Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

Ηλιακή έκλειψη 2015

Σήμερα (20 Μαρτίου) είχαμε ηλιακή έκλειψη που ήταν ορατή από την Ευρώπη. Στα πιο βόρεια μέρη ήταν μεγαλύτερο το ποσοστό κάλυψης, ενώ η έκλειψη ήταν ολική στην περιοχή ανάμεσα στη Σκωτία και την Ισλανδία (τα νησιά Φερόε ήταν οι τυχεροί φέτος).

Εδώ είχε όλες τις προηγούμενες ημέρες πυκνή συννεφιά και ομίχλη, και ακόμα και αυτή τη στιγμή είναι μία από τα ίδια. Ευτυχώς όμως κατά τη διάρκεια της έκλειψης, λίγο πριν και λίγο μετά ο ουρανός ήταν καθαρός και η ορατότητα αρκετά καλή.

Σήμερα είναι και η μέρα που ο Ήλιος διασχίζει τον ουράνιο ισημερινό οπότε και έχουμε για φέτος την εαρινή ισημερία. Από εδώ και πέρα οι μέρες θα είναι μεγαλύτερες από τις νύχτες.

Όπου και αν ήταν ο καθένας, ελπίζω να είχε την ευκαιρία να απολαύσει για λίγο την έκλειψη.2 σχόλια:

ΛΑΜΠΡΟΣ είπε...

Καιρό έχουμε να τα πούμε, αν και σε επισκέπτωμαι αρκετά συχνά, αλλά όπως ίσως θυμάσαι, για τα περισσότερα θέματα που βάζεις, έχω άγνοια, μπαίνω για να πληροφορούμε, κι όσο μπορώ και καταλαβαίνω, να μαθαίνω κι όλας.

Εγώ ήμουν στο σπίτι μου στον Γέρακα, και ευτυχώς εκείνο το δίωρο είχε ξανοίξει η συνεφιά,κι έβαλα τα γυαλιά που έχω κάβα απο το Καστελόριζο ακόμα, που είχα πάει με την μικρή δεκάχρονη τότε κόρη μου. Δεν συγκρίνονται βέβαια τα συναισθήματα με αυτά της ολικής εκλείψεως, αλλά όσοι αγαπούμε την αστρονομία, μείναμε για άλλη μια φορά εκστασιασμένοι απο το θέαμα.

Vagelford είπε...

Γεια σου Λάμπρο.

Πράγματι, η ολική έκλειψη είναι το κάτι άλλο...
Ελπίζω να πετύχω και εγώ καμία.