Κυριακή 29 Μαΐου 2011

The art of science (John Archibald Wheeler)

Την προηγούμενη βδομάδα ανέβηκε στο arXiv η μετάφραση στα αγγλικά μιας συνέντευξης που είχε δώσει ο Wheeler το 1976 για το περιοδικό, "Czechoslovak Journal of Physics A". Ο τίτλος της συνέντευξης ήταν "The art of science".

The art of science: interview with Professor John Archibald Wheeler

During the conference on the methods of differential geometry in physics in Warsaw in June 1976, Professor Wheeler gave an interview for the Czechoslovak Journal of Physics A. After Professor Wheeler authorized the English version in January 1977, the Czech translation was published in Ceskoslovensky casopis pro fyziku A (1978) and soon afterwards the Polish translation appeared in Postepy fizyky. After John Wheeler's recent death it occurred to me that it would now be appropriate to publish the original interview from 1976 so that it would not be lost to English readers; and so, despite being more than 30 years old, the interview appeared in the special issue on quantum gravity of "General Relativity and Gravitation" dedicated to the memory of J. A. Wheeler.
John Wheeler would now surely add more about black holes in nuclei of galaxies, not mentioning just Cygnus X-1, when discussing cosmology he would undoubtedly address the problem of dark energy etc. However, in the conversation about Einstein and Bohr, about the need for choosing appropriate names, or about the relation of science and philosophy and art, he would probably give answers as he did more than 30 years ago.


Ο Wheeler ήταν από τους πιο σημαντικούς φυσικούς του αιώνα που πέρασε και ήταν ένας από τους ανθρώπους που είχαν από τις μεγαλύτερες επιρροές τόσο εξαιτίας της προσωπικής του συνεισφοράς, όσο και λόγω των σπουδαίων μαθητών που άφησε πίσω του, που με τη σειρά τους είχαν και εκείνοι μεγάλες συνεισφορές (μια λίστα με τους μαθητές του μπορεί να δει κανείς στο άρθρο στη wikipedia).

Η συνέντευξη έχει αρκετό ενδιαφέρον και αξίζει να την διαβάσει κανείς, τόσο για τα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία, όσο και για τις απόψεις του Wheeler στα διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα τις απόψεις του πάνω στο πως δουλεύει η εκπαίδευση και το πως προχωρά η επιστήμη μέσα από αυτή τη διαδικασία.

---------------------------------------------

Update: Επειδή αναφέρθηκα στους μαθητές του Wheeler και την συνεισφορά του, το 2010 κυκλοφόρησε ένας τόμος από το Springer με τίτλο
General Relativity and John Archibald Wheeler ,
ο οποίος προφανώς αναφέρεται στην συνεισφορά του Wheeler. Ένα από τα πρώτα κεφάλαια του τόμου είναι και το, "John Wheeler and the Recertification of General Relativity as True Physics", του CharlesW. Misner, στο οποίο παρουσιάζεται και μια λίστα με τους "μαθητές" του Wheeler. Είναι να παθαίνει κανείς πλάκα...
Ακόμα, αξίζει να δει κανείς και το επόμενο κεφάλαιο των Kip Thorne και Wojciech Zurek όπου συζητάνε κάποιες από τις συνεισφορές του στην Φυσική. Τα δύο αυτά κεφάλαια μπορεί να τα δει κανείς από το google books που παραθέτω παρακάτω.

7 σχόλια:

John είπε...

Ο Wheeler ήταν κορυφή.

Θα μας κάνεις κάνα αφιέρωμα για τα μεταπτυχιακά που υπάρχουν σε θετικές επιστήμες στην Ελλάδα;

Vagelford είπε...

John, δεν ξέρω γενικά για τα μεταπτυχιακά σε θετικές επιστήμες.
Έχω εικόνα μόνο για το μεταπτυχιακό βασικής φυσικής της Αθήνας.

Ψάχνεις για μεταπτυχιακό; Σε τι αντικείμενο;

John είπε...

Σε Φυσική αλλά έχω ακούσει ότι της Αθήνας είναι 2,5-3 έτη!!! Δεν είναι πολλά;

Vagelford είπε...

Κοίτα, στην Αθήνα η διάρκεια είναι 4 με 6 εξάμηνα. Δηλαδή, αν έχεις τελειώσει στα 4 εξάμηνα με τα μαθήματα και την διπλωματική, τότε τελειώνεις και με το μεταπτυχιακό. Συνήθως αυτό που καθυστερεί τον κόσμο είναι η διπλωματική.

Αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών του μεταπτυχιακού και το πλάνο είναι να πάει στα 3+1 εξάμηνα, όπου θα έχει ολοκληρώσει κανείς τα μαθήματα στα 3 εξάμηνα και το τελευταίο εξάμηνο θα είναι αποκλειστικά για να κάνει κανείς την διπλωματική (με αυστηρή διάρκεια ενός εξαμήνου και όχι παραπάνω). Σ' αυτή τη λογική γίνονται και διάφορες αλλαγές στα μαθήματα ώστε το πρόγραμμα σπουδών να γίνει πιο περιεκτικό, πιο σύγχρονο και με λιγότερες επικαλύψεις.

John είπε...

Ευχαριστώ για την απάντηση.

John είπε...

Να επιστρέψω με μια επιπλέον ερώτηση...
Σ'αυτό το μεταπτυχιακό οι παραδόσεις των μαθημάτων γίνονται πρωινά,απογεύματα ή και τα δυο?
Δηλαδή κάποιος που δουλεύει μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μεταπτυχιακού;

Vagelford είπε...

Οι παραδώσεις γίνονται και πρωί και απόγευμα. Γενικά αρκετός κόσμος εργάζεται παράλληλα με το μεταπτυχιακό (ιδιαίτερα, φροντιστήρια ή άλλη εργασία), οπότε υπάρχει σχετική κατανόηση γύρω από αυτό το θέμα και γίνεται προσπάθεια να εξυπηρετηθούν όλοι. Από εκεί και πέρα, εκτός από την παρακολούθηση, υπάρχει και το θέμα με την μελέτη όπου σίγουρα τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα όταν εργάζεσαι. Πάντως, αν υπάρχει θέληση όλα γίνονται και έχουμε μεταπτυχιακούς φοιτητές που τα καταφέρνουν.