Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Εκλογές Προέδρου τμήματος Φυσικής.

Ο καθηγητής Π. Βαρώτσος στις 23/5/08 είχε καταθέσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του τμήματος Φυσικής με τη παρακάτω ανακοίνωση:

Αγαπητοί συνάδελφοι, εργαζόμενοι και φίλοι φοιτητές,

Στην προ δεκαπενταετίας θητεία μου ως Προέδρου του Τμήματός μας, προσπάθησα να συνεισφέρω στην επίλυση πολλών προβλημάτων που τότε εκκρεμούσαν.

Πολλοί συνάδελφοι, με την εμπειρία της τότε θητείας μου, με έπεισαν τελικά ότι και τώρα θα έπρεπε να θέσω τις μικρές μου δυνάμεις στην υπηρεσία όλων μας. Σας ενημερώνω συνεπώς ότι θα είμαι υποψήφιος Πρόεδρος του Τμήματος και θα ζητήσω την εμπιστοσύνη σας για να προσπαθήσουμε και πάλι μαζί να επιλύσουμε τα τρέχοντα οξύτατα προβλήματα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Π. Βαρώτσος


Σήμερα, 17/6/08, ο καθηγητής αποσύρει την υποψηφιότητά του, προκειμένου να ασχοληθεί απερίσπαστος με το επιστημονικό του έργο.

Αγαπητοί συνάδελφοι, εργαζόμενοι και φίλοι φοιτητές

Στις 29-5-08, δηλαδή μία περίπου εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου για τη θέση του Προέδρου του Τμήματος, δημοσιοποιήσαμε στο arXiv του Πανεπιστημίου Cornell την επισυναπτόμενη εργασία. Σε όσους τυχόν δεν την έχουν διαβάσει, επισημαίνω ότι: (1) Στα σχήματα 2d και 7c απεικονίζονται τα προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα (SES) που είχαν καταγραφεί στους σταθμούς Πατρών και Πύργου αντίστοιχα. (2) Στο σχήμα 8 σχεδιάζονται οι περιοχές στις οποίες εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί η σεισμική δραστηριότητα. (3) Στην σελίδα 5 (δεξιά στήλη, γραμμές 5-7) αναφέρεται
ρητά, ότι το τρέχον έντονο προσεισμικό σήμα (Fig. 7c ) έχει συγκρίσιμο πλάτος με αυτό των σχημάτων 7(a) και 7(b), δηλαδή των σημάτων εκείνων που κατεγράφησαν πριν από τους σεισμούς με μεγέθη 6.7 και 6.9 Ρίχτερ, που συνέβησαν στις 8 Ιανουαρίου 2006 στα Κύθηρα και 14 Φεβρουαρίου 2008 στην Μεθώνη (επίσης δείτε την λεζάντα του Fig. 7). (4) Στην αριστερή στήλη στο επάνω μέρος της σελίδας 6 ρητά αναφέρεται, ότι μόλις προσεγγίσθηκαν (χρονικά) οι συνθήκες του κρίσιμου σημείου.

Οι προαναφερθείσες εκτιμήσεις μας, ως προς την περιοχή, το μέγεθος και παράθυρο-χρόνου, ακολουθήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 6.5 Ρίχτερ μεταξύ Πάτρας και Πύργου στις 8-6-08. Η εργασία μας αυτή έτυχε ευρύτατης δημοσιότητας, παρά την από πολλών ετών δική μου εμμονή να απέχω πλήρως από τα ΜΜΕ. Είναι συνεπώς κατανοητό, ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης προσβλέπει πλέον στις μελλοντικές εργασίες μας, σχετικά με το τι ενδεχομένως θα συμβεί σε αυτή ή σε άλλες περιοχές της χώρας. Για να ανταποκριθούμε σε αυτό, οι συνεργάτες μου και εγώ πρέπει να συνεχίσουμε την καθημερινή ερευνητική μας προσπάθεια, εργαζόμενοι σχεδόν σε 24ωρη βάσηπροκειμένου να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου των 10 σταθμών μας. Αυτό όμως συνεπάγεται, ότι δεν μπορώ πλέον να ανταποκριθώ στην επιμονή πάρα πολλών συναδέλφων και φοιτητών να είμαι υποψήφιος Πρόεδρος του Τμήματος. Ζητώ την κατανόησή σας προκειμένου να αφιερώνω εξ ολοκλήρου, τις όποιες δυνάμεις μου απομένουν, στην ερευνητική μας προσπάθεια και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι και εσείς στη θέση μου θα
επιλέγατε το ίδιο.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Π. Βαρώτσος

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω και δεν μπορώ να κρίνω αν δουλεύει η μέθοδός του αλλά τουλάχιστον ο άνθρωπος φαίνεται ιδεαλιστής. Μπράβο του.

Ανώνυμος είπε...

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε σε όσους έχουν πρόσβαση στον e-mail server του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεπώς πρέπει, λογικά, να έχεις πρόσβαση ή έσύ ή κάποιος άλλος σε αυτόν. Εκτός λοιπόν από αυτές τις αποφάσεις για το καλό της επιστήμης, θα ήταν δόκιμο να ρωτήσεις κάποιους μέσα από το πανεπιστήμιο πόσα χρήματα έχει λάβει την τελευταία δεκαετία (όχι κάτι άτομα σαν αυτούς του οικονομικού προγραμματισμού του πανεπιστημίου διότι κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει) η συγκεκριμένη ομάδα (λυπάμαι αλλά η άποψή σου σε παλαιότερο post ότι δεν έχει πάρει σχεδόν τίποτα είναι μάλλον αναληθής-τουλάχιστον 500*10^6 δραχμές-ο κόσμος στην Αθήνα το γνωρίζει πολύ καλά) και δεύτερον ποιοι (εκτός της ομάδας του) θεωρεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος όπως χρησιμοποιείται και όπως είναι την παρούσα στιγμή, είναι αξιοποιήσιμη και αποτελεσματική. Καλό είναι λοιπόν να καταθέτουμε όλα τα δεδομένα και τα οποία συνολικώς είναι κρινόμενα.

Vagelford είπε...

Όπως θα γνωρίζεις, σύμφωνα με το νέο νόμο πλαίσιο, στις εκλογές συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση λοιπόν δημοσιοποιήθηκε και αλλού.

Αυτό που έχω πει είναι ότι από τη δεκαετία του 90 και μετά, τα χρήματα που έχει πάρει η ομάδα ΒΑΝ είναι ελάχιστα (όπως δηλαδή και κάθε άλλη ερευνητική ομάδα) και ότι τα τεράστια ποσά που λένε διάφοροι ότι έχει πάρει με «ύποπτους τρόπους» είναι εκτός πραγματικότητας.

Τα 1.5 εκατομμύρια ευρώ που ισχυρίζεσαι πως έχει πάρει, από που τα έχει πάρει; Πως προκύπτει αυτό το νούμερο που ο κόσμος της Αθήνας γνωρίζει τόσο καλά;

Και έστω ότι τα έχει πάρει αυτά τα λεφτά, ισχυρίζεσαι ότι τα έχει χρησιμοποιήσει για κάτι άλλο εκτός από την έρευνά του; Ότι τα έχει βάλει στην τσέπη του για παράδειγμα; Γιατί αυτό που ξέρω εγώ, είναι ότι όταν την δεκαετία του 80 είχε πραγματικά χρηματοδοτηθεί με μεγάλα ποσά, όλα είχαν πέσει στο δίκτυο του ΒΑΝ.

Τέλος, δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς εννοείς όταν λες "αξιοποιήσιμη και αποτελεσματική".

Btw, σε κάποια θέματα είχα γράψει ότι οι σταθμοί του ΒΑΝ είναι μόνο 5. Προφανώς οι πληροφορίες μου ήταν κάπως παλιές. Όπως φαίνεται οι σταθμοί τώρα είναι 10.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς και δεν τα έβαλε όλα στην τσέπη του και τα χρησιμοποίησε για την εξέλιξη της μεθόδου. Αλλά τα αποτελέσματα είναι δυσανάλογα του ποσού (στη δεκαετία του 90 η γενική γραμματεία διέθεσε πάρα πολλά χρήματα, μέσω κονδυλίων από την ΕΕ, στην έρευνα κυρίως την εφαρμοσμένη). Η άποψή μου είναι ότι πρέπει δίκαια και αντικειμενικά, μέσω της ενταντικοποίησης από μεριάς της ομάδας της ανάπτυξης της μεθόδου, να υπάρξει τελική κρίση για το αν η μέθοδος είναι ή όχι πραγματικό μοντέλο πρόγνωσης. Η συντήρηση της φιλολογίας "είναι, δεν είναι", θεωρώ ότι μπορεί να είναι και εκ του πονηρού (οικονομικά κ.τ.λ. συμφέροντα).

Υ.Γ. Όσο καιρό ήταν πρόεδρος (με ιδιαιτέρως αυξημένα διοικητικά καθήκοντα) και κατά σύμπτωση μετά τα τραγελαφικά γεγονότα που εξελίχθησαν την περίοδο 1999-... πως ήταν δυνατόν να υπάρχει ουσιαστική αφιέρωση στην έρευνα και εξέλιξη της μεθόδου;

Vagelford είπε...

Ο Βαρώτσος έχει διατελέσει πρόεδρος του τμήματος μόνο κατά το ακαδημαϊκό έτος 1994-1996. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την περίοδο 1999 και μετά. Όσο για τα τραγελαφικά του σεισμού του 99, φοβάμαι ότι άλλοι ήταν οι τραγέλαφοι εκείνης της περιόδου και ας μην έχει γίνει γνωστό εδώ. Συγκεκριμένα σε παραπέμπω στο άρθρο Karamanos et al., (2006) Phys. Rev. E 74, 016104 στο section VII.C και τις εκεί αναφορές.

Σχετικά με την χρηματοδότηση από την πολιτεία, αυτό που ξέρω (από αναφορές) είναι ότι η τελευταία φορά που χρηματοδοτήθηκε ήταν το 1986 για μελέτη για λογαριασμό του ΟΑΣΠ.

Από εκεί και πέρα, η χρηματοδότηση από την ΕΕ μέσω προγραμμάτων (όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα Leonardo Da Vinci κ.α.) δεν είναι αυθαίρετη. Υποβάλλονται προτάσεις, οι οποίες κρίνονται και για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι ενώ η χρηματοδότηση μετά συνοδεύεται από παραδοτέα. Άρα δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει με τα ευρωπαϊκά λεφτά.

Ανώνυμος είπε...

"Από εκεί και πέρα, η χρηματοδότηση από την ΕΕ μέσω προγραμμάτων (όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα Leonardo Da Vinci κ.α.) δεν είναι αυθαίρετη. Υποβάλλονται προτάσεις, οι οποίες κρίνονται και για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι ενώ η χρηματοδότηση μετά συνοδεύεται από παραδοτέα. Άρα δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει με τα ευρωπαϊκά λεφτά."

Τώρα αν είναι αυθαίρετη ή όχι φαντάζομαι και ελπίζω να το γνωρίζεις, τουλάχιστον στο Π.Α.

Υ.Γ. Η χρηματοδότηση έρχεται πριν τα παραδοτέα (αν υπάρξουν βέβαια), τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια (είτε Γ.Π.Σ. είτε άλλου είδους δράσεις).

Ανώνυμος είπε...

23/5/08 & 17/6/08 είναι οι ημερομηνίες για τις ανακοινώσεις του κ.Βαρώτσου και αναρωτιέμαι μήπως είμαι ο μόνος δύσπιστος.
Την πρώτη φορά βγάζει ανακοίνωση για υποψηφιότητα και τη δεύτερη φορά την παίρνει πίσω μέσα σε λίγες μέρες με την εξής δικαιολογία:
"Για να ανταποκριθούμε σε αυτό, οι συνεργάτες μου και εγώ πρέπει να συνεχίσουμε την καθημερινή ερευνητική μας προσπάθεια, εργαζόμενοι σχεδόν σε 24ωρη βάση προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου των 10 σταθμών μας."
Αναρωτιέμαι λοιπόν τόση πρόοδος υπήρξε μέσα σ'αυτό το διάστημα ώστε να θέλει να ασχοληθεί αποκλειστικά με την έρευνα? Δεν είναι αυτονόητο ότι κάποιος που ασχολείται τόσα πολλά χρόνια με το αντικείμενο του δεν θα το παρατήσει έτσι απλά για μια υποψηφιότητα?Πριν βγάλει την 1η ανακοίνωση δεν είχε εξετάσει όλες τις παραμέτρους?
Φυσικά είναι δικαίωμα του καθενός να μετανιώσει για μια επιλογή του αλλά μην πας να την ντύσεις με έναν "κοινωνικό" μανδύα ΕΛΕΟΣ.
Τέλος στο κομμάτι που αναφέρει:
"Η εργασία μας αυτή έτυχε ευρύτατης δημοσιότητας, παρά την από πολλών ετών δική μου εμμονή να απέχω πλήρως από τα ΜΜΕ."
πώς μπορώ να τον πάρω στα σοβαρά αν θεωρεί ως κριτήριο την "δημοσιότητα" που τόσο πολύ θέλει να αποφεύγει (και καλά κάνει , αφού η επιστήμη δεν είναι παιχνίδι στα χέρια των ΜΜΕ)?

Ανώνυμος είπε...

Επειδή με έχουν φάει κάτι γνωστοί από την Πάτρα ότι καθηγητής στο εκει πανεπιστήμιο δήλωσε ότι θα σκίσει τα πτυχία του εαν δεν γίνει μεγάλος σεισμός αυτή την εποχή στη δυτική Ελλάδα, έχεις ακούσει τίποτα εσύ για λήψη μεγάλων σημάτων SES αυτή την περίοδο από σταθμούς ΒΑΝ;

Vagelford είπε...

Δεν έχω ακούσει τίποτα για λήψη σημάτων SES.

lazopolis είπε...

Ρε παιδιά (κυρίως προς ανώνυμο) γιατί πρέπει να κάνουμε αιωνίως δίκες προθέσεων βασισμένες σε υποκειμενικές απόψεις / φήμες / γενικεύσεις κλπ. κλπ. ; Κι εγώ μπορεί να είμαι δύσπιστος σχετικά με το ΒΑΝ αλλά δεν νομίζετε οτι το να λέμε πως ο Βαρώτσος "δεν τα έβαλε *όλα* στην τσέπη του" είναι λίγο προβληματικό αν δεν υπάρχουν αποδείξεις; Ειδικά αν η μόνη ένδειξη είναι η υποτιθέμενη στασιμότητα του πρότζεκτ;


Επίσης, γιατί πρέπει το ΒΑΝ να κρίνεται στη βάση του αν είναι σήμερα αποτελεσματικό; Αν δηλαδή δεν είναι αλλά μπορεί να είναι σε μια δεκαετία δεν πρέπει να χρηματοδοτηθεί;



Από την άλλη εκείνο που δεν γνωρίζω είναι αν η μέθοδος του ΒΑΝ έχει υιοθετηθεί και από άλλες ομάδες εργασίας σε διεθνές επίπεδο. Αν ναί, τότε γιατί δυσκολεύεται (δυσκολεύεται;) να βρεί χρηματοδότηση το πρόγραμμα από ΕυρωπαΙκές πηγές; Γιατί πρέπει να παίζεται το παιχνίδι με τον εξωθεσμικό (και μηντιακό) τρόπο που παίζεται; Αν όχι, δεν είναι λίγο παράξενο για ένα πρότζεκτ που βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης για δυο δεκαετίες να μην έχει διεθνή αναγνώριση;

Τέλος, ανώνυμε, μη νομίζεις οτι θεωρώ απαραίτητα πως η κατάσταση που περιγράφεις δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Έχω περάσει κι εγώ από το Π.Α. και πήρα μια μυρωδιά από το πώς λειτουργεί το σύστημα εκεί. Αυτό που λέω όμως είναι οτι δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση στη βάση μη αποδείξιμων ισχυρισμών. Αν έχεις συγκεκριμένες "καταγγελίες"/ενδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Π.Α. καλό είναι να τις γράψεις, ακόμα και ανώνυμα είτε εδώ είτε κάπου αλλού (δεν θα είχα πρόβλημα να τις βγάλω στο δικό μου μπλογκ π.χ.), *εφόσον* είναι κατ'αρχάς αποδείξιμες. Πού ξέρεις, μπορεί κανείς να ευαισθητοποιηθεί και να το ψάξει.

π.χ. πώς μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει τα περί 500*10^6 δραχμές και πώς συγκρίνεται αυτή η χρηματοδότηση με αυτές παραπλήσιων προγραμμάτων;

Ανώνυμος είπε...

Για να μην μπερδευτούμε εγώ έγραψα το μήνυμα με τα παρακάτω και είμαι διαφορετικός από τον άλλο συνωνόματο :)
"23/5/08 & 17/6/08 είναι οι ημερομηνίες για τις ανακοινώσεις του κ.Βαρώτσου και αναρωτιέμαι μήπως είμαι ο μόνος δύσπιστος.
Την πρώτη φορά βγάζει ανακοίνωση για υποψηφιότητα και τη δεύτερη φορά την παίρνει πίσω μέσα σε λίγες μέρες με την εξής δικαιολογία:
"Για να ανταποκριθούμε σε αυτό, οι συνεργάτες μου και εγώ πρέπει να συνεχίσουμε την καθημερινή ερευνητική μας προσπάθεια, εργαζόμενοι σχεδόν σε 24ωρη βάση προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου των 10 σταθμών μας." ....... "