Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Vladimir I Arnold

Μόλις έμαθα από το ΒΗΜΑ ότι μέσα στο καλοκαίρι πέθανε ο Vladimir I. Arnold.

Vladimir Igorevich Arnold (Russian: Влади́мир И́горевич Арно́льд, 12 June 1937 – 3 June 2010[1]) was a Soviet and Russian mathematician. While he is best known for the Kolmogorov–Arnold–Moser theorem regarding the stability of integrable Hamiltonian systems, he made important contributions in a number of areas including dynamical systems theory, catastrophe theory, topology, algebraic geometry, classical mechanics and singularity theory, including posing the ADE classification problem, since his first main result—the solution of Hilbert's thirteenth problem in 1957 at the age of 19.


Θα έλεγα ότι ο Arnold είναι μια αγαπημένη μου φιγούρα της επιστήμης με τον τρόπο που είναι αγαπημένος ο Wheeler, που έφυγε και αυτός πριν από δύο χρόνια. Όπως και πολλοί άλλοι στο Φυσικό της Αθήνας, τον γνώρισα μέσα από το μάθημα της Μηχανικής του Πέτρου Ιωάννου και το βιβλίο του "Mathematical Methods of Classical Mechanics", που συνήθιζε να δίνει ο Πέτρος ως βιβλιογραφία. Αυτό που σε εντυπωσιάζει αμέσως στον Arnold είναι η εκπληκτική φυσική του διαίσθηση, πράγμα που φαίνεται σε κάθε γωνιά του βιβλίου του της Μηχανικής. Σχετικά πρόσφατα, ένας φίλος είχε βρει και μια διάλεξη του Arnold πάνω στα συνεχή κλάσματα (MSRI-VMath -Continued Fractions of Quadratic Irrationals). Είναι πραγματικά απολαυστικός και νομίζω ότι αξίζει να τον παρακολουθήσει κανείς.

Ο Arnold ήταν μεγάλος δάσκαλος. Τέτοιες απώλειες προκαλούν μια περίεργη θλίψη. Θλίψη ίσως και γιατί δεν τον χάρηκες αυτόν τον δάσκαλο και τώρα ξέρεις ότι δεν θα τον χαρείς ποτέ. Τουλάχιστον θα συνεχίσει να εμπνέει μέσα από τα βιβλία του.

3 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Γεια σου Vagelford, βλέπωντας τον Arnold πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να φτιάξεις μια στήλη στο blog όπου να υπάρχουν κλιπάκια από lectures μεγάλων φυσικών, μαθηματικών και γενικά επιστημόνων. Υπάρχει υλικό στο διαδίκτυο αλλά είναι αδύνατον για όλους να ψάχνουν συνέχεια. Φυσικά θα αποτελεί συλλογική προσπάθεια και όποιος έχει κάποιο link θα μπορεί να το συνεισφέρει.

Vaggelis1984 είπε...

Μεγάλος δάσκαλος και επιστήμονας.
Επίσης ήταν "υπεύθυνος" για το θεώρημα ΚΑΜ http://en.wikipedia.org/wiki/Kolmogorov%E2%80%93Arnold%E2%80%93Moser_theorem
που είναι πολύ σημαντικό για τη φυσική. Κρίμα που δεν διδάσκεται στη σχολή.

Vagelford είπε...

Το έχω σκεφτεί και εγώ αυτό Γιώργο. Είναι πράγματι πολύ καλή ιδέα. Απλά θέλει λίγη σκέψη το πως θα γίνει η υλοποίηση.

Βαγγέλη, τι να πρωτοδιδάξεις. Αν και νομίζω ότι ο Πέτρος κάτι κάνει στα μη γραμμικά (αν και εξαρτάται από την φάση). Δεν λες πάλι καλά που έχουμε τον Χάρη και τον Πέτρο και κάνουν το μάθημα που κάνουν στην μηχανική...