Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

SMBC - Cool Science Arguments...




LOL

Saturn's polar hexagon

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

LOL δεν λες τίποτε...

Άχριστος είπε...

LOL
Με την ευκαιρία μιας και έχω την απορία: το φαινόμενο με τα Chladni plates θα μπορούσε να έχει ίσως κάποια σχέση; [1][2]

Vagelford είπε...

Όχι Άχριστος. Αυτό που βλέπω στο βίντεο είναι ουσιαστικά κάτι που έχει να κάνει με τους κανονικούς τρόπους ταλάντωσης του δίσκου.
Ο δίσκος είναι σαν το 2-D ανάλογο της χορδής που είναι πακτωμένη στα άκρα (όπως η χορδή της κιθάρας). Μια τέτοια χορδή, έχει κάποιους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ταλαντώνετε (το μήκος κύματος πρέπει να είναι ακέραιο υποπολλαπλάσιο του μήκους της χορδής, αφού τα άκρα είναι δεσμευμένα να είναι ακίνητα). Έτσι και ο δίσκος έχει δεσμευμένο το κέντρο του και την περιφέρειά του (το κέντρο ακίνητο και η περιφέρεια μέγιστο πλάτος). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μόνο συγκεκριμένου είδους επιφανειακά στάσιμα κύματα. Οπότε, όταν η συχνότητα της διέγερσης είναι κατάλληλη, εμφανίζεται ένα τέτοιο κύμα, που σπρώχνει την σκόνη να κάτσει στους δεσμούς του στάσιμου κύματος (εκεί δηλαδή που το πλάτος της ταλάντωσης είναι μηδενικό).

Αυτό είναι διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει στον Κρόνο, αλλά υπό μία έννοια δεν είναι και τόσο. Άμα δεις την εξήγηση στο ποστ που το εξηγώ, ίσως το διακρίνεις.

Άχριστος είπε...

Όντως, το μόνο κοινό ίσως είναι πως και τα δύο είναι φαινόμενα "αλληλεπίδρασης κυμάτων" (αν μπορώ να το πω έτσι). (Και 2 βιντεάκια με μη νευτωνικά υγρά: [1] [2])

Ανώνυμος είπε...

:-))))