Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Το NICER είναι σε τροχιά προς τον ISS

Σήμερα είχαμε μια απόλυτα επιτυχημένη εκτόξευση από την Space-X και το παρατηρητήριο NICER είναι σε τροχιά και στο δρόμο για τον διεθνή διαστημικό σταθμό, μαζί με το υπόλοιπο φορτίο της αποστολής CRS-11.

Η Space-X εκτός από την πετυχημένη εναπόθεση του φορτίου της σε τροχιά είχε και μια απόλυτα πετυχημένη προσγείωση του πρώτου σταδίου του πύραυλού της, Flacon-9.

Συγχαρητήρια λοιπόν στην Space-X για την πολύ καλή δουλειά που έκανε και καλή συνέχεια. Το επόμενο στάδιο είναι η συνάντηση του ISS με την κάψουλα Dragon και η τοποθέτηση του NICER στον ISS.


















Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Το NICER κάνει σήμερα τη 2η απόπειρα εκτόξευσης

Σήμερα στις 5:07 p.m. EDT ή 21:07 UTC ή 24:07 ώρα Ελλάδος, θα έχουμε τη δεύτερη απόπειρα εκτόξευσης της αποστολής CRS-11 της Space-X που θα ανεφοδιάσει τον διεθνή διαστημικό σταθμό και θα μεταφέρει και το τηλεσκόπιο NICER που έχει ως στόχο την μελέτη των αστέρων νετρονίων.

Η αποστολή αυτή είναι πολύ σημαντική για την μελέτη των ιδιοτήτων των αστέρων νετρονίων και θα μπορέσει να μας δώσει πολλές πληροφορίες για την εσωτερική δομή τους και για τις ιδιότητες της ύλης σε πολύ υψηλές πυκνότητες. Ακόμα, θα μπορέσουμε ενδεχομένως να πραγματοποιήσουμε ακόμα πιο αυστηρούς ελέγχους της Γενικής Σχετικότητας μελετώντας τις ιδιότητες των αστέρων νετρονίων. Οι παρατηρήσεις από το NICER μαζί με τις μελλοντικές παρατηρήσεις βαρυτικών κυμάτων από την σύγκρουση μελανών οπών με αστέρες νετρονίων ή αστέρων νετρονίων με αστέρες νετρονίων θα μας δώσουν πληροφορίες που ήταν αδύνατο να συλλέξουμε μέχρι τώρα για αυτά τα αντικείμενα. Και φυσικά, όπως συμβαίνει συχνά στην αστροφυσική, ελπίζουμε ότι η φύση θα μας εκπλήξει ευχάριστα με νέα ενδιαφέροντα προβλήματα εκτός από τις πιθανές απαντήσεις στα υπάρχοντα ερωτήματα.


Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

GW170104 Ακόμα ένα βαρυτικό σήμα

Σήμερα, 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε το LIGO την ανίχνευση ακόμα ενός βαρυτικού κύματος από την σύγκρουση δύο μελανών οπών (και εδώ).

Το σήμα από ότι φαίνεται περιγράφει τη σύγκρουση μιας μαύρης τρύπας μάζας περίπου 32 ηλιακές μάζες με μια άλλη μάζας περίπου 19 ηλιακές μάζες με αποτέλεσμα τον σχηματισμό μιας τελικής μαύρης τρύπας περίπου 49 ηλιακών μαζών.

Η σχετική εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό PRL ως, GW170104: Observation of a 50-Solar-Mass Binary Black Hole Coalescence at Redshift 0.2.

Η πηγή του συγκεκριμένου σήματος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 800 Mpc. Ένα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του σήματος αυτού είναι ότι τα σπίν των αρχικών μελανών οπών μάλλον δεν ήταν προσανατολισμένα στην ίδια κατεύθυνση.

Το παρακάτω σχήμα δείχνει και το σήμα που ανιχνεύθηκε. Όπως βλέπει κανείς, θυμίζει αρκετά το πρώτο σήμα που ανιχνεύθηκε.





Ένα ακόμα ενδιαφέρον αποτέλεσμα είναι ότι το σήμα αυτό θέτει ισχυρότερους περιορισμούς στη μάζα του βαρυτονίου.











NICER launches to the International Space Station

Αναβάλλεται για το Σάββατο η εκτόξευση λόγω κεραυνού.
5:07 p.m. EDT or 21:07 UTC



5:55 p.m. EDT (2155 GMT)