Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

Interstellar Travel

Για να δούμε τι λέει το space.com πάνω στο θέμα...

Find out what humans would have to do to travel to the stars, in this SPACE.com infographic.
Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration

Εντάξει, κάποια είναι λίγο χαζά (πχ. αυτό με τις μαύρες τρύπες), αλλά έχει πλάκα το όλο θέμα.

Παρακάτω έχω μερικά σχετικά links.

Interstellar transport

The warp drive: hyper-fast travel within general relativity
Hyperfast Interstellar Travel in General Relativity
A Superluminal Subway: The Krasnikov Tube
Wormholes in spacetime and their use for interstellar travel: A tool for teaching general relativity
Wormholes, Time Machines, and the Weak Energy Condition
Exotic solutions in General Relativity: Traversable wormholes and 'warp drive' spacetimes
The quantum inequalities do not forbid spacetime shortcuts

Και έτσι για ξενέρωμα μετά από όλα αυτά,

On the impossibility of superluminal travel: the warp drive lesson

3 σχόλια:

Άχριστος είπε...

Τελευταία πέτυχα αυτό και επίσης λέει ότι είναι δύσκολο το ταξίδι κοντά στην ταχύτητα του φωτός λόγω της τεράστιας θωράκισης που χρειάζεται και την περίπτωση να τρακάρει με πετραδάκια κλπ και να διαλυθεί (δεν το αποκλείει θεωρηστικά όμως). Μου άρεσε και ένας υπολογισμός που κάνει για το ταξίδι στο κέντρο του γαλαξία με επιτάχυνση 1g -> μέση διαδρομής -> επιβράδυνση 1g, θα έκανε μόλις 19,7 χρόνια για τους ταξιδιώτες και 25000 για εμάς στη γη. Εγώ το βλέπω πιο κοντά από FTL πάντως ένα τέτοιο ταξίδι. Πολύ μου αρέσει σαν αρχική ιδέα το bussard ramjet αν και αυτό καθ'αυτό δεν "τραβάει", αλλά και μόνο η ιδέα του χρησιμοποιεί το υδρογόνο στο διάστημα σαν πυρηνικό καύσιμο νομίζω είναι φοβερή. Και ένας κινητήρας αντιύλης βέβαια καλός είναι.

Vagelford είπε...

Κοίτα, αυτό που έδωσες στο link δεν μιλάει για πετραδάκια. Μιλάει για τα άτομα υδρογόνου που υπάρχουν στο μεσοαστρικό υλικό και συζητάει ότι στην ουσία θα τα βλέπεις στο σύστημα του διαστημοπλοίου σαν μια ροή κοσμικής ακτινοβολίας της οποίας η ενέργεια θα είναι ανάλογη του γ και η ροή θα είναι και αυτή ανάλογη του γ. Οπότε όσο πιο γρήγορα πηγαίνεις, τόσο μεγαλύτερη ροή θα βλέπεις από όλο και μεγαλύτερης ενέργειας φορτισμένα σωματίδια.

Τα πετραδάκια που λες είναι άλλη πλάκα, γιατί ακόμα και με υ=0.5c θα έχεις ένα γ=1.155 που σημαίνει ότι η κινητική ενέργεια του πετραδακίου θα είναι 0.155 mc^2 = 10^14 Joules ανά γραμμάριο σκόνης ή 30 kilotons of TNT. Δηλαδή ένα Fat Man και ένα Little Boy περίπου ανά γραμμάριο. Με τα πετραδάκια δεν σε σώζει τίποτα...

Άχριστος είπε...

Στο 11 λεει "Of course, hitting any macroscopic piece of matter would also be a disaster." βασικά δεν θυμόμουνα πως ακριβώς το έλεγε, πήγα να γράψω σωματίδιο, αλλά μετά λέω άκυρο σωματίδιο σημαίνει υποατομικό σωματίδιο και έτσι έγραψα πετραδάκι...

Σίγουρα δεν πρέπει να πέσεις πάνω του, το πιο λογικό είναι να προσπαθήσεις να το κάνεις λίγο στην άκρη ώστε να περάσεις. Ίσως κάτι σε 2 ένα πίσω από το άλλο, το πρώτο είναι "σκούπα" και από πίσω να είναι μέσα κόσμος κλπ. Και όσο μεγαλύτερη η ταχύτητα τόσο και η απόσταση μεταξύ τους. Λέμε τώρα.

Σχετικό είναι και αυτό το βιβλίο φαντασίας που θέλω να διαβάσω κάποτε (δεν ξέρω αν έχει μεταφραστεί)