Αρχικά, επιστήμη σήμαινε εξακριβωμένη, τεκμηριωμένη, βεβαιωμένη γνώση .
Ενδεικτικός αυτού του νοήματος είναι ο πρώτος ορισμός που γνωρίζουμε. Διατυπώθηκε ως τελική προσπάθεια (προσέγγισης της γνώσης) από τον Πλάτωνα στο γνωστό διάλογο "Θεαίτητος" (§ 202), όπου συμπερασματικά ένας από τους συνομιλητές καταλήγει:
«Έστιν ουν επιστήμη δόξα αληθής μετά λόγου» (Επιστήμη λοιπόν, δηλαδή γνώση βεβαιωμένη, είναι η γνώμη που έχουμε για την πραγματικότητα, εφόσον επαληθευτεί με λογικά θεμελιωμένα επιχειρήματα).
Ο Πλάτωνας πρώτος, κάνει διάκριση ανάμεσα στη γνώμη ή πίστη και την βέβαιη γνώση ή επιστήμη. Στην συνέχεια, ο Αριστοτέλης, μαθητής του Πλάτωνα, προσδιορίζει την επιστήμη η οποία έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
1. Ορθολογική γνώση που αφορά στις αρχές και τις αιτίες.
2. Γνώση που αποκτάται με μέθοδο και χρειάζεται την απόδειξη.
3. Διανοητική διαδικασία που σκοπός της είναι από τα γνωστά να φθάσει στα άγνωστα.
4. Από πολλά επιμέρους να φθάσει σε κάτι γενικό (επαγωγή).
5. Ασχολείται με την αμετάβλητη ουσία των πραγμάτων.
Οι Στωικοί θεωρούν ότι επιστήμη είναι η κατανόηση και η γνώση που αποκτάται με τη χρήση της λογικής και είναι ασφαλής, βέβαιη και αμετάθετη.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ; (η μετάφραση και τα σχόλια είναι από εργασία για το μάθημα: ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ)
Ακολουθεί μία σύντομη αναφορά στις απόψεις που παρουσιάστηκαν για να προχωρήσουμε στην ανάλυσή μας:
# το ερώτημα σχετικά με τη φύση της επιστήμης έχει να κάνει με τα κριτήρια διαχωρισμού (καθορισμός κριτηρίων γνώσης) : τί είναι αυτό που διαχωρίζει την επιστήμη από τα άλλα είδη γνώσης; (φιλοσοφική άποψη),
# ο ορισμός της επιστήμης διαφοροποιείται αν ληφθούν υπόψη οργανωτικοί και κοινωνικοί παράγοντες. Ο χαρακτήρας της επιστήμης έχει αποδειχθεί ότι είναι ιστορικά μεταβλητός (ιστορική άποψη),
# είναι δύσκολο να περιγραφεί η πραγματική φύση της επιστήμης ακριβώς, γιατί είναι μία σύνθετη και μεταλλασσόμενη έννοια. Η μεταβλητότητα της επιστήμης οφείλεται στην πολυπλοκότητά της (εσσενσιαλιστική προσέγγιση),
# οι ιδιότητες οι οποίες προτείνονται ως χαρακτηριστικά της επιστήμης, αναδύονται από τις καθοριστκές πράξεις των ιδίων των φορέων αυτής παρά τον ‘’πραγματικό χαρακτήρα’’ του φαινομένου (νομιναλιστική προσέγγιση),
# το κοινωνιολογικό ενδιαφέρον στη γνώση προκύπτει ως συνέπεια της ανάγκης κατανόησης των καθοριστικών χαρακτηριστικών της γνώσης (δημιουργία ενός ενιαίου μοντέλου-πλαισίου σκέψης για τη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς), υπό το πρίσμα του κοινωνικού περιεχομένου ή των κοινωνικών χαρακτηριστικών, (κλασσική κοινωνιολογία και κοινωνιολογία της γνώσης).
.
.
.
.
Από πάνω προς τα κάτω: Αλχημεία,..., Αλχημεία, απαγορευμένα βιβλία,..., Τα Κεκρυμμένα, Μαγεία...
Μάγοι και Μαγεία στην Αρχαιότητα, 2012-Τι Αλήθεια θα Γίνει;, Αστρική Προβολή, Τα Αστρολογικά...
Βιβλιοπωλείο METROPOLIS...
Με τις υγείες σας...
19 σχόλια:
Ok. Πολύ καλή κατηγοριοποίηση έχει το metropolis. Μιλάει για την μυστική επιστήμη. ;-)
Είναι στον δρόμο μου και καμιά φορά κάνω μια βόλτα μέσα μπας και δω κανένα ενδιαφέρον βιβλίο.
Ήμουν έτοιμος να φύγω όταν είδα την πινακίδα "Επιστήμη" και λέω, δεν ρίχνω μια ματιά.
ΛΟΛ... μιλάμε κυριολεκτικά έπνιξα ένα τρελό ΛΟΛ που μου βγήκε εκείνη τη στιγμή. Χάζεψα λίγο τους τίτλους και για μια στιγμή σκέφτηκα να το επισημάνω σε κάποιον ότι κάτι πρέπει να έχει γίνει λάθος...
Τελικά έβγαλα τις φωτογραφίες και έφυγα χαχανίζοντας...
ΛΟΛ
Ε λοιπόν πρέπει να την μετονομάσουν σε μυστικοπάθεια την κατηγορία
O Άρθουρ Kλαρκ είχε πει ότι μια αρκετά προχωρημένη τεχνολογία θα μας δυσκόλευε να την ξεχωρίσουμε από την μαγεία.
Δυστυχώς, σε αυτό το σημείο είναι η πλειονότητα του κόσμου για την ΣHMEPINH τεχνολογία.
Όταν έχεις ακούσει παλαιααά συνσπουδαστή σου πρωτοετή του Πολυτεχνείου να λέεi:
"Mα πώς βάζουν την Mερέντα στα κρουασάν;" καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα είναι σοβαρά.
Άντε με το καλό και ο άρχοντας των δακτυλιδιών στην "Eπιστήμη".
Δηλαδή η αστρική προβολή δεν είναι επιστήμη; :P
Marketing.
Μορφοποιεί την αστρική προβολή σε επιστημονικό ζήτημα.
την αλχημεία σε χημεία .
Και το (φτιαχτό) άγχος για το 2012 σε κέρδος.
Το πρόβλημα ξεκινάει από τα σχολεία όταν η επιστήμες είναι απλώς θεωρεία τύποι και sos για το επόμενο διαγώνισμα. Όταν είναι απλά κάτι βαρετό που πρέπει να το ξέρω για τις εξετάσεις.
Πόσοι από τον απλό κόσμο μπορούν να κάνουν κάτι βασικό. Να βρούν π.χ. τον πολικό αστέρα ή την Κασσιόπη. Πόσοι ξέρουν ότι αυτό το...λαμπάκι στον ουρανό που αυτήν την περίοδο εμφανίζετε στα ανατολικά μόλις νυχτώσει είναι ένας πλανήτης (ο Δίας ) Πόσοι ξέρουν τη διαφορά ενός πλανήτη και ενός άστρου ή φαντάζονται τις αποστάσεις και την ποσότητα των άστρων και των γαλαξιών (Μιλάω για την αστρονομία, γιατί τα άστρα και τους πλανήτες (τουλάχιστον) τα βλέπεις κάθε βράδυ στον ουρανό, δεν είναι πχ. δυνάμεις , ενέργεια ή μικροσκοπικά σωματίδια που πρέπει να τα φανταστείς ή οφείλουν την ύπαρξή τους σε περίπλοκες μαθηματικές παραστάσεις .
Οι περισσότεροι μπερδεύουν την αστρονομία με την αστρολογία, δεν του εξηγεί κανείς ότι οι αστερισμοί είναι αυθαίρετοι και αν μετακινηθούμε μερικά έτη φωτός θα έχουμε εντελώς διαφορετική εικόνα του ουράνιου θόλου.
¨Έπειτα είναι η κριτική σκέψη , που δεν διδάσκεται στα σχολεία. αφού αρκεί για έναν καλό βαθμό μια καλή αποστήθιση χωρίς να απαιτείται η κατανόηση του μαθήματος.
Το κενό αυτό το καλύπτει το marketing (πάντα προς όφελός του) με τον τίτλο επιστήμη.
/// Μετά από αυτά, δεν χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να πείσετε κάποιον για το μεγάλο μυστικό του φωτός... που κρύβετε το... φως το βράδυ όταν κλείνετε το διακόπτη (δεν μπορεί, το δωμάτιο είναι γεμάτο φως, όταν όμως πατάτε το διακόπτη, το φως κάπου κρύβεται !) Για να βρείτε λοιπόν την κρυψώνα του, κλείστε το βράδυ όλα τα φώτα. Αυτό θα πάει αμέσως στην κρυψώνα του. Αφού έρθει λοιπόν το σκοτάδι που παραμονεύει (η ταχύτητα του σκότους), πάτε τώρα σιγά σιγά στο ψυγείο και ανοίξτε απότομα την πόρτα ! Θα το αιφνιδιάσετε , θα βρείτε μέσα ! Να λοιπόν η απόκρυφη επιστημονική αποκάλυψη. ¨Όταν κλείνετε τους διακόπτες το φως κρύβεται στο ψυγείο σας .
~( ,,°>
Πολύ καλό... Δεν το είχα σκεφτεί.
Που είναι η Κασσιόπη οεο?
Ρε μηπως η επιστημη ειναι η γκομενα που δεν σηκώνει τα χέρια αλλά τα ποδια;;;
Στα σοβαρά με κάλυψε ο polsemannen
:)
Zaphod, αυτή από το BabyO λες;;;
Σάμπως η πρώτη φορά είναι; Εδώ μάλωσα στου Παπασωτηρίου για παρόμοιο θέμα. Δες αυτό το Post που είχα κάνει τότε: http://odarkchilde.blogspot.com/2010/03/blog-post.html
Πάντως και εγώ αν είχα βιβλιοπωλείο, αυτά τα βιβλία σίγουρα θα τα έβαζα κάτω από την ταμπέλα ΕΠΙΣΤΗΜΗ, γιατί άμα τα έβαζα κάτω από την ταμπέλα ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ πώς θα έπαιρνα τα φράγκα από τον βαθυ-βυσματούχο δημόσιο υπάλληλο/στρατιωτικό, που με το ζόρι έβγαλε το λύκειο και ανακάλυψε στα 35 ξαφνικά, πως υπάρχει πιθανότητα να μην είναι βλάκας και τεμπέλης, αλλά βλάκες να είναι όλοι οι άλλοι. Είναι σαν να τον διώχνεις από το μαγαζί...
Μαζί σου Άχριστε.
Είσαι σαπρός εντεταλμένος των νεοταξιτών σκοταδιστών αποκρυφιστών και θες να αποκρύψεις από τον κόζμο τα πραγματικά επιστημονικά μυστικομυστήρια που κρύβει το άγνωστο σε εσάς τους επηρμένους επιστήμονες, σύμπαν.
Γιατί η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Και όχι ακριβώς στη μέση, λίγο πιο αριστερά, όπως μπαίνεις.
Επίσης πληρώνεσαι απο τη CIA και τον Σόρον. Όχι τον Σόρος. Oh wait...εε μπερδεύτηκα..
Τον Σάρουμαν...
Αυτός απόθανε ρε :p Τον έφαγε ο Grima
Φίλε μου, δεν ξέρουμε αρκετά για τους Μάγους ώστε να υποθέσουμε ότι πέθανε τελειωτικά. Είναι μυστήρια υπόθεση οι Μάγοι στον Tolkien
Ούτε καν για sci-fi δεν πιάνονται αυτά! Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω 'η να κλάψω!
Που να τυπώνεις όμως καινούργια ετικέτα "Μυθοπλασία" όταν κινδυνεύεις να φας μύνηση από τον συγγραφέα αφενός και να μην βρουν το βιβλίο οι πελάτες που σίγουρα θα το ψάξουν ως επιστημονικό; (γιατί σοβαρά τώρα, κάποιος που θα μπει στα έξοδα και τον κόπο να πάρει βιβλίο για το 2012 επιστημονικό θα το θεωρεί, δεν εξηγείται αλλιώς)
Δεν φταίνε οι βιβλιοπώλες, φταίει η ζωή που τους στήνει παγίδες :Ρ
Ha...yeah right.
Nice try Sauron!
Δημοσίευση σχολίου