Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

350 years of Royal Society και Καθαρή Δευτέρα

Η Βρετανική ακαδημία επιστημών (British Royal Society) κλίνει τα 350 χρόνια της, από το 1660. Για να το γιορτάσει λοιπόν, θα διαθέτει όλο το υλικό της από το ψηφιακό αρχείο δωρεάν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Ακόμα, θα υπάρξουν διάφορες "αναμνηστικές" εκδόσεις όπως για παράδειγμα η αναμνηστική έκδοση του "Philosophical Transactions A".

Και που κολλάνε όλα αυτά με την Καθαρή Δευτέρα; Κολλάνε χάρη στον Βενιαμίν Φραγκλίνο.

Σίγουρα όλοι θα ξέρουμε το περίφημο πείραμα του Φραγκλίνου με τον χαρταετό και το κλειδί (το οποίο δεν έγινε ακριβώς έτσι), που απέδειξε την ύπαρξη του ηλεκτρισμού στην ατμόσφαιρα και το ότι οι κεραυνοί είναι αποτέλεσμα αυτού του ηλεκτρισμού. Τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος είχαν σταλεί λοιπόν ως γράμμα στην British Royal Society και συγκεκριμένα στο Philossophical Transactions, A Letter of Benjamin Franklin, concerning an Electrical Kite.

Το άρθρο είναι scannαρισμένο και υπάρχουν μερικά λαθάκια στο OCR (σε μερικά σημεία όπου f -> s), αλλά διαβάζεται εύκολα.

Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμα ενδιαφέροντα άρθρα για να δει κανείς. Μια ιδέα μπορεί να πάρει όποιος ενδιαφέρεται από το blog, Backreaction:

Backreaction: 350 years Royal Society


Από τα κορυφαία κατά την γνώμη μου είναι το πείραμα του Henry Cavendish για την μέτρηση της πυκνότητας της Γης (ή αλλιώς, για τον υπολογισμό του G).

Καλή διασκέδαση.

8 σχόλια:

Dr. Kalantzi-Miller είπε...

"το πείραμα του Henry Cavendish για την μέτρηση της πυκνότητας της Γης (ή αλλιώς, για τον υπολογισμό του G)"

Τι μου θύμισες τώρα!

Συγκεκριμένα πρώτο έτος εργασ΄τηρια, να έχεις πάρει τη μια σφαίρα και να κάνεις το σφαιροβόλο πριν αρχίσουμε το πείραμα!!!

Vagelford είπε...

Ποιος; Εγώ; Δεν το θυμάμαι καθόλου.

Αρνούμαι την κατηγορία... :p

Και κλασσικά, το πείραμα να γίνεται στον ίδιο πάγκο με το στροφικό και τα βάρη να κοπανάνε στο μάρμαρο και οι μετρήσεις να βγαίνουν... LOL

Ρε, την φωτογραφία την έχεις πρόχειρη;

Ο Αλχημιστης είπε...

Ασε εχω πικρες εμπειριες απο την Royal Society γιατι για καποιον διαολεμενο λογο παντα κανω 100 ωρες για να βρω κανα paper απο τα Phil.Trans. A. και καποια αλλα περιδικο παλια που αργοτερα αλλαξαν εκδοση κλπ κλπ. Εχουν απιστευτα αρθρα για θεματα που θεωρουντα πλεον κοινη γνωση αλλα ειναι παντα απολαυστικο να τα διαβαζεις εκ νεου! Εχουν αυτο το κατι διαφορετικο!! :)

Ο Αλχημιστης είπε...

Εχουν αλλαξει ονομασια ηθελα να πω στο πιο πανω ποστ μου!

vaggelis1984 είπε...

Πολύ καλό.
Το πείραμα του Cavendish το κατέβασα και το είδα. Πάντα εντυπωσιακό!

lykwn είπε...

hello, πολύ ενδιαφέροντα άρθρα (ειδικά για τον κρόνο τα σπασε).
Να προσθέσω μια άχρηστη πληροφορία,
τα f στο κείμενο που συμβολίζουν μικρό s δεν είναι τυπογραφικό λάθος, διαφέρουν απο τα υπόλοιπα f, και τότε τα χρησιμοποιούσαν ως ξεχωριστό τυπογραφικό χαρακτήρα. Άλλες φορές χρησιμοποιούσαν στη θέση του s ένα σύμβολο σαν ολοκλήρωμα το οποίο επίσης θύμιζε λίγο καλλιγραφικό f.

Prophet Estarian είπε...

Επειδή δε θα προλάβω, ό,τι έχεις κατεβάσει, τα καις σε cd/DVD/BLURAY/ΚΛΠ και θα τη βρούμε την άκρη.

Vagelford είπε...

Καλέ μου προφήτη, εδώ που είμαι δεν έχω την δυνατότητα να κατεβάσω τίποτα. Δεν υπάρχει χρόνος. Ελπίζω να κατέβασε κανείς άλλος τίποτα καλό.