Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Ο Νιμπίρου στο SOHO...


Δεν ξέρω αν το ακούσατε, αλλά έχει βουίξει το ιντερνέτι με την είδηση: Ο ήλιος χάθηκε από τηλεσκόπιο της NASA για μία ώρα.

Συγκεκριμένα η είδηση αναφέρει:
Το ηλιακό τηλεσκόπιο SOHO, για μία ολόκληρη ώρα (06:24am έως 07:24am) έχασε από τα μάτια του τον Ήλιο,στις 11/9/2012, καθώς κάτι πολύ μεγάλο πέρασε από μπροστά του και τον έκρυψε με τη σκιά του. Μήπως ήταν ο πλανήτης Nibiru ή κάτι άλλο;

Την απάντηση δεν την γνωρίζει κανείς, ενώ όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες της NASA, δεν υπήρχε κάποιο στάσιμο αντικείμενο στην ατμόσφαιρα της γης, ενώ διαβεβαιώνουν πως δεν ήταν κάποιος διαστημικός σταθμός...

"επίμαχο βίντεο"

Το παραπάνω βίντεο ανέβηκε στο επίσημο κανάλι στο youtube της ιστοσελίδας http://helioviewer.org ,όπως φαίνετε και κάτω δεξιά στο βίντεο, η οποία αποτελέι επίσημο πρόγραμμα της NASA και είναι η πηγή μας, όποιος θέλει μπορεί να το δεί ξεκάθαρα στην ιστοσελίδα τους στο About οτι πρόκειτε για επίσημη σελίδα της ΝASA. Αυτό εξασφαλίζει και την εγκυρότητα του βίντεο το οποίο είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Τι έγινε ρε παιδιά; Έχει έρθει ο Νιμπίρου και πάει τσάρκα στο SOHO σαν τον Μαρξ ένα πράγμα;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Τι είναι το SOHO; Το SOHO είναι στα ελληνικά το Solar and Heliospheric Observatory (SOHO), το οποίο είναι ένα διαστημόπλοιο που έχει ως αποστολή να παρατηρεί τον Ήλιο και το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του σημείου Λαγκράνζ L1 του συστήματος Γης-Ήλιος. Και που είναι αυτό το L1 όμως; Στο κυκλικό πρόβλημα των 3ων σωμάτων, όπου έχεις 2 σώματα μεγάλης μάζας που εκτελούν κυκλική τροχιά το ένα γύρω από το άλλο και έχεις και ένα 3ο σώμα το οποίο έχει πολύ μικρή μάζα για να επηρεάσει τα άλλα δύο σώματα, η κίνηση αυτού του 3ου σώματος έχει κάποιες θέσεις ισορροπίας οι οποίες κινούνται σε σταθερές αποστάσεις από τα δύο πρώτα σώματα. Αυτές οι θέσεις είναι 5 και λέγονται σημεία Λαγκράνζ. Τα σημεία αυτά φαίνονται στο σχήμα:Όπως βλέπουμε στο σχήμα το L1 είναι ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, κάπου μακρυά από τις τροχιές των γήινων δορυφόρων, ουσιαστικά σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.
Από αυτό που γράφει όμως η είδηση, καταλαβαίνουμε ότι όποιος την έγραψε ίσως να νομίζει ότι το ηλιακό αυτό παρατηρητήριο είναι κάπου πάνω στη Γη; (δεν υπήρχε κάποιο στάσιμο αντικείμενο στην ατμόσφαιρα της γης, ενώ διαβεβαιώνουν πως δεν ήταν κάποιος διαστημικός σταθμός...) ή έστω σε τροχιά γύρω από αυτή; Κάτι τέτοιο πάντως και σίγουρα αυτά που λέει, δεν τα λένε οι επιστήμονες της NASAς.

Ας πάμε παρακάτω όμως. Η σελίδα στην οποία παραπέμπει είναι πραγματική και αξιόπιστη και πράγματι δείχνει φωτογραφίες και βίντεο από ηλιακά παρατηρητήρια όπως το SOHO. Αν πάει λοιπόν κανείς να δει τι έβλεπε το SOHO την επίμαχη ώρα και μέρα... δεν θα δει τίποτα... Και για του λόγου το αληθές,Αν ακολουθήσει κανείς το link στην εικόνα θα βρεθεί στη σελίδα του Helioviewer και εκεί μπορεί να παίξει με τις ρυθμίσεις της ώρας και τα σχετικά και θα το διαπιστώσει και μόνος του.
Και φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι και πολύ διαφορετικά, γιατί αν κάτι πέρναγε μπροστά από το SOHO και έκανε και μία ώρα να περάσει, τότε πιθανότατα θα ήταν αρκετά μεγάλο ώστε να είναι ορατό μπροστά στον Ηλιακό δίσκο και από τη Γη, οπότε θα το είχαν δει οι πάντες και θα τρέχανε όλοι γυμνοί στους δρόμους και θα φωνάζανε, "ήρθε το τέλος, ήρθε το τέλος", και στην Ελλάδα θα γινόταν συνωμοσία για πραξικόπημα την οποία και θα αποκάλυπτε το ΒλΗΜΑ και ο Στουρνάρας θα βριζόταν στην ψύχρα σαν νταλικέρης με τον Τόμσεν και θα πιανόντουσαν μαλλί με μαλλί και δεν θα έμενε ούτε μπούκλα, κλπ... Αλλά αυτό δεν έγινε.

Αλλά αν προσέξει κανείς λίγο καλύτερα στη σελίδα του Helioviewer, θα δει ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξει κανείς και άλλα ηλιακά παρατηρητήρια, εκτός από το SOHO. Για παράδειγμα μπορεί να επιλέξει κανείς το SDO ή κατά το ελληνικότερον, Solar Dynamics Observatory (SDO). Και τι είναι λοιπόν το SDO; Είναι ένας δορυφόρος που ως αποστολή έχει την παρατήρηση της δυναμικής του Ήλιου, δηλαδή τις μεταβολές που συμβαίνουν σ' αυτόν γρήγορες και αργές, και μία από τις δουλειές που κάνει είναι να κάνει και ηλιο-σεισμολογία που μας δίνει τεράστια πληροφορία για το εσωτερικό του Ήλιου. Και που βρίσκεται αυτό το ρημάδι το SDO; Βρίσκεται σε γεωσύγχρονη τροχιά γύρω από τη Γη, σε ύψος περίπου 36000 km και το επίπεδό της σχηματίζει γωνία με τον ισημερινό. Την θέση του SDO ως προς την επιφάνεια της Γης μπορεί να την δει κανείς σε αυτή τη σελίδα, όπου φαίνεται ότι ουσιαστικά κάθεται πάνω από μια συγκεκριμένη περιοχή και αυτό το 8άρι που διαγράφει η τροχιά του (φαίνεται με ένα zoom-out) είναι επειδή έχει το επίπεδο της τροχιάς αυτή την κλίση (περίπου 28 μοίρες) ως προς τον ισημερινό.

Και τι μας νοιάζει εμάς όμως το SDO θα αναρωτηθεί κάποιος. Αφού το SOHO είδε τον Νιμπίρου (ή το μητρικό σκάφος κατά άλλους). Προφανώς αυτοί που έχουν κάποια σχέση με αυτά τα πράγματα θα έχουν καταλάβει που πάει η ιστορία. Αν επιλέξει λοιπόν κανείς αντί για το SOHO, το SDO στο παραπάνω link που έδωσα με τη φωτογραφία, ξαφνικά θα πέσει πάνω σε έναν μισοκρυμμένο ΉλιοΑμάν αμάν... Δίκαιο είχαν τελικά. Μας την έπεσε ο Νιμπίρου και μπήκε μπροστά στο SDO...

Ψυχραιμία. Ούτε ο Νιμπίρου είναι αυτό που μπαίνει μπροστά στον Ήλιο, ούτε κανένα UFO, αν και κουβαλάει πολλά ούφο. Αυτό που μπαίνει στο οπτικό πεδίο του SDO, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, ομολογουμένως αρκετά μακριά - περίπου 3 φορές τη διάμετρό της, και κοιτάει συνέχεια προς τον Ήλιο, είναι προφανώς η Γη.

Και φυσικά το εξηγεί και η NASA που κατά τα άλλα δεν είχε ιδέα τι έγινε...


SDO Semiannual Eclipse - Fall 2012
NASA's Solar Dynamics Observatory (SDO) has moved into its second eclipse season of 2012. This movie from SDO shows Earth moving across the sun from 2:25 to 3:25 a.m. EDT on Sept. 6, 2012. The boundaries of the shadow of Earth on the sun are not perfectly sharp since SDO can see some light from the sun coming through Earth's atmosphere.

Και φυσικά αυτό το φαινόμενο είναι περιοδικό. Συμβαίνει δύο φορές το χρόνο κοντά στις ισημερίες, όπως μπορεί να διαβάσει κανείς και στις περιγραφές με τα ένα κάρο βίντεο που κυκλοφορούν για το συγκεκριμένο θέμα. Για παράδειγμα, να ένα βίντεο από το 2011,Και το σχετικό σχόλιο από ένα άλλο παρόμοιο βίντεο με κάποια έκλειψη του SDO,
NASA's Solar Dynamics Observatory has eclipse seasons twice a year near each equinox. For three weeks about 0700 UTC our orbit has the Earth pass between SDO and the Sun. These eclipses can last up to 72 minutes in the middle of an eclipse season..

Με λίγα λόγια, ούτε ο Νιμπίρου έρχεται, ούτε τα μητρικά σκάφη για να μας πάρουν, ούτε οποιαδήποτε άλλη βλακεία μπορεί να σκαρφίζονται "διάφοροι"...

Το μόνο που παίζει είναι ένα ακόμα ενδιαφέρον, όμορφο και θεαματικό φαινόμενο.

Καλό Μήνα.


--------------------
Update: Ας βάλω και το λινκ για τη σελίδα του SDO. Btw, αυτή η σεζόν των εκλείψεων τέλειωσε με το τέλος του Σεπτέμβρη.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για την ανάρτηση.

Τι πιστεύεις για την συγκέντρωση πλανητών που λένε θα γίνει τον Δεκέμβριο?

Ανώνυμος είπε...

Θα γίνει πάρτι :)

Vagelford είπε...

Φίλε ανώνυμε, θα σου προτείνω να ακολουθήσεις αυτό το λινκ που οδηγεί σε ένα on-line πλανητάριο πρόγραμμα που προσφέρει το πολύ καλό site Nine Planets.

Μόλις φορτώσει η σελίδα θα δεις μια εικόνα του Ηλιακού συστήματος με τις σχετικές θέσεις τον πλανητών και τον Ήλιο στο κέντρο. Δεξιά έχει μια μπάρα όπου ρυθμίζει το zoom, οπότε ίσως είναι καλό να κάνεις ένα zoom-out για να βλέπεις λίγο καλύτερα και τον Κρόνο (65% είναι καλά). Το πλανητάριο επιλέγει από μόνο του την τρέχουσα ημερομηνία. Πάτα στο κάτω μέρος της οθόνης το play και θα δεις τους πλανήτες να κινούνται καθώς προχωράς στο χρόνο. Σύντομα θα περάσει ο Δεκέμβρης του 2012 και θα συνεχίσεις στο 2013. Αν υπάρξει καμία στιγμή όπου θα δεις τους πλανήτες να "συγκεντρώνονται" ή θα δεις καμία πλανητική ευθυγράμμιση με περισσότερους από δύο πλανήτες (δύο σημεία ορίζουν πάντα μία ευθεία), τότε έλα να μου το πεις και εμένα...

Τον έλεγχο αυτό μπορείς να κάνεις με οποιοδήποτε αντίστοιχο πρόγραμμα θέλεις και θα πάρεις το ίδιο αποτέλεσμα.

Η ιστορία με την πλανητική ευθυγράμμιση τον Δεκέμβρη του 12 είναι μία ακόμα χαζομάρα που προωθούν μερικοί για να κοροϊδέψουν τον κόσμο.

Vagelford είπε...

Btw, πολύ καλό είναι και το site της NASA, Solar System Simulator.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή το SOHO ήταν στην θέση L2?

Vagelford είπε...

Όχι, το SOHO είναι στη θέση L1 και δεν μπορεί να φύγει από εκεί και να πάει στην θέση L2. Και το SOHO δεν έχασε ποτέ τον Ήλιο από το οπτικό του πεδίο.

Αυτό έγινε στο SDO, το οποίο όμως είναι σε τροχιά γύρω από τη Γη και 2 φορές το χρόνο, κοντά στις ισημερίες, παρατηρεί αυτές τις εκλείψεις, γιατί η Γη περνάει μπροστά από τον Ήλιο στο οπτικό πεδίο του SDO.

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλη κουβέντα μην πεις. Δεν είμαι κανένας βαθιά θρησκεύομενος και είμαι σκεπτικιστίς όσο δεν παει αλλά μην τρως και ότι σου σερβίρουν είτε η μεν είτε η δε. Τον Δεκέμβρη δεν νομίζω να γίνει κάτι το εξωπραγματικό παρα μόνο ότι θα περάσουμε για άλλη μια φορά μίζερα Χριστούγεννα παρέα με το δέλτα μη τάφο. Αλλά κρατά και μια πισινη καλού κακού. Άντε και καλό κουράγιο για όσους περιμένουν το τέλος του κόσμου.

lampros είπε...

Χα, καλή η προσπάθεια τσιράκι του επιστημονικού κατεστημένου, πληρωμένε απο τους δρακονιανούς, να κρύψεις την αλήθεια για την επερχόμενη επίθεση απο το μητρικό σκάφος, αλλα έπαιξες κι εχασες. Η αλήθεια έλαμψε, οι υγιώς σκεπτώμενοι επιστήνες Λιακόπουλοι, σας ξεμπρόστιασαν, ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ίσα που προλαβάινετε να κοινωνήσετε αμαρτωλοί. Άντε καλό μήνα παιδιά, κι ας ελπίσουμε οτι θα έρθουν οι Δρακονιανοί, γιατι οι μνημονιακοί είναι χειρότεροι, μας έχουν σκίσει.

Και ένα ανέκδοτο για να χαλαρώσουμε, καθαρά αντρικό, οι γυναίκες δεν μπορούν να γελάσουν μ΄αυτό, που μου είπε ένας φίλος πόντιος απο την Βοστώνη. Αν νομίζεις οτι θα ενοχλήσει κάποιους μπορείς να το λογοκρίνεις, αλα είμαι σίγουρος οτι θα γελάσεις, εγω απο προχθές δεν μπορώ να σταματήσω τα γέλια και μονο που το σκέφτομαι.

Είναι ο Γιωρίκας με τον Κωστίκα σε μια νταλίκα και ταξιδεύουν. Στον δρόμο νυχτώσανε οπότε λέει ο Γιωρίκας, ρε Κωστίκα να σταματήσουμε να κοιμηθούμε κάπου, γιατι θα γίνουμε κομάτια. Σταματάνε σε ένα μοτέλ, ένα δίκλινο λένε, παιδιά ένα μονόκλινο έχω μόνο, τι κανουμε τώρα? Έλα ρε μια νύχτα είναι, θα στριμωχτούμε λίγο και θα βολευτούμε. Πέφτουν για ύπνο, και μετα απο κάνα δυό ώρες, πετάγεται ο Κωστίκας και λέει, ρε Γιωρίκα μαλακία τραβάς? ναι ρε τι σε πειράζει? καλά ρε μαλάκα, με τον δικό μου τον πούτσο? όχι ρε γαμώτο, γι αυτό δεν μπορώ να χύσω τόση ώρα?

ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ.

Lola είπε...

Όταν θα σκάσει μύτη ο Νιμπίρου να δω σε ποιο μέρος θα τρέχετε να κρυφτείτε :)
Ήρθε το τέλος !

Ανώνυμος είπε...

Μας πλησιάζει ... :)

Αστεροειδής θα «αγγίξει» απόψε τη Γη

http://gr.news.yahoo.com/%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%AF%CE%BE%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B7-182846065.html

Ανώνυμος είπε...

ωραιο αρθρο φιλε μου....βαρεθηκα να ακουω τις ανοησιες ολων...ελεος πια με την βλακεια που κυκλοφορει

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμος από 3 Οκτωβρίου τελικά το τέλος ήρθε για το αυτοκίνητο πλήρωσα συνολικά μια 360 άρα περίπου για εμένα και τι γυναίκα μου και του χρονου