Την τετάρτη (28/4/10) οι "Ανιχνεύσεις" είχαν ως καλεσμένο τον Δημήτριο Χριστοδούλου.
Η εκπομπή ήταν από τις πιο απολαυστικές που έχω δει. Σίγουρα με διευκόλυνε η επαφή μου με το θέμα για να εκτιμήσω περισσότερα στοιχεία της συζήτησης, αλλά ακόμα και οι μη τεχνικές αναφορές, όπως κάποιες προσωπικές διηγήσεις ή κάποιες ιστορικές αναφορές, ήταν πολύ όμορφες και ο Χριστοδούλου σου μετέφερε τον ενθουσιασμό του και το πνεύμα του.
Για τον Χριστοδούλου έχω αναφερθεί και στο παρελθόν, όπως τότε που είχε δώσει μια διάλεξη στο πολυτεχνείο σχετικά με ένα νέο αποτέλεσμα που είχε πάνω στην κατάρρευση βαρυτικών κυμάτων και την δημιουργία μελανών οπών.
Την εκπομπή την ανέβασα στο youtube για να μπορεί να την δει ο καθένας. Αντί να βάλω εδώ όμως το playlist όλων των αρχείων όπως κάνω συνήθως, θα τα βάλω το κάθε ένα χωριστά ώστε να έχω και ένα μικρό σχόλιο για το καθένα.
Δ. Χριστοδούλου - 1/12
Στο απόσπασμα αυτό ουσιαστικά προλογίζετε ο Χριστοδούλου.
Δ. Χριστοδούλου - 2/12
Στο απόσπασμά αυτό, ο Χριστοδούλου διηγείται την ιστορία του πως έλυσε τα προβλήματα που είχε συναντήσει με το θέμα της δημιουργίας κρουστικών κυμάτων στα ρευστά (Christodoulou, Demetrios (2007). The formation of shocks in 3-dimensional fluids. Zurich: European Mathematical Society Publishing House), καθώς και το θέμα της δημιουργίας των μελανών οπών στη σχετικότητα που αναφέρω παραπάνω (Christodoulou, Demetrios (2009). The formation of black holes in general relativity. Zurich: European Mathematical Society Publishing House). Στο τέλος διηγείται και πως έζησε την ιστορία της προσπάθειας του Andrew Wiles για να αποδείξει το τελευταίο θεώρημα του Fermat.
Δ. Χριστοδούλου - 3/12
Λίγη ιστορία (και προσωπική)...
Δ. Χριστοδούλου - 4/12
Για τα πανεπιστήμια, για τον John Nash και την βράβευσή του με το Νόμπελ και για τον K. Godel.
Δ. Χριστοδούλου - 5/12
Στην αρχή, ο Χριστοδούλου αναφέρει ένα ανέκδοτο για τον Ettore Majorana και τον Fermi και μετά μιλάει για τα μαθηματικά και την Ελλάδα. Το απόσπασμα τελειώνει με ένα video tης εκπομπής (που αναφέρεται και στο π).
Δ. Χριστοδούλου - 6/12
Το απόσπασμα αυτό συνεχίζει με το βίντεο της εκπομπής, στο οποίο μιλάει ο Ι. Αντωνίου (πρ. του Μαθηματικού τμήματος του ΑΠΘ) για το DNA και την ζωή και για την συνείδηση .
Μετά το τέλος του βίντεο, ξεκινάει ο κ. Σαββίδης μια κουβέντα για την "φύση" των μαθηματικών. Πλατωνική ή Αριστοτελική αντίληψη για τα μαθηματικά; Ο κ. Χριστοδούλου ξεκινά να περιγράφει το πως βλέπει ο ίδιος το θέμα, μέσα από μια παραβολή για τον υπολογισμό του π από τον Αρχιμήδη.
Δ. Χριστοδούλου - 7/12
Εδώ συνεχίζετε ο συλλογισμός που ξεκίνησε στο παραπάνω βίντεο. Η κουβέντα περνάει και από την έννοια των χώρων Riemann.
Δ. Χριστοδούλου - 8/12
Σ' αυτό το απόσπασμα ξεκινά η συζήτηση για την δουλειά του Χριστοδούλου. Συζητά με τον κ. Σαββίδη την εργασία που έκανε με τον Klainerman, "The global nonlinear stability of the Minkowski space". Πάνω στη συζήτηση δίνει μια γεωμετρική ερμηνεία του τανυστή του Ricci. Μια ιδέα για αυτή τη γεωμετρική εικόνα, υπάρχει και στην εργασία The Meaning of Einstein's Equation, του John Baez.
Δ. Χριστοδούλου - 9/12
Και σ' αυτό το απόσπασμα, ο Χριστοδούλου περιγράφει το φαινόμενο, "Christodoulou memory efect" ([1],[2]) που έχει σχέση με τα βαρυτικά κύματα. Η ουσία του φαινομένου είναι ότι ακόμα και μακριά από την πηγή των βαρυτικών κυμάτων, όπου κανείς θα περίμενε η γραμμική προσέγγιση να είναι καλή, η μη γραμμική φύση της σχετικότητας παίζει ρόλο και έχει φυσικό αποτέλεσμα. Καθώς τα αναπτύσσει αυτά, εξηγεί και την έννοια της καμπυλότητας, θετικής ή αρνητικής, από την σύγκλιση ή την απόκλιση των γεωδαισιακών.
Δ. Χριστοδούλου - 10/12
Στo πρώτο μισό αυτού του αποσπάσματος, ολοκληρώνεται το θέμα του "Christodoulou memory efect". Στο δεύτερο μισό γίνεται συζήτηση για την ικανότητα στα μαθηματικά.
Δ. Χριστοδούλου - 11/12
Στο απόσπασμα αυτό, ο Σαββίδης θέτει πιο φιλοσοφικά ερωτήματα για τα μαθηματικά. Ο Χριστοδούλου αποφεύγει να ενδώσει στην αμπελοφιλοσοφία με πολύ όμορφο τρόπο. Την λύση δίνει η γεωμετρία και ο Ευκλείδης.
Δ. Χριστοδούλου - 12/12
Στο τελευταίο αυτό μέρος, ο Σαββίδης θέτει ακόμα ένα ερώτημα. Το κλασσικό, έχει σχέση το θεώρημα του Godel με την αρχή της απροσδιοριστίας του Heisenberg; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Το θέμα το συζητάω λίγο στην ανάρτηση για το LOGICOMIX (με ένα ερωτηματικό από την μεριά του Chaitin). Η συζήτηση κλείνει με την άποψη του Χριστοδούλου ότι η τυρβώδης ροή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που παραμένει άλυτο αυτή τη στιγμή.
Δεν ξέρω αν το είπα παραπάνω, αλλά η εκπομπή ήταν απολαυστική και το ότι τα παρουσίασα έτσι τα videos ήταν περισσότερο τελικά για να τα απολαύσω ακόμα μία φορά.
Ελπίζω να τα απολαύσει και όποιος τα δει.
Ο Χριστοδούλου είναι ένας πραγματικά σοβαρός και αξιόλογος επιστήμονας. Όχι σαν κάποιους pop-μαϊντανούς του τηλεοπτικού και mediaκού star system.
-------------------------------------------------
Update: Το video της εκπομπής, ανέβηκε και στο vimeo.
13 σχόλια:
Την απόλαυσα και εγω, από την ανάρτησή σου.
Κρίμα γιατί τέτοιοι επιστήμονες είναι συνήθως στην αφάνεια ενώ οι φελλοί που επιπλέουν είναι διάσημοι.
Ο Χριστοδούλου πολύ καλός, ο Σαββίδης πολύ λίγος...
@Arkin
Ο Σαββίδης είναι ότι και όσο χρειάζεται. Αντί να πούμε και ευχαριστώ που θυσιάζει την τηλεθέαση για να δει ο κόσμος και τους "άλλους" Έλληνες μιλάμε και από πάνω. Ο τηλεοπτικός χρόνος κοστίζει δεν είναι internet. Μπράβο του και πάντα τέτοια.
@Vagelford
Έχεις δοκιμάσει καθόλου να ανεβάσεις τις ταινίες σε vimeo. Αυτά τα υποχρεωτικά δεκαλεπτάκια του youtube είναι εκνευριστικά. Πάντως μπράβο σου που μπήκες στον κόπο να την κάνεις upload πολύς κόσμος ήθελε να την ξαναδεί.
Πολύ καλό και το άρθρο του Baez που αναφέρεις και δεν το είχα υπ'όψιν μου.
Απολαυστικός ο Χριστοδούλου
(μας ξενύχτησες πάλι :P )
Στο 5ο βίντεο μιλάει για τον μαθηματικό Βαρόπουλο και κάτι ιστορίες που είχε δημιουργήσει. Ξέρουμε τίποτα γι'αυτόν; Πρώτη φορά τον ακούω.
Το αναφέρει μετά το 4ο λεπτό.
Χαίρομαι που το ευχαριστηθήκατε. Ελπίζω να μην γίνει καμία στραβή με το κανάλι στο youtube, γιατί μου έκανε μία καταγγελία η "physical health" για ένα video που είχα ανεβάσει με τον Παπά που έλεγε μαλακίες σχετικά με τη μαγνητοθεραπία (αυτά με το βαρύ και το ελαφρύ ύδωρ, που το βαρύ στουμπώνει τα κύτταρα και οι μαγνήτες το μετατρέπουν σε ελαφρύ, κουκουρούκου δηλαδή).
Βαγγέλη, δεν τον ξέρω τον Βαρόπουλο, οπότε δεν έχω καμία πληροφορία.
Και για τι πράγμα σε κατήγγειλε;
Copyright infringement. Το video που είχα ανεβάσει, ήταν με αποσπάσματα από τη διαφήμισή τους, που πουλάνε τα διάφορα μαγνητάκια με το σύμβολο του γιν και του γιαν... και χρεώνουν από 40 euro μέχρι δεν θυμάμαι πόσο.
Εγώ κάτι άκουσα για μαγνήτες υπόθετα :P
Πολύ ωραία βίντεο! Τα απολαύσαμε.
Δεν το βάζεις και στο vimeo; -λέω κι εγώ. Να το κάνεις και private μ' ένα password που θα δώσεις εδώ, να έχεις το κεφάλι σου πιο ήσυχο; 500 ΜΒ αρχείο μπορείς να ανεβάσεις εκεί.
Αν έχεις ένα avi μεγάλο, κόβεται πανεύκολα κι αμέσως (και με τέλειο συγχρονισμό ήχου-εικόνας ;-P ) με το virtualdub
Άμα δεν προλαβαίνεις βάλτο εδώ να το κόψω και ή στο επιστρέφω, ή δώμου ένα vimeo account να στ' ανεβάσω κιόλας.
ΥΓ. Γιατί κάποιοι επιμένουν να τον λένε φυσικό;
Πολύ καλή ανάρτηση Vagelford.
Ωραίος.
Δημοσίευση σχολίου