Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Solar Eclipse 2017 and other events

Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε 3 ενδιαφέροντα γεγονότα ενώ σήμερα περιμένουμε (σε καμιά ώρα) ακόμα μία εκτόξευση από την SpaceX.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά όμως.

eXtreme Matter meets eXtreme Gravity

Στις 17-19 είχαμε λοιπόν στο Bozeman, MT το δεύτερο workshop της σειράς που οργανώνει το πανεπιστήμιο της Montana (MSU), το οποίο είχε ως θέμα την φυσική των συμπαγών αντικειμένων και τα φαινόμενα ισχυρής βαρύτητας, δηλαδή τους αστέρες νετρονίων, τις μαύρες τρύπες, άλλα εξωτικά συμπαγή αντικείμενα, και τέλος τα βαρυτικά κύματα και τις διαδικασίες που τα δημιουργούν, όπως είναι οι συγκρούσεις μελανών οπών μεταξύ τους ή με αστέρες νετρονίων ή οι συγκρούσεις μεταξύ ζευγαριών αστέρων νετρονίων.
Στην κορυφή της ατζέντας ήταν τα αποτελέσματα που μπορούμε να πάρουμε από το NICER που αυτή τη στιγμή είναι σε λειτουργία στον διεθνή διαστημικό σταθμό και ετοιμάζεται να αρχίσει να παίρνει δεδομένα για επιστημονική χρήση (αφού η βαθμονόμιση ολοκληρώθηκε).
Ακόμα συζητήσαμε το τι μπορούμε να μάθουμε από την πιθανή ανίχνευση ενός σήματος από το LIGO που να προέρχεται από την σύγκρουση δύο αστέρων νετρονίων καθώς και τις προοπτικές ανίχνευσης παράλληλα ενός ηλεκτρομαγνητικού συνοδού σήματος.
Τέλος, στην ατζέντα ήταν και πιο εξωτικά θέματα, όπως η ύπαρξη εξωτικών αντικειμένων μέσα στα πλαίσια της Γενικής Σχετικότητας καθώς και η πιθανότητα να δούμε αποκλίσεις από τη Γενική Σχετικότητα.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το προηγούμενο συνέδριο της σειράς είχε πραγματοποιηθεί στο τέλος του Αυγούστου το 2015, οπότε και λίγες μέρες μετά το LIGO ανίχνευσε το πρώτο βαρυτικό σήμα GW150914.

Ολική έκλειψη2017

Στις 21 του μήνα είχαμε την ολική έκλειψη που ήταν ορατή από τις ΗΠΑ. Πραγματικά δεν έχω λόγια για το φαινόμενο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πρέπει κανείς να δει τουλάχιστον μία στη ζωή του.

Τέλος, για όποιον ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει την σημερινή εκτόξευση, μπορεί να την δει εδώ



Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Το NICER είναι σε τροχιά προς τον ISS

Σήμερα είχαμε μια απόλυτα επιτυχημένη εκτόξευση από την Space-X και το παρατηρητήριο NICER είναι σε τροχιά και στο δρόμο για τον διεθνή διαστημικό σταθμό, μαζί με το υπόλοιπο φορτίο της αποστολής CRS-11.

Η Space-X εκτός από την πετυχημένη εναπόθεση του φορτίου της σε τροχιά είχε και μια απόλυτα πετυχημένη προσγείωση του πρώτου σταδίου του πύραυλού της, Flacon-9.

Συγχαρητήρια λοιπόν στην Space-X για την πολύ καλή δουλειά που έκανε και καλή συνέχεια. Το επόμενο στάδιο είναι η συνάντηση του ISS με την κάψουλα Dragon και η τοποθέτηση του NICER στον ISS.


















Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Το NICER κάνει σήμερα τη 2η απόπειρα εκτόξευσης

Σήμερα στις 5:07 p.m. EDT ή 21:07 UTC ή 24:07 ώρα Ελλάδος, θα έχουμε τη δεύτερη απόπειρα εκτόξευσης της αποστολής CRS-11 της Space-X που θα ανεφοδιάσει τον διεθνή διαστημικό σταθμό και θα μεταφέρει και το τηλεσκόπιο NICER που έχει ως στόχο την μελέτη των αστέρων νετρονίων.

Η αποστολή αυτή είναι πολύ σημαντική για την μελέτη των ιδιοτήτων των αστέρων νετρονίων και θα μπορέσει να μας δώσει πολλές πληροφορίες για την εσωτερική δομή τους και για τις ιδιότητες της ύλης σε πολύ υψηλές πυκνότητες. Ακόμα, θα μπορέσουμε ενδεχομένως να πραγματοποιήσουμε ακόμα πιο αυστηρούς ελέγχους της Γενικής Σχετικότητας μελετώντας τις ιδιότητες των αστέρων νετρονίων. Οι παρατηρήσεις από το NICER μαζί με τις μελλοντικές παρατηρήσεις βαρυτικών κυμάτων από την σύγκρουση μελανών οπών με αστέρες νετρονίων ή αστέρων νετρονίων με αστέρες νετρονίων θα μας δώσουν πληροφορίες που ήταν αδύνατο να συλλέξουμε μέχρι τώρα για αυτά τα αντικείμενα. Και φυσικά, όπως συμβαίνει συχνά στην αστροφυσική, ελπίζουμε ότι η φύση θα μας εκπλήξει ευχάριστα με νέα ενδιαφέροντα προβλήματα εκτός από τις πιθανές απαντήσεις στα υπάρχοντα ερωτήματα.


Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

GW170104 Ακόμα ένα βαρυτικό σήμα

Σήμερα, 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε το LIGO την ανίχνευση ακόμα ενός βαρυτικού κύματος από την σύγκρουση δύο μελανών οπών (και εδώ).

Το σήμα από ότι φαίνεται περιγράφει τη σύγκρουση μιας μαύρης τρύπας μάζας περίπου 32 ηλιακές μάζες με μια άλλη μάζας περίπου 19 ηλιακές μάζες με αποτέλεσμα τον σχηματισμό μιας τελικής μαύρης τρύπας περίπου 49 ηλιακών μαζών.

Η σχετική εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό PRL ως, GW170104: Observation of a 50-Solar-Mass Binary Black Hole Coalescence at Redshift 0.2.

Η πηγή του συγκεκριμένου σήματος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 800 Mpc. Ένα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του σήματος αυτού είναι ότι τα σπίν των αρχικών μελανών οπών μάλλον δεν ήταν προσανατολισμένα στην ίδια κατεύθυνση.

Το παρακάτω σχήμα δείχνει και το σήμα που ανιχνεύθηκε. Όπως βλέπει κανείς, θυμίζει αρκετά το πρώτο σήμα που ανιχνεύθηκε.





Ένα ακόμα ενδιαφέρον αποτέλεσμα είναι ότι το σήμα αυτό θέτει ισχυρότερους περιορισμούς στη μάζα του βαρυτονίου.











NICER launches to the International Space Station

Αναβάλλεται για το Σάββατο η εκτόξευση λόγω κεραυνού.
5:07 p.m. EDT or 21:07 UTC



5:55 p.m. EDT (2155 GMT)


Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Ενδιαφέροντα αστροφυσικά νέα.

Για αυτή την εβδομάδα έχουμε δύο πολύ ενδιαφέροντα αστροφυσικά νέα. Το πρώτο σχετίζεται και με την ερχόμενη εκτόξευση της Space-X η οποία με την αποστολή CRS-11 που θα ανεφοδιάσει τον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) θα μεταφέρει και ένα όργανο παρατήρησης στις ακτίνες Χ που έχει ως στόχο την μελέτη των αστέρων νετρονίων.

Συγκεκριμένα η εκτόξευση είναι προγραμματισμένη για την 1η του Ιουνίου


Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν καλά και η εκτόξευση έχει 70% πιθανότητα για να γίνει όπως προβλέπει το πρόγραμμα.

Οι εκτοξεύσεις της Space-X φυσικά έχουν πάντα ενδιαφέρον, αλλά η συγκεκριμένη έχει έναν λόγο παραπάνω να μας ενδιαφέρει αφού θα πάρει μαζί της στο διαστημικό σταθμό τον Neutron Star Interior Composition Explorer (NICER). Όπως λέει και το όνομα ο στόχος του οργάνου είναι η μελέτη της σύστασης και της δομής του εσωτερικού των αστέρων νετρονίων, ένα επιστημονικό πεδίο που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Περισσότερες πληροφορίες για το τι θα κάνει το NICER μπορεί να δει κανείς στο παρακάτω βίντεο.



Μια αποστολή τύπου NICER την περιμένουμε εδώ και πολύ καιρό και ελπίζουμε ότι θα μας βοηθήσει να ξεκλειδώσουμε πολλά από τα μυστήρια της δομής των αστέρων νετρονίων. Αυτό κάνει φυσικά ακόμα πιο σημαντική την επερχόμενη εκτόξευση της Space-X. Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά γιατί ένα όργανο σαν το NICER σε συνδυασμό με την αστρονομία βαρυτικών κυμάτων θα ανοίξουν τους ορίζοντές μας προς πολλές κατευθύνσης. Αν όλα πάνε καλά, τα επόμενα χρόνια οι αστέρες νετρονίων έχουν να μας μάθουν πολλά πράγματα, τόσο για τις ιδιότητες της ύλης σε πυκνότητες υψηλότερες των πυρηνικών, όσο και για την ίδια την βαρύτητα.

Το άλλο νέο είναι ότι περιμένουμε την επόμενη ανακοίνωση του LIGO από ότι φαίνεται την Πέμπτη.


Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

SpaceX for the win...

Καταπληκτικά νέα από την SpaceX, η οποία σήμερα κατάφερε να χρησιμοποιήσει για δεύτερη φορά το πρώτο στάδιο του πυραύλου της, Falcon9, σε μια εκτόξευση ενός τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου που κατευθύνεται σε γεωστατική τροχιά.

Το πρώτο στάδιο που έκανε σήμερα τη δεύτερη πτήση του είχε πετάξει ξανά περίπου ένα χρόνο πριν και είχε προσγειωθεί στην αυτόνομη πλατφόρμα στη θάλασσα.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση της πιο εύκολης και οικονομικής πρόσβασης στο διάστημα, που θα ανοίξει το δρόμο για την πιο σταθερή παρουσία μας πέρα από τη Γη.

Μπράβο στην SpaceX.








Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Καλή Χρονιά. Happy 2017

Καλή χρονιά και καλό 2017 να έχουμε, αν και ξεκίνησε άσχημα με τα τραγικά γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη. Εύχομαι να μας φέρει ευχάριστες εκπλήξεις το 2017 και οι φόβοι μας να μην επαληθευτούν.

Ακόμα εύχομαι να δούμε πολλά περισσότερα βαρυτικά σήματα που να οδηγήσουν σε πολλές και συναρπαστικές ανακαλύψεις. Και να πετάξει με το καλό και το NICER στον ISS (με την SpaceX, που με το καλό και αυτοί να επιστρέψουν στις αποστολές τους) και να μας δώσει και αυτό γρήγορα πολλά καλά αποτελέσματα.

Καλή χρονιά λοιπόν.