Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

So long, and Thanks for All the Fish

Έφτασε η ώρα λοιπόν για να κάνουμε ένα μεγάλο διάλειμμα σε αυτό το ταπεινό ιστολόγιο για τους επόμενους 9 μήνες, εκτός απροόπτου.

Νομίζω λοιπόν, ότι ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει αυτή η περίοδος είναι με ένα post που να έχει έναν σχετικά επιστημονικό χαρακτήρα, αλλά να μην είναι και πολύ βαρύ, το οποίο όμως θα την λέει και σε ένα ΜΜΕ, ενώ θα προσφέρει ένα κοινωνικό μήνυμα. Είναι προτιμότερο από κάτι αποχαιρετιστήριο. Τον αποχαιρετισμό τον εμπιστεύομαι στο video στο τέλος.

Ξεκινάμε με το επιστημονικό θέμα πρώτα. Αφορμή ήταν το ΒΗΜΑ της Κυριακής, από το οποίο παραθέτω.

Β(λ)ΗΜΑ Science: ΑΦΗΓΗΜΑ: Ιστορίες Επιστημονικής Φαντασίας
Σελήνη 2050
Μόλις ο Τέρι είπε «23» το ασανσέρ ξεκίνησε την αστραπιαία κάθοδό του. Οι κοιτώνες βρίσκονταν κάτω από το έδαφος. Το εργοτάξιο και οι κοιτώνες των εργατών και του διοικητικού προσωπικού της εταιρείας βρίσκονταν στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Επειδή η θερμοκρασία εξαιτίας της μόνιμης απουσίας του Ηλιου ήταν δεκάδες βαθμούς κάτω από το μηδέν, μια σειρά από τεχνικούς αλλά και πρακτικούς λόγους έκαναν εξαιρετικά δύσκολη όσο και επικίνδυνη τη δημιουργία κατοικιών στην επιφάνεια της σκοτεινής πλευράς...


Δεν έχει σκοτεινή πλευρά η Σελήνη Καρδία μου...
Αυτή είναι τελικά μία πολύ κλασική αντίληψη που υπάρχει στον κόσμο. Την περίφημη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης την επικαλείται και ο Λιακόπουλος αρκετές φορές. Φυσικά πρόκειται για μέγιστη πατάτα.

Ας πούμε δύο πράγματα για την Σελήνη. Η Σελήνη είναι ο φυσικός δορυφόρος της Γης και περιστρέφεται γύρω από την Γη σε μια σχεδόν κυκλική τροχιά με περίοδο περίπου 27 ημέρες. Ο Σεληνιακός μήνας όμως, δηλαδή οι φάσεις που βλέπουμε να περνά η Σελήνη, έχει διάρκεια 29.5 ημέρες. Αυτό είναι αποτέλεσμα της κίνησης της Γης. Προκειμένου η Σελήνη να έχει ξανά την ίδια φάση, πρέπει να έρθει στην ίδια σχετική θέση με την Γη και τον Ήλιο. Επειδή όμως η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο, στο διάστημα που έχει περάσει μέχρι να ολοκληρώσει μία περιστροφή η Σελήνη, η Γη έχει προχωρήσει λίγο, με αποτέλεσμα η Σελήνη να πρέπει να καλύψει τη διαφορά.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της Σελήνης είναι ότι η περίοδος περιφοράς της Σελήνης γύρω από την Γη, είναι η ίδια με την περίοδο περιστροφής της Σελήνης γύρω από τον άξονά της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το γνωστό φαινόμενο του να βλέπουμε συνέχεια την ίδια πλευρά της. Γι' αυτό έχει νόημα να λέμε ότι η Σελήνη έχει την ορατή και την αόρατη πλευρά της (φυσικά ως προς εμάς). Το φαινόμενο αυτό, του συγχρονισμού της ιδιοπεριστροφής με την περιφορά γύρω από την Γη, λέγεται παλιρροιακός συντονισμός και έχει πολύ ενδιαφέρων. Κατά πάσα πιθανότητα εδώ ξεκινά και η παρεξήγηση με την σκοτεινή και φωτεινή πλευρά της Σελήνης. Φυσικά αφού, όπως είπαμε, η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της, και ο χρόνος αυτός δεν έχει καμία σχέση με την διάρκεια της περιφοράς της Γης γύρω από τον Ήλιο, δηλαδή το ένα έτος, τότε όλες οι πλευρές της κάποια στιγμή γυρνάνε προς τον Ήλιο και φωτίζονται από αυτόν (Άσκηση για το σπίτι: Ποία είναι η διάρκεια μιας Ηλιακής ημέρας στη Σελήνη;). Άρα, δεν υπάρχει σκοτεινή πλευρά της Σελήνης και το γεγονός αυτό είναι τόσο στοιχειώδες, που δεν θα έπρεπε να παρουσιάζεται λάθος, τόσο γενικότερα, όσο και ειδικότερα σε μια ιστορία "Επιστημονικής" Φαντασίας.

Αφού καλύψαμε το επιστημονικό θέμα και την είπαμε στο Β(λ)ΗΜΑ Science, μένει τώρα το κοινωνικό θέμα. Ιός της Γρίπης λοιπόν και Δηλώσεις Ιεραρχών. Το σκηνικό κατά βάση είναι υπεράνω σχολιασμού:

«Είναι πρωτίστως θέμα πίστεως»
Του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. ΑΝΘΙΜΟΥ
Oσο λαθεμένος είναι ο ορθολογισμός της απιστίας, άλλο τόσο λαθεμένη είναι και η έπαρση της πίστεως. Κι αν ο Θεός, για να μας δοκιμάσει, επιτρέψει να προσβληθούμε από τον ιό της γρίπης μέσω της λαβίδος της Θείας Κοινωνίας, τότε τι; Θα μειωθεί η εμπιστοσύνη μας σ΄ Αυτόν;


ΗΞΕΙΣΑΦΗΞΕΙΣΟΥΚΕΝΤΟΠΟΛΕΜΩΘΝΗΞΕΙΣ

Πέρα από αυτό, σχόλιον ουδέν.




Created by OnePlusYou


Ο ΚΑΙΡΟς ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ

16 σχόλια:

Δημήτρης Μπουντούρης είπε...

Tι γίνεται, σε χάνουμε; Για που;

coolplatanos είπε...

9 μήνες; Μάλλον κάτι με σπουδές έχει σχέση. Εύχομαι να είναι κάτι καλό!

ci είπε...

Εύχομαι καλή συνέχεια γενικώς (και καλή επιστροφή).

Stazybο Hοrn είπε...

Σε καλεί η μητέρα πατρίς, μήπως; Αλήθεια, με το dating site υπονοείς κάτι; ;-)

Όσο για τους παπάδες, το ανησυχητικό είναι οι καθηγητές Ιατρικής, και μάλιστα Λοιμωξολογίας, που λένε δημοσίως στα διάφορα κανάλια, τα ίδια ακριβώς με τους πρώτους. Ούτε καν ένα «ουδέν σχόλιον».

Vagelford είπε...

Ο Stazybo Horn το έπιασε το θέμα. Αύριο μπαίνω.
Το dating site δεν το είχα προsexει.. lol
Απλά έκανα ένα google για κάποιο counter και αυτό μου φάνηκε το πιο όμορφο.

Ευχαριστώ για τις ευχές παιδιά.

See you laser...

Δημήτρης Μπουντούρης είπε...

Καλά, κι εώ όταν έμπαινα έδινα ραντεβού σε ένα χρόνο.. Στο 2μηνο είχα νέα ανάρτηση.. Καλά να περάσεις! Και όχι άγχος για να το ευχαριστηθείς..

Zaphod είπε...

Καλός πολίτης!!!!

ATHENA είπε...

ΚΑΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ!

ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΘΑ ΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΕΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ :))

Γιώργος είπε...

9 μήνες; Μην το πεις πουθενά Vagelford. Τι να πούμε εμείς με τους 18 και τι να πουν οι παλαιότεροι με τους 24+.

Σε κανένα 15θήμερο πάντως θα τα έχεις πάρει τόσο πολύ που θα γράψεις τουλάχιστον 1000 λέξεις στο blog :)

Ανώνυμος είπε...

Kalo kouragio... ti einai 9 mines? Diakopes... make most of it.
Egw ekana diakopes 17 mines paramethorio... perasa mpompa, tsampa hliotherapia (xeria, laimos, fatsa), gumnastiki, kai polla alla...

Speedgrapher είπε...

Kalo kouragio, excelent title and post.

Stefanos είπε...

Οουουουου άντε ψάρακααααα!!!!
ελπίζω να μπαίνεις καμιά Αεροπορία, μπας και έχεις να μιλήσεις και με καναν άνθρωπο. Οι στραταίοι δεν την παλέουν πολύ :D
(στην περίπτωση που εισαι και συ μοδίστρα, στειλε mail ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!)

Χρονοστιβάδα είπε...

Φεύγεις πάνω που το βλογ (ξανα)γίνεται επίκαιρο... δυστυχώς.
Κατά τ' άλλα, δε σε φοβάμαι... μια χαρά θα την περάσεις. Παρ' όλα ταύτα, θα μας λείψεις :-)

actriz_sin_ guion είπε...

Καλος πολιτης και καλη υπομονη!

Vaggelis84 είπε...

Καλή θητεία
και εγώ πρόσφατα τελείωσα.
Πάντως σαν εμπειρία έχει ενδιαφέρον (με την προυπόθεση ότι θα υπηρετήσεις κανονικά που σημαίνει όχι ναυτικό όχι αεροπορία και ότι δεν θα κάνουν άλλοι τις υπηρεσίες σου βλ. βύσματα) για 4 λόγους:
i) Θα ανακαλύψεις που κρύβονται τόσοι βλάκες που σε περίπτωση πολέμου πρέπει να πάρουν αποφάσεις
ii) Πόσα χρήματα πάνε πεταμένα για την "εθνική" ασφάλεια (είναι πολλά τα λεφτά ...)
iii) Ποιες περιοχές συντηρούνται από στρατόπεδα (π.χ Θήβα)
iv) Και τέλος ...
θα κάνεις καινούργιες γνωριμίες που ίσως είναι το μόνο καλό

Γιώργος είπε...

Vagelford βγες γρήγορα, ο Πισσάνος 5ος σε ψήφους στην Α' Αθηνών με το ΛΑΟΣ.

ΒΟΗΘΕΙΑ!!!..............