο Γιώργος Γραμματικάκης, με καλεσμένο τον Κώστα Κόκκοτα, καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή του τομέα Θεωρητικής Αστροφυσικής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του πανεπιστημίου του Tuebingen. Η εκπομπή περιστρέφεται γύρω από τη ζωή και το επιστημονικό έργο των καλεσμένων, ενώ αγγίζονται και θέματα σχετικά με την παιδεία και την επιστημονική έρευνα και τα προβλήματά τους. Το ερευνητικό πεδίο του Κ. Κόκκοτα αφορά την θεωρία της Σχετικότητας και τις εφαρμογές της στην Αστροφυσική. Συγκεκριμένα, έχει ασχοληθεί με Αριθμητική Σχετικότητα και την εφαρμογή της στην επίλυση προβλημάτων σχετικά με Συμπαγείς Αστέρες (περιστροφή, ταλαντώσεις, κατάρρευση) και την παραγωγή Βαρυτικών Κυμάτων.


4 σχόλια:

gziko είπε...

Μια απο τις ερευνητικες κατευθυνσεις που αναφερθηκε στην εκπομπη αλλα ο Γραμματικακης δεν ακολουθησε ειναι οτι ο Κοκκοτας ειναι απο τους κορυφαιους στο ΑΠΘ σε numerical analysis και υπολογιστικη φυσικη γενικα. Μαζι με τον Στεργιουλα κανουν μια πολυ δυνατη ομαδα στο ΑΠΘ.

Τελος εχω να πω πως ο Schoenberg δεν ταιριαζε καθολου στα βιντεα απο τα simulations. Ειναι λιγο βαρυς και σε κοιμιζει. Τετοια κανει ο Γραμματικακης και δινει στους φυσικους ιδιοτητες ιδιοτητες που δεν εχουμε.

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο ήταν.
Απλά σε ορισμένα σημεία το παρακάνει κουλτουρέ με τις μακρές μουσικές παύσεις.
Βέβαια όταν το πρόβαλλε το δημόσιο κρατικό κανάλι του άλλαξε τα φώτα στην ώρα.
Μ'άρεσε και το σημείο με τους μισθούς των μαθηματικών.

Vagelford είπε...

Ο Νίκος είναι πολύ καλός και μαζί έχουν φτιάξει μία πολύ καλή ομάδα Numerical Relativity στην Θεσσαλονίκη, η οποία όμως φοβάμαι ότι πάει να διαλυθεί (αν δεν έχει διαλυθεί) λόγο υποχρηματοδότησης. Και αν σκεφτείς ότι τέτοιες προσπάθειες φάγανε τρελή τρικλοποδιά με τις αποφάσεις του υπουργείου παιδείας να σταματήσουν οι εισαγωγές μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών, είναι πραγματικά πολύ κρίμα.

Η μουσική ήταν όντος λίγο βαριά και οι παύσεις ανάμεσα στις διάφορες ενότητες ήταν υπερβολικά μεγάλες. Αλλά είναι χαρακτηριστικό του Γραμματικάκη αυτό.

gziko είπε...

Λυπαμαι παρα πολυ που μαθαινω τετοια νεα απο τη παλια μου σχολη.Ελπιζω μονο να μην απογοητευτουν και σταματησουν τις προσπαθειες.