Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Περσείδες

Αυτές τις ημέρες έχουμε το φαινόμενο των Περσείδων, μια βροχή μετεωριτών που εμφανίζεται τέτοια εποχή κάθε χρόνο καθώς η Γη περνά μέσα από την τροχιά του κομήτη Swift-Tuttle με αποτέλεσμα κομμάτια που έχουν αποκολληθεί από τον κομήτη να εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας αυτό το θεαματικό φαινόμενο. Περισσότερα για το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να δει όποιος θέλει στης Citronellaς.

Άκουγα λοιπόν σήμερα στο ραδιόφωνο, στον ΣΚΑΙ, την Χριστίνα Βίδου (μάλλον) να μιλάει για αυτό το θέμα, έχοντας καλεσμένη μία αστροφυσικό από το Αστεροσκοπείο. Την άκουσα λοιπόν να λέει τα κλασσικά γλυκανάλατα, ότι δηλαδή προτιμά να κρατά την μαγεία θεωρώντας τα μετέωρα ως αστέρια που πέφτουν και που πρέπει να κάνεις μία ευχή και ότι η επιστήμη χαλά την μαγεία αυτή με το να μας λέει ότι είναι απλά σκόνη και όλες αυτές τις βλακειούλες.

Και ακούγοντάς την, θυμήθηκα τον Feynman.



Αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει η κυρία Βίδου λοιπόν είναι ότι η γνώση που μας δίνει η επιστήμη, μόνο να προσθέσει στην μαγεία των πραγμάτων μπορεί.

Αυτή η σκόνη που τόσο εύκολα απορρίπτει η κ. Βίδου, προέρχεται από έναν κομήτη, απομεινάρι από την δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος. Είναι δηλαδή ένα από τα αρχαιότερα αντικείμενα στο ηλιακό μας σύστημα, που κρύβει πληροφορίες για την σύσταση του πρωτοπλανητικού δίσκου από τον οποίο προερχόμαστε όλοι. Και πριν από αυτό, αυτή η ταπεινή σκόνη ήταν κάπου στο εσωτερικό ενός άστρου λίγο μεγαλύτερο από τον Ήλιο μας, που όταν εξάντλησε τα πυρηνικά του αποθέματα έδωσε ένα από τα πιο θεαματικά φαινόμενα στο σύμπαν, ένα soupernova, το οποίο σκόρπισε στον μεσοαστρικό χώρο τα στοιχεία από τα οποία αποτελούμαστε όλοι μας και είναι απαραίτητα για τη ζωή.

Όπως συνηθίζουν λοιπόν να λένε, είμαστε σκόνη από αστέρια, η ίδια ταπεινή σκόνη που πέφτει ως βροχή μετεωριτών, που ίσως να μην είναι και τόσο ταπεινή τελικά. Και ίσως να είναι και περισσότερο μαγική από όσο της αναγνωρίζει η κ. Βίδου.

Καλή παρατήρηση.

10 σχόλια:

ange-ta είπε...

ομορφιά και επιστήμη, κοίτα σύμπτωση και γω αυτη τη σχεση ομορφιάς και λογικής ψιλοαναφέρω, με αφορμή τη φάβα του Γαβρά

ci είπε...

Ευχαριστώ πολύ για το λινκ, αλλά ακόμα περισσότερο για την αναφορά στην καημένη την μαγεία.. σα να έπρεπε να ισοδυναμεί με την άγνοια.

ange-ta είπε...

και στα γερμανικά "περσειδες" τις λένε

Γιώργος είπε...

Το χειρότερο όλων δεν είναι να έχεις άγνοια για κάτι και εμμέσως πλην σαφώς όπως η κ. Βίδου μέσω του ρομαντισμού να το παραδέχεσαι.

Το χειρότερο όλων είναι να έχεις άγνοια της άγνοιάς σου. Διαβάστε και φρίξτε:

http://www.nytimes.com/2009/08/11/science/11tier.html?_r=1&hpw

Εδώ καλά-καλά δεν γνωρίζουμε στο που οφείλεται οι όποιες κλιματολογικές αλλαγές και βγήκαν διάφοροι φωστήρες να θέλουν να κάνουν και έλεγχο του φαινομένου τρομάρα τους. Ρε ουστ...

alexander297 είπε...

Ειναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο που υπάρχουν άτομα που μπορούν και σκέφτονται και αναρτούν σχόλια-απαντήσεις, όπως το βιντεάκι του Φέυνμαν στις τόσο συχνά συναντούμενες αερολογίες των κυριών της ΤΒ (βλέπε κα Βίδα).
Επιτέλους, η Επιστήμη δεν σημαίνει σπασίκλας...σημαίνει ..σκέφτομαι. Ας το δοκιμάσουν μερικοί!

Vagelford είπε...

Ευχαριστώ για τα σχόλια παιδια.

Είδατε τίποτα καλό;

BugoTheCat είπε...

Είναι δυστυχώς αρκετά trendy να κρατάει κανείς την στάση πως η επιστήμη είναι αντι-ρομαντική και άλλα τέτοια. Ίσως γιατί συνδέουν την επιστήμη με την εικόνα ενός σπασίκλα καθηγητή που κάνει βαρετά lectures :P

Εγώ καλά καλά δεν ήξερα καν από που προέρχονται οι περσείδες και ούτε καν είχα φανταστεί αυτην την εξήγηση και ενθουσιάστηκα όταν το διάβασα. Δεν μπορώ να μπω στο τρόπο σκέψης τους για να καταλάβω πως αυτή η πληροφορία θα μπορούσε να χαλάσει τη μαγεία.

Πολύ ωραίο το video με τον Feynmann. Ο Feynmann γενικώς είναι ένας άνθρωπος που ακυρώνει την στερεότυπη εικόνα του σπασίκλα επιστήμονα.

Stefanos είπε...

Ε φυσικά τα λέει έτσι η -όποια- κ.Βίδου. Γιατί ποτέ της δε μπόρεσε να καταλάβει πως μαγεία είναι η γνώση, όχι αυτός ο γλυκανάλατος ψευτορομαντισμός που συνήθως δυναμώνει τις φλόγες της αμάθειας.
Ο Feynmann ως συνήθως.. ο ροκ σταρ της φυσικής.. Τι παιδί ήταν και αυτό.Διαβάζω τώρα τα 6 εύκολα κομμάτια. Είναι υπέρτατος!!!!
(έπαιζε ντραμς, ζωγράφιζε, έπινε και σύχναζε σε στριπτιζάδικα.... ε απο κει και πέρα, τι να πεις)

Stefanos είπε...

Επισης, όταν σκάσουν οι Λεοντίδες, θα μεθα έτοιμοι!!!

Ανώνυμος είπε...

Μαγεία χωρίς γνώση δεν υπάρχει. Ευχαριστώ.