Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013

Apollo 11 Lunar Landing July 20, 1969

Η προσσελήνωση της αποστολής Apollo 11 πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα στις 20 Ιουλίου του 1969 στις 20:18 UTC. Το πλήρωμα της σεληνακάτου αποτελούσαν οι Neil Armstrong και Buzz Aldrin, ενώ σε τροχιά βρισκόταν ο Michael Collins.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει στιγμιότυπα από τις τότε τηλεοπτικές μεταδόσεις.Εδώ μπορεί να δει κανείς μια ωραία συλλογή από φωτογραφίες από την αποστολή: Apollo 11 Image Gallery.


Και στο παρακάτω βίντεο μπορεί να δει κανείς τον Buzz να δίνει σε έναν καραγκιόζη αυτό που του αξίζει (2002).Όπως έχει και πει και ο Jamie Hyneman, "...some times you just got to pop them one I guess..."Update: Και ένα site για πολλές καύλες...

LROC: Apollo Landing Sites

Συνιστώ την επιλογή Flip Book όπου κουνάς την θέση του Ήλιου και βλέπεις τις σκιές... Τρέλα...

Update2:

Με αφορμή τα σχόλια έδωσα το παραπάνω link με τις φωτογραφίες από το LROC, ενώ σε σχόλιο έδωσα και ένα λίνκ με υπολογισμούς της δόσης που δέχτηκαν οι αστροναύτες. Στο ίδιο κλίμα έχει ενδιαφέρον και αυτό το λινκ στο οποίο παρουσιάζονται κάποια στοιχεία και κάποια σχετικά επιχειρήματα. Από το λινκ λοιπόν παραθέτω το παρακάτω quote, που το βρήκα πολύ αστείο:
"The recent Fox TV show, which I saw, is an ingenious and entertaining assemblage of nonsense. The claim that radiation exposure during the Apollo missions would have been fatal to the astronauts is only one example of such nonsense." -- Dr. James Van Allen

8 σχόλια:

Zaphod είπε...

..εγω παντως δεν καταδικάζω την βία απ όπου και αν προερχεται!

Vagelford είπε...

Ε, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις βίας ίδιες.

Vaggelis1984 είπε...

Houston, we have a problem...

Ανώνυμος είπε...

Ισως μπορείς να γράψεις πως πέρασαν τα Van Allen Zones γιατί οι Ρώσοι όταν τους ρώτησαν γιατι δεν πηγαν στην Σελήνη απάντησαν ότι δεν ηξεραν πως να περάσουν απο εκεί. Εντάξη σύντροφε;

Vagelford είπε...

Σύντροφε, τα έχει γράψει πολύ όμορφα ένας άλλος σύντροφος στο link, The Van Allen Belts and Travel to the Moon, όπου υπολογίζει τις δόσεις ακτινοβολίας που δέχτηκαν οι αστροναύτες περνώντας από τις ζώνες Van Allen.

Κάποια ακόμα σχετικά πραγματάκια τα έχω μαζεμένα και σε αυτό το link.

Και μερικά ακόμα πραγματάκια υπάρχουν εδώ, εδώ και εδώ (ειδικά αυτό, αφού μιλάμε για το Apollo 11).

Καλή διασκέδαση.

Άχριστος είπε...

(λίγο-πολύ άσχετο με το θέμα)

Ένα αλλο θέμα που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, είναι οτιδήποτε έχει σχέση με μαγνήτες και ηλεκτροκινητήρες/γεννήτριες. Για κάποιο λόγο αρκετοί (και δυστυχώς ακόμη και συνάδελφοι μηχανικοί, αποδεικνύοντας τα κενά γνώσης) δεν μπορούν να κατανοήσουν 1) το ότι οι μαγνητικές γραμμές δεν μπορεί να "κόβονται" στη μέση β) ότι ο σταθερός μαγνήτης δεν δίνει/αποθηκεύει ενέργεια και κυρίως γ) την αναγκαστικότητα/απολυτότητα της αρχής διατήρησης της ενέργειας. Ίσως αξίζει να ασχοληθείς με το θέμα σε κάποιο ποστ, δεν ξέρω άν έπεσες ποτέ πάνω σε κάτι συγκεκριμμένο, εγώ έχω βαρεθεί να εξηγώ τα αυτονόητα πάντως γύρω από αυτό.

Γενικότερα τώρα σκεφτόμουν όλο αυτό το θέμα της παρα-μετα-επιστήμης και τις διαστάσεις που έχει σε μέγεθος και απήχηση και κατέληξα στην εξής σκέψη: όλοι αυτοί που υποτιμούν την επιστήμη, λόγω του ότι αδυνατούν να την κατανοήσουν έστω και επιφανειακά, αναπόφευκτα αδυνατούν επίσης να κατανοήσουν την "αναγκαστικότητα" ή/και τη σημμασία των πειραματικών αποδείξεων. Γι αυτούς όλα αυτά δεν είναι αποδείξεις, είναι απλά θεωρίες μίας κλίκας (της επιστημονικής) οι οποίοι για κάποιο ανεξήγητο λόγο (όπως πχ οι παπάδες) έχουν αποκτήσει το στάτους κβο και ότι λένε γίνεται αποδεκτό, απλά επειδή ανήκουν σε αυτή την κλίκα. Έτσι, συγκρίνουν την αντικειμενικότητα της επιστήμης και των λοιπών μόνο σε αριθμό λινκ, εγγράφων και υποστηρικτών. (του στυλ εντάξει το λέει ο Bάγγελης-φορντ, δίνει 15 λινκ, αλλά το αντίθετο λέω εγώ και δίνω 25, άρα είμαστε τουλάχιστο πάτσι με δημοκρατικούς όρους) Αυτός ο τρόπος σκέψης ενισχύεται και συγχέεται με τις συζητήσεις/αρνήσεις/κριτικές για θεωρίες (πχ βαρύτητα, υπερχορδές κλπ) από κάποιους σοβαρούς επιστήμονες, με αποτέλεσμα να βγαίνει το συμπέρασμα πως όλα είναι σαθρά και μπορούν να αμφισβητηθούν χωρίς κόπο. Έτσι, εκεί που καταλήγω είναι στο ότι στο μεγαλύτερο βαθμό, είναι ευθύνη της ίδιας της επιστημονικής/διδακτικής κοινότητας αυτή η κατάσταση, κυρίως λόγω ανεπαρκούς εκλαϊκευσης (πως σκατά μπαίνει τόνος+διαλυτικά γμτ). Είναι "χρέος" αυτής της κοινότητας να κάνει κατανοητές τις πειραματικές αποδείξεις και τη σημμασία τους σε όσο περισσότερους γίνεται. Στο κάτω κάτω, τι θέλουμε, έναν κόσμο όπου η φυσική (και οι επιστήμες) έχει νόημα μόνο για το 1% του πλυθησμού, και οι υπόλοιποι είναι απλά καταναλωτές των προϊόντων της έρευνάς της ή έναν κόσμο όπου πολλοί περισσότεροι γίνονται κοινωνοί της προόδου, της λογικής και των επιτευγμάτων του ανθρώπινου πνεύματος; Εκτός και αν κάποιος επιθυμεί πχ να σφαγιαστούν όσοι έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω από 120... (αν και δεν πιστεύω πως υπάρχει νόημα στην μέτρηση ικανοτήτων του εγκεφάλου με έναν αριθμό/μέγεθος)

Στα παραπάνω αν προσθέσουμε και την έμφυτη τάση του ανθρώπου για έρευνα/ανακαλύψεις (αλλά και διαμάχες/αντιπαραθέσεις στα αρεσνικά), εύκολα καταλήγουμε στη σημερινή (επικίνδυνη) κατάσταση...

Vagelford είπε...

Σχετικά με τις ιστορίες με τους μαγνήτες και τις μηχανές "ελεύθερης ενέργειας", δεν είναι εύκολο να το πιάσεις το θέμα, γιατί το πρόβλημα με τέτοιες κατασκευές είναι συνήθως σε λεπτομέρειες. Και είναι και το ότι το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο είναι και λίγο δύσκολο και εκτός της διαίσθησής μας. Πάντως, πέρα από μερικά βίντεο που έχω δει, δεν έχω ασχοληθεί παραπάνω.

Για το θέμα της διάχυσης της γνώσης και του επιστημονικού τρόπου σκέψης στον κόσμο, έχεις δίκαιο. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και ειδικά στην Ελλάδα γίνονται πολύ λίγα πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μη πήγαμε στη Σελήνη
εδώ κέντρο κατεβαίνεις και σου βγαίνει το λάδι :)