Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

News on Recent VAN Achievement

Στο blog ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ διάβασα σχετικά με την ανακοίνωση της Ιαπωνικής Ακαδημίας Επιστημών που εξέδωσε ο καθηγητής Seiya Uyeda, σχετικά με το ΒΑΝ και την εργασία arXiv:0802.3329 [cond-mat.stat-mech] που αναφέρεται στους τελευταίους μεγάλους σεισμούς (δείτε εδώ).
Το ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ παραπέμπει για την είδηση στο zougla.gr και είπα να το κοιτάξω μπας και έχει την πρωτότυπη ανακοίνωση γιατί το Ελληνικό κείμενο μου βρώμαγε. Πραγματικά είχα δίκαιο. Η μετάφραση του zougla.gr είναι τελείως γ.τ.π. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω ποιον βάλανε να κάνει την μετάφραση. Και όχι μόνο είναι άθλια, αλλοιώνει και το νόημα σε μερικά σημεία.
Γι' αυτό αποφάσισα να γράψω μία σωστή μετάφραση.

Το πρωτότυπο κείμενο από το zougla.gr είναι αυτό:



Και η σωστή μετάφραση είναι:
Νέα σχετικά με το πρόσφατο επίτευγμα του ΒΑΝ, Seiya Uyeda

Στην συνεδρίαση που πραγματοποίησε τον Απρίλιο, 2008, η Ιαπωνική Ακαδημία Επιστημών, παρουσίασα μία εργασία του καθηγητή Π. Βαρώτσου και των συνεργατών του με τίτλο, "Investigation of seismicity after the initiation of Seismic Electric Signal (SES) activity until the main shock".
Όπως είναι γνωστό, η ομάδα ΒΑΝ εδώ και καιρό ασχολείται με την βραχυπρόθεσμη πρόγνωση σεισμών από καταγραφές των τελουρικών ρευμάτων στην Ελλάδα. Ο κυρίως στόχος του άρθρου ήταν να εισάγει μία νέα αντικειμενική διαδικασία από την οποία το χρονικό παράθυρο της στιγμής πραγματοποίησης του αναμενόμενου σεισμού, να περιοριστεί στο διάστημα της μίας εβδομάδας. Η κύρια ιδέα της διαδικασίας είναι ότι ο σεισμός είναι ένα κρίσιμο φαινόμενο με την έννοια που αντιλαμβάνεται αυτά τα φαινόμενα η Στατιστική Φυσική.
Άρα, η πρόγνωσή του είναι ισοδύναμη με την αναγνώριση της στιγμής που η σεισμογενής διαδικασία θα μπει στην κρίσιμη φάση. Ο κυρίως σεισμός θα πραγματοποιηθεί μέσα σε περίπου μία εβδομάδα από την στιγμή που θα προσεγγιστεί το κρίσιμο σημείο. Στην προτεινόμενη διαδικασία για την ταυτοποίησης της προσέγγισης στην κρισιμότητα, η χρονοσειρά των μικρών σεισμών που πραγματοποιούνται μετά την καταγραφή του SES αναλύεται στα πλαίσια ενός νέου χρονικού μεγέθους, του φυσικού χρόνου, που έχει αναπτυχθεί από τους ίδιους συγγραφείς από το 2002 σε μία σειρά από εργασίες δημοσιευμένες στα περιοδικά Physical Review Letters και Physical Review.

Τα πρόσφατα παραδείγματα εφαρμογής της νέας διαδικασίας όπως αναφέρονται στην παραπάνω εργασία, περιλαμβάνουν τις δύο παρακάτω περιπτώσεις καταγραφής SES από το σταθμό του Πύργου στην δυτική Ελλάδα. Η μία είναι η περίπτωση του SES που καταγράφηκε στις 14 Ιανουαρίου 2008, μετά από το οποίο η προσέγγιση στην κρίσιμη φάση παρατηρήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ ο σεισμός μεγέθους 5.9 (ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 20 ετών στην Ελλάδα) πραγματοποιήθηκε στη θέση 36.50Ν και 21.78Ε στις 14 Φεβρουαρίου. Το δεύτερο είναι το SES που καταγράφηκε από τις 29 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου 2008. Σε αυτή την περίπτωση, η κρίσιμη φάση προσεγγίστηκε στις 28 Μαΐου και ο σεισμός μεγέθους 6.3 πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου στη θέση 37.85Ν και 21.5Ε, προκαλώντας την απώλεια 4ων ανθρώπινων ζωών και ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια. Περιγραφές σχετικά με αυτά και άλλα γεγονότα θα παρουσιαστούν αναλυτικά στην εργασία που θα δημοσιευτεί στα πρακτικά της Ιαπωνικής Ακαδημίας και έχουν σταλεί στο arXiv, την βάση δεδομένων του Cornell (για να δείτε αυτή την εκδοχή, http://arxiv.org/pdf/0802.3329v4). Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτές οι περιπτώσεις έχουν τεκμηριωθεί πρίν την πραγματοποίηση των σεισμών και καμία από αυτές δεν είναι "πρόγνωση" μετά το σεισμό.

Με λίγα λόγια, φαίνεται πια ότι η ομάδα ΒΑΝ αδιαμφισβήτητα πέτυχε την αναγνώριση του χρονικού παραθύρου της πραγματοποίησης, του επίκεντρου και του μεγέθους των σεισμών στην Ελλάδα.


Αυτά.

11 σχόλια:

BioLogos είπε...

Kαλή δουλειά αγαπητέ συνεπιστήμονα.
Έκανα λίγο crossreading ανάμεσα στις δύο μεταφράσεις και οι διαφορές στο νόημα είναι σημαντικές.

Ερώτηση βιολόγου.Η Φυσική επιστήμη και η στατιστική της φυσικής που κολλάνε?
ΛΟΛ

Μάλλον δώσαν σε κανένα παιδάκι ανθυποδημοσιογράφο/καφεντελιβερά να κάνει τη μετάφραση και το πλασάρουν και ως ενημέρωση...

Vagelford είπε...

Συνεπιστήμονα BioLoge, πραγματικά στα θέματα σχετικά με το ΒΑΝ το zougla.gr έχει ξεπεράσει τον εαυτό του. Μπορεί να φταίει αυτό που λες, αλλά εγώ φοβάμαι ότι είναι συνέχεια της προηγούμενης πρακτικής για δημιουργία ντόρου με στόχο μέσω και του ΒΑΝ να προωθηθεί το site.

Τώρα, σχετικά με την ερώτηση. Πρό(σεξ)ε, δεν είναι στατιστική της φυσικής, αλλά Στατιστική Φυσική.

Η Στατιστική Φυσική ασχολείται με την μελέτη φυσικών συστημάτων που έχουν τόσους πολλούς βαθμούς ελευθερίας που είναι αδύνατον να περιγράφουν απευθείας με τους νόμους της κλασσικής μηχανικής και του ηλεκτρομαγνητισμού. Για παράδειγμα, Όταν έχεις ένα αέριο, το οποίο περιέχει πλήθος σωματιδίων της τάξης του 10^23, επειδή δεν είναι δυνατό να γράψεις 6 10^23 εξισώσεις για να το περιγράψεις ακριβώς, χρησιμοποιείς την Στατιστική Φυσική. Τα αποτελέσματα που παίρνεις από την μελέτη με τη βοήθεια της Στατιστικής Φυσικής, όταν γράφονται ως προς τα μεγέθη που χαρακτηρίζουν σε μεγάλη κλίμακα το φαινόμενο (θερμοκρασία, πίεση, έργο κλπ) συμπίπτουν με τα αποτελέσματα από τη Θερμοδυναμική (ο ορισμός για παράδειγμα της εντροπίας ως S=k lnΩ, όπου Ω είναι το πλήθος των μικροκαταστάσεων προκύπτει από τη στατιστική φυσική). Φυσικά η στατιστική φυσική έχει προχωρήσει πολύ πιο πέρα από εκεί που μπορούσε να φτάσει η θερμοδυναμική. Τα κρίσιμα φαινόμενα, όπως είναι οι αλλαγές φάσης, είναι αντικείμενο μελέτης της Στατιστικής Φυσικής.

BioLogos είπε...

Μάθαμε κάτι σήμερα!!Πολύ χάρηκα.

Στο θέμα μας.Η επιστημονική κοινότητα έχει τους μηχανισμούς (συνέδρια, p2p διαδικασίες,reviewers,journals κτλ κτλ)να κρίνει την επιστημονική ορθότητα τόσο μιας μεθοδολογίας, όσο και των αποτελεσμάτων.Και πάνω από όλα πάντα χρειάζεται και ο παράγοντας χρόνος για να ωριμάσει μια εμπερεστατωμένη κριτική, με εποικοδομητικό σκοπό απέναντι στα όποια αποτελέσματα.
Γιατί το λέω αυτό.Μέσω της Ζούγκλας, των παραθύρων και των λοιπών καρναβαλισμών (και κανιβαλισμών) δεν μπορεί ούτε να καταλάβει ο μέσος τηλεθεατής τί του παρουσιάζεται σφαιρικά, ούτε μπορεί να κρίνει τί είναι αυτό που του σερβίρεται.Δεν είναι ελιτισμός, αλλά η πραγματικότητα.Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό με το πώς θα κρίνεται το επιστημονικό έργο.Ο Μάκης τα έχει γραμμένα στα παπάκια του όλα αυτά και ο Μεσαίωνας στον οποίο ζει και προωθεί βολεύει και τα νουμεράκια.

Το σκηνικό θα αλλάξει κάποτε...not.

ΥΓ.Ρε μπας και μας ψεκάζουν εν τέλει με chem trails?

Ανώνυμος είπε...

"γ.τ.π"
τι σημαίνει αυτή η συντομογραφία?

Vagelford είπε...

γ.τ.π./συντομογραφία/ 1.(επιστημονικά) για το πέος, 2.(σεμνά) για την πλάκα, 3.(λαικά) για τον π@$@#τσο (λογοκρισία).

:p

Ανώνυμος είπε...

Vagelford ποια η γνώμη σου για τα:

http://www.jma.go.jp/en/quake_tokai/
http://www.jma.go.jp/jma/en/Activities/eew.html

υπάρχουν δυνατότητες για κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;

Vagelford είπε...

Στο πρώτο link που έχεις Γιώργο, δεν είμαι σίγουρος τι εννοεί όταν λέει "anomalous crustal activity" και δεν βρήκα κάτι χρήσιμο για να καταλάβω τι εννοεί.

Στο δεύτερο link, αυτό που παρουσιάζει είναι ένα κλασσικό σύστημα το οποίο νομίζω ότι χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα. Το όλο σύστημα βασίζεται στο γεγονός ότι κατά τον σεισμό εμφανίζονται δύο τύποι κυμάτων, τα οποία διαδίδονται στην επιφάνεια της Γης. Επειδή αυτά τα κύματα έχουν διαφορετικό μήκος κύματος, διαδίδονται με διαφορετικές ταχύτητες (λόγω διασποράς, τα γρήγορα έχουν ~2 φορές την ταχύτητα των αργών) και έτσι τα μεν φτάνουν πριν από τα δε. Αυτά που πάνε πιο γρήγορα προκαλούν μικρές δονήσεις και είναι ακίνδυνα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προειδοποιήσουν για τα αργά. Το χρονικό παράθυρο, ανάλογα με την απόσταση είναι μικρό και γι' αυτό είναι δύσκολη η εφαρμογή για πληθυσμούς, ενώ για βιομηχανίες είναι πιο απλό. Φυσικά έχει νόημα για αρκετά μεγάλες αποστάσεις.

nik-athenian είπε...

Αυτό το χρονικό παράθυρο που δίνει η διαφορά χρόνου των longitudinal και transverse κυμάτων, χρησιμοποιείται δτην Καλιφόρνια για να προλάβουν να διακόψουν ηλεκτρικά δίκτυα και άλλα δίκτυα παροχών.
Πάντως vagelford δεν μπορώ να καταλάβω τι εμποδίζει την ομάδα του Κου Βαρώτσου να ανοίξει ένα ελληνόφωνο ή και αγγλόφωνο site με συνεχή ροή ενημέρωσης.

Vagelford είπε...

Nik, δεν ξέρω γιατί δεν το κάνουν, αλλά μπορώ να υποθέσω ότι παίζει σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι δεν έχουν άτομα (πραγματικά, τι να πρωτοκάνουν οι Σαρλής και Σκόρδας).

Ίσως θα μπορούσε να το δώσει ως διπλωματική σε φοιτητές να το χτίσουν σιγά σιγά. Αλλά και πάλι δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να παίζει.

Ανώνυμος είπε...

http://rapidshare.com/files/155778277/ProceedingsOfJapanAcademyVAROTSOS2008.rar

Δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες σε ότι πιο ιερό υπάρχει για την πρόγνωση σεισμών... Τι άλλο θέλετε?

Vagelford είπε...

Thanks για το link Ανώνυμος.
Αν δεν κάνω λάθος φαίνεται να είναι μία βελτιωμένη έκδοση της εργασίας στο arXiv: 0802.3329(v4).

Δεν είμαι όμως σίγουρος τι εννοείς όταν λες "Τι άλλο θέλετε?"