Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

KΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΣΙΓΑΡΟ: O Xαρδαβέλλας, οι συνωμoσιολόγοι και η μαζική υστερία

KΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΣΙΓΑΡΟ: O Xαρδαβέλλας, οι συνωμoσιολόγοι και η μαζική υστερία

Καταπληκτική παρουσίαση της εκπομπής του Σαββάτου, Πύλες του Ανεξήγητου του Χαρδατρέλλα, με θέμα τα Παιδιά του '83 (ούτε τα παιδιά από τη Βραζιλία να ήταν δηλαδή).

Είναι δε εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι άνθρωποι αδυνατούσαν να καταλάβουν. Ενώ και οι δύο γιατροί (η Ελληνίδα και η Αγγλίδα) εξήγησαν τα σχετικά με την έρευνα, η ίδια η εξήγηση τους φαινόταν ακόμα πιο μυστήρια. Δηλαδή ο άνθρωπος δεν έκατσε καν να ψάξει πως γίνεται μία τέτοια έρευνα. Φυσικά, λογικό το βρίσκω δεδομένης της διαστρεβλωμένης εικόνας που έχει για το τι είναι και τι δεν είναι επιστήμη.

Πάντως κορυφαία στιγμή ήταν η σύνδεση από τον Φουράκη της συγκεκριμένης μελέτης με το τέλος του ημερολογίου των Μάγια...

Μάλλον θα ανεβάσω highlights σε κανένα youtube.

3 σχόλια:

BioLogos είπε...

Συνεπιστήμονα κατά αρχάς σε ευχαριστώ για το λινκάρισμα των χαριτωμενιών μου και κατά δεύτερον χαίρομαι, που δεν ενημερώνονται όλοι από τον Χαρδατρέλα.Απόλαυσα ιδιαίτερα το παλιότερο ποστ σου για τα contrails και το ψέκασμα που μας κάνουν οι επί της Γης νεοταξίτες-μασονοσιωνιστές-βριλ.Μήπως οι επιστήμονες μιλάμε πολύ βαρετή γλώσσα και ο κόσμος επιλέγει να ακούει τις συνομωσίες βλακείας και μπούρδας?Τί να πω, ίσως φέρουμε κι εμείς μερίδιο ευθύνης που δεν ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα αλλά με σνομπισμό απαξιώνουμε να ασχοληθούμε.

Vagelford είπε...

Συνεπιστήμονα, ανοίγεις μεγάλη συζήτηση. Ζούμε σε μια πολύ νιού-age εποχή που όλα γίνονται λίγο σούπα και παίζει και αυτό το ρόλο του μάλλον.
Αν ήταν όμως να εντοπίσω μία βασική αιτία, θα ξεκίναγα από το σχολείο όπου η επιστήμη διδάσκεται πολύ "ξύλινα" και χωρίς αγάπη.
Σίγουρα και οι επιστήμονες έχουν (έχουμε) το μερίδιό τους στις ευθύνες.

BioLogos είπε...

Aκριβώς αυτό το πράγμα για να δούμε λίγο τις αιτίες.Από το σχολείο δεν χρειάζεται το παιδί να γίνει ούτε ειδικός στην κβαντομηχανική, ούτε στην εφαρμοσμένη βιολογία αλλά θα μπορούσε απλά να δοθεί βάρος σε ένα απλό ζήτημα.Να δουλεύει το μυαλό και να αμφισβητεί το έτοιμο και το αβίαστο.Δε λέω ο άλλος να ξεκινήσει να κάνει βιβλιογραφική ανάλυση αν έχει ακούσει για τους κινδύνους της ασπαρτάμης αλλά τουλάχιστον να μην τρώει από τα έτοιμα.Εκεί είναι και ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης και η αέναη αναγέννηση της ραδιο-αρβύλας και του urban legend.Και δυστυχώς κάποιοι πατάνε στην άγνοια για τη μεγάλη κονόμα.

Σορρυ για το σεντόνι αλλά έχει παραγίνει το κακό.