Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Backreaction: Holographic Noise

Backreaction: Holographic Noise

Craig Hogan, from the University of Chicago, has written several papers predicting a noise that gravitational wave interferometers would be able to detect. This noise would be a signature of Planck-scale uncertainty if a certain type of holography was realized in Nature. The GEO600 interferometer near Hannover, Germany, would due to its construction details be particularly well suited to detect this noise.


Ένα πολύ ενδιαφέρων post στο Backreaction σχετικά με την πιθανότητα ανίχνευσης με τη βοήθεια ανιχνευτών βαρυτικών κυμάτων, φαινομένων που προκύπτουν από κβαντική βαρύτητα. Δεν έχω διαβάσει τα σχετικά papers, αλλά από αυτά που διάβασα στο Backreaction το θέμα φαίνεται να έχει ψωμί, αν και είναι ακόμα νωρίς και υπάρχουν κάποια ανοιχτά ζητήματα του τύπου των θεωριών DSR (Deformed Special Relativity).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν πολλά θαμένα μυστικά στο υπόβαθρο των βαρυτικών κυμάτων και μάλιστα σ'ολο το φάσμα των συχνοτήτων. Το πρόβλημα είναι ότι οι εκτιμήσεις για το επιπέδο του οποιοδήποτε τύπου "θορύβου υποβάθρου" είναι πολύ γενικές και πολλές φορές υπεραισιόδοξες. Κατά τη γνώμη μου η πρώτη ανακάλυψη τέτοιου θορύβου θα γίνει μέσω της πιθανής πόλωσης της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου λόγω βαρυτικών κυμάτων από την inflation και όχι άμεσα μέσω βαρυτικών ανιχνευτών. Εν τούτοις, δεν θα πρέπει να αποκλειουμε την πιθανότητα εκπλήξεων.

Vagelford είπε...

Χμ... Από ότι κατάλαβα (ακόμα δεν έχω προλάβει να τα δω τα σχετικά papers) το θέμα δεν είναι η ανίχνευση κάποιου θορύβου βαρυτικών κυμάτων, αλλά το ότι ο ίδιος ο ανιχνευτής είναι ευαίσθητος στο συγκεκριμένο φαινόμενο, καταγράφοντάς το ως θόρυβο. Κάτι σαν την ευαισθησία που έχουν κάποιοι ανιχνευτές (Weber bars) στην κοσμική ακτινοβολία.

Κατά τα άλλα, μάλλον έχεις δίκαιο.