Διαλέξεις Αστρονομίας 2009 - Ακαδημία Αθηνών
Το έτος 2009, που σηματοδοτεί την 400η επέτειο της πρώτης αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπιο από το Γαλιλαίο, έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ, κατόπιν προτάσεως της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (International Astronomical Union -IAU) και της UNESCO, διεθνές έτος Αστρονομίας. Στη διάρκεια του έτους αυτού θα γίνει παγκόσμιος εορτασμός για την Αστρονομία και τη συμβολή της στην κοινωνία και τον πολιτισμό, με έμφαση στην εκλαΐκευση, την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων σε δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας είναι να βοηθήσει τους πολίτες του πλανήτη Γη να συνειδητοποιήσουν τη θέση τους στο Σύμπαν, να εκτιμήσουν την επίδραση της γνώσης της επιστήμης της Αστρονομίας στην καθημερινή μας ζωή, ώστε η επιστημονική αυτή γνώση να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας ισορροπημένης και ειρηνικής κοινωνίας.
Η σχέση της Αστρονομίας με τον Ελληνικό χώρο και πολιτισμό είναι στενότατη, αφού πολλές από τις ανακαλύψεις των βασικών αστρονομικών εννοιών έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα. Οι Έλληνες φιλόσοφοι και αστρονόμοι έκαναν τους πρώτους υπολογισμούς για το μέγεθος της Γης καθώς και την απόσταση ανάμεσα σε αυτήν, τη Σελήνη και τον Ήλιο, εξήγησαν το φαινόμενο των εκλείψεων, και προσπάθησαν να κατανοήσουν τις κινήσεις των πλανητών (Αρίσταρχος, Πτολεμαίος, Ίππαρχος, κλπ),. Ακόμη και το γεγονός ότι ο γαλαξίας μας αποτελείται από πολυάριθμα αστέρια, σαν τον Ήλιο, τα οποία είναι αμυδρά γιατί απλά βρίσκονται πολύ μακρύτερα, προτάθηκε πριν από σχεδόν 2400 χρόνια από τον Δημόκριτο.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στον εορτασμό του έτους Αστρονομίας, το Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΑΕΜ) προγραμματίζει σειρά εκλαϊκευτικών ομιλιών, που θα δώσουν ΑκαδημαΙκοί, αντεπιστέλλοντα μέλη της Ακαδημίας και ερευνητές του ΚΕΑΕΜ. Οι διαλέξεις θα γίνονται δύο ανά μήνα, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7μ.μ. στην Ανατολική αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Οι τρεις πρώτες ομιλίες είναι οι εξής:
3 Δεκεμβρίου 2008
Σταμάτιος Κριμιζής
“Η Εξερεύνηση των Πλανητών: Σκάφη στον Ωκεανό του Διαστήματος από τους Mariners and Voyagers μέχρι το Cassini και MESSENGER”
17 Δεκεμβρίου 2008
Χρήστος Ευθυμιόπουλος
“Το μεγάλο πείραμα στο CERN και η συμβολή του στην Αστρονομία”
21 Ιανουαρίου 2008
Ιωάννης Κοντόπουλος
“Η μουσική των αστέρων”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου