Dear colleagues,
It is a pleasure to announce that the website http://www.scienceface.org has begun releasing a series of 15 10-minute interviews with leading research scientists about black holes. The interviewer is a young person, which means that the scientists' answers tend consequently to be at high-school level. Scientists interviewed include Kip Thorne, Clifford Will, Reinhard Genzel, Joan Centrella, Ed Seidel, 5 others. The series of clips has been designed to cover black-hole science: what they are, how we observe them, what research goes on today, how they have changed our thinking, what Einstein thought of them.
scienceface.org is an education project of the Max Planck Institute for Gravitational Physics, Potsdam, Germany Albert Einstein Institute), cooperating with Milde Marketing Science Communications. The films are available free to download in a variety of formats, also to view on YouTube (Scienceface channel).
Susanne Milde and I would be very glad to have feedback on these. We want to give them maximum publicity so that university and high-school teachers can use them as a resource. Especially appreciated, of course, would be feedback from anyone who recommends them to interested students and gets reactions from them, so please use them in your teaching and recommend them to your university colleagues.
Best regards
Bernard Schutz
Οι συνεντεύξεις είναι σε χαλαρό ύφος. Μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμες οι συνεντεύξεις των Kip Thorne και Clifford Will. Η συνέντευξη του Will είναι πολύ καλή και εξηγεί μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα φαινόμενα των Μελανών Οπών που συχνά αποτελούν αντικείμενο παρερμηνειών. Η συνέντευξη του Thorne είναι περισσότερο ενημερωτική για τα τρέχοντα πεδία έρευνας πάνω στο αντικείμενο.
Όπως λέει και ο Schutz, το υλικό έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και τους ενδιαφέρει να έχουν και κάποιο feedback για την όλη ιστορία, οπότε φαντάζομε ότι αν έχει κανείς να κάνει κάποιο εποικοδομητικό σχόλιο σχετικά με τα βίντεο, καλό θα ήταν να το αφήσει ή στο κανάλι στο YouTube (Scienceface channel) ή στη διεύθυνση scienceface(at)mildemarketing.de.
7 σχόλια:
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!!!
Όντως μια πολύ καλή προσπάθεια σε σχέση με τους αχταρμάδες του Michio Kaku. Οι ερωτήσεις είναι αυτές που θα ήθελε να θέσει κάθε layman και οι απαντήσεις κατανοητές.
Το παράδειγμα του καταρράκτη του Will το άκουσα για πρώτη φορά και μου άρεσε.
Καλά και "εύπεπτα" τα κλιπάκια. Η νεαρά, συμπαθεστάτη, κάνει πολύ καλή δουλειά με τα "ιερά τέρατα" που έχει μπρός της (σε αυτό βέβαια βοηθάει και το ότι ο πατέρας της είναι αυτός που είναι). Ότι πρέπει για high school level (γιατί όχι και μια προσπάθεια για μεταγλώττιση στα Ελληνικά;) αλλά οι μεγαλύτερες μορφωμένες ηλικίες μπορεί να ήθελαν κάτι πιο "δύσπεπτο".
Επιτέλους τα "μεγάλα κεφάλια" κατάλαβαν την αξία του marketing στην επιστήμη γιατί σε λίγο θα πρέπει να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες για να μας δώσουν 100 ευρώ. Είναι δυνατόν εν έτει 2008 να κάθονται κορυφαίοι επιστήμονες να δίνουν εξηγήσεις για το αν είναι λίγα ή πολλά τα χρήματα για τον LHC όταν πετιώνται για βλακείες και φιέστες κάθε χρόνο δισεκατομμύρια δολλάρια διεθνώς;
Nik, χαίρομαι που σου άρεσε το παράδειγμα με τον καταρράκτη, γιατί κρύβει πολύ ψωμί από πίσω του. Φαντάζομαι θα έχεις ακούσει τα «ακουστικά ανάλογα μελανών οπών». Εκεί τον ρόλο του φωτός τον παίζουν τα ακουστικά κύματα και τον ρόλο του καμπυλωμένου χωροχρόνου, τον παίζει ένα ρευστό που έχει κάποιο πεδίο ροής. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείς να έχεις ορίζοντες γεγονότων και άλλα φαινόμενα αντίστοιχα με τη σχετικότητα. Το όλο θέμα έχει πολύ ενδιαφέρων, γιατί μπορεί να αποτελέσει και πεδίο διερεύνησης της κβαντικής φύσης του χωροχρόνου.
Περισσότερη βιβλιογραφία εδώ.
θα ήθελες να κάνεις μια ανάρτηση για την kalte fusion?
Είναι κατι τέτοιο δυνατο, ή είναι μπαρούφα?
Ange-ta, φαντάζομαι ότι εννοείς την ψυχρή σύντηξη με ηλεκτρόλυση. Κοίταξε, δεν είμαι ειδικός στο θέμα της σύντηξης, οπότε δεν έχω και πολλά πράγματα να πω. Αυτό που ξέρω για την όλη ιστορία είναι ότι καταρχήν υπάρχει πρόβλημα με τα προϊόντα που παρατηρούν, αφού θα έπρεπε να βλέπουν να παράγεται ήλιο και νετρόνια και δεν τα βλέπουν, και κατά δεύτερο, δεν έχουν καταφέρει να αναπαράγουν τα αποτελέσματα των Fleischmann και Pons όσοι προσπάθησαν. Άρα, δεν βλέπω να έχει και πολύ βάση η όλη ιστορία.
Ακριβως των Fleischmann και Pons. Αλλοι λένε ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι "τυχαίες" εμφανίσεις της μετατροπής του Η σε Ηλιον, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (σχεδον) και άλλοι ότι επιβεβαιώθηκαν, αλλα δεν προωθηθηκαν γιατι δεν θέλει η πετρελαιοβιομηχανία.
Δημοσίευση σχολίου