Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2007

Ο ΣΚΑΙ προωθεί αμφιλεγόμενη "οικολογική" πρωτοβουλία του Δήμου Καλυβίων

Παραθέτω παρακάτω το πολύ ανησυχητικό e-mail που έλαβα:

Από την ιστοσελίδα του ραδιοφώνου SKAI 100,3 (www.skai.gr) είναι το κείμενο που ακολουθεί. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Δήμου Καλυβίων έτσι ώστε να "αποκατασταθούν οι καμένες εκτάσεις των Καλυβίων" στο Πάνειο όρος. Εκτάσεις οι οποίες καλύπτονταν από πευκοδάσος τέτοιας ηλικίας που είναι πολύ πιθανό ότι θα μπορούσε να αναγεννηθεί με τις δικές του δυνάμεις! Και εν πάσει περιπτώση, τι εξυπηρετεί αυτή η βιασύνη; Και δεν φτάνει μόνο αυτό! Ο ΣΚΑΙ μας ενημερώνει ότι "έξι μηχανήματα εκσκαφής και ένα τρακτέρ με αλέτρι ανοίγουν τις τρύπες που θα τοποθετηθούν τα δένδρα". Δηλαδή, αλίμονο σε όσα (και είναι πολλά) φυτικά είδη άρχισαν να αναγεννώνται στις καμένες εκτάσεις.

Ερώτημα 1ο: Είναι όλη αυτή η προσπάθεια εν γνώση του Δασαρχείου;

Ερώτημα 2ο: Τα "10 με 15 χιλιάδες δένδρα" σε ποια είδη ανήκουν;

Ερώτημα 3ο: Πόσα άτομα θα καταπατήσουν την ερχόμενη Κυριακή της καμένες (και καημένες) πλαγίες του Πάνειου;Δημήτρης Καζάνης

------------------------------------------------------
Δεντροφύτευση στα Καλύβια Αττικής

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου ο ΣΚΑΪ με το δήμο Καλυβίων προχωρούν στη δεντροφύτευση του δάσους της περιοχής.

Σκοπός της περιβαλλοντικής αυτής δράσης είναι να αποκατασταθούν οι καμένες εκτάσεις των Καλυβίων.

Συνολικά θα φυτευτούν 10 έως 15 χιλιάδες δέντρα που θα ξαναδώσουν ζωή στο δάσος που τύλιξαν οι φλόγες τον Αύγουστο του 2007.

Στη δεντροφύτευση που θα γίνει στις 10 το πρωΐ συμμετέχουν σχολεία, φορείς του Δήμου Καλυβίων, Οικολογικές Οργανώσεις, Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και εθελοντές από όλη την Αττική.

Ελάτε να φυτέψουμε
Καλούνται οι εθελοντές αν επιθυμούν να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα εργαλεία για την
αναδάσωση, όπως σκαλιστήρι, τσάπα ή φτυάρι καθώς τα εργαλεία του δήμου είναι
περιορισμένα και δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ομάδων.

Σημεία συνάντησης για τους εθελοντές που θα συμμετέχουν στην δεντροφύτευση είναι:

1. Δημαρχείο Καλυβίων και Παιδικός Σταθμός (Περιφερειακή Οδός) [Δείτε το χάρτη].

2. Λεωφόρος Καλυβίων Αναβύσσου - Ολυμπιακό χωριό (4ο χιλιόμετρο Λεωφ. Καλυβίων - Αναβύσσου) [Δείτε το χάρτη].

Τα λεωφορεία θα μεταφέρουν τους εθελοντές από τα σημεία συνάντησης στις περιοχές που θα γίνει η αναδάσωση.

Εκτός από την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, οι εθελοντές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή από τις 21 έως και τις 24 Νοεμβρίου για την προετοιμασία των περιοχών.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Δήμο Καλυβίων στα τηλέφωνα:22990 - 48332, 48665, 47290, 47291. Παράλληλα, συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν, φορείς, περιβαλλοντικοί σύλλογοι, σχολεία και άλλοι, στέλνοντας email στη διεύθυνση: anadasosi@skai.gr

Δεντροφύτευση στα Καλύβια

10/11/2007
Την προεργασία ενόψει της δεντροφύτευσης στα Καλύβια στις 25 Νοεμβρίου, άρχισε το πρωΐ του Σαββάτου ο δήμος.

Έξι μηχανήματα εκσκαφής και ένα τρακτέρ με αλέτρι ανοίγουν τις τρύπες που θα τοποθετηθούν τα δένδρα.

Ο ΣΚΑΪ με το Δήμο Καλυβίων καλεί όλους τους πολίτες να πάρουν μέρος στη μεγάλη δεντροφύτευση στο δάσος της περιοχής.

Σκοπός της περιβαλλοντικής αυτής δράσης είναι να αποκατασταθούν οι καμένες εκτάσεις των Καλυβίων.

------------------------------------------------------


Πραγματικά βρίσκω πολύ ανεύθυνη την πράξη του ΣΚΑΙ να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια χωρίς να αναζητήσει τη συμβουλή κάποιου ειδικού.

2 σχόλια:

J95 είπε...

Καλά μη νομίζεις ότι είχε και κανένα σούπερ-σπάνιο παρθένο δάσος εκεί πέρα ώστε να θέλει ειδικό για να αποκατασταθεί. Ακόμα και φοίνικες να φυτέψουνε βελτίωση θα είναι.

Vagelford είπε...

Φαντάζομαι όμως όχι φοίνικες από αυτούς που κουβαλάνε το περίφημο σκαθάρι που καταστρέφει το σπάνιο φοινικόδασος της Κρήτης...

Το ζήτημα δεν είναι ότι θέλει ειδικό για να αποκατασταθεί το δάσος (που δεν χρειάζεται να είναι και το superduper-σπάνιο για να μην το καταστρέψουμε). Το ζήτημα είναι ότι θέλει ειδικό για να πει αν χρειάζεται ανθρώπινη επέμβαση για την αποκατάστασή του και αν η όποια ανθρώπινη επέμβαση θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο ειδικός (ο Δημήτρης που έστειλε το e-mail δηλαδή) λέει ότι η κίνηση είναι άστοχη και θα κάνει περισσότερη ζημιά παρά καλό σε ένα σύστημα που έχει αρχίσει να επανέρχεται από μόνο του.

Και ίσως να έχεις δίκαιο υπό μία έννοια, αφού δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι τα σκαπτικά μηχανήματα και η φρέζα μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν (όπως είχαν καταστρέψει κάποιοι την Πεντέλη που είχαν την φαεινή να οργώσουν πριν την δενδροφύτευση).