Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Νυχτερινή Παρατήρηση

Με αφορμή κάποιες βλακείες που διάβασα κάπου, είπα να γράψω ένα αστρονομικό θεματάκι, που έχω και καιρό.

Τα ενδιαφέροντα του νυχτερινού ουρανού αυτή την εποχή λοιπόν είναι δύο.

Το ένα είναι η συνάντηση του Άρη με τον Βασιλίσκο (τον α του Λέοντα) που θα είναι ορατή λίγο μετά την δύση του Ηλίου. Το ενδιαφέρον με αυτή την συνάντηση είναι η χρωματική αντίθεση των δύο αντικειμένων, τα οποία θα είναι και τα δύο αρκετά λαμπρά με περίπου την ίδια λαμπρότητα.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον με τον Βασιλίσκο είναι το γεγονός ότι ουσιαστικά το αντικείμενο αυτό είναι ένα σύστημα με 4 άστρα.
Το όλο θέαμα εμπλουτίζεται με την παρουσία της Αφροδίτης προς τη Δύση και του Κρόνου προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το δεύτερο είναι η συνάντηση του Δία με τον Ουρανό. Αυτό είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, που προσφέρει την ευκαιρία σε όποιον ενδιαφέρεται, να εντοπίσει τον μόλις μετά βίας ορατό με γυμνό μάτι Ουρανό. Φυσικά σε αστικό περιβάλλον με την φωτορύπανση και την ατμοσφαιρική ρύπανση, λογικά δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι, αλλά με ένα μικρό τηλεσκόπιο, κάτι πρέπει να γίνεται. Εγώ πάντως θα το δοκιμάσω. Ο Δίας αυτή την εποχή, ανατέλλει μετά τη μία τα ξημερώματα, πες 2 για να είσαι μέσα. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Δίας θα μπει για λίγο σε ανάδρομη φορά με αποτέλεσμα να φαίνεται σαν να πηγαινοέρχεται δίπλα από τον Ουρανό.

Εδώ λοιπόν πρέπει να σχολιάσω μερικές βλακιούλες.

Από σήμερα, Δευτέρα 7 Ιουνίου, και για μία εβδομάδα, στον ουρανό θα κυριαρχούν η Αφροδίτη, ο Άρης και ο Κρόνος. Περίπου μία ώρα μετά από κάθε ηλιοβασίλεμα, η Αφροδίτη θα πλησιάζει τον Άρη και τον Κρόνο στον δυτικό ουρανό, ενώ νωρίς το πρωί στις 8 Ιουνίου, ο μακρινός πλανήτης Ουρανός θα βρεθεί πολύ κοντά στον Δία.


Η Αφροδίτη, ο Άρης και ο Κρόνος θα κυριαρχούν στον εσπερινό ουρανό μέχρι το τέλος του Αυγούστου και όχι για μία εβδομάδα που λέει εδώ. Ακόμα, ο Ουρανό και ο Δίας βρίσκονται πολύ κοντά εδώ και αρκετό καιρό και θα παραμείνουν πολύ κοντά για αρκετό καιρό. Δεν θα βρεθούν ξαφνικά κοντά αύριο το πρωί. Και οι δύο κινούνται αρκετά αργά στις τροχιές τους, ο Δίας κάνει μια περιστροφή γύρω από τον Ήλιο σε περίπου 12 χρόνια και ο Ουρανός σε περίπου 84, οπότε δεν μας αιφνιδιάζουν.

Για τους παρατηρητές στο νότιο ημισφαίριο Η Αφροδίτη, ο Δίας και ο Κρόνος θα εμφανίζονται πολύ κοντά μεταξύ τους

Εδώ προφανώς εννοεί Αφροδίτη, Άρης και Κρόνος, γιατί δεν μπορεί στο Β. ημισφαίριο να βλέπεις μαζί Αφροδίτη, Άρη και Κρόνο και στο Ν. ημισφαίριο να βλέπεις Αφροδίτη, Δία και Κρόνο. Αυτό είναι μάλλον εκ παραδρομής.

Μέχρι και τον Αύγουστο η φαινόμενη απόσταση ανάμεσα τους θα μειώνεται σταδιακά, οπότε ο Δίας και ο Κρόνος θα αρχίσουν να γίνονται δυσδιάκριτοι, καθώς απομακρύνονται από τη Γη.

Αλλά μπορεί και όχι. Και πάλι πρέπει να εννοεί τον Άρη και τον Κρόνο. Ο Δίας πάντως, δεν γίνεται ποτέ δυσδιάκριτος στον νυχτερινό ουρανό, αφού είναι σχεδόν πάντα το 3ο λαμπρότερο αντικείμενο στον ουρανό, μετά το Φεγγάρι και την Αφροδίτη, ενώ τον ακολουθεί ο Σείριος ως το λαμπρότερο άστρο. Ο δε Κρόνος, ακόμα και στην ελάχιστη λαμπρότητά του είναι από τα λαμπρά αντικείμενα με φαινόμενο μέγεθος σχεδόν 1. Αν υπάρχει ένας λόγος που θα σταματήσουμε να τον βλέπουμε τον Κρόνο, αυτός είναι ότι η φαινόμενη θέση του θα πλησιάσει τον Ήλιο.

Αρκετά με τις βλακιούλες.

Το τελευταίο ενδιαφέρον θέμα που θέλω να αναφέρω είναι ότι οι καιροί έχουν γίνει τώρα πια αρκετά ενδιαφέροντες για τους ερασιτέχνες αστρονόμους και ειδικότερα όσους κυνηγάνε ενδιαφέρουσες συγκυρίες. Στις 29 του Μαΐου, ένας Έλληνας ερασιτέχνης τράβηξε μια πολύ όμορφη φωτογραφία που εμφανίστηκε και στο spaceweather.com. Ο Αντώνης Αγιομαμίτης (ελπίζω να το γράφω σωστά) πέτυχε την συνάντηση του διεθνούς διαστημικού σταθμού με τον Δία κατά τη διάρκεια της ημέρας:


Ο Αντώνης διατηρεί και ένα πολύ όμορφο site με την δουλειά του. Μπράβο στον Αντώνη λοιπόν για την πολύ καλή δουλειά που κάνει. Κρίμα που κάτι τέτοιο δεν θα το προβάλει κανένας εδώ στην Ελλάδα.

Καλή παρατήρηση.

12 σχόλια:

Vaggelis1984 είπε...

Να αναφέρω (αφού πιάσαμε τα αστρονομικά) και την εκδήλωση για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Γεροσταθοπούλειου Αστεροσκοπείου.
http://observatory.phys.uoa.gr/english-newsevents.html
http://observatory.phys.uoa.gr/Pagefiles/News-Events/10%20years_Invitation_Programme.pdf

lykwn είπε...

o Aντώνης έχει μερικές απο τις εντυπωσιακότερες φωτογραφίες αναλλημάτων (τα 8αρια που κανει ο ήλιος αν τον φωτογραφίζεις κάθε μέρα, ίδια ώρα, για ένα χρόνο) και τη δουλειά του τη προβάλλουν πολλά ξένα sites που έχω πετύχει κατα καιρούς.

Γιώργος είπε...

Το site του Αγιομαμίτη δεν είναι απλά όμορφο είναι εξαιρετικό!

Μια άσχετη ερώτηση Vagelford. Πως βάζεις μαθηματικούς τύπους (Latex) στο blogger. Εσύ πως τους βάζεις; Στο wordpress π.χ. βάζω $latex code$ και βγαίνουν.

Vagelford είπε...

Γιώργο, εισάγω εικόνες μέσω του http://www.forkosh.com/mimetex.html

Vagelford είπε...

$$y = \frac1{1-x^2}$$

Vagelford είπε...

Χμ... δεν το έβγαλε πολύ καθαρά.

Vagelford είπε...

ΛΟΛ... ξέρω γιατί δεν το βγάζει καλά...

$$\reverse\opaque \sqrt{(x')^2+(ky')^2}$$

Vagelford είπε...

Ευχαριστώ Γιώργο για την ιδέα.

Άχριστος είπε...

Πολύ καλή όντως η ιστοσελίδα του Αγιομαμίτη!

Stazybο Hοrn είπε...

Κι εδώ, κοντά κοντά:
http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap100610.html

Stazybο Hοrn είπε...

Την έχει βγάλει τη φωτογραφία το feed δίπλα, αλλά είναι τόσο στενή η στήλη, που δεν καταλαβαίνεις τίποτα...

Vagelford είπε...

Ναι, πρέπει να φαίνεται μόνο ο Κρόνος. Το feed από δίπλα είναι για να ακολουθήσει κανείς το λίνκ για το APOD και όχι για να δει από εδώ κάτι. Δες και τα τελευταία βιντεάκια γιατί έχουν ενδιαφέρον.