Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Moon Hoax... α λα Ελληνικά

Υπάρχουν πάρα πολλά sites που ασχολούνται με το debunking της παραφιλολογίας γύρω από τις επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σχετική σελίδα του Phil Plait (Bad Astronomer), με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ του Fox TV.

Εμείς εδώ έχουμε το δικό μας φρούτο μπουρδολογίας, που προσπαθεί να βγάλει λεφτά σε βάρος των αφελών:



Φυσικά όλα τα σχετικά "επιχειρήματα" έχουν απαντηθεί. Εγώ εδώ απλά με αφορμή το παραπάνω video είπα να δείξω μερικά ενδιαφέροντα βιντεάκια.

Ένα πολύ όμορφο κανάλι στο youtube είναι το Periodic Table of Videos, του University of Nottingham's School of Chemistry (main website), όπου μπορεί να βρει κανείς έναν μεγάλο αριθμό από βίντεο αφιερωμένα σε διάφορα θέματα σχετικά με χημεία, χημικές ενώσεις και χημικά στοιχεία. Κάνουν ωραία πράγματα στο Nottingham.

Εκεί λοιπόν υπάρχουν δύο βίντεο σχετικά με τις αποστολές Apollo και συγκεκριμένα με το ζήτημα της εκτόξευσης της σεληνακάτου από τη Σελήνη. Το πρώτο αφορά την αντίδραση που χρησιμοποιήθηκε για να προωθήσει την σεληνάκατο. Το κυρίαρχο ζήτημα σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της Σελήνης είναι το να εξασφαλίσεις ότι θα πραγματοποιηθεί η αντίδραση του οξειδωτικού με το καύσιμο. Φυσικά, δεν μπορείς να έχεις κάποιο αντίστοιχο μέσο εκκίνησης της ανάφλεξης όπως έχεις στη Γη. Την λύση την έδωσαν μια ομάδα αντιδράσεων που προκαλούνται ανάμεσα σε κάποια χημικά όταν αυτά έρχονται απλά σε επαφή και προκαλούν έκκληση μεγάλων ποσοτήτων θερμότητας.

Hypergolic Reaction


Τα συγκεκριμένα λοιπόν χημικά που χρησιμοποιήθηκαν στην σεληνάκατο ήταν Αεροζίνη 50, που είναι ένα μείγμα με βάση την υδραζίνη, και Ν2Ο4 που λειτουργούσε ως το οξειδωτικό. Το βασικό προϊόν της αντίδρασης των δύο αυτών χημικών είναι μοριακό Άζωτο και νερό, που είναι άχρωμα αέρια, και φυσικά πολύ θερμότητα. Το παρακάτω βίντεο είναι το δεύτερο σχετικό βίντεο που παρουσιάζει αυτή την εφαρμογή του N2O4:

Chemistry of Lunar Lift-Off - Periodic Table of Videos


Σχετικά με την μπουρδολογία που παρουσιάζει το αρχικό βίντεο και την απουσία φλόγας από τον κινητήρα, υπάρχουν δύο λόγοι που σχετίζονται σε γενικές γραμμές με το χρώμα που μπορεί να έχει η κάθε φλόγα, και αυτοί είναι η σύσταση και η θερμοκρασία. Σχετικά με τη σύσταση, τα προϊόντα της αντίδρασης της υδραζίνης με το N2O4 (άζωτο και νερό) είναι άχρωμα και στην θερμοκρασία που παράγονται ακτινοβολούν κυρίως στο υπέρυθρο και φυσικά δεν υπάρχει κανένα άλλο αέριο το οποίο θα μπορούσε θερμαινόμενο να ακτινοβολήσει και να δημιουργήσει φλόγα, όπως συμβαίνει μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης. Για την ακρίβεια, η κλασική εικόνα που έχουμε της κίτρινης φλόγας, είναι αποτέλεσμα της ακτινοβολίας των σωματιδίων άνθρακα (αιθάλη) που παράγονται κατά την ατελή καύση και τα οποία ακτινοβολούν με ακτινοβολία μέλανος σώματος στην θερμοκρασία της φλόγας που είναι περίπου 1000 C. Υπάρχει ακόμα ένα θέμα σχετικό με τη θερμοκρασία και έχει να κάνει πάλι με την απουσία ατμόσφαιρας και το γεγονός ότι τα καυσαέρια που βγαίνουν από τον θάλαμο καύσης σε αυτές τις συνθήκες εκτονώνονται πολύ περισσότερο από ότι θα εκτονώνονταν αν υπήρχε ατμόσφαιρα. Η εκτόνωση αυτή γίνεται αδιαβατικά (χωρίς ανταλλαγή θερμότητας με το περιβάλλον) και μπορεί κανείς να υπολογίσει πόσο πέφτει η θερμοκρασία των καυσαερίων για δεδομένη αύξηση του όγκου τους από τη σχέση $$\reverse\opaque TV^{\gamma-1}=const.$$ Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι για 10-πλασιασμό του όγκου, η θερμοκρασία πέφτει περίπου 3 φορές. Με λίγα λόγια, τόσο η θερμοκρασία, όσο και η σύσταση των καυσαερίων δεν οδηγούν στο σχηματισμό φλόγας.

Πάμε τώρα στην βλακεία με την κάμερα... Καλά, αυτό είναι τόσο γελοίο που είναι σχεδόν ανάξιο λόγου, αλλά και πάλι τα σχετικά βίντεο με τις αποσεληνώσεις είναι αρκετά ενδιαφέροντα και θέλω να τα δείξω.

Καταρχήν λοιπόν, οι μοναδικές αποστολές που υπάρχει εξωτερική βιντεοσκόπηση της εκτόξευσης είναι οι Apollo 15, 16 και 17. Η εκτόξευση που βλέπουμε στο αρχικό βίντεο είναι συγκεκριμένα από το Apollo 17, που είναι και η καλύτερη που έχουμε. Για του λόγου το αληθές, δείτε την σχετική εκτόξευση από το Apollo 14

Apollo 14 LM lift-off from the Moon


Αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, είναι η σημαία που φαίνεται στην αρχή του βίντεο. Φαίνεται σχεδόν εξωπραγματικά ακίνητη...

Τι άλλαξε λοιπόν από το Apollo 15; Όπως μπορεί να δει κανείς από το site της NASA για το Apollo 15,

Apollo 15 was the first of the Apollo "J" missions capable of a longer stay time on the moon and greater surface mobility...
Engineering and operational objectives included evaluation of modifications to the lunar module, or LM, made for carrying a heavier payload and for a lunar stay time of almost three days. Changes to the Apollo spacesuit and to the portable life support system, or PLSS, were evaluated, and performance of the Lunar Roving Vehicle and the other new J-mission equipment that went with it -- lunar communications relay unit, or LCRU, and the ground-controlled television assembly, or GCTA.


Με λίγα λόγια, άλλαξαν αρκετά, αλλά κυρίως σε ότι μας αφορά, έχουμε την παρουσία του LRV, του rover δηλαδή, το οποίο συνοδεύεται και από μια τηλεχειριζόμενη από τη Γη κάμερα. Βρε βρε... Αυτό μάλλον εξηγεί πολλά ε; Ευτυχώς την γλίτωσε ο φουκαράς που θα έμενε πίσω. Φυσικά, η τηλεχειριζόμενη κάμερα, είχε τα προβλήματά της. Στην αποστολή 15, κατά την μεταφορά έσπασε ο μηχανισμός που μετακινούσε κατακόρυφα την κάμερα και γι' αυτό κατά την αποσελήνωση του LM η κάμερα δεν κουνιέται:

Apollo 15 lifts-off from the Moon


Να κάνω και μια παρένθεση εδώ, για να πω ότι η αποστολή Apollo 15 είχε και μια πολύ όμορφη επίδειξη της αρχής του Γαλιλαίου ότι όλα τα σώματα πέφτουν με την ίδια επιτάχυνση όταν δεν υπάρχουν ατμοσφαιρικές τριβές:

Apollo 15 Hammer and Feather Experiment


Ο τηλεχειρισμός της κάμερας από τη Γη δεν ήταν και παιχνιδάκι, αφού το σήμα είχε καθυστέρηση περίπου 1.5 δευτερόλεπτα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η πρώτη προσπάθεια που έγινε να ακολουθήσουν την εκτόξευση του οχήματος από την επιφάνεια της Σελήνης (Apollo 16), να μην είναι και τόσο επιτυχημένη:

Apollo 16 LM liftoff


Τα κατάφεραν όμως με το Apollo 17:

Lunar lift-off film for Apollo 17


Lunar lift-off film for Apollo 17. The television camera was mounted on the rover which Gene parked about 145 meters east of (behind) the lunar module. The ascent stage ignites and climbs, spacecraft foil and dust flying in all directions. Ed Fendell in Houston anticipates exactly the timing of ignition, lift-off, and the rate of climb, and the camera tilts to follow the ascent. At pitchover, the throat of the ascent engine points down at the camera and its combustion is visible as a small bright light. The clip ends as Challenger reaches an altitude of 1,500 feet.


Πραγματικά, όλα τα λεφτά αυτό το βίντεο, που ξεκαθαρίζει και το θέμα του κινητήρα που δεν έχει φλόγα, αφού μετά από ένα σημείο όπου έχει πάρει την κατάλληλη θέση η σεληνάκατος, φαίνεται και η λάμψη του κινητήρα (το κομμάτι αυτό όμως δεν το δείχνει ο Λιάκο).

Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά. Ούτε συνωμοσίες, ούτε μαλακίες. Και κάτι ακόμα, όπως έχω ξαναγράψει και στο ποστ για την επέτειο για τα 40 χρόνια από την προσελήνωση, τα σημεία των προσεληνώσεων φωτογραφήθηκαν πρόσφατα από το Lunar Reconnaissance Orbiter. Στις φωτογραφίες φαίνονται καθαρά τα διάφορα μηχανήματα που άφησαν πίσω οι αποστολές.

Άντε γεια λοιπόν...

12 σχόλια:

pølsemannen είπε...

Tο μόνο πρόβλημα είναι ότι οι Mάο Mάο που καταπίνουν αμάσητες τις Λιακουριές και αγοράζουν βιβλία για... τα Nεφελίμ, είναι απελπιστικά πολλοί.

Sophia είπε...

Το χάπι κατά της βλακείας, πότε θα ανακαλυφθεί επιτέλους?? Γιατί η βόλτα των περισσοτέρων από τις σχολικές αίθουσες, δεν είναι αρκούντως αποτελεσματική όπως διαπιστώνω σε καθημερινή βάση!

Vaggelis1984 είπε...

Έχει γυριστεί ένα καταπληκτικό ντοκιμαντερ με αφορμή την επέτειο για τα 40 χρόνια από την προσελήνωση.Δείχνει όλα τα στάδια και την προετοιμασία της αποστολής καθώς και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν. Κάποια αποσπάσματα θα βρείτε και στο youtube.
Moon Machines (2008)
http://www.imdb.com/title/tt1203167/combined
http://www.amazon.com/Moon-Machines-Robert-Seamans/dp/B0026IQTR2
http://www.youtube.com/watch?v=kq5wc02uEDs
http://www.youtube.com/watch?v=CWOrkJ57L0s
http://www.youtube.com/watch?v=8nacbRdEnyU

Vaggelis1984 είπε...

Και ο Poliakoff από το Nottingham τι φοβερό μαλλί έχει; :P
Κάπως έτσι βγαίνει το όνομα για τρελούς επιστήμονες!!!

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Ε, καλά τώρα, δεν είναι ψωροκώσταινα η Ελλάδα, έχουμε επί τέλους κι εμείς τους δικούς μας φουμαροπώληδες που πουλάνε φούμαρα «opos ameriki».

Μπράβο, καλή δουλειά το άρθρο.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό άρθρο...
....και όμως είναι πάρα πολλοί όλοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν πήγαν ποτέ στη σελήνη με επιχειρήματα τύπου .. κανείς δεν μπορεί να περάσει τις ζώνες van Allen (?!) και όλοι αυτοί ΔΕΝ γνωρίζουν ότι δεν πάτησαν στη σελήνη σε μόνο μία αποστολή, αλλά σε πολλές ! και τελικά εγκατέλειψαν τις αποστολές , όχι γιατί ήταν απάτη, αλλά γιατί απλά, δεν βρήκαν κάτι με αξία (μετάλλευμα, κλπ) για να μπορούν να το φέρουν στη γη, και φυσικά προτίμησαν πιο γήινες και επικερδείς επιχειρήσεις όπως ο τότε πόλεμος στο Βιετνάμ.

Ανώνυμος είπε...

απο το facebook του Λιακο...

Ο Λιακόπουλος Δημοσθένης σπούδασε Φυσική και Ψηφιακά Ηλεκτρονικά κι έκανε εκτεταμένες μελέτες πάνω στην Αστροφυσική, την παγκόσμια και Ελληνική Ιστορία, τα Πατερικά κείμενα της Ορθοδοξίας και την στρατιωτική τεχνολογία ανά τους αιώνες, από την προϊστορική εποχή έως σήμερα. Έγραψε βιβλία πάνω στη Μηχανική, τον Ηλεκτρισμό, τη Θερμοδυναμική, τη Στατική, τα Ηλεκτρονικά, τις Διαφορικές Εξισώσεις, την Πυρηνική, τη Φιλοσοφία των Φυσικών Επιστημών, καθώς και εργασίες πάνω στις οπτικές ίνες, την μικροηλεκτρονική και την Αστροφυσική. Δίδαξε για 20 χρόνια τις φυσικές επιστήμες και πολλές από τις μεθοδολογίες του πάνω στην επίλυση των ασκήσεων έχουν υιοθετηθεί από το σύνολοσχεδόν των διδασκόντων και θεωρούνται πλέον κλασσικές. Σήμερα ασκεί το δημοσιογραφικό λειτούργημα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, διακρινόμενος για την ευθύτητα και αμεσότητα του λόγου του. Η ειλικρίνεια και η ευθύτητά του, κατέταξαναμέσως τις τηλεοπτικές του εκπομπές στην κορυφή από πλευράς ποιότητας ενημέρωσης και τηλεθέασης.


τα λόγια περιττεύουν

vaggelis1984 είπε...

Θεωρητικά για να σπουδάσεις και να ασχοληθείς με όλα αυτά θα πρέπει να είσαι 500 ετών.Όπως λέει και μια γνωστή φράση "κατούρα και λίγο". Αλλά καλοί @#$ είναι και αυτοί που τον πιστεύουν.

Dyer είπε...

Το ότι πουλάει αυτός ο άνθρωπος τόσο απίστευτα παραμυθία, μάλλον θα πρέπει να προβληματιστούμε για το πνευματικό μας επίπεδο και την αποτελεσματικότητα της παιδείας μας σε θέματα κριτικής σκέψης.

Ανώνυμος είπε...

"...Ασκεί το δημοσιογραφικό λ ε ι τ ο ύ ρ γ η μ α..."

Ουγκα μπούγκα

Ουδέν
Σχόλιον

Cybergoulion είπε...

Καλά, ακόμη και μ' αυτό έχει ασχοληθεί ο απίθανος; Ωραία τα γράφεις, αλλά τι σε κάνει να πιστεύεις ότι υπάρχει περίπτωση να πειστεί το κοινό του Λιακόπουλου από οποιοδήποτε επιχείρημα;

Vagelford είπε...

Γεια σου Cyber. Προφανώς δεν υπάρχει καμία ελπίδα να αλλαξοπιστήσουν οι πιστοί του Λιακόπουλου. Δεν είναι αυτός ο στόχος.