Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

LHC - Τελική ευθεία...

Είμαστε στην τελική ευθεία για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του LHC (Large Hadron Collider), όπου και περιμένουμε στις 10 Σεπτεμβρίου να κυκλοφορήσει η πρώτη δέσμη στον επιταχυντή και στις 21 Οκτωβρίου να πραγματοποιηθούν οι πρώτες συγκρούσεις.

Φυσικά για το LHC έχουν γραφεί ένα σορό πράγματα από τη μία και από την άλλη δεν είμαι εγώ ο ειδικότερος πάνω στο θέμα. Γι' αυτό θα προτιμήσω να φτιάξω μία λίστα με ενδιαφέροντα άρθρα που μπορεί να διαβάσει κανείς και να μπει στο κλίμα αυτού του πολύ ενδιαφέροντος πειράματος.

Καταρχήν, υπάρχει blog αφιερωμένο αποκλειστικά στο LHC, το US LHC Blog. Εκεί μπορεί να βρει κανείς νέα και εξελίξεις σχετικά με το LHC, καθώς και επεξηγηματικά άρθρα όπως το The First Discovery at the LHC.

Στο blog Cosmic Variance μπορεί να βρει κανείς ένα μεγάλο πλήθος από άρθρα σχετικά, όπως το Beam Day at the LHC και το What Will the LHC Find?. Φυσικά δεν λείπουν από το blog και τα posts σχετικά με την καταστροφολογία γύρω από το LHC όπως το What Should I Say if Someone Asks Me, “Will the Large Hadron Collider Destroy the World?”.

Ένα ακόμα πολύ καλό blog που κατά καιρούς έχει ασχοληθεί και με το LHC είναι το Backreaction. Εκεί υπάρχει μία μεγάλη σειρά από πολύ καλά άρθρα που ασχολούνται με τα διάφορα σενάρια καταστροφολογίας σχετικά με mini black holes και διάφορα άλλα τέτοια (για το θέμα είχα γράψει και εγώ δύο πράγματα):
Is there life after CERN?
Recreating the Big Bang? (όπου παρουσιάζεται το ιστορικό του πως προέκυψε η βλακεία με το να θεωρείται ότι θα ξαναδημιουργήσει τις συνθήκες της μεγάλης έκρηξης το LHC)
Black Holes at the LHC - The CERN Safety report
Black Holes at the LHC - again
Black Holes at the LHC - What can happen?
The World's Largest Microscope

Ένα ενδιαφέρον άρθρο πάνω στα καταστροφολογικά σενάρια που έχουν διατυπωθεί κατά το παρελθόν και την επαφή τους με την έρευνα στην φυσική υψηλών ενεργειών, είναι το Accelerator Disaster Scenarios, the Unabomber, and Scientific Risks

Στο άρθρο παρουσιάζονται διάφορα παράξενα μοντέλα συμπαγούς ύλης που είχαν προταθεί κατά καιρούς ως υποψήφια να εμφανιστούν στα διάφορα πειράματα, τα οποία θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη Γη. Παραδείγματα αυτών των μοντέλων είναι το Lee-Wick abnormal matter model (1974), το οποίο ήταν μία μορφή σταθερότερης και συμπαγέστερης πυρηνικής ύλης, τα strangelets των Edward Witten, Edward Farhi και Robert Jaffe (1984) που αποτελούν συμπυκνώματα από up, down και strange quarks και φυσικά τα mini black holes.

Τέλος δεν έλειψαν οι αναφορές και από τον Ελληνικό τύπο, αν και τις περισσότερες φορές αυτές οι αναφορές καλύτερα να μας έλειπαν (εδώ το ποστ θα ξεφύγει λίγο γι’ αυτό ζητώ προκαταβολικά συγνώμη).

Έτσι, το Έθνος του Σαββάτου έχει το αφιέρωμα με τίτλο «Φωτίζουν το «Βig Βang» και τα μυστήρια του Σύμπαντος», όπου αν εξαιρέσεις ότι πέφτει στην λούμπα της σύγκρισης με την μεγάλη έκρηξη και ότι κάνει αναφορά στον Dan Brown και το ενδεχόμενο απάντησης του ερωτήματος της ύπαρξης του Θεού, δεν είναι κακό.

Σχετικό αφιέρωμα έκανε και η Καθημερινή της Κυριακής. Ο τίτλος εδώ είναι πιο πιασάρικος και άρα πιο τραγικός, «Το Σύμπαν «ξαναγεννιέται» ».
Η στιγμή που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα περίμενε, έφθασε. Στις 10 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη, ο Μεγάλος Επιταχυντής Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων θα «αναπαραστήσει» τις συνθήκες που επικρατούσαν, εν τη γενέσει του Σύμπαντος δηλαδή 13,5 δισ. χρόνια πριν.

Μπλιάχ...

Το αφιέρωμα έχει δύο άρθρα. Το ένα με τον εξίσου αηδιαστικό τίτλο « Δέκα ημέρες για την επιστροφή στην «ώρα μηδέν» » και το άλλο με τον μάλλον καλύτερο τίτλο « Πρέπει να μάθουμε να ζούμε και με τα «παραδοξόνια»... »

Το πρώτο άρθρο αναφέρεται στον επιταχυντή και δεν το λες κακό (δυστυχώς δεν το διάβασα πολύ προσεκτικά, αφού το μάτι μου έπεσε πρώτα στο δεύτερο).

Το δεύτερο άρθρο αξίζει βραβείο δημοσιογραφίας...

Μετά τον Βαξεβάνη που έδωσε το Νόμπελ στον Δ. Νανόπουλο (υποψήφιο μεγαλύτερο Έλληνα όλων των εποχών) για το σωματίδιο Higgs (3:10 στο video)



έρχεται η Καθημερινή να δώσει στον Α. Παναγιώτου το Νόμπελ για τα strangelets (σε περίπτωση που ανακαλυφθούν), αφού όπως αναφέρει το άρθρο:
Μια δεύτερη ανησυχία που διατυπώνεται αφορά τη δημιουργία ενός παράξενου, νέου τύπου ύλης, των «παραδοξονίων» (Strangelet). Ομως, όπως λέει στην «Κ» ο κ. Απόστολος Παναγιώτου, καθηγητής Πυρηνικής & Σωματιδιακής Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και, εν ολίγοις, ο άνθρωπος πίσω από το άγνωστο αυτό «σωματίδιο», η ενδεχόμενη δημιουργία παραδοξονίων στο LHC δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρωπότητα, αλλά επιστημονικό στόχο.


Έλεος πια, Έλεος...

Δηλαδή καμία αίσθηση του μέτρου; Εκτός αυτού (βλέπε παραπάνω και στα σχετικά λίνκς ποιοι είναι πραγματικά πίσω από τα strangelets) εμφανίζεται ο Παναγιώτου σαν να του ανήκει το CERN. Λίγο μέτρο ρε παιδιά. Καλά τα έλεγε ο Αντωνίου τα περί αμετροέπειας. Είπαμε να παινέψουμε το σπίτι μας, αλλά αυτό καταντά γραφικό και θα μας πάρουν με τις πέτρες.

Τέλος πάντων. Αυτά για το LHC. Να λειτουργήσει με το καλό και να μας ανοίξει νέους δρόμους.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"...Τέλος δεν έλειψαν οι αναφορές και από τον Ελληνικό τύπο, αν και τις περισσότερες φορές αυτές οι αναφορές καλύτερα να μας έλειπαν..."

Για να ανεβάσουν τη θεαματικότητά τους το μόνο που μένει είναι να μας πουν και για κανένα ροζ σκάνδαλο που έγινε κατά τη διάρκεια κάποιου πειράματος στον επιταχυντή...

Τηλεθεατής: "Έλεος πια, έλεος"
Δημοσιογράφος: Noooo mercy...

Ενδιαφέρον θα είχε κάποιο review μπουρδολογιών και υπερβολών που έχουν διατυπωθεί στον Ελληνικό τύπο.

Vagelford είπε...

Γιώργο, κάτι ετιμάζω, αν και όχι review.

Καλά το video είναι απίστευτο. Αν δεν ήταν τόσο εξοργιστικό θα ήταν αστείο.

Ανώνυμος είπε...

Για να ανεβάσουν τη θεαματικότητά τους το μόνο που μένει είναι να μας πουν και για κανένα ροζ σκάνδαλο που έγινε κατά τη διάρκεια κάποιου πειράματος στον επιταχυντή...

Μην τους δίνετε ιδέες :P

Ανώνυμος είπε...

The safety of the LHC
Microscopic black holes
Strangelets
Magnetic monopoles
http://public.web.cern.ch/Public/en/LHC/Safety-en.html

Ανώνυμος είπε...

Δείτε επίσης
http://www.slzb.cidsnet.de/cern/CERN-Brochure-2008-001-Eng.pdf
και ειδικά τις ερωτήσεις
What happens if the beam becomes unstable?
Are the LHC collisions dangerous?
Mini big bangs?
Black holes?

Rodia είπε...

Περιμένω με αγωνία την καταγραφή των καρδιαγγειακών και των εγκεφαλικών επεισοδίων που θα συμβούν μεθαύριο στον πολιτισμένο κόσμο μας! :)
..το τί γράφεται (ΚΑΙ λέγεται) δεν περιγράφεται..

Ωραία τα γράφει κι ο Nicholas με τον τρόπο του...

Vagelford είπε...

Φοβάμαι Rodia μου ότι αυτά θα είναι τελικά τα θύματα όλης αυτής της παπαρολογίας.

Και ας ελπίσουμε ότι δεν θα φάει καμία βόμβα κανένας "τυχερός" επιστήμονας του πειράματος.