Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Λείπει η Κοίλη Γη από το Παζάρι;

Αυτές τις μέρες, όπως και κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, διεξάγεται στο χωριό μου Το Παζάρι. Υπάρχουν σχεδόν τα πάντα στο Παζάρι. Από ρούχα και αξεσουάρ κάθε είδους, μέχρι εργαλεία και μπιχλιμπίδια, μικρά και μεγάλα, φαγητό και γενικά οτιδήποτε μπορεί να πουλήσει και να αγοράσει
κανείς. Είναι φυσικό λοιπόν να μην απουσιάζουν και οι σχετικοί πάγκοι με βιβλία.

Κάνοντας μια βόλτα λοιπόν με μια παρέα φίλων, βρεθήκαμε μπροστά στον έναν εκ των δύο πάγκων που πουλάγανε βιβλία.
Θυμάμαι, ως τώρα νά 'τανε, το γέρο βιβλιοπώλη... που εκείνη την ώρα είχε έναν πελάτη και τον έψηνε για κάποιο βιβλίο. Όπως κοιτάζει μία στα γρήγορα το εκπαιδευμένο μάτι μου, πέφτει πάνω σε 3 βιβλία. Τα δύο ήταν κάτι κουλά του Αργυρόπουλου με την αριθμολογία της ΕΛ-ληνικής γλώσσας. Το άλλο ήταν για την Κοίλη Γη.

Το πιάνω το βιβλίο για την Κοίλη Γη και το δείχνω στον έναν φίλο και γελάμε. Το βλέπει και ο άλλος φίλος και λέει, "Λιακόπουλος..."

Εκείνη τη στιγμή, πετάγεται ο βιβλιοπώλης και λέει, "Ποιος Λιακόπουλος... Γιαννόπουλος!!!", σαν να ήθελε να πει, τι Λιακόπουλος και πράσινα άλογα. Οπότε, λέει ο πρώτος φίλος, "ε, και αυτός για την Κοίλη Γη λέει". Εκεί αντιδρά ο βιβλιοπώλης και λέει, "ναι, αλλά εδώ, αυτός έχει κάνει έρευνα, έχει στοιχεία... το έχεις διαβάσει;" κάνει στον πρώτο φίλο με νόημα. Και του απαντά ο πρώτος φίλος, "δεν το έχω διαβάσει και άρα δεν έχω άποψη για το βιβλίο".

Εκεί γυρνάω και κοιτάζω των πρώτο φίλο και του λέω, "καλά ρε, πρέπει να το έχεις διαβάσει για να έχεις άποψη για το αν η Γη είναι Κοίλη ή όχι;"
Αυτό ήταν. Έπεσε το λάδι στη φωτιά. Ο βιβλιοπώλης αγανακτισμένος μου λέει, "καλά, και εσύ που το ξέρεις; έχει δει τα στοιχεία; έχεις δει τις αποδείξεις; εδώ έχει κάνει δουλειά ο άνθρωπος...", οπότε αγανακτισμένος και εγώ του απαντάω, "το ξέρω πολύ καλά ότι η Γη δεν είναι κοίλη..."
Με μια αστραπιαία κίνηση, ο βιβλιοπώλης βγάζει από το πουθενά το βιβλίο του Thomas Levenson, "ο Αϊνστάιν στο Βερολίνο" και μου λέει, "ε άμα το ξέρεις, τότε είσαι ο Einstein και πάρε και διάβασε αυτό..."
Η όλη φάση ήταν σουρεαλιστική. Ήταν και μία κυρία εκείνη την ώρα που έψαχνε εν μέσω της αντιδικίας να βρει ένα βιβλίο, η οποία δεν ξέρω τελικά τι έκανε.
Αφού μου πέταξε λοιπόν την ατάκα, του απαντάω και εγώ, "Δεν χρειάζεται να είναι Einstein κανένας για να ξέρει ότι η Γη δεν είναι Κοίλη. Νομίζω..." και με το που είπα "νομίζω" πετάγεται θριαμβολογώντας, "αααα, τώρα νομίζεις..."
Οπότε συνεχίζω και εγώ, "Το ξέρουμε πολύ καλά ότι η Γη δεν είναι κοίλη, νομίζω εδώ και 300 χρόνια. Σχεδόν από την εποχή του Νεύτωνα" και γυρνάω και φεύγω για να προλάβω τους άλλους δύο που την είχαν κάνει με ελαφρά πηδηματάκια οι κυρίες...

Τελικά, η πλάκα είναι ότι καλώς ήμουν επιφυλακτικός όταν είπα "νομίζω", αφού το ξέρουμε εδώ και 200 χρόνια περίπου και όχι 300, δηλαδή από όταν ο Cavendish μέτρησε την πυκνότητα της Γης με τα πειράματα που έκανε με στροφικό ζυγό. Ο Cavendish το 1798 μέτρησε την μέση πυκνότητα της Γης να είναι περίπου 5.5 φορές η πυκνότητα του νερού, δηλαδή 5.5 gr/cm^3, σχεδόν όσο είναι η πυκνότητα του σιδήρου. Αυτό και μόνο, όπως έχω εξηγήσει και σε σχετική ανάρτηση για την κοίλη γη, είναι αρκετό για να σκοτώσει μία και καλή την θεωρία της κοίλης Γης. Για την ακρίβεια, την σκότωσε μία φορά στο παρελθόν. Ο Halley (ο γνωστός από τον κομήτη) βασισμένος σε κάποιες λάθος εκτιμήσεις για τον λόγο της μάζας της Σελήνης προς τη μάζα της Γης από τον Νεύτωνα και προκειμένου να εξηγήσει κάποια φαινόμενα σχετικά με τον μαγνητισμό της Γης, είχε προτείνει ένα τέτοιου τύπου μοντέλο (και αναφορά wiki). Φυσικά η μέτρηση του Cavendish το σκότωσε αυτό το μοντέλο, αφού με την σωστή πυκνότητα, δεν υπήρχε η ανάγκη να γίνει διόρθωση στον όγκο.

Τέλος πάντων, το θλιβερό της όλης ιστορίας είναι ότι πράγματα που τα ξέρουμε καλά εδώ και πολλά χρόνια και θα έπρεπε να είναι κοινή γνώση για όποιον έχει τελειώσει ένα σχολείο, τελικά είναι πολύ υψηλή επιστήμη. Μπορεί να το διαπιστώσει κανείς, εκτός από αυτό το περιστατικό, αν απλά ρίξει μία ματιά στα σχόλια στην σελίδα όπου διαφημίζεται το συγκεκριμένο βιβλίο.

Νομίζω ότι αυτή η ιστορία πλησιάζει (χωρίς όμως να την φτάνει) την ιστορία του PJI με τον μοναχό που θεωρούσε ότι η Γη είναι επίπεδη...
Καλά... τι θυμήθηκα τώρα... τον Ανθγο μου που πίστευε ότι ο Καραθεοδωρή ήταν δάσκαλος του Einstein... Άλλη φοβερή κουβέντα και αυτή.

LOL

23 σχόλια:

Ο Αλχημιστης είπε...

Υπαρχει δυστυχως ενα προβλημα στους ανθρωπους που δεν εχουν σπουδασει θετικες επιστημες να κατανοησουν αυτο που λεγεται exact science. Αυτο το exact τους διαφευγει. Επισης οπως εχεις πει απειρες φορες σε αυτο το μπλογκ δεν καταννοουν την επισητμονικη μεθοδο. Ισως θεωρητικα να μην γινεται να την κατανοησεις, και θα πρεπει να την ζησεις για να την νιωσεις. Δεν ξερω. Παντως ειναι μια τραγικη διαπιστωση στον 21 αιωνα ο μεση μορφωση να μην παρεχει ουσιαστικες επιστημονικες βασεις, ετσι ωστε ο ανθρωπος να εχει ενα κριτηριο, και να μην πιστευει οτι μπουρδα του λενε. Να εφαρμοσει αυτο δλδ που ελεγε και ο Feynman: "ναι οκ αλλα γιατι εν τελει ειναι ετσι?". Δεν ξερω τελικα που ακριβως το προβλημα. Στους επιστημονες που δεν ειναι αρκουντως κατανοητοι η στο εκπαιδευτικο συστημα εν γενει που δεν διδασκει βασικα ζητημα λογικης? Ισως ολα μαζι. Δεν ξερω. Παντως θα πρεπει να ανοιξει ενας διαλογος καποια στιγμη στην επιστημονικη κοινοτητα να δουμε τι θα γινει εν τελει με την λεγομενη εκλαικευση της επιστημης.


Την καλησπερα μου!!

Υ.Γ. Αφου μας εκοψαν τις συνδρομες, στο διδακτορικο μου λεω να μαγειρεψω λιγο τα πραγματα (λογω ελλειψης συγκρισιμων με τα δικα μου αποτελεσματων, lol)

Vagelford είπε...

Ε λοιπόν έχεις πολύ δίκαιο. Η "επιστημονική μέθοδος" και η "επιστημονική σκέψη" είναι κάπως βιωματικές διαδικασίες. Και εκεί γίνεται το έγκλημα με τα ανύπαρκτα εργαστήρια στα σχολεία και με τα στείρα προγράμματα σπουδών.
Ακόμα, υπάρχει θέμα και με το τι θεωρείται ότι είναι σημαντική γνώση. Αυτό έχει εξελιχθεί μάλλον ελάχιστα και δεν λύνεται σε καμία περίπτωση με το να βάλεις για παράδειγμα ένα μάθημα κβαντομηχανικής ώστε ο μαθητής να έρθει σε επαφή με την τρέχουσα γνώση. Θέλει και πάλι στοιχεία από την καθημερινότητα. Δεν είναι εύκολο και τελικά ανάγεται και στο θέμα της εκλαΐκευσης.

Rodia είπε...

Εδω σε λιγο, ετσι που παμε, θα ανακαλυψουμε ξανα την... Αμερικη! Πώς εγιναν τα μυαλα των ανθρωπων σούπα; Λες να μας.. ψεκαζουν;

Vaggelis1984 είπε...

@Vagelford τι τραβάς και εσύ !!!
ή για την ακρίβεια "τι τραβάμε και εμείς οι χορεύτριες" που έλεγαν κάποτε στους δέκα μικρούς μήτσους!

Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν το φίλο μας τον βιβλιοπώλη...και η αλυσίδα μεγαλώνει. Το θέμα είναι πώς αντιμετωπίζεις την Παιδεία και την Εκπαίδευση για να μην έχεις τέτοια φαινόμενα. Σε μια κοινωνία όμως που παλεύει για τα βασικά αυτά θεωρούνται πολυτέλεις...
Υ.Γ1 Άραγε ποια άποψη θα είχαν οι υπουργοί παιδείας για το ίδιο ζήτημα :)
Y.Γ2 Rodia ακόμα και αν δεν μας ψεκάζαν θα το πέρναμε σε "εισπνεόμενο" :)

Stefanos είπε...

Καλά, πλέον δε με εκπλήσσει τίποτα αδερφέ.
Είμαι πλέον σίγουρος, ότι η εικόνα που έχει ο μέσος πολίτης, που δεν έτυχε να περάσει από κάποιο πανεπιστήμιο, για τους "επιστήμονες" είναι μία από τις δύο παρακάτω :
1. Ένας τύπος που βασικά δε δουλεύει και κάθεται όλη μέρα και τα ξύνει
2. Κάτι μεταξύ δρ.Φρανκενστάϊν-Δρ.Νο και υψηλόβαθμου υπαλλήλου της CIA..
Τις περισσότερες φορές δε που πας να πεις και κάτι, να εξηγήσεις ρε αδερφέ, έστω και αν σε έχουν ρωτήσει πριν, αρχίζουν τα ειρωνικά χαμόγελα και τα "ναι η επιστήμη τα ξέρει όλα".. Όχι μωρή πατσόλα, δεν τα ξέρει όλα, αλλιώς θα είχε σταματήσει..
τι να πεις, άβυσσος.. γράφε εσύ όμως, να γράφουμε και μεις που και που τίποτα τέτοιο, μπας και μας διαβάσουν καναδυό και ψιλιαστούν τι περίπου παίζει

pølsemannen είπε...

Χωρίς σοβαρή εκλαΐκευση της επιστήμης, η σημερινή κατάσταση της ύπαρξης πεποιθήσεων του Μεσαίωνα και παλαιότερων και σκοτεινότερων, στην εποχή του διαστήματος και της πληροφορίας, θα έχει την ίδια κατάληξη με μία μαϊμου που παίζει με μια χειροβομβίδα.

Όσο για εσάς τους νέρντουλες επισΘήμονας ΕΤΣΙ βλέπει ο μέσος θρησκευόμενος άνθρωψ την επιστήμη σας.

Η θρησκεία σας είναι υποδεέστερη της δικής τους διότι τα Ιερά της +Βιβλία+ αλλάζουν συνέχεια! :-Ρ

Darkchilde είπε...

Μα η δύναμη της επιστήμης είναι η αλλαγή κάτω από νέα δεδομένα. Η αδιαλλαξία των θρησκειών να μην θέλουν να αλλάξουν, να θέλουν να παραμείνουν προσκολλημένες στο παρελθόν είναι και η μεγαλύτερη αιτία της αποδυναμωσής τους. Και χαίρομαι που μέρα με την μέρα αυτή η απανθρωπιά που λέγεται θρησκεία αποδυναμώνεται.

Από την άλλη όμως χωρίς εκλαϊκευση της επιστήμης δεν γίνεται τίποτα. Και ένα ακόμα πρόβλημα είναι από την μία η ποιότητα των μεταφράσεων από αγγλικά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης και από την άλλη το κόστος των βιβλίων.

Σήμερα ένας άνθρωπος που θέλει έστω και ερασιτεχνικά έστω και επειδή του αρέσει απλά, να ασχοληθεί με την επιστήμη θα πρέπει να ξέρει αγγλικά. Τα περισσότερα σοβαρά περιοδικά επιστήμης όπως Nature, Science, τα διάφορα journals είναι στα αγγλικά.

Και φυσικά, όταν βλέπεις, εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας να έχουν περιοδικά ψευδοεπιστήμης...

Βρομιστεράκι είπε...

Καλοκαιρινός διάλογος στη παραλία.

Γνωστός: Τι διαβάζεις εκεί;
Εγώ: Το Μόμπιους Ντικ.
Γ: Και τι λέει;
Ε: Ε, μυθιστόρημα είναι, με ενα παραλληλο σύμπαν ας πούμε που ο Σρέντιγκερ δεν έχει ανακαλύψει την εξίσωσή του.
Γ:Χαμένος χρόνος, εγώ δε διαβάζω μυθιστορήματα. Εγώ διαβάζω πιο χρήσιμα πράγματα.
Ε: Σαν;
Γ: Την Κοίλη Γη.

Vagelford είπε...

LOL...

Stefanos είπε...

Bromisteraki ΟΧΙ πλάκα κάνεις,δεν ειπώθηκε ποτέ αυτό το πράγμα!!!

Αν ειπώθηκε, δώρο μια λοβοτομή στο παλλικάρι απο μένα!

Zaphod είπε...

Μένω στο τελος

Ποιος ανθυπας λες τωρα, που με το είπε επαγγελματίας μαθηματικός στα 50+ και με γύρισε το μάτι ανάποδα;;;

Vagelford είπε...

:p

Και που να ακούσεις τις ιστορίες για τους ψεκασμούς και τις αιγυπτιακές πυραμίδες που είναι ελληνικές στην πραγματικότητα...

Oblivion είπε...

Νταξ από τον γεράκο στο χωριό σου τι απαιτήσεις μπορεί να έχεις.

egrgr είπε...

Δεν ξέρω ποιο φαινομενο είναι πιο περιεργο: το γεγονος πως άνθρωποι θεωρούν την ενασχόληση με την Κοίλη Γη ως σοβαρή, ή το γεγονος πως ένα χρονο εντος στρατου σε όλες τις σε ερωτήσεις περι αστρονομιας/φυσικης που μου γίνονταν, όλοι μου λέγανε "Ξέρουμε πως Κούφια Γη και συνομωσιες προσελήνωσης κλπ είναι βλακειες, απλά δεν βρισκουμε στα ΜΜΕ το γιατι; Μπορεις να εξηγήσεις;". Ελπιδοφορο μήνυμα ή μήπως η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα;

Vagelford είπε...

@Oblivion

Κοίταξε, δεν ήταν και τόσο γέρος και δεν ήταν και "χωριάτης" που πούλαγε την πραμάτεια του. Βιβλία πούλαγε και πέρα από αυτό... πούλαγε και πνεύμα με την άγνοιά του. Προφανώς δεν περιμένω και πολλά, αλλά από την άλλη υπό μια έννοια θα έπρεπε να περιμένουμε περισσότερα. Φυσικά πρέπει να γίνει δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση.

@egrgr

Καλά, ο στρατός δεν είναι πια όπως ήταν κάποτε, που έψαχνες να βρεις κανέναν που να ξέρει ότι η Γη δεν είναι επίπεδη. Φαντάζομαι όμως ότι εξαρτάται και από το όπλο στο οποίο ήσουν. Εγώ στο πυροβολικό δεν πέτυχα κανένα τραγικό φρούτο και ο ανθγός που είπα παραπάνω ήταν από την νέα φουρνιά του τύπου των ατόμων που τους έχει ψήσει ο Λιακόπουλος πατώντας λίγο στην ημιμάθεια και την επιστημονικοφάνεια σε συνδυασμό με την "εναλλακτική ματιά" στα πράγματα.

Γιώργος είπε...

Άστα να πάνε, πήγα κύπρο και τι να δω, ένας κύπριος διάβαζε στη παραλία βιβλίο του Λιακό με τους Ελ...

Χωρίς πλάκα. Λίγο έλειψε να πηδήξω να πνιγώ.

Βρομιστεράκι είπε...

Προφήτα Εσταρινάκη μα τον Κθούλου.
Άντρας γνωστής μου. Φυσικά ο διάλογος δεν είχε συνέχεια. Γνέψιμο κεφαλιού κατανόησης και συνέχεια στο βιβλιαράκι μου.

Stefanos είπε...

egrgr είχα και εγώ τέτοιες κουβέντες στο στρατό (και έχω και ενίοτε εκτός στρατού)και χαιρόμουν ιδιαίτερα.
Σε αυτό τον κόσμο πρέπει να κάθεσαι έχεις δεν έχεις όρεξη, με τις ώρες να εξηγείς με υπομονή,σαφήνεια και απλότητα. Γιατί αν δεν εξηγήσεις εσύ, θα εξηγήσει κανας Λιακόπουλος και θα μας πάρουν τα νεφελίμ σβάρνα..
έχω κάνει κάτι φροντιστήρια στον κουμπαράκο μου, άλλο πράμα :D

Ανώνυμος είπε...

Vagelford γιατί διαδίδεις ψεύδη και μας πετάς κάτι πειράματα κάποιου Cavendish.. Αφού είναι γνωστό ότι μέσα στην κοίλη Γη υπάρχει ένας.. μικρός "Ήλιος", η ύπαρξη του οποίου εξηγεί και τη μάζα της Γης κι ας είναι και κοίλη. Θα περάσω από το γραφείο σου να στα εξηγήσω από βδομάδα :P

Vagelford είπε...

Καλά, τώρα τι μου θύμησες...

Ξέρεις, αυτός ο ήλιος σύμφωνα με κάποιους, δεν είναι συνηθισμένος ήλιος. Ασκεί απωστική δύναμη και αυτή η δύναμη ουσιαστικά υποστηρίζει τον κόσμο στο εσωτερικό της Γης, προς απάντηση των διαφόρων δύσπιστων που υποστηρίζουν ότι στο εσωτερικό κελύφους δεν υπάρχει βαρύτητα... λολ...

Εκεί καταλαβαίνεις ότι γίνετε υπερ-λολ η όλη φάση με τη μάζα της Γης. Αν πούμε δηλαδή ότι ουσιαστικά ο εσωτερικός αυτός ήλιος έχει αρνητική μάζα, τέτοια ώστε να υπάρχει στο εσωτερικό βαρύτητα ανάλογη με έξω, αυτή η μάζα θα πρέπει να είναι της τάξης του περίπου 2/3 της μάζας της Γης που μετράμε (αλλά αρνητική). Αυτό σημαίνει όμως ότι η πραγματική μάζα του φλοιού της Γης θα πρέπει να είναι αυτή που μετράμε συν την μάζα του κεντρικού ήλιου, δηλαδή τελικά θα είναι 5/3 της μετρούμενης μάζας. Αυτό σημαίνει και ότι η μέση πυκνότητα θα είναι τα 5/3 της πυκνότητας που είχαμε υπολογίσει εδώ. Δηλαδή θα είναι (5/3)x13.75 = 22.9 g/cm^3

LOL

Ανώνυμος είπε...

Οοοοοοχι Vagelford , η απάντηση στα όσα έχεις ανεβάσει, ήρθε σήμερα και είναι τεκμηριωμένη(!) και βρίσκεται (που αλλού) εδώ:
http://www.pyles.tv/News/theories-synomosias/I-theoria-tis-Koufias-Gis!.aspx

///Πόσο γελάω και με κάτι αποδείξεις από τις εικόνες του Google earth ...


~( ,°>

Vagelford είπε...

Ρε, αυτό είναι παλιό...

Δες εδώ: Οι Πύλες της Κούφιας Γης και οι Κουφιοκέφαλοι

Darkchilde είπε...

LOL. ΚαραLOL. Κούφια Γη, Σαυράνθρωποι από το Διάστημα, ΕΛ από τον Σείριο, και δεν συμμαζεύεται. Από την μία είναι για να γελάς με όλα αυτά, και από την άλλη είναι να κλαίς με την αγραμματοσύνη και την άγνοια αυτών των ανθρώπων. Και δεν είναι μόνο ότι δεν ξέρουν, αλλά δεν προτίθενται να μάθουν κι όλας, και επιμένουν στα ίδια και τα ίδια...