Στο New Scientist, ανέβηκε σήμερα (22:47 20 May 2010) ένα άρθρο με τίτλο, Levitating glass bead proves Einstein wrong.
Πόσο γρήγορα λέτε ότι θα βγει κάποιος να ισχυριστεί με βάση αυτό το άρθρο ότι επιτέλους ο Einstein διαψεύδεται και ότι καιρός ήταν να πέσει αυτός ο μύθος που λέγεται Einstein; LOL
Επί της ουσίας τώρα, το άρθρο αφορά την πειραματική μέτρηση των αλλαγών στην ταχύτητα ενός σωματιδίου, λόγω της κίνησης Brown. Η κίνηση Brown είναι ουσιαστικά ένα τρέμουλο που φαίνονται να κάνουν κάποια σωματίδια που είναι αρκετά μικρά όταν τα τοποθετούμε σε κάποιο ρευστό, εξαιτίας της στατιστικής διακύμανσης στις συγκρούσεις που δέχεται το σωματίδιο. Έτσι, πότε από την μία και πότε από την άλλη, το σωματίδιο δέχεται περισσότερη ορμή με αποτέλεσμα να κάνει μια τρεμουλιαστή κίνηση. Αυτό παρατηρήθηκε πρώτη φορά αν δεν κάνω λάθος σε κόκκους γύρης στο μικροσκόπιο.
Ο Einstein είχε δουλέψει πάνω στην ερμηνεία της κίνησης Brown και η εργασία του πάνω στο θέμα αυτό είναι μία από τις περίφημες εργασίες του που δημοσιεύτηκαν το 1905 (μαζί με το φωτοηλεκτρικό για το οποίο πήρε το Nobel και την ειδική σχετικότητα). Τότε λοιπόν, σύμφωνα με το New Scientist φαίνεται να είχε δηλώσει ότι οι μεταβολές στην ταχύτητα ενός σωματιδίου λόγω της κίνησης Brown δεν θα μπορούσαν να μετρηθούν πρακτικά ποτέ. Και όμως, ο Eistein έκανε ΛΑΘΟΣ... οι ταχύτητες αυτές μετρήθηκαν με την βοήθεια δύο δεσμών LASER.
Το άρθρο πάντως στον New Scientist, αν εξαιρέσεις τον γελοίο τίτλο, δεν είναι κακό.
Για να δούμε όμως ποιος θα τσιμπήσει...
4 σχόλια:
Μου θυμίζει το τ. 2692 του New Scientist με τον πομπώδη τίτλο στο εξώφυλλο "Darwin was Wrong - cutting down the tree of life".
Άλλο που δε θέλανε οι αρνητές της θεωρίας της εξέλιξης. Βέβαια οι συντάκτες προειδοποίησαν γράφοντας "Expect to find excerpts ripped out of context and presented as evidence that biologists are deserting the theory of evolution en masse. They are not."
Όπως και έγινε. Ενδεικτικό δείγμα είναι το απόσπασμα σχετικής εκπομπής του Fox News (6:00 έως 8:30).
"Ενδεικτικό δείγμα"... μπράβο μου!
"Ενδεικτικό" σκέτο. :)
Μερικές φορές τον λυπάμαι τον θείο Άλμπερτ. Όλοι οι επιστημονούντες ψωνισμένοι του 20ου αιώνα και του καινούργιου, στράφηκαν σχεδόν αποκλειστικά εναντίον του.
Γιατί ρε παιδιά; Ο θείος Βέρνερ, ο θείος Έρβιν, ο Θείος Ντικ κλπ δεν σας κάνουν για αντίπαλοι να τους σβήσετε από τον επιστημονικό χάρτη;
Όλοι τον Αλβέρτο θέλετε να ακυρώσετε;
Τι λές τώρα, έχει συγκεκριμένο όνομα το πλινκ πλινκ που κάνουν τα πραματάκια τα πολύ μικρά στο μικροσκόπιο (αν λέμε το ίδιο πλινκ-πλινκ βέβαια);;
Εντυπωσιάστηκα και αποφάσισα για ακόμα μια φορά ότι οι επιστήμονες είναι ή πολυ τρελοί, ή πολύ έξυνπνοι, ή πολύ καψάκια ή και όλα μαζί με το τρίτο να υπερισχύει (και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου) :-)
ΥΓ: Δεν πάμε για κάνα ούζο τώρα να λαδώσει αντεράκι :-P
Δημοσίευση σχολίου