Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2008

(Λατο)Μία του κλέφτη, δύο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα...

Και ενώ η ιστορία με τα Λατομεία Μαρκοπούλου συνεχίζεται, μόλις έμαθα για δύο κρίσιμα θέματα που αφορούν την Εύβοια και συγκεκριμένα τα μέρη μου.

Το πρώτο αφορά την προοπτική δημιουργίας Λατομείου στην περιοχή του Δ.Δ. Οκτωνιάς. Συγκεκριμένα το λατομείο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί από επιχειρηματία στην Τοποθεσία Καρβούνι, στη θέση «Χοιροσπηλιά». Παρακάτω παραθέτω τις λεπτομέρειες όπως αναφέρονται σε ανακοίνωση των κατοίκων που εμφανίστηκε και στην δικτυακή εφημερίδα www.servitoros.gr:

Από το τέλος του 2005 ο επιχειρηματίας Γ. Παναγιώτου εξασφάλισε άδεια για έρευνα εξεύρεσης μαρμάρου στη θέση «Χοιροσπηλιά» του Δημοτικού διαμερίσματος Οκτωνιάς διάρκειας ενός έτους. Παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο επιχειρηματίας στη συνέχεια πήρε παράταση έως τις 31/12/2007. Με νέα αίτηση εξασφάλισε και πέτυχε ανανέωση-τροποποίηση τις αρ.185/260106 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων με αρ.34015/3997 απόφασης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας υποβάλλοντας και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με σκοπό την οριστική αδειοδότηση για μόνιμη εκμετάλλευση.

Με αφορμή τις τελευταίες αποφάσεις οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της Οκτωνιάς, με ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν να αναπτυχθεί στην περιοχή τους μια δραστηριότητα που θα υποβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και θα στηθεί εμπόδιο στη προοπτική τουριστικής ανάπτυξης και στις παραδοσιακές δραστηριότητες των κατοίκων, παραθέτοντας τους παρακάτω λόγους:

"1) Η περιοχή δεν είναι στις ενδεικνυόμενες για λατομικές δραστηριότητες στο ΠΠΧΣΑΑ (ΦΕΚ 1469/ Οκτώβριος 2003/σελ.20410).

2) Η περιοχή είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητη και προτείνεται προς διερεύνηση, στο ΠΠΧΣΑΑ (ΦΕΚ 1469/ Οκτώβριος 2003/σελ. 20417) Εκεί γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για τις ευβοικές ακτές προς το Αιγαίο πέλαγος. Μάλιστα στη συγκεκριμένη περιοχή, οι ακτές είναι απότομες και βραχώδεις με αποτέλεσμα να έχει αναπτυχθεί ένα σπανιο οικοσύστημα, η καταστροφή του οποίου θα έβλαπτε τη φυσικήκληρονομιά. Πολλά σπάνια πουλιά ζούν και φωλιάζουν στα βράχια και στην ευρύτερη περιοχή όπως ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) και ο Θαλασσοκόρακας (Phalacrocorx aristotelis), και πολλά άλλα κυρίως αρπακτικά. Στις ακτές συχνά εμφανίζεται η μεσογειακή φωκια (Monachus monachus). Σχετική αναφορά γίνεται στο περιοδικό "Ελληνικό Πανόραμα", τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2006. Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο θηραμάτων (ΦΕΚ 499/Β/19-07-1988).

3) Στην περιοχή υπάρχουν πολλές κτηνοτροφικές μονάδες (η πλησιέστερη γύρω στα 200μ.) και εκτεταμένες ελαιοκαλλιέργειες που είναι οι βασικοί παράγοντες για την οικονομία του χωριού αλλά και την ανάπτυξη του αγροτουρισμού όπως προβλέπει ο ΠΠΧΣΑ (ΦΕΚ 1469/Οκτώβριος 2003). Ήδη και με βάση τις προτάσεις του ΟΠΑΑΧ για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού έγινε η ασφαλτόστρωση του δρόμου Οκτωνιά-Μερκούρι.

4) Δεν υπάρχουν δρόμοι διέλευσης μεγάλων οχημάτων που απαιτούν ανάλογες δραστηριότητες. Μέσα στην Οκτωνιά υπάρχουν σημεία που δεν μπορούν να διασταυρωθούν δύο μικρά αυτοκίνητα ενώ η διέλευση νταλίκας είναι αδύνατη. Εκτός τούτου ο θόρυβος και η σκόνη θα προκαλούσαν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα του χωριού. Αν τα οχήματα ακολουθήσουν τον δρόμο πρός τις παραλίες, πέρα από τις επιπτώσεις που θα προκαλέσουν στον παραθεριστικό τουρισμό (οι παραλίες Μουρτερής και Μερκουρίου είναι από τις μεγαλύτερες της πατρίδας μας), είναι υποχρεωμένα να περάσουν μέσα από το χωριό του Οριού όπου η διέλευσή τους είναι ακόμα πιο προβληματική και από αυτήν της Οκτωνιάς.

5) Στην περιοχή υπάρχουν πολλές βυζαντινές εκκλησίες με ενδιαφέρουσες αγιογραφίες όπως ο Αγ. Δημήτριος ο Καταρράκτης, η αξιοποίηση του οποίου έχει ξεκινήσει και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Είναι δε σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο ορεινός όγκος της Οκτωνιάς είναι διάσπαρτος από σπήλαια που μέχρι σήμερα μένουν ανεξερεύνητα (Χοιροσπηλιά, Greco Σπηλιά και άλλα μικρότερα).

6) Σε κάθε περίπτωση είναι δηλωμένη η αντίθεση όλων των κατοίκων της Οκτωνιάς όπως εκφράσθηκε στην γενική συνέλευση στις 29 Απριλίου 2006 που έγινε με πρωτοβουλία του δήμου και του Τ.Σ. της Οκτωνιάς. Σχετικό ψήφισμα με υπογραφές εστάλη σε όλους τους αρμόδιους φορείς και στους βουλευτές του νομού. Σχετική επερώτηση έχει γίνει δυο φορές στη Βουλή.

Τέλος οι κάτοικοι του χωριού που γνωρίζουν καλά την περιοχή αμφισβητούν έντονα την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων όγκων μαρμάρου και πιστεύουν ότι ο επιχειρηματίας αποβλέπει στην εκμετάλλευση της υπάρχουσας πέτρας, την οποία ήδη λεηλατεί, ή στη μετατροπή του λατομείου για αδρανή υλικά μαζί με άλλους ισχυρότερους επιχειρηματίες που διαθέτουν ανάλογο εξοπλισμό και τεχνογνωσία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι καμία ενημέρωση για τα ευρήματα της έρευνας δεν έχει γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα στο δήμο η σε άλλο φορέα του χωριού.

Είναι ακόμη γνωστό ότι στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης ανάλογες δραστηριότητες έχουν σταματήσει με τη προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού και άλλων δραστηριοτήτων ήπιας μορφής.

Οι κάτοικοι του χωριού είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και να μην επιτρέψουν να αναπτυχθεί μία δραστηριότητα της οποίας οι συνέπειες θα είναι καταστρεπτικές για όλη τη περιοχή.

Καλούμε την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Νομαρχίας της οποίας προΐσταται ο κ. Ανδρέου να λάβει σοβαρά υπ' όψη τις αιτιάσεις που αναφέρουμε και να δώσει τέλος σε μία δραστηριότητα ανεπιθύμητη από τη τοπική κοινωνία που θα πληγώσει τη περιοχή χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για την ίδια.

Ανάλογες δραστηριότητες που αλλοιώνουν βάναυσα το φυσικό περιβάλλον και αποτρέπουν οποιαδήποτε άλλη μορφή ανάπτυξης θα πρέπει να αναπτύσσονται με μεγάλη φειδώ και αποκλειστικά σε περιοχές άγονες, μακριά από οικισμούς ακατάλληλες για οποιαδήποτε άλλη χρήση, σαφώς οριοθετημένες".

Το κείμενο συνυπογράφουν:

1.Τοπικό Συμβούλιο Οκτωνιάς
2.Οι Δημοτικοί σύμβουλοι: Λαγού-Τσερόλα Ελένη, Καρυστινού Ειρήνη, Γούναρης Νικόλαος, Σαλής Αναστάσιος
3.Σύνδεσμος των Απανταχού Οκτωνιατών "Η Ζωοδόχος Πηγή"
4.Σύλλογος Νέων Οκτωνιάς
5.Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
6.Σύλλογος Μουρτερής
7.Εκκλησιαστική Επιτροπή
8.Αγροτικός Συνεταιρισμός Οκτωνιάς
9.Επιτροπή για τον πολιτισμό και την προστασία της φύσης


Η όλη υπόθεση υπέπεσε στην αντίληψή μου μόλις χθές, και ακόμα δεν έχω πολύ αναλυτική εικόνα της κατάστασης. Περισσότερα στοιχεία μπορεί να βρεί κανείς στα άρθρα:
Την απόρριψη της αδειοδότησης για λειτουργία λατομείου στην Οκτωνιά ζητά ο Δ. Κατσούλης
Κατσούλης: Αγνοούν σκανδαλωδώς την τοπική κοινωνία της Οκτωνιάς για το θέμα του λατομείου


Σήμερα μάλιστα, είχε οργανωθεί από τους κατοίκους της Οκτωνιάς και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία Ευβοίας στη Χαλκίδα, ενώ κάποια στιγμή μίλησε και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ στην εκπομπή του Α. Πορτοσάλτε, ο Δήμαρχος του Δήμου Αυλώνος, Δ. Κατσούλης.

Ακόμα, έχει δημιουργηθεί και ένα σχετικό Cause στο facebook:"Οχι στη λειτουργία λατομείου στην Οκτωνιά Ευβοίας." όπου μπορεί να συμμετέχει όποιος ενδιαφέρεται.

Το δεύτερο θέμα, αφορά τη δημιουργία από τη ΛΑΡΚΟ στην περιοχή της Κύμης (και όχι μόνο) εγκατάστασης όπου θα εξορύσσεται σιδηρονικέλιο. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας, από το οποίο παραθέτω:

«Τελευταία η ΛΑΡΚΟ ζητεί να της παραχωρηθούν για εκμετάλλευση 4.000 στρέμματα στην περιοχή των Ψαχνών και 20.000 στρέμματα στην περιοχή της Κύμης. Στην περίπτωση της Κύμης, ήδη η εταιρεία έχει εξασφαλίσει τα 10.000 στρέμματα για το πρώτο στάδιο της εκμετάλλευσης, που είναι οι ερευνητικές γεωτρήσεις», μας λέει ο Δημήτρης Σουφλέρης, του Συλλόγου Δασοπροστασίας της περιοχής. «Και ενώ στην περίπτωση των Ψαχνών τόσο ο τοπικός δήμος όσο και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Εύβοιας ευθύς εξαρχής πήραν ξεκάθαρα αρνητική στάση, αντίθετα στην Κύμη όλα παρέμειναν κρυφά για δύο ολόκληρα χρόνια και μετά παίχτηκε ένα παιχνίδι γεμάτο εκπλήξεις, λόγια και υποκρισία.Το ενδιαφέρον ιστορικό της περίπτωσης της Κύμης έχει ως εξής: Η ΛΑΡΚΟ κατέθεσε αίτηση σης 11-11-2005 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για έρευνα 10.000 στρεμμάτων στην Κύμη. Αμεσα πήρε την πρώτη έγκριση από τη Νομαρχία Εύβοιας. Στις 11-5-2006 η περιφέρεια ζήτησε από τη νομαρχία γνωμοδότηση αλλά και τις γνώμες και προτάσεις της εμπλεκόμενης τοπικής κοινωνίας καθώς και πολιτών και φορέων. Η νομαρχία ενημέρωσε εγγράφως τον Δήμο Κύμης στις 15-5-2006 για τη συνεδρίαση της 5ης Νομαρχιακής Επιτροπής της 16ης Ιουνίου 2006 με θέμα την έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ο Δήμος Κύμης δεν έπραξε το παραμικρό και ενάμιση χρόνο μετά είπε ότι το έγγραφο αυτό το ξέχασε. Μέχρι τον Αύγουστο του 2007 που, έπειτα από κάποιους ψιθύρους, αρχίζει να ψάχνει το θέμα ο Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης (ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ). Και μέσα στον Σεπτέμβριο του 2007 το θέμα αποκαλύπτεται. Ακολουθούν επεισοδιακές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης την 1η και την 31η Οκτωβρίου και του Νομαρχιακού Συμβουλίου την 21η Νοεμβρίου. Οι αρμόδιοι φορείς, που μέχρι τότε λένε ότι δεν ήξεραν τίποτε, λένε πλέον "όχι" στη ΛΑΡΚΟ. Υπόσχονται ότι θα δραστηριοποιηθούν και θα την σταματήσουν. Ο Δήμος Κύμης αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσφύγει στο ΣτΕ κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

Η βαφτισμένη από τη ΛΑΡΚΟ έρευνα αφορά την εγκατάσταση-καταστροφή μιας έκτασης αρχικά 10.280,34 στρεμμάτων, τη δημιουργία ενός οδικού δικτύου 10 χιλιομέτρων μέσα σε παρθένα δάση και την απόληψη 20.000 τόνων μεταλλεύματος. Οι θέσεις που θα καταστραφούν ονομάζονται Κατάβολος, Φτεράδα, Κοτρώνα, συνήθως είναι ορεινές και σε υψόμετρο 500-1.000 μέτρων (πρόκειται στην πραγματικότητα για μεγάλο μέρος της διαδρομής Κύμης-Μετοχίου που περιλαμβάνει ελατοδάση, δάση πλατύφυλλων κ.λπ.). Ακόμη όμως στα σχέδια της εκμετάλλευσης περιλαμβάνονται και οι πανέμορφες παραλίες των Θαψών, Τσίλαρου, Ναυτικού και Μετοχίου.


Ακόμα περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στο blog "σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης".

Αυτά ήταν μία πρώτη επαφή με τα παραπάνω θέματα. Φυσικά και θα επανέλθω, αφού η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.

Ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές στην Εύβοια και από ότι φαίνεται τα δύσκολα έπονται.
Καλή μας Ακαδημαϊκή χρονιά.

1 σχόλιο:

Rodia είπε...

Τα γράφαμε, τα γράφουμε και θα τα ξαναγράφουμε. Χωρίς να βαριόμαστε.
Πολύ καλή δουλειά, μπράβο!