Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Οι πρώτες εικόνες από τον δορυφόρο

Οι εικόνες από το όργανο MODIS του δορυφόρου Aqua, σε πραγματικά χρώματα και σε ψευδοχρώματα που αναδεικνύουν την βλάστηση και τις καμένες περιοχές.


Band 1-4-3.

Band 7-2-1.

Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στις 11:10 UTC, δηλαδή 14:10 ώρα Ελλάδος. H κόκκινη γραμμή που διακρίνεται είναι το μέτωπο της φωτιάς.
Οι αντίστοιχες φωτογραφίες από το δορυφόρο Terra που τραβήχτηκαν στις 12:30 (9:30 UTC) περίπου ώρα Ελλάδος, δεν δείχνουν κάποια φωτιά.

Στις φωτογραφίες διακρίνεται και η καμένη περιοχή της Πάρνηθας (καφέ χρώμα).

Περισσότερες πληροφορίες για τις εικόνες και το τι δείχνουν ακριβώς θα βρείτε εδώ MODIS FAQ.

Image courtesy of MODIS Rapid Response Project at NASA/GSFC.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Ένα χρόνο πριν παρά 4 ημέρες ήταν Παρασκευή. Ήταν Παρασκευή που ξεκίναγε αυτό το blog. Μία μέρα πριν είχε ξεκινήσει να καίγεται η Πάρνηθα. Τότε έγραφα μέσα στην αγανάκτησή μου:

Αφορμή της δημιουργίας αυτού του blog ήταν η οικολογική καταστροφή που συντελείτε αυτή τη στιγμή στην Πάρνηθα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι αιτίες όμως είναι βαθύτερες.

«Ευτυχώς διασώθηκε το ιστορικό Μον Παρνές».

Έτσι είναι. Τι πειράζει που καταστράφηκε ένας από τους σημαντικότερους εθνικούς Δρυμούς και το τελευταίο προπύργιο προστασίας της Αττικής, μπροστά σ’ αυτή την μεγάλη ευτυχία;

Ο Θείος ήταν προφητικός όταν είχε πει με την χαρακτηριστική του προφορά:

«Το κάνατε Σαν Μο(υ)νι.»


Σήμερα, η μυρωδιά του καμένου και ο ήχος από τα Canadair κλείνει τον κύκλο, μόνο που αυτή τη φορά καίγεται ο Υμηττός. Θα θυμηθώ λίγο τον διάλογο που είχα με έναν πυροσβέστη από εκείνη την περίοδο (λίγες ημέρες μετά την Πάρνηθα) που είχε πιάσει και πάλι φωτιά ο Υμηττός:
*Εγώ: Να σε ρωτήσω φίλε μου, ο Δήμος δεν θα έπρεπε να έχει κρουνούς για την πυρόσβεση;
*Πυροσβέστης: Τι να έχει; Νονούς;
*Εγώ: Όχι, κρουνούς.
*Πυροσβέστης: Νονούς έχει. Σιγά μην είχε κρουνούς.



ΔΡΑΣΗ ΔΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ 2005-2008, υπ. Αναπτυξης(Rodia)

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Εκλογές Προέδρου τμήματος Φυσικής.

Ο καθηγητής Π. Βαρώτσος στις 23/5/08 είχε καταθέσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του τμήματος Φυσικής με τη παρακάτω ανακοίνωση:

Αγαπητοί συνάδελφοι, εργαζόμενοι και φίλοι φοιτητές,

Στην προ δεκαπενταετίας θητεία μου ως Προέδρου του Τμήματός μας, προσπάθησα να συνεισφέρω στην επίλυση πολλών προβλημάτων που τότε εκκρεμούσαν.

Πολλοί συνάδελφοι, με την εμπειρία της τότε θητείας μου, με έπεισαν τελικά ότι και τώρα θα έπρεπε να θέσω τις μικρές μου δυνάμεις στην υπηρεσία όλων μας. Σας ενημερώνω συνεπώς ότι θα είμαι υποψήφιος Πρόεδρος του Τμήματος και θα ζητήσω την εμπιστοσύνη σας για να προσπαθήσουμε και πάλι μαζί να επιλύσουμε τα τρέχοντα οξύτατα προβλήματα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Π. Βαρώτσος


Σήμερα, 17/6/08, ο καθηγητής αποσύρει την υποψηφιότητά του, προκειμένου να ασχοληθεί απερίσπαστος με το επιστημονικό του έργο.

Αγαπητοί συνάδελφοι, εργαζόμενοι και φίλοι φοιτητές

Στις 29-5-08, δηλαδή μία περίπου εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου για τη θέση του Προέδρου του Τμήματος, δημοσιοποιήσαμε στο arXiv του Πανεπιστημίου Cornell την επισυναπτόμενη εργασία. Σε όσους τυχόν δεν την έχουν διαβάσει, επισημαίνω ότι: (1) Στα σχήματα 2d και 7c απεικονίζονται τα προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα (SES) που είχαν καταγραφεί στους σταθμούς Πατρών και Πύργου αντίστοιχα. (2) Στο σχήμα 8 σχεδιάζονται οι περιοχές στις οποίες εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί η σεισμική δραστηριότητα. (3) Στην σελίδα 5 (δεξιά στήλη, γραμμές 5-7) αναφέρεται
ρητά, ότι το τρέχον έντονο προσεισμικό σήμα (Fig. 7c ) έχει συγκρίσιμο πλάτος με αυτό των σχημάτων 7(a) και 7(b), δηλαδή των σημάτων εκείνων που κατεγράφησαν πριν από τους σεισμούς με μεγέθη 6.7 και 6.9 Ρίχτερ, που συνέβησαν στις 8 Ιανουαρίου 2006 στα Κύθηρα και 14 Φεβρουαρίου 2008 στην Μεθώνη (επίσης δείτε την λεζάντα του Fig. 7). (4) Στην αριστερή στήλη στο επάνω μέρος της σελίδας 6 ρητά αναφέρεται, ότι μόλις προσεγγίσθηκαν (χρονικά) οι συνθήκες του κρίσιμου σημείου.

Οι προαναφερθείσες εκτιμήσεις μας, ως προς την περιοχή, το μέγεθος και παράθυρο-χρόνου, ακολουθήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 6.5 Ρίχτερ μεταξύ Πάτρας και Πύργου στις 8-6-08. Η εργασία μας αυτή έτυχε ευρύτατης δημοσιότητας, παρά την από πολλών ετών δική μου εμμονή να απέχω πλήρως από τα ΜΜΕ. Είναι συνεπώς κατανοητό, ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης προσβλέπει πλέον στις μελλοντικές εργασίες μας, σχετικά με το τι ενδεχομένως θα συμβεί σε αυτή ή σε άλλες περιοχές της χώρας. Για να ανταποκριθούμε σε αυτό, οι συνεργάτες μου και εγώ πρέπει να συνεχίσουμε την καθημερινή ερευνητική μας προσπάθεια, εργαζόμενοι σχεδόν σε 24ωρη βάσηπροκειμένου να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου των 10 σταθμών μας. Αυτό όμως συνεπάγεται, ότι δεν μπορώ πλέον να ανταποκριθώ στην επιμονή πάρα πολλών συναδέλφων και φοιτητών να είμαι υποψήφιος Πρόεδρος του Τμήματος. Ζητώ την κατανόησή σας προκειμένου να αφιερώνω εξ ολοκλήρου, τις όποιες δυνάμεις μου απομένουν, στην ερευνητική μας προσπάθεια και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι και εσείς στη θέση μου θα
επιλέγατε το ίδιο.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Π. Βαρώτσος

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

News on Recent VAN Achievement

Στο blog ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ διάβασα σχετικά με την ανακοίνωση της Ιαπωνικής Ακαδημίας Επιστημών που εξέδωσε ο καθηγητής Seiya Uyeda, σχετικά με το ΒΑΝ και την εργασία arXiv:0802.3329 [cond-mat.stat-mech] που αναφέρεται στους τελευταίους μεγάλους σεισμούς (δείτε εδώ).
Το ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ παραπέμπει για την είδηση στο zougla.gr και είπα να το κοιτάξω μπας και έχει την πρωτότυπη ανακοίνωση γιατί το Ελληνικό κείμενο μου βρώμαγε. Πραγματικά είχα δίκαιο. Η μετάφραση του zougla.gr είναι τελείως γ.τ.π. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω ποιον βάλανε να κάνει την μετάφραση. Και όχι μόνο είναι άθλια, αλλοιώνει και το νόημα σε μερικά σημεία.
Γι' αυτό αποφάσισα να γράψω μία σωστή μετάφραση.

Το πρωτότυπο κείμενο από το zougla.gr είναι αυτό:



Και η σωστή μετάφραση είναι:
Νέα σχετικά με το πρόσφατο επίτευγμα του ΒΑΝ, Seiya Uyeda

Στην συνεδρίαση που πραγματοποίησε τον Απρίλιο, 2008, η Ιαπωνική Ακαδημία Επιστημών, παρουσίασα μία εργασία του καθηγητή Π. Βαρώτσου και των συνεργατών του με τίτλο, "Investigation of seismicity after the initiation of Seismic Electric Signal (SES) activity until the main shock".
Όπως είναι γνωστό, η ομάδα ΒΑΝ εδώ και καιρό ασχολείται με την βραχυπρόθεσμη πρόγνωση σεισμών από καταγραφές των τελουρικών ρευμάτων στην Ελλάδα. Ο κυρίως στόχος του άρθρου ήταν να εισάγει μία νέα αντικειμενική διαδικασία από την οποία το χρονικό παράθυρο της στιγμής πραγματοποίησης του αναμενόμενου σεισμού, να περιοριστεί στο διάστημα της μίας εβδομάδας. Η κύρια ιδέα της διαδικασίας είναι ότι ο σεισμός είναι ένα κρίσιμο φαινόμενο με την έννοια που αντιλαμβάνεται αυτά τα φαινόμενα η Στατιστική Φυσική.
Άρα, η πρόγνωσή του είναι ισοδύναμη με την αναγνώριση της στιγμής που η σεισμογενής διαδικασία θα μπει στην κρίσιμη φάση. Ο κυρίως σεισμός θα πραγματοποιηθεί μέσα σε περίπου μία εβδομάδα από την στιγμή που θα προσεγγιστεί το κρίσιμο σημείο. Στην προτεινόμενη διαδικασία για την ταυτοποίησης της προσέγγισης στην κρισιμότητα, η χρονοσειρά των μικρών σεισμών που πραγματοποιούνται μετά την καταγραφή του SES αναλύεται στα πλαίσια ενός νέου χρονικού μεγέθους, του φυσικού χρόνου, που έχει αναπτυχθεί από τους ίδιους συγγραφείς από το 2002 σε μία σειρά από εργασίες δημοσιευμένες στα περιοδικά Physical Review Letters και Physical Review.

Τα πρόσφατα παραδείγματα εφαρμογής της νέας διαδικασίας όπως αναφέρονται στην παραπάνω εργασία, περιλαμβάνουν τις δύο παρακάτω περιπτώσεις καταγραφής SES από το σταθμό του Πύργου στην δυτική Ελλάδα. Η μία είναι η περίπτωση του SES που καταγράφηκε στις 14 Ιανουαρίου 2008, μετά από το οποίο η προσέγγιση στην κρίσιμη φάση παρατηρήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ ο σεισμός μεγέθους 5.9 (ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 20 ετών στην Ελλάδα) πραγματοποιήθηκε στη θέση 36.50Ν και 21.78Ε στις 14 Φεβρουαρίου. Το δεύτερο είναι το SES που καταγράφηκε από τις 29 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου 2008. Σε αυτή την περίπτωση, η κρίσιμη φάση προσεγγίστηκε στις 28 Μαΐου και ο σεισμός μεγέθους 6.3 πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου στη θέση 37.85Ν και 21.5Ε, προκαλώντας την απώλεια 4ων ανθρώπινων ζωών και ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια. Περιγραφές σχετικά με αυτά και άλλα γεγονότα θα παρουσιαστούν αναλυτικά στην εργασία που θα δημοσιευτεί στα πρακτικά της Ιαπωνικής Ακαδημίας και έχουν σταλεί στο arXiv, την βάση δεδομένων του Cornell (για να δείτε αυτή την εκδοχή, http://arxiv.org/pdf/0802.3329v4). Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτές οι περιπτώσεις έχουν τεκμηριωθεί πρίν την πραγματοποίηση των σεισμών και καμία από αυτές δεν είναι "πρόγνωση" μετά το σεισμό.

Με λίγα λόγια, φαίνεται πια ότι η ομάδα ΒΑΝ αδιαμφισβήτητα πέτυχε την αναγνώριση του χρονικού παραθύρου της πραγματοποίησης, του επίκεντρου και του μεγέθους των σεισμών στην Ελλάδα.


Αυτά.

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

ΧΥΤΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ - Και ο παραλογισμός συνεχίζεται

Η ιστορία με τον ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη δεν έχει παίξει και πολύ στα δελτία ειδήσεων. Το όργιο καταστολής, οι τραυματισμοί και ο θάνατος της Μαρίας Κουλούρη υπαιτιότητα των ΜΑΤ δεν άγγιξαν τα ΜΜΕ.

Οι πλευρές που αγγίζει το θέμα είναι πολλές. Πλήθος στοιχείων υπάρχουν στο blog http://xyta-lefkimis.blogspot.com/. Το παρακάτω video δίνει μία πρώτη εικόνα της κατάστασης.



Η κατάσταση είναι απογοητευτική τόσο σε ότι αφορά την στάση της πολιτείας σχετικά με το τόσο σοβαρό θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων και τους ΧΥΤΑ, όσο και για την δράση των ΜΑΤ και την γενική ατιμωρησία που επικρατεί.

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Ο Εγκέλαδος στη Zougla των ΜΜΕ

Δεν είχα παρακολουθήσει την κάλυψη του θέματος του σεισμού και τα σχετικά με το ΒΑΝ από το zougla.gr, αλλά γνώριζα από αναφορές από blogs ότι είχαν ασχοληθεί. Χθες λοιπόν, είδα στο blog o-politis.blogspot να γίνεται αναφορά στα δημοσιεύματα του zougla.gr όπου υπάρχει ο ισχυρισμός ότι:
Για πρώτη φορά στην εκπομπή «ΖΟΥΓΚΛΑ» στις 14 Φεβρουαρίου 2008 ο εντεταλμένος ερευνητής σεισμολογίας Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, παρουσίασε την επιστημονική μελέτη της ομάδας ΒΑΝ που εκτιμούσε το επίκεντρο του σημερινού σεισμού.


Αμέσως η ημερομηνία μου χτύπησε στο μάτι. Στις 14 Φεβρουαρίου, η εργασία arXiv:0802.3329 [cond-mat.stat-mech] δεν είχε δημοσιευτεί ακόμα (δημοσιεύτηκε Fri, 22 Feb 2008 η πρώτη version) και επιπλέον το επίμαχο σήμα από το σταθμό του Πύργου καταγράφηκε στις 29 Φεβρουαρίου.

Αποφάσισα έτσι να κοιτάξω τα άρθρα στο zougla.gr να δω τι λένε τελικά. Επισκέφτηκα τα τρία άρθρα λοιπόν (1o, 2o, 30) και παρακολούθησα τα σχετικά βίντεο και ομολογώ ότι απογοητεύτηκα.

Στο 2ο και 3ο λινκ υπάρχει εκπεφρασμένα η αναφορά ότι η "πρόγνωση" παρουσιάστηκε στην εκπομπή Ζούγκλα στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ υπάρχει και το σχετικό βίντεο, όπου ο κ. Χουλιάρας εμφανίζεται να κρατά ένα χαρτί στα χέρια του και να μιλά για την περιοχή όπου έλεγε το ΒΑΝ ότι θα γίνει σεισμός.



Σε κάποιο σημείο που κάνει zoom η camera εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς ότι το χαρτί που κρατά στα χέρια του ο κ. Χουλιάρας είναι η εργασία arXiv:0711.3766v3 [cond-mat.stat-mech] και όχι η arXiv:0802.3329 [cond-mat.stat-mech]. Αυτό με έβαλε σε ακόμα περισσότερες σκέψεις. Η εργασία arXiv:0711.3766v3 [cond-mat.stat-mech], την οποία έχω παρουσιάσει εδώ, αναφέρεται (στην τελευταία έκδοσή της 1 Feb 2008) στο σήμα από 7 Νοεμβρίου 2007 το οποίο συσχετίστηκε με τον σεισμό που έγινε στις 6 Ιανουαρίου 2008 στο Λεωνίδιο και αναφέρεται και σε δύο ακόμα σήματα που καταγράφηκαν στις 10 και 14 Ιανουαρίου από τους σταθμούς στην Πάτρα και τον Πύργο. Στην επόμενη εργασία, arXiv:0802.3329 [cond-mat.stat-mech] που είναι και η εργασία που αναφέρεται στον προχθεσινό σεισμό και παρουσιάζω εδώ, τα σήματα από 10 και 14 Ιανουαρίου συσχετίζονται, το πρώτο με τους δύο σεισμούς 5 ρίχτερ της Πάτρας και το δεύτερο με τον σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ που έγινε στις 14 Φεβρουαρίου στη Μεθώνη. Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη ότι η εκπομπή έγινε στις 14 Φεβρουαρίου, συμπεραίνω ότι η όλη συζήτηση για πρόγνωση στην συγκεκριμένη εκπομπή όπως παρουσιάζετε από το video γινόταν για εκείνο ακριβώς το γεγονός και δεν είχε προφανώς καμία σχέση με τον σεισμό της Κυριακής.

Ακόμα μία λεπτομέρεια, στο 1ο λινκ όπου το zougla.gr παρουσιάζει φωτογραφίες της εργασίας, υπάρχει μεταφρασμένο ένα απόσπασμα θα έλεγα out of context. Δηλαδή, ενώ η διατύπωση της εργασίας είναι προσεκτική και ρίχνει το βάρος στην ανανέωση του χάρτη επιλεκτικότητας του σταθμού του Πύργου, η μετάφραση δραματοποιεί την πρόγνωση του σεισμού. Φυσικά ο χάρτης επιλεκτικότητας ενός σταθμού υποδεικνύει την υποψήφια περιοχή για τον σεισμό, αλλά η επιστημονική διατύπωσης είναι πιο προσεκτική όπως θα έπρεπε να είναι και η μετάφραση το "χαλάει" αυτό. Αυτό φυσικά είναι πταίσμα

Τελικά δηλαδή, μιλάμε για μαεστρική διαστρέβλωση των πληροφοριών και της πραγματικότητας.
Ο Μάκης για τους δικούς του λόγους έχει επιδοθεί σε αυτή τη σταυροφορία σχετικά με τους σεισμούς, αλλά με αυτό τον τρόπο και με αυτά τα μέσα σίγουρα δεν βοηθά κανέναν. Ούτε την ομάδα ΒΑΝ, που σίγουρα δεν έχει ανάγκη από όλο αυτό το mediaακό παραλήρημα και μόνο εμπόδιο μπορεί να σταθεί στην έρευνά της, αλλά ούτε και τον κόσμο που απλά παραπληροφορεί και τρομοκρατεί και σε τελική τον φορτώνει με βάρη που δεν μπορεί να σηκώσει.

Δεν ξέρω αν είναι δεύτερη φύση των δημοσιογράφων να ψεύδονται, αλλά εγώ δεν μπορώ να το δεχτώ ακόμα και αν είναι για "καλό" σκοπό (έστω ότι εδώ ο καλός σκοπός είναι η στήριξη της ομάδας ΒΑΝ). Και τώρα που το θυμήθηκα, μου είχε χτυπήσει πολύ άσχημα και εκείνη η εκπομπή του Ιανουαρίου μετά την διάλεξη του Βαρώτσου, όπου είχε μπει με 2 κρυφές κάμερες στο αμφιθέατρο και μετά πούλαγε φούμαρα ότι του δώσανε τα βίντεο φοιτητές. Είχα πολύ επίκαιρη θέση στο αμφιθέατρο και ξέρω πολύ καλά ότι από τα σημεία όπου έγιναν οι λήψεις, δεν υπήρχαν φοιτητές...

Με τα ψέματα δεν γίνεται δουλειά και σίγουρα δεν στηρίζεται ένα επιστημονικό έργο.

Αυτά τα ολίγα.

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

ΒΑΝ - Διαμάχης συνέχεια.

Από την τελευταία φορά που είχα γράψει σχετικά με την δημοσίευση της ομάδας ΒΑΝ (Νέα εργασία της ομάδας ΒΑΝ (22/2/08)), υπάρχουν μερικά updates της συγκεκριμένης εργασίας με την τρέχουσα εκδοχή να είναι η http://arxiv.org/abs/0802.3329v4.

Όπως αναφέρω και στο «Νέα εργασία της ομάδας ΒΑΝ (22/2/08)», το κυρίως θέμα της εργασίας είναι μια νέα διαδικασία ανάλυσης της σεισμικής ακολουθίας μετά το σήμα που βασίζεται στην μελέτη στατιστικών συλλογών. Από εκεί και πέρα (sec. III), η εργασία περιέχει κάποιες εφαρμογές της μεθόδου σε παλαιότερες περιπτώσεις καθώς και σε τελευταία σήματα.

Στην πρώτη εκδοχή λοιπόν αναφέρεται στα σήματα από 7 Νοεμβρίου 2007, 10 και 14 Ιανουαρίου 2008 και την ανάλυση της μετέπειτα σεισμικής δραστηριότητας, μέχρι την στιγμή της εκδήλωσης του σεισμού. Επίσης στην πρώτη εκδοχή αναφέρεται και ένα σήμα που καταγράφηκε στις 9 Φεβρουαρίου, χωρίς όμως περαιτέρω ανάλυση.

Στην δεύτερη εκδοχή του άρθρου (20 Mar 2008) εμφανίζετε η ανάλυση της σεισμικής δραστηριότητας μέχρι 19 Μαρτίου, όπου αναφέρεται ότι η ακολουθία δεν έχει φτάσει ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση.

Στην τρίτη εκδοχή του άρθρου (19 May), έχει προστεθεί ένα appendix και ένα note σχετικά με την δραστηριότητα μετά το σήμα από τις 9 Φεβρουαρίου, ενώ αναφέρεται και σήμα από το σταθμό του Πύργου που καταγράφηκε στις 29 Φεβρουαρίου (επίμαχο σήμα). Στο appendix και στο note γίνεται συζήτηση για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας σχετικά με το σήμα 9 Φεβ., ενώ το σήμα από 29 Φεβρουαρίου συγκρίνεται με δύο παλαιότερα σήματα από τον ίδιο σταθμό που συσχετίστηκαν με σεισμούς 6.9 και 6.7 ρίχτερ. Το άρθρο ακόμα αναφέρει ότι ο σεισμός αναμένεται στην γκρίζα περιοχή του σχήματος 8 (που είναι αυτό που κυκλοφόρησε) η οποία απεικονίζει την περιοχή επιλεκτικότητας του σταθμού του Πύργου.



Η τελευταία εκδοχή του άρθρου (29 May), παρουσιάζεται η ανάλυση της σεισμικής ακολουθίας για το σήμα 29 Φεβ. μέχρι και τις 27 Μαΐου όπου και υποδεικνύεται από τα ιστογράμματα η εμφάνιση κρίσιμης συμπεριφοράς (η παράμετρος κ1 παίρνει την τιμή 0.07). Όταν εμφανίζεται αυτή η κρίσιμη συμπεριφορά, ο κύριος σεισμός αναμένετε από μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες μετά.

Αυτά λοιπόν λέει η εργασία της ομάδας του ΒΑΝ. Εγώ δεν θα πω αν προέβλεψε ή όχι τον σεισμό, άλλωστε θα πρέπει πρώτα να ορίσουμε τι είναι πρόβλεψη αφού ακόμα και αυτό δεν είναι προφανές.

Θα σχολιάσω όμως κάτι άλλο. Ακούγεται ως κριτική το γεγονός ότι δίνεται ως υποψήφια περιοχή, ένα τεράστιο παραλληλόγραμμο για παράδειγμα (στην περίπτωση του σήματος από τον Πύργο, η περιοχή είναι η γκρίζα και όχι το παραλληλόγραμμο) που πιάνει όλη την βόρια Πελοπόννησο και άρα πώς μπορεί αυτό να έχει καμία χρησιμότητα; Ο σεισμός έγινε στην δυτική άκρη της πελοποννήσου και ζημιές έγιναν μέχρι την ανατολική (Κόρινθο). Άρα τι νόημα έχει να μας απασχολεί μόνο το «σημείο» του σεισμού; Αν είναι να γίνει κάποια προετοιμασία, αυτή θα πρέπει να γίνει σε μεγάλη περιοχή και όχι σε ένα μόνο σημείο.
Από την άλλη το θέμα της ακριβούς χρονικής στιγμής και πάλι είναι άστοχο. Το ζητούμενο δεν είναι να ξέρουμε την ώρα και το λεπτό που θα γίνει ο σεισμός για να βγούμε όλοι από τα σπίτια μας, αλλά να είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες. Αυτή η ετοιμότητα μπορεί να επιτευχθεί για μερικές ημέρες αν υπάρξει η σχετική προειδοποίηση ακόμα και αν δίνει παράθυρο από μερικές ώρες μέχρι ημέρες.

Η ουσία όμως είναι ότι ανεξάρτητα από όλα αυτά, το κράτος δεν θέλει να ξέρει. Γιατί άμα ξέρεις, έχεις και ευθύνες. Και κανένας δεν θέλει τέτοιες αυθύνες.



Σχετικά λινκ: Τι είναι το ΒΑΝ;

------------------------------------------
Update(12/6/08): Σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμο να παραθέσω τα αποσπάσματα από το 0802.3329 που αναφέρονται στο σεισμό της Κυριακής:

Μέγεθος και περιοχή:
This was a long duration SES activity (see Fig. 7(c)) with polarity opposite to that of another long duration SES activity which was observed also at PIR from January 21, 2008 to January 26, 2008 (Fig.7(b)). Further, for the sake of comparison, in Fig.7(a), we present one more
long duration SES activity on September 17, 2005 at PIR that was followed by the Mw 6.7 EQ at 36.3oN23.2oE on January 8, 2006
. The occurrence of the latter two major EQs (Jan.8, 2006 and Feb.14, 2008), leads to the updated selectivity map of PIR as shown by the shaded area in Fig.8 which lies along the Hellenic arc (marked with a thick solid line). In other words, the impending main shock for the SES activity of February 29, 2008 to March 2, 2008 is expected to occur in this shaded area.


Εμφάνιση κρισιμότητας και άρα επίκειται ο σεισμός:
In addition, at 23:26 UT on May 27, 2008 a Ms(ATH)=5.1 EQ occurred with an epicenter around 35.5oN 22.4oE, as expected by the Note added on May 19, 2008. Upon the occurrence of this event, Prob(κ1) exhibits a pronounced maximum at κ1=0.07 marked by an arrow in Fig.10 drawn for Mthres = 3.9. (An additional arrow marks an earlier maximum on May 8, 2008 that preceded the aforementioned Ms(ATH)=5.6 EQ on May 10, 2008). Quite interestingly, this exhibits magnitude threshold invariance (a behavior that should be obeyed at the critical point) since a similar maximum at κ1 = 0.07 appears simultaneously for Mthres = 4.0 and Mthres = 4.1 as can be verified by an inspection of Figs.(11) and (12), respectively.