Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

40-Year Anniversary of Moon Landing

Με αφορμή τα 40 χρόνια από την προσσελήνωση της αποστολής Απόλλων 11 και τον πρώτο άνθρωπο που πάτησε στη Σελήνη στις 20 Ιουλίου του 1969 (Sea of Tranquility), γίνεται ένας σχετικός χαμός στα ΜΜΕ. Φυσικά από την όλη ιστορία δεν απουσιάζουν και όλα τα σενάρια περί της μη προσσελήνωσης της αποστολής Απόλλων 11 και της σκηνοθεσίας του όλου εγχειρήματος. Πριν 1-2 βδομάδες είχε και την σχετική εκπομπή ο Χαρδαβέλλας.

Στο site της ΝΑΣΑ, http://science.nasa.gov/, υπάρχει λοιπόν το παρακάτω θέμα:

Apollo Landing Sites Photographed

July 17, 2009: NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter, or LRO, has returned its first imagery of the Apollo moon landing sites. The pictures show the Apollo missions' lunar module descent stages sitting on the moon's surface, as long shadows from a low sun angle make the modules' locations evident.

The Lunar Reconnaissance Orbiter Camera, or LROC, was able to image five of the six Apollo sites, with the remaining Apollo 12 site expected to be photographed in the coming weeks...


Οι φωτογραφίες είναι απολαυστικές και αποκαλυπτικές.

Ενδιαφέρον έχει και το άρθρο, Exploring the Moon, Discovering Earth.


Οι παραπάνω φωτογραφίες αποτελούν ακόμα μία μαρτυρία ενός από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας.
Φυσικά, τα διάφορα ερωτήματα που θέτουν κατά καιρούς οι οπαδοί των θεωριών συνομωσίας σχετικά με την προσσελήνωση, έχουν απαντηθεί διεξοδικά. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να συνεχίσουν να τα θέτουν επιδεικνύοντας την άγνοιά τους.

Τα αγαπημένα μου, είναι αυτά που επιδεικνύουν απόλυτο επιστημονικό αναλφαβητισμό (και έλλειψη παρατηρητικότητας), όπως το επιχείρημα με τις σκιές και τις πολλαπλές πηγές φωτισμού, τον φωτισμό των περιοχών που δεν τις βλέπει άμεσα το ηλιακό φως και την σημαία που κυματίζει.

Για τις σκιές, η απάντηση είναι ότι αν έχεις πολλαπλές πηγές φωτισμού, τότε δεν θα βλέπεις τις σκιές δύο διαφορετικών αντικειμένων να είναι προς διαφορετική κατεύθυνση (αυτό το κάνει η μία πηγή και η προοπτική), αλλά θα βλέπεις πολλές σκιές όπως βλέπουμε στους ποδοσφαιριστές στις τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Για τον φωτισμό περιοχών όπου δεν τις βλέπει απευθείας ο Ήλιος, απλά έχω να επισημάνω ότι η επιφάνεια της Σελήνης έχει τεράστια ανακλαστικότητα. Τι άλλο να πω;

Τέλος, για την περίφημη σημαία, 1ος νόμος του Νεύτωνα...

Αυτά...

Update: Μερικά ενδιαφέροντα links:
Fox TV and the Apollo Moon Hoax (Bad Astronomer)
http://wechoosethemoon.org/

10 σχόλια:

bozonio είπε...

Ένα ακόμα επιχείρημα, αν και όχι επιστημονικό, είναι ότι οι πρώτοι που θα έσπευδαν να καταγγείλουν απάτη από τους αμερικάνους θα ήταν οι Σοβιετικοί. Είναι γνωστός ο ανταγωνισμός που υπήρχε εκείνη την εποχή και η κατασκοπεία εκατέρωθεν στα διαστημικά προγράμματα...
Επίσης οι αστροναύτες έφεραν και αρκετά κιλά πετρώματα από τη Σελήνη τα οποία έχουν αναλυθεί...

Ανώνυμος είπε...

Τα παρακάτω από έναν (θεωρητικά) σοβαρό και έγκριτο δημοσιογράφο...

http://www.sport-fm.gr/article/139957

Vagelford είπε...

"Ενα άλλο ερώτημα αφορά το μπακγκράουντ. Ενώ υπάρχει σε όλα τα φιλμ και σε όλες τις φωτογραφίες η Γη πίσω από τους αστροναύτες, γιατί δεν φαίνονται καθόλου αστέρια; Και μάλιστα σε μια τόσο καθαρή ατμόσφαιρα; Επίσης, πώς η σημαία ανεμίζει, όπως φαίνεται καθαρά στα βίντεο και του «Απόλλων 11» και του «Απόλλων 12», ενώ είναι γνωστό και στα παιδάκια πως δεν υπάρχει αέρας στο φεγγάρι;"


Είναι εντυπωσιακό το πώς κάποιοι γουστάρουν να επιδεικνύουν την άγνοιά τους ακόμα και για τα πιο στοιχειώδη.

Stefanos είπε...

Καλά αυτό με τα αστέρια από πίσω είναι τρομερή απόδειξη ΑΓΝΟΙΑΣ. Και μάλιστα ηθελημένης. Η πλάκα είναι ότι ακόμα και αν του εξηγήσεις γιατί, δε θα σε πιστέψει κατά πάσα πιθανότητα γιατί δεν είναι δυνατόν να παραδεχτεί πως έκανε λάθος αυτός ο έγκριτος..
ένα εξαιρετικό άρθρο έχει ο Plait στο badastronomy.org. Tα πιάνει ένα ένα από την αρχή και τα κάνει φύλλο και φτερό όλα αυτά τα απίστευτα..

Stefanos είπε...

Και για τις σκιές :
http://www.apollo-hoax.me.uk/strangeshadows.html

Stefanos είπε...

Συγγνώμη για το σπαμ αλλά είναι badastronomy.com όχι org..

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν βεβαια αζτες οι φωτο θα αλλάξουν την σημερινη πραγματικοτητα. Όσοι πιστευουν σε συνομωσιες συγκαληψης, πιστεύουν γιατι απλά το προτιμάνε ως μια πιο "συναρπαστική" πραγματικοτητα...

Δε θα αργήσει να φανει αυτό: σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, όλο και κάποιος ειδικος θα βγει να πει την ευκολα προβλέψιμη ατάκα, πως "Με τα προγραμματα γραφικών σήμερα, πολύ ευκολα θα μπορούσε να κατασκευαστει μια τέτοια φωτογραφία...". Και φυσικα θα ακολουθήσουν άλλοι επαγγελματιές που θα αποδεικνύουν πως τα αντικείμενα στις φωτό είναι φτιαχτά, μεγάλοι βράχοι ή καμένα εικονοστοιχεία της CCD του δορυφόρου... Και πλέον, οι ιστοσελιδες συνομωσιών και οι εκπομπές τύπου Χαρδαβέλλα, αντι να επαναλαμβάνουν τα παλιά παραμύθια, θα τα επαναλαμβάνουν στολιζοντάς τα με τα παραπάνω καινούργια...Θέμα χρόνου ειναι...

Σε ένα ιδανικο κοσμο, η ΝΑΣΑ θα έπρεπε να κάνει καψόνια σε τέτοια άτομα. Να τους λέει: "Έχουμε τις φωτο, αλλά δε σας τις δείχνουμε. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που δείχνουν ποια ειναι η πραγματικοτητα, αν θέλετε να τη δείτε. Η πραγματικότητα δεν αποδυκνειεται μόνο με φωτογραφίες..."

Δυστυχως, δε ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο...

Γιώργος είπε...

Και να'ρθει η εποχή όπου θα είναι δυνατόν όλους αυτούς τους conspiracy theorists να τους πας στο φεγγάρι και να δουν από κοντά τη σημαία, τις πατημασιές, το lunar buggy κ.ο.κ πάλι θα λένε ότι είναι απάτη και ότι τα έφερε μεταγενέστερα η NASA.

Άμα ο άνθρωπος είναι βαρεμένος ή βγάζει το ψωμί του από τη βαρεμάρα των άλλων δεν διορθώνεται...

Γιώργος είπε...

"Τα παρακάτω από έναν (θεωρητικά) σοβαρό και έγκριτο δημοσιογράφο"

Ο μόνος σοβαρός δημοσιογράφος στην Ελλάδα του σήμερα είναι ο άνεργος δημοσιογράφος...

Χρονοστιβάδα είπε...

Συμφωνώ με το Γιώργο... να τους στείλουνε στο φεγγάρι, να το διαπιστώσουν ιδίοις όμμασιν. Μόνο να μας κάνουν τη χάρη να τους αφήσουν εκεί :-)
Άκου εκεί δεν πιστεύουν... από πότε η αποδοχή ενός επιστημονικού επιτεύγματος, είναι θέμα πίστης ?