Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Ανιχνεύσεις: Η κβαντική θεωρία της βαρύτητας

Εκεί που ετοίμαζα τα video για την εξέλιξη, από την εκπομπή Ανιχνεύσεις, έτσι ώστε να τα ανεβάσω στο youtube, είδα στο blog της εκπομπής ότι το θέμα αυτής της Τετάρτης θα είναι η "Κβαντική Θεωρία της Βαρύτητας", όπου το έναυσμα για την συζήτηση, θα το δώσει το βιβλίο του Lee Smolin "Τρεις δρόμοι προς την κβαντική βαρύτητα". Είμαι περίεργος να δω ποιοι θα είναι οι καλεσμένοι της εκπομπής και πως θα πάει η συζήτηση, αφού το θέμα είναι αρκετά δύσκολο.

Update: Από "κβαντική βαρύτητα", το θέμα της εκπομπής έγινε "Βαρύτητα" και η συζήτηση τελικά θα περιστραφεί γύρω από το συνέδριο ΝΕΒ ΧΙΙΙ που πραγματοποιήθηκε πέρσι το καλοκαίρι και για το οποίο είχα γράψει δύο πραγματάκια. Το είχα ξεχάσει σχεδόν, αλλά τον είχα δει τον Σαββίδη τότε στην έναρξη του συνεδρίου. Ελπίζω ότι θα είναι μία καλή ευκαιρία να προβληθεί η κοινότητα της σχετικότητας στην Ελλάδα και το έργο που παράγει.


Νέες Εξελίξεις στη Βαρύτητα
Αφιέρωμα της εκπομπής της ΕΤ3, "Ανιχνεύσεις", στις εξελίξεις πάνω στην κλασική θεωρία της βαρύτητας, δηλαδή τη γενική σχετικότητα, καθώς και στις διάφορες προσεγγίσεις στην κβαντική θεωρία της βαρύτητας. Καλεσμένοι της εκπομπής είναι ο Κώστας Κόκκοτας, ο Νίκος Στεργιούλας και ο Λέανδρος Περιβολαρόπουλος.


Update (27/10/09): Επιτέλους δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά του συνεδρίου στο Journal of Physics: Conference Series, Vol. 189

13TH CONFERENCE ON RECENT DEVELOPMENTS IN GRAVITY (NEB XIII)
4–6 June 2008, Thessaloniki, Greece

5 σχόλια:

coolplatanos είπε...

thanks, ελπίζω να θυμηθώ να το δω

nik-athenian είπε...

Δεν ήταν και άσχημη η εκπομπή της Τετάρτης 24/6. Ο Παντελής βλέπεις ότι νοιάζεται σε κάθε βήμα να μην ξεφύγει το επίπεδο σε ακατανόητη ορολογία(όσο μπορούν βέβαια και οι συνομιλητές του να τον βοηθήσουν.)
Εκείνα που δεν ήταν καλά και χρήσιμα αλλά ακατανόητα στον μέσο τηλεθεατή, ήταν τα βίντεο που παίχτηκαν. Οι άνθρωποι που πήραν τις συνεντεύξεις από τους τους φυσικούς που εμφανίστηκαν στα βίντεο, προφανώς δεν εξήγησαν ότι θα παιχτούν σε τηλεοπτική εκπομπή.

Stefanos είπε...

Εξαιρετική μου φάνηκε η εκπομπή (όσο είδα) και μάλιστα με μεγάλη χαρά είδα μια γνωστή φυσιογνωμία από τα φοιτητικά μου χρόνια, να είναι πλέον καθηγητής στην Αριζόνα.
Όμως ναι, έχει δίκιο ο από πάνω, για κάποιον με βασικές ή εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, τα βίντεο ήταν εντελώς χάος..

Γιώργος είπε...

Ναι εξαιρετική η εκπομπή αλλά για π.χ. αυτό τι γίνεται;

http://www.lis.upatras.gr/News/viewAnnouncement_EL.php?id=603

Vagelford είπε...

Άστα να πάνε Γιώργο.